اخبار اقتصادی عراق (کربلا)
گزیده اخبار اقتصادی عراق (کربلا) در هفته چهارم مرداد ماه 1400 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد:
برنامه ریزی عراق برای اتصال شبکه راه آهن خود به ایران و ترکیه
وزارت حمل و نقل عراق اعلام کرد که سه پروژه در آستانه بهره برداری در بخش راه آهن دارد که مربوط به بندر ام قصر، الیوسفیه و المسیب است و جزو برنامه دولت در زمینه احیای خطوط راه آهن کشور است. زید خلیل شعلان، مدیر شرکت دولتی اجرای پروژههای حمل و نقل در وزارت حمل و نقل با بیان این موضوع افزود: وزارت حمل و نقل طرحی برای توسعه بخش راه آهن داخلی در نظر گرفته است تا بتواند شبکه راه آهن داخلی را به شبکه کشورهای همسایه متصل کند. شعلان تاکید کرد بخشی از برنامههای وزارت حمل و نقل، اجرای توافق نامههایی است که در این خصوص با ایران و ترکیه امضا شده است. ایران درصدد اتصال راه آهن عراق به شلمچه (شلمچه – بصره) است و ترکیه نیز درصدد اتصال ریلی کرکوک به سر حدات خود است.
آخرین تحولات مربوط به واکسن و کرونا در عراق
"ریاض الحلفی" مدیر بهداشت عمومی وزارت بهداشت و محیط زیست عراق در تازهترین مصاحبه با روزنامه دولتی الصباح (24 مرداد) خبر از واردات 18 میلیون "دوز" واکسن کرونا از سوی عراق و رسیدن به نرخ 60 درصدی واکسینه شدن جامعه عراقی تا پایان 2021 داده است. وی با اعلام اینکه عراق قراردادهایی را با شرکتهای مختلف جهانی برای واردات 33 میلیون دوز واکسن منعقده نموده که با قرار داد اخیر 48 میلیون دوز وارد کشور خواهد شد و این اقدام میتواند 60 درصد جامعه هدف عراق (افراد بالای 18 سال) را پوشش دهد. وی خاطر نشان ساخته در تازهترین اقدام ماه گذشته 503 هزار دوز واکسن فایزر آمریکائی وارد شد که با 400 هزار دوز قبلی شمار واردات این نوع واکسن بالغ بر 900 هزار دوز میباشد.
عراقیها همچنان در صدر خریداران املاک در ترکیه
مرکز آمار ترکیه امروز شنبه اعلام کرد که عراقیها در ماه گذشته میلادی در صدر خریداران املاک در ترکیه بودهاند. براساس گزارشی که این مرکز منتشر کرده است، شهروندان عراقی در ماه ژوئیه 772 منزل را در ترکیه خریداری کردهاند .
کامیونهای اردنی آماده ورود به بازار عراق
آل داود رئیس سندیکای کامیوندارن اردن 26 مرداد اعلام نموده است پنج هزار کامیون اردنی آماده ورود به بازار عراق هستند. وی عنوان نموده بر اساس توافق منعقده بین دولتین عراق و اردن این کامیونها از مرزطربیل که از سال 2015 تعطیل بود کالای اردنی را به عراق حمل نموده و میتوانند توقف کوتاه مدت در عراق داشته باشند. عنوان شده است اردن دارای 17 هزار کامیون است که از این میان 5 هزار کامیون در مسیر خارجی اردن – عراق اعم از تریلر و یخچالدار فعال خواهند بود.
عراق در بین واردکنندگان کالاهای کشاورزی از ایران، همچنان صدرنشین است
به گزارش اسپوتنیک بر اساس آمارهایی منتشر شده توسط اتاق بازرگانی تهران، هرچند چین همچنان اصلیترین واردکننده کالا از ایران به شمار میرود اما در بین واردکنندگان کالاهای کشاورزی از ایران همچنان عراق صدرنشین است. عراق در فصل نخست سال جاری، نزدیک به ۲۰۰ میلیون دلار محصولات کشاورزی از ایران وارد کرده و از این نظر صدرنشین است. بر اساس آمارهای ارائه شده در این سه ماه، میزان واردات هندوانه عراق از ایران ۶۸ میلیون دلار بوده است. پس از آن گوجه فرنگی زراعی با ۵۰ میلیون، سیب با ۲۲ میلیون، گوجه گلخانهای با ۱۷ میلیون و خربزه با ۱۶ میلیون دلار در ردههای بعدی قرار دارند. صادرات هندوانه ایران به عراق در طول این مدت بیش از ۲۶ درصد افزایش یافته است
عراق دومین وارد کننده لیمو از ترکیه
اتحادیه صادرکنندگان منطقه مدیترانه در ترکیه اعلام کرد که عراق دومین واردکننده لیمو از این کشور است. براساس آمار اعلام شده از سوی این اتحادیه، مجموع صادرات مرکبات ترکیه 734 هزار و 791 تن بوده است که در فاصله زمانی بین ژانویه تا ژوئیه 2021 درآمدی بالغ بر 382 میلیون دلار برای این کشور درپی داشته است. طبق همین آمار صادرات لیموی ترکیه در این دوره افزایشی 59 درصدی نسبت به سال 2020 داشته است و درآمد آن بالغ بر 147 میلیون و 964 هزار دلار بوده است. به گفته مقامات ترکیهای، روسیه بزرگترین واردکننده لیمو از ترکیه است و پس از آن کشور عراق در جایگاه دوم قرار دارد. ضمن اینکه رومانی، اوکراین و صربستان دیگر واردکنندگان اصلی این محصول از ترکیه هستند.
تشکیل ستاد حفاظت از دکلهای برق در عراق
در پی حملات مکرر به دکلهای برق و از کار انداختن شبکه توزیع و انتقال برق در چندین استان عراق، مصطفی الکاظمی، نخست وزیر این کشور با فرمان آمادهباش به همه دستگاههای امنیتی، اطلاعاتی و نظامی آنها را مأمور کرد از دکلها و شبکه توزیع و انتقال برق محافظت کنند. مصطفی الکاظمی در نشست امنیتی فوقالعاده به همه دستگاههای امنیتی، اطلاعاتی و یگانهای نظامیکشور عراق دستور داد برای جلوگیری از هرگونه اقدامات خرابکارانه در تأسیسات برقرسانی این کشور به حالت آمادهباش درآمده و تعداد نیروهای خود در این تاسیسات را دو برابر کنند الکاظمی همچنین دستور تشکیل ستاد بحران برای حراست و محافظت از دکلها و شبکه برقرسانی عراق را صادر کرد و خواستار اتخاذ تدابیر جدیدی برای محافظت از این تاسیسات شد. وزارت برق عراق پنجشنبه با انتشار بیانیهای از حمله به دو دکل برقرسانی در کربلا با استفاده از بمب خبر داده بود.
افزایش قراردادهای خارجی نفتی عراق
عراق قراردادهای تازهای با چند شرکت نفتی خارجی برای حفر چاههای تازه نفت و نوسازی دهها چاه نفت فعال در کرکوک و بصره و بغداد و میسان و ناصریه امضا کرد. باسم عبدالکریم مدیر شرکت حفاری در وزارت نفت عراق، به روزنامه رسمی "الصباح" گفت که قراردادهای حفر 37 چاه در میدان نفتی الزبیر در استان بصره با شرکت ایتالیایی Eni آماده شده است و افزود که این قرارداد دو ساله خواهد بود. وی همچنین خبر داد که اخیراً 14 چاه نفت و 3 چاه دیگر در چارچوب قرارداد سابق به شرکت انی واگذار شده و بدین ترتیب شمار چاههای نفت در این میدان عظیم نفتی 54 چاه خواهد بود. او همچنین گفت که حفاری 30 چاه در میدان نفتی الرمیله در غرب بصره هم به شرکت بریتیش پترولیوم واگذار شده و این شرکت آماده آغاز عملیات حفاری است. به گفته این مقام وزارت نفت عراق قراردادی هم با شرکتهای چینی سینوک و بوهان برای حفاری 22 چاه در میدان نفتی بزرکان در استان میسان به ارزش 160 میلیون دلار امضا شده است و افزود که مذاکرات درباره این قرارداد به علت مسائل مربوط به کرونا حدود دو سال طول کشید. عبدالکریم همچنین از توافق اولیه با شرکت سینوک برای نوسازی 150 چاه نفت در میدان نفتی بزرکان در طی دو مرحله خبر داد. او گفت که در ناصریه نیز طرح حفاری 20 چاه نفت با همکاری شرکت امریکایی ودر فورد در حال اجراست که توان تولید و صادرات نفت عراق را 60 هزار بشکه افزایش خواهد داد و افزود که این حجم ذخایر میدان نفتی ناصریه 4.4 میلیارد بشکه برآورد میشود. هفته گذشته «احسان عبدالجبار»، وزیر نفت عراق اعلام کرد که کشورش درصدد افزایش تولید نفت به 8 میلیون بشکه تا سال 2027 است.