معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۶/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۳۷۷

تدوین راهبرد همکاری توسعه ای فنلاند در منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا

وزارت امور خارجه فنلاند در سال جاری اقدام به تهیه و انتشار راهبرد " همکاری توسعه ای فنلاند با منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا برای سال های 2021 لغایت 2024 " نموده است. گزارش پیش رو به بخش هایی از این راهبرد اشاره دارد.

همکاری توسعه ای بخشی از همکاری‌های فنلاند با کشورهای در حال توسعه می‌باشد و معاونتی با همین عنوان در وزارت امور خارجه فنلاند ایجاد گردیده است. یکی از مناطق تعریف شده برای همکاری‌های توسعه ای، منطقه خاورمیانه و شمال افریقاست.

فنلاند در بودجه سالانه خود هر ساله سهمی را برای ارائه کمک های توسعه ای به مناطق مختلف جهان ارائه می نماید. برآورد شده است که اعتبارات تخصیص داده شده برای همکاری‌های توسعه ای فنلاند در سال 2021 - مجموعاً 1،245 میلیون یورو - معادل 0.50 درصد از درآمد ناخالص ملی فنلاند (GNI) این کشور باشد. اعتبارات مندرج در این بخش شامل بودجه تخصیص داده شده برای ODA  که توسط وزارت امور خارجه اداره می‌شود و سایر اشکال همکاری‌های توسعه ای فنلاند می‌باشد. بودجه اختصاص یافته برای ODA  مبلغ 757 میلیون یورو و بودجه تخصیص یافته برای سایر اشکال همکاری توسعه ای 488 میلیون یورو می‌باشد.

 

 

تخصیص کمک های توسعه ای فنلاند در بودجه سال 2021

 

 

 

 

 

10 کشور اصلی دریافت کننده کمک توسعه ای فنلاند در سال 2020

همکاری توسعه با منطقه خاورمیانه و شمال افریقا ( منا)

در سند راهبرد همکاری توسعه ای فنلاند برای منطقه خاورمیانه و شمال افریقا ( 2021 لغایت 2024 )  آمده است که این منطقه پس از گذشت ده سال هنوز با مجموعه ای از چالش ها و بحران‌ها روبرو است. برخی از کشورها در مرحله گذار دشواری قرار دارند، برخی در معرض خطر مهاجرت مردم به خارج از کشور هستند یا در یک بحران عمیق بسر می‌برند. این مناطق همچنین برای تبدیل شدن به یک منطقه مرفه و با ثبات با چالش های بلندمدت توسعه ای، زیست محیطی و اقلیمی روبرو هستند.

سه هدف اعلامی فنلاند در ارائه کمک های توسعه ای به منطقه شمال افریقا و خاورمیانه:

  • ترویج دموکراسی، حقوق بشر و برابر جنسیتی،
  • تقویت رشد فراگیر و پایدار، اشتغال زنان و مشاغل شایسته با حمایت از کارآفرینی و ترویج تجارت
  • ارتقاء معیشت، ثبات و توسعه پایدار از طریق کمک به تاب آوری اقلیمی، گذار سبز و عادلانه

وزارت امور خارجه فنلاند هدف از همکاری توسعه ای این کشور با کشورهای در حال توسعه را ارتقاء برابری جنسیتی از طریق بهبود فرصت های زنان برای مشارکت در تصمیم گیری‌ها، فرآیندهای صلح و بازار کار اعلام نموده که نتیجه مورد انتظار آن، افزایش مشارکت زنان در جامعه می‌باشد. بعد برنامه ای این سند راهبردی، کمک به اثر گذاری افزایش مشارکت زنان در جامعه و کمک به کاهش تغییرات اقلیمی و افزایش سازگاری با تغییرات اقلیمی اعلام گردیده است و اشاره شده که پرداختن به موضوع تغییرات اقلیمی و افزایش تاب آوری جامعه نسبت به تغییرات اقلیمی مستلزم تقویت ظرفیت ها ، از جمله ظرفیت های جامعه مدنی است.

 

 

میزان کمک توسعه ای تخصیص یافته برای منطقه خاورمیانه و شمال افریقا

 برای سال های 2021 لغایت 2024

 

سابقه همکاری‌های توسعه ای فنلاند با منطقه منا

در استراتژی یاد شده بعد از ارائه توضیحاتی در مورد اهداف و محیط سیاسی منطقه مورد نظر، به مناسبات دوجانبه بین فنلاند و کشورهای این منطقه پرداخته شده و در این باره آمده: همکاری‌های توسعه ای دوجانبه بین فنلاند و کشورهای منطقه  منا به طور کلی به اوایل دهه 1960 برمی‌گردد. اولین شرکای فنلاند در منطقه، تونس (در دهه 1960) و مصر (1970) بودند. در آن سال ها، توجه به توسعه زیرساخت ها، شبکه آب و فاضلاب، سیستم مراقبت های بهداشتی، بخش جنگلداری و توسعه روستایی متمرکز بود. سومالی، افغانستان و میانمار سه کشوری بودند که به ترتیب در سال 2020 بیشترین کمک توسعه ای را از فنلاند دریافت کرده اند. کمک به توانمندسازی و ارتقاء سطح زندگی زنان و کاهش تغییرات اقلیمی و افزایش تاب آوری در برابر تغییرات اقلیمی در کشورهای مذکور ، حوزه‌های اصلی دریافت کننده کمک توسعه ای فنلاند ذکر شده است. 

ابزار های فنلاند در منطقه منا برای کمک به همکاری‌های توسعه ای

امروزه چندین سازمان غیردولتی فنلاندی در منطقه منا به ویژه در زمینه مهاجرت و پناهندگان و حمایت از روندهای صلح در منطقه منا فعال هستند و وزارت امور خارجه فنلاند با این سازمان‌ها همکاری می‌کند تا هم افزایی بین اقدامات انجام شده در منطقه را بهبود بخشد. سازمان‌های اقتصادی متعلق به بخش خصوصی همچون Finnfund،Finnpartnership وBEAM  نیز در منطقه یاد شده فعالیت می نمایند. برخی پروژه‌ها نیز توسط سازمان‌های دولتی و موسسات آموزش عالی این کشور به مورد اجرا در می آید.

همکاری‌های اقتصادی و تجاری

بر اساس گزارش منتشره ، همکاری اقتصادی و تجاری نقش مهمی در روابط دوجانبه فنلاند با کشورهای منطقه ایفا می‌کنند. فنلاند به دنبال گفتگوی عمیق تر با کشورهای منا در مورد راه‌های مقابله مشترک با چالش های مشترک جهانی و ترویج جوامع پایدار، دموکرات و برابر است. اعلام شده است که جدا از موضوعاتی مانند حقوق بشر، دموکراسی، برابری جنسیتی و صلح، موضوعاتی مانند اقتصاد دایره ای، انرژی‌های تجدیدپذیر، کشاورزی، آب، دیجیتالی شدن (همچون دیجیتالی سازی بخش آموزش، سلامت الکترونیکی و حکمرانی) از جمله زمینه‌های جدید نویدبخش برای همکاری فنلاند و منطقه منا هستند.  

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما