اخبار اقتصادی پاکستان
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته دوم تیر 1400 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد:
برنامه پاکستان برای اخذ کمک مالی 300 میلیون دلاری جهت توسعه مناطق قبایلی ایالت خیبرپختونخوا
دولت فدرال پاکستان درصدد اخذ کمک مالی 300 میلیون دلاری از انجمن توسعه بین المللی وابسته به بانک جهانی میباشد. هدف از اخذ این کمک مالی، توسعه زیرساخت های موجود در مناطق توسعه نیافته قبایلی در ایالت خیبرپختونخوا اعلام شده است. با توجه به الحاق مناطق قبایلی به ایالت خیبرپختونخوا، دولت این کشور برنامههایی جهت توسعه این مناطق در دستور کار دارد و مهم ترین حوزههایی که از این کمک مالی بهره مند خواهند شد بخش های تامین آب آشامیدنی، امنیت غذایی، آموزش و بهداشت خواهد بود.
افزایش 63 درصدی اخذ وام خارجی پاکستان طی 11 ماهه سالجاری مالی
دولت پاکستان طی 11 ماهه سال مالی جاری (2020 – 2021) بیش از 12 میلیارد دلار از منابع خارجی وام دریافت نموده است. این رقم نسبت به میزان وام های دریافتی طی مدت مشابه در سال گذشته 63 درصد افزایش داشته است. این رقم در سال گذشته 4/7 میلیارد دلار بوده است. حدود 50 درصد این استقراض، شامل وام های تجاری با سود بالاتر که نسبت به وامهای دریافتی از بانک توسعه آسیایی، بانک جهانی و بانک توسعه اسلامیگران تر بوده است. حدود 3/3 میلیارد دلار نیز از منابع بین المللی و چندجانبه اخذ شده است. در همین مدت پاکستان بیش از 5/10 میلیارد دلار را صرف بازپرداخت بدهیهای خود کرده است.
تصمیم FATF برای نگه داشتن پاکستان در فهرست خاکستری
بعد از پایان نشست دوره ای FATF، این نهاد مالی پاکستان را در فهرست خاکستری خود نگه داشت. این سازمان، ضمن تمجید از اقدامات و پیشرفت های بعمل آمده درخصوص پرونده پاکستان، اعلام نمود لازم است اقدامات بیشتری درخصوص مقابله با تامین مالی تروریسم از سوی اسلام آباد انجام گیرد. بنابر اعلام این سازمان، تاکنون پاکستان به 26 برنامه اقدام از 27 برنامه عمل نموده است.
توافق سازمان مدیریت بحران پاکستان با شرکت فایزر و بیونتک جهت اخذ 13 میلیون دوز واکسن کرونا
مدیر کشوری شرکت فایزر در پاکستان اعلام نمود که در توافق با سازمان مدیریت بحران پاکستان، 13میلیون دوز واکسن کرونا تا پایان سال جاری میلادی به پاکستان تحویل خواهند داد. این برنامه بخشی از برنامه جهانی شرکت فایزر و بیونتک برای تامین واکسن کرونا در سطح جهان اعلام شده است.
امضای قرارداد راهبردی شرکت مخابرات پاکستان با شرکت هواوی درخصوص همکاریهای ارتباطی
شرکت مخابرات پاکستان در راستای توسعه همکاریهای دوجانبه در زمینه ارتباطات و فناوری اطلاعات قرارداد همکاری با شرکت هواوی چین امضا کرده است. هدف از این قرارداد استفاده از تجربیات چین در زمینه شبک های فیبر نوری و انتقال دیتا اعلام شده است.
بروز بحران گاز در پاکستان برای نخستین بار در فصل تابستان
برای نخستین بار در پاکستان، این کشور با بحران گاز در فصل تابستان مواجه شده است. این موضوع منجر به قطع بسیاری از اشتراکات خانگی و صنعتی شد. پس از این کمبود، شرکت گاز پاکستان تنها گاز واحد های صنعتی صادرات محور را تامین نموده که این امر انتقاد سایر بخش های صنعتی را در پی داشته است. با توجه به گرمای طاقت فرسا در فصل تابستان و عدم نیاز به گاز در مقایسه با فصول سرد سال، کمبود فعلی گاز کم سابقه ارزیابی شده است.
تخصیص 300 میلیون روپیه برای تاسیس سه بازارچه مرزی مشترک پاکستان با ایران و افغانستان
براساس گزارشهای مطبوعاتی، کمیته هماهنگی اقتصادی کابینه تخصیص ۳۰۰ میلیون روپیه برای ایجاد سه بازارچه مشترک مرزی در بلوچستان را تصویب کرده است. در این جلسه، کمیته هماهنگی اقتصادی گزارش وزارت بازرگانی در مورد انتقال ۳۰۰ میلیون روپیه از بودجه وزارت راه آهن از طریق کمک هزینه تکمیلی فنی به بخش بازرگانی برای ایجاد سه بازارچه مشترک مرزی در بلوچستان را تصویب کرد. دو بازارچه در مرز مشترک پاکستان-ایران و یک بازارچه در مرز پاکستان-افغانستان خواهد بود. تخصیص بودجه به این دو بازارچه از نظر منافع و اولویت های استراتژیک کشور یک گام تاریخی ارزیابی شده است. این اقدام نه تنها به ارتقا تجارت دوجانبه با دو کشور همسایه مسلمان کمک میکند بلکه قطعاً این امر به جلوگیری از قاچاق کالا به داخل پاکستان کمک میکند. اختصاص ۳۰۰ میلیون روپیه باید در اسرع وقت به ایجاد سه بازارچه مشترک مرزی تبدیل شود.
ثبت رکورد جدید در صادرات کالا و خدمات پاکستان
حسب اعلام مشاور نخست وزیر پاکستان در امور بازرگانی، صادرات کالاهای این کشور در سال مالی 2021 – 2020 با 18درصد افزایش به 23.5 میلیارد دلار رسیده که این رقم بالاترین میزان صادرات در تاریخ پاکستان محسوب میشود. در همین مدت نیز صادرات بخش خدمات پاکستان 5.9 میلیارد دلار بوده است. صنعت منسوجات پاکستان با بیش از پنجاه درصد صادرات، همچنان رتبه اول را در کل صادرات پاکستان در اختیار دارد.
در همین مدت صادرات پاکستان به آمریکا با افزایش 39 درصدی به 5.2 میلیارد دلار رسیده است. کشورهای آمریکا، انگلیس و چین، سه مقصد مهم صادراتی پاکستان محسوب میشوند.
بدهی پاکستان
بنا به گزارش روزنامه دان مورخ 29 ژوئن 2021 ، پاکستان باید برای بازپرداخت وامهای خارجی، تأمین مالی واردات و تثبیت ذخایر ارزی، هر سال وام بیشتری بگیرد و در نتیجه، بدهی این کشور سال به سال بیشتر خواهد شد. هر چند گاهی ممکن است سرعت انباشت بدهی کاهش یابد یا حتی از میزان بدهی کاسته شود. به عنوان مثال، در سه ماهۀ منتهی به مارس سال جاری، کل بدهی خارجی پاکستان از 117میلیارد دلار در پایان دسامبر سال 2020 به 116 میلیارد دلار کاهش یافت.
تجدید نظر بانک جهانی در قبال عدم آغاز طرح توسعه پنجاب سبز
بانک جهانی تصمیم قبلی خود در مورد اعمال جریمه 190 هزار دلاری به دلیل عدم آغاز طرح توسعه پنجاب سبز (Punjab Green Development Program) را پس گرفت. برای پایان آلودگی هوا در پنجاب، بانک جهانی طرح فوق الذکر را تصویب کرده بود. این طرح به ارزش 45 میلیارد روپیهای قرار بود در سال 2018 میلادی آغاز و به مدت 6 سال تکمیل شود. دولت پنجاب تا سال 2020 میلادی فعالیتی در خصوص این طرح انجام نداد و به همین خاطر بانک جهانی با درج نام آن در دسته بندی منفی، جریمه 190 هزار دلاری را وضع کرد. زاهد حسین دبیر محیط زیست پنجاب گفت بعد از تصدی ، این طرح را دو باره آغاز کردم و اقداماتی انجام دادم که منجر به خاتمه جریمه و حذف نام پنجاب از دستهبندی منفی شد.
مرکبات در پاکستان
طبق گزارش اقتصادی روزنامه جنگ، میوهها از نوع مرکبات در پاکستان به لحاظ مساحت و محصولات در رده اول میوهها قرار دارند. 95 درصد سهم این میوهها در مناطق مختلف پنجاب کشت میشود. از میان مرکبات، کشت نارنگی از همه بیشتر و از جهت صادراتی تقاضای آن روزافزون است.
تشدید بحران گاز
با توجه به تشدید بحران گاز، دولت تصمیم گرفت عرضه گاز برای حوزههای مختلف ایالت پنجاب و خیبرپختونخوا را تعطیل کند. همچنین تصمیم گرفته شد پمپهای "سی ان جی" تا تاریخ 9 جولای در ایالت سند تعطیل بمانند. مسئولان "شرکت گاز سوئی شمالی" تصمیم گرفتند عرضه گاز برای صنایعی که صادرات نمیکنند و حوزه سی ان جی را تعطیل کنند. عرضه گاز برای این حوزهها از تاریخ 29 ژوئن لغایت 5 جولای تعطیل خواهد بود. شرکت گاز سوئی شمالی با توجه به کاهش عرضه گاز، این تصمیم را اتخاذ کرده است.
برآوردن شروط مالی صندوق بین المللی پول
بنا به گزارش خبرگزاری INP، در راستای برآوردن شروط مالی صندوق بین المللی پول، دولت فدرال برای جبران کسری مالی، بار اضافی دیگری را بر گردن ایالت پنجاب گذاشت. دولت پنجاب در سال مالی جدید برای برآورده کردن شروط صندوق، مبلغ 295 میلیارد روپیه را به دولت فدرال خواهد داد و احتمال دارد با این کار در جهت تأمین وجوه توسعه پنجاب مانع ایجاد شود. طبق اعلام منابع، به منظور مهار کسری بودجه در سال مالی آینده بنا به شروط صندوق بین المللی پول، دولت فدرال حجم سرانه درآمد “EPS=Earning per Share”از ایالتها را بیشتر افزایش داده است. دولت پنجاب این را معمولاً از بودجه توسعهای خود کسر کرده و به حساب دولت فدرال واریز میکند تا بدین وسیله بتواند شروط صندوق را برآورده کند. طبق اسناد بودجه، در بودجه سال جدید مسئولیت تأمین مبلغ 295 میلیارد روپیه در عوض EPS به عهده ایالت پنجاب گذاشته میشود و این مبلغ را پنجاب از بودجه خود کسر کرده به دولت فدرال خواهد داد تا جلوی کسری بودجه گرفته شود.
خرما در پاکستان
تولید سالیانه خرما در پاکستان از ششصد و سی و پنج هزار تن فراتر رفت. لذا پاکستان در فهرست کشورهای تولیدکننده خرما در رده چهارم قرار گرفت.
کارخانه محلی لوازم الکتریکی لاهور
چودهری محمد سرور حکمران پنجاب روز گذشته به همراه هیئت 13 نفره ازبکستان به ریاست معاون فرماندار استان نمنگان از یک کارخانه محلی لوازم الکتریکی لاهور بازدید به عمل آورد. معاون استاندار نمنگان گفت: تسهیلات قابل ارائه برای سرمایهگذاران خارجی در پاکستان قابل ستایش است. سرمایهگذارانی که همراه من آمدهاند در زمینههای مختلف سرمایهگذاری خواهند کرد.
فرهنگ ماسک
طرح منحصر به فردی برای گسترش "فرهنگ ماسک" از 30 ژوئن در لاهور راه اندازی خواهد شد. در مرحله نخست، ماسک صورت به وسیلۀ اداره پست به خانهها ارسال میشوند. طبق جزئیات این خبر، بدون هزینه دولتی این بزرگ ترین طرح توزیع ماسک در سراسر جهان است. گفته شده است که این طرح با تشریک مساعی دانشگاه LUMS لاهور، دانشگاههای آمریکا و اداره پست ترتیب داده شده است.
کمبود برق
با افزایش گرما، قطعی برق در لاهور و شهر "شرق پور شریف" افزایش یافت. "شرکت توزیع برق لاهور" با کمبود 550 مگاواتی برق مواجه شده است. در مناطق مختلف به مدت 3 الی هشت ساعت برق قطع میشود. در پی افزایش قطعی برق، کمبود آب نیز افزایش یافته است.
تعرفه محصولات نفتی
دولت یک بار دیگر تعرفه محصولات نفتی را افزایش داد. بنزین دو روپیه، گازوئیل(دیزل) عادی 3.72 روپیه و گازوئیل (دیزل) پرسرعت 1.44 روپیه و نفت سفید 3.86 روپیه گران شد. طبق اطلاعیه وزارت خزانهداری که روز چهارشنبه( 1 جولای) صادر شد، از یکم جولای نرخ بنزین 112 روپیه و 69 پیسه به ازای هر لیتر، گازوئیل پرسرعت 113 روپیه و 99 پیسه، نفت سفید 85 روپیه و 75 پیسه، گازوئیل عادی 83 روپیه و 40 پیسه خواهد بود. لازم به ذکر است از ماه ژوئن نرخ بنزین 110 روپیه و 69 پیسه به ازای هر لیتر، گازوئیل پرسرعت 112 روپیه و 65 پیسه، نفت سفید 81 روپیه و 89 پیسه و گازوئیل عادی 79 روپیه و 68 پیسه بود.
تاسیس دانشگاه جدید
دکتر فردوس عاشق اعوان دستیار اطلاعرسانی سروزیر ایالت پنجاب گفت دولت ایالت پنجاب در همه ناحیههای ایالت، دانشگاههای جدید تأسیس میکند. تاکنون 6 دانشگاه تأسیس شده اند. با توجه به اهمیت آموزش عالی، در بودجه آتی برای آن بودجه توسعهای به ارزش 15 میلیارد روپیه تخصیص داده شد که نسبت به سال قبل 285 درصد بیشتر است. همچنین جهت تأسیس دانشگاه جدید در هشت ناحیه ایالت پنجاب از قبیل اتک، گوجرانواله، پاکپتن، حافظ آباد، بهکر، لیه و سیالکوت مجوز لازم صادر شده است. پیشنهاد دادهایم که در سال مالی جدید هفت دانشگاه را در شهرهای بهاولنگر، توبه تیک سینگ، مظفرتر، دیره غازی خان، قصور و شیخوپوره تأسیس کنیم. برای تأسیس دانشگاه مهندسی کاربردی و فن آوریهای نوین در سیالکوت 16 میلیارد و 600 میلیون روپیه، برای تأسیس دانشگاه دیره غازی خان دو میلیارد روپیه، برای تأسیس دانشگاه گوجرانواله 3 میلیارد روپیه، جهت تأسیس دانشگاه بابا فرید در شهر پاکپتن 2 میلیارد روپیه، برای تأسیس دانشگاه حافظ آباد یک میلیارد روپیه برای دانشگاه راجن پور 1 میلیارد روپیه تخصیص داده شد. در شهر سیالکوت طبق استانداردهای جهانی یک دانشگاه فنی و مهندسی با صرف بودجه 17 میلیارد روپیه تأسیس خواهد شد. در سال جاری برای دانشجویان ممتاز و مستحق، بورسیه "رحمت للعالمین" راهاندازی شده است. برای این بورسیه 834 میلیون روپیه تخصیص داده شد که سالانه پانزده هزار دانشجو از آن بهرمند خواهند شد.