معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۰۱/۱۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۱۳

اخبار اقتصادی یونان (هفته اول فروردین 1400)

اخبار اقتصادی یونان در هفته اول فروردین ماه 1400 که در رسانه‌های این کشور منتشر گردیده به شرح زیر است :

تاکید یونان بر ضرورت معرفی گواهی یکپارچه واکسیناسیون کرونا در اتحادیه اروپا

نخست وزیر یونان طی سخنانی در یک نشست مجازی بر ضرورت اجرای طرح پیشنهادی خود پیرامون صدور گواهی مشترک واکسیناسیون اروپایی علیه کرونا به منظور تسهیل گردشگری تاکید کرد. در این نشست رئیس پارلمان اروپا و رئیس کمیسیون اروپا نیز حضور داشتند. آقای میچوتاکیس از طرح رئیس کمیسیون اروپا جهت صدور “شناسنامه سبز دیجیتالی” که بعنوان گواهی واکسیناسیون سفرهای شهروندان اروپایی را تسهیل خواهد کرد، استقبال نمود و بر ضرورت اجرایی شدن هر چه سریعتر این طرح در آستانه آغاز فصل گردشگری تاکید کرد.

میچوتاکیس با اشاره به اهمیت گواهی واکسیناسیون اظهار داشت: “اقتصاد یونان به گردشگری وابسته است و انتظار داریم تابستان امسال فصل گردشگری بهتری نسبت سال گذشته داشته باشیم. نهایت تلاش خود را انجام می دهیم سفر به یونان سفری امن باشد. یونان در تابستان برای گردشگران باز خواهد بود”.

وی افزود یونان آماده است گواهی واکسیناسیون برای سفر به کشورهای غیر اروپایی نیز استفاده شود. میچوتاکیس همچنین در توییتی از معرفی طرح گواهی مشترک واکسیناسیون اروپایی استقبال کرد. وی نوشت: “اروپا به سمت پیشنهاد ما حرکت می‌کند. معرفی “گواهی دیجیتال سبز” در مسیر خوبی برای اجرا است. این تصمیم سفر شهروندان را تسهیل و به گردشگری و اقتصاد کشورهایی که به این بخش متکی هستند کمک خواهد کرد”.

شایان ذکر است کمیسیون اروپا اخیرا صدور گواهی جدید به منظور کاهش محدودیت های مسافرتی جهت شهروندانی که واکسینه شده، تست منفی دارند یا از بیماری کووید 19 بهبود یافته اند را معرفی کرد. در همین راستا، وزیر گردشگری یونان طی سخنانی در نشست غیر رسمی وزرای گردشگری اتحادیه اروپا که به شکل مجازی برگزار شد، بخشی از طرح دولت برای بازگشایی صنعت گردشگری را معرفی نمود.

تئوخاریس بر نقش کلیدی گواهی مشترک واکسیناسیون اروپایی جهت احیای بخش گردشگری تاکید و اظهار داشت با تدوین این گواهی مشترک، تردد بین کشورهای اروپایی و مسافرت گردشگران از کشورهای ثالث امکان پذیر خواهد شد.

وی تاکید کرد البته واکسیناسیون نباید اجباری شده و هرگز نباید بعنوان پیش شرط برای انجام سفر مطرح شود. تئوخاریس گفت یونان در فصل جدید گردشگری از ابزارهایی چون تست سریع و تست پی سی آر اجباری استفاده می‌کند و دستور عمل کمیسیون اروپا در مورد امکان مسافرت گردشگران کشورهای ثالث را دنبال خواهد کرد.

وزیر گردشگری یونان از اتحادیه اروپا خواست در آستانه آغاز فصل گردشگری جدید تدابیر ذیل را اتخاذ نماید:

1- معرفی فرم الکترونیک مشترک مسافر یاب اروپایی موسوم به PLF.

 2- معرفی گواهی مشترک واکسیناسیون اروپایی.

3- پشتیبانی مالی از شرکت های بخش گردشگری.

بر اساس گزارشی از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا در خصوص یونان این کشور بدترین وضعیت را در میان 29 کشور اروپایی عضو این سازمان در زمینه بیکاری ناشی از کرونا در آینده خواهد داشت به طوریکه عدم فعالیت صنعت گردشگری در یونان باعث می‌شود تقریبا نیمی از کسب و کارهای این کشور که به این صنعت وابسته اند (بویژه هتل ها، رستوران‌ها، صنعت هواپیمایی، املاکی‌ها و ساخت و سازها) تحت تاثیر قرار گرفته و کارمندان خود را اخراج کنند. حدود 25درصد اقتصاد یونان به گردشگری وابسته است.    

 فروش 26 میلیارد یورو اوراق قرضه 30 ساله توسط دولت یونان

دولت یونان با عرضه اوراق قرضه 30 ساله به بازارهای جهانی، علاوه بر جذب 26 میلیارد یورو توانست به میزان دو و نیم میلیارد یورو وام جدید نیز جذب کند.

این ابتکار دولت مورد استقبال گرم بازار قرار گرفت و یونان توانست مبلغ فوق را با بهره یک و 9 دهم درصد، کسب کند. این ششمین بار از زمان شیوع ویروس کرونا است که یونان اوراق قرضه به بازار عرضه می‌کند.

 شایان ذکر است که این نخستین بار بعد از سال 2007 است که یونان ارواق قرضه 30 ساله به بازار عرضه کرده و وزارت دارایی با اشاره به نرخ بهره و میزان میزان تقاضا برای خریداری اوراق یونانی که به بیش از 26 میلیارد یورو رسید، این اقدام را کاملا موفقیت آمیز ارزیابی نمود.

 دولت یونان در راستای مقابله با پیامدهای سنگین مالی بحران کرونا و پرداخت زودهنگام وام های گران دریافتی از صندوق بین المللی پول، قصد دارد در طول سال جاری جهت دریافت حدود 8 میلیارد یورو وام جدید، سه یا چهار بار دیگر اوراق قرضه به بازار عرضه نماید.

 پس از اعلام قرنطینه عمومی در سراسر یونان از 17/8/1399 دولت یونان نیز طرح خود برای جبران خسارت های اقتصادی ناشی از تعطیلی سه هفته ای را اعلام کرد. نخست وزیر یونان گفت این کشور هم اکنون 37 میلیارد یورو موجودی دارد و می‌تواند از این بودجه برای جبران خسارت بنگاه‌های اقتصادی و تبعات مالی قرنطینه استفاده کند. از این میزان، چهار ممیز هشت دهم میلیارد یورو به ماه قرنطینه کنونی (ماه نوامبر) اختصاص می یابد که یک و نیم میلیارد یوروی آن برای جبران خسارت اماکن تفریحی، فرهنگی و ورزشی پرداخت می‌شود.

تنها چهار روز پس از ثبت اولین مورد فوتی بر اثر کرونا در یونان در 23 مارس 2020 دولت این کشور تمامی فروشگاه‌ها را تعطیل و شرایط قرنطینه ای اعلام کرد. در پی محدودیت های رفت و آمدی، پروازهای ورودی به یونان به شدت کاهش یافت و هتل ها و مراکز اقامتی یونان خالی از گردشگر شدند. این اقدامات اگرچه باعث شد یونان در کنترل کرونا موفق شود، اما تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد این کشور برجا گذاشت. 

بر اساس گزارشی از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا (OECD) در خصوص یونان این کشور بدترین وضعیت را در میان 29 کشور اروپایی عضو این سازمان در زمینه بیکاری ناشی از کرونا در آینده خواهد داشت به طوریکه عدم فعالیت صنعت گردشگری در یونان باعث می‌شود تقریبا نیمی از کسب و کارهای این کشور که به این صنعت وابسته اند (بویژه هتل ها، رستوران‌ها، صنعت هواپیمایی، املاکی‌ها و ساخت و سازها) تحت تاثیر قرار گرفته و کارمندان خود را اخراج کنند. حدود 25درصد اقتصاد یونان به گردشگری وابسته است.                                                                                                           

آغاز سفر گردشگران اسراییلی به یونان
یونان از روز سه شنبه 3 فروردین 1400 سفر گردشگران اسراییلی به این کشور را مجاز و از آنها دعوت کرد از جزایر یونانی دیدن کنند. این اقدام در راستای توافقنامه موجود بین یونان و رژیم صهیونیستی مبنی بر پذیرش گردشگران خود بر اساس گواهی واکسن کرونا انجام می‌شود.
بر اساس این توافقنامه، گردشگرانی که یا واکسن زده اند یا از بیماری کرونا بهبود یافته اند می‌توانند آزادانه و بدون نیاز به ارایه تست منفی کرونا یا قرنطینه به یونان سفر کنند.   
البته سقف ورود گردشگران اسراییلی به یونان بر اساس مفاد این توافقنامه حدود 10هزار گردشگر در هفته اعلام شده است.

رشد اقتصادی یونان در سال 2020 هشت درصد کاهش یافت

سازمان آمار ‌یونان رشد اقتصادی این کشور در سال 2020 را منفی هشت ممیز دو دهم درصد اعلام کرد. پیشتر دولت یونان و کمیسیون اروپا نرخ رشد اقتصادی این کشور را منفی 10 درصد پیش بینی کرده بودند.

بر اساس آمار منتشر شده توسط سازمان آمار یونان تولید ناخالص داخلی در سال 2020 به بیش از 168 میلیارد یورو رسید. این درحالی است که تولید ناخالص داخلی برای سال 2019 حدود  183 میلیارد یورو بود.

علیرغم اینکه رقم منفی هشت ممیز دو دهم درصدی برای رشد اقتصادی یونان بهتر از رقم پیش بینی شده قبلی است، اما این نرخ یکی از بدترین رکوردها در میان کشورهای عضو اتحادیه اروپا است. فقط اسپانیا (2.11- درصد) و ایتالیا (8.8- درصد) آمار بدتری از یونان ثبت کرده اند.

بخش گردشگری بزرگترین قربانی همه گیری کرونا در یونان بوده که در کنار سقوط 7.21 درصدی صادرات، بزرگترین ضربه را به اقتصاد این کشور وارد نموده است. میزان مصرف 4.3 درصد و هزینه‌های مصرفی خانوارها به میزان 2.5 درصد کاهش یافت. واردات نیز به میزان 8.6 درصد کم شد.

نخست وزیر یونان اخیرا طی پیامی در توئیتر تاکید کرد “علیرغم وابستگی شدید اقتصاد کشورمان به گردشگری، آمار اعلام شده پیرامون تولید ناخالص داخلی نشان می دهد اقتصادمان در 2020 مقاومت بیشتری از آنچه در انتظار می رفت نشان داده است”.

وزیر دارایی نیز اظهار داشت “اقتصاد یونان اگرچه به شدت متزلزل شده، اما در این شرایط بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی بی سابقه، مقاومت خوبی نشان داد.

 تنها چهار روز پس از ثبت اولین مورد فوتی بر اثر کرونا در یونان در 23 مارس 2020 دولت این کشور تمامی فروشگاه‌ها را تعطیل و شرایط قرنطینه ای اعلام کرد. در پی محدودیت های رفت و آمدی، پروازهای ورودی به یونان به شدت کاهش یافت و هتل ها و مراکز اقامتی یونان خالی از گردشگر شدند. این اقدامات اگرچه باعث شد یونان در کنترل کرونا موفق شود، اما تاثیرات قابل توجهی بر اقتصاد این کشور برجا گذاشت. 

بر اساس گزارشی از سازمان همکاری اقتصادی و توسعه اروپا (OECD) در خصوص یونان این کشور بدترین وضعیت را در میان 29 کشور اروپایی عضو این سازمان در زمینه بیکاری ناشی از کرونا در آینده خواهد داشت به طوریکه عدم فعالیت صنعت گردشگری در یونان باعث می‌شود تقریبا نیمی از کسب و کارهای این کشور که به این صنعت وابسته اند (بویژه هتل ها، رستوران‌ها، صنعت هواپیمایی، املاکی‌ها و ساخت و سازها) تحت تاثیر قرار گرفته و کارمندان خود را اخراج کنند. حدود 25درصد اقتصاد یونان به گردشگری وابسته است.  

استقبال یونان از توافق اتحادیه اروپا و امریکا برای اجتناب از اخذ مالیات مضاعف   

وزارت خارجه یونان در بیانیه ای از توافق رئیس کمیسیون اروپا  و رئیس جمهور آمریکا برای لغو متقابل مالیات مضاعف 25 درصدی گمرگی استقبال کرد.

در پی این تصمیم صادرات بخشی از  محصولات خوراکی و لبنی دو طرف به میزان 25 درصد از تعرفه‌های مضاعف معاف می‌شوند. ارزش صادرات یونان در این دسته از محصولات به آمریکا به 60 میلیون یورو در سال می رسد و انتظار می رود این تصمیم تاثیر مثبتی بر صادرات محصولات مورد نظر به امریکا داشته باشد.

در بیانیه وزارت خارجه یونان آمده است: "لغو کامل تعرفه‌های وارداتی در پایان چهار ماه آینده سال جاری، از اهداف اصلی تعاملات آقای فرانگویانیس معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه و آقای اسمیرلیس دبیرکل امور روابط اقتصادی بین الملل این وزارتخانه، از طریق اعمال دیپلماسی اقتصادی در چارچوب گفتگوهای راهبردی یونان و ایالات متحده است".

وزارت خارجه یونان همچنین اعلام کرد از برنامه‌ها و تلاش های اتحادیه اروپا برای رفع مالیات مضاعف برای تمامی‌کالاهای تولید شده در اروپا حمایت خواهد کرد. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما