معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۲/۲۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۷۴۷

تحلیل تجارت ایران و تایلند برای سال 2020

بر اساس آمار سامانه اطلاعات تجاری وزارت بازرگانی تایلند، تجارت ایران و تایلند در سال 2020، به میزان 237 میلیون دلار بوده که از این میزان، 104 میلیون دلار صادرات ایران به تایلند و 133 میلیون دلار، سهم صادرات تایلند به ایران بوده است. بر اساس این آمار، تراز تجاری برخلاف سه سال گذشته به نفع تایلند (29 میلیون دلار) است. البته در سال 2019، کل تجارت 399 میلیون دلار بود که از این میزان 253 میلیون صادرات ایران و 146 میلیون دلار واردات ایران بود. تراز تجاری در این سال به میزان 107 میلیون دلار به نفع ایران بود. این مقادیر نشان می دهند در سال 2020، حجم تجارت نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش یافته است.

حجم مناسبات تجاری

جدول 1 روابط تجاری ایران و تایلند را بر اساس آمار استخراج شده از بانک اطلاعات تجاری وزارت بازرگانی تایلند برای سال‌های 2010 تا 2020 نشان می‌دهد. همانطور که از ارقام پیداست، دو سال 2017 و 2018 بیشترین حجم تجارت بین دو کشور صورت گرفته است. مضاف بر اینکه در این دو سال و البته 2019، تراز تجاری به نفع ایران بوده است. ولی در مجموع سهم تجارت ایران با تایلند از کل سهم تجارت این کشور با دنیا همواره کمتر از یک درصد بوده و در بالاترین مقدار خود در سال 2018، رقم پایین 0.29 درصد بوده است.

آمار تجارت ج.ا.ایران با تایلند در سال 2020 نسبت به سال قبل کاهش را نشان می‌دهد. هم در دوره اول تحریم ها و هم در شرایط پس از اعمال تحریم های جدید، حجم تجارت بین دو کشور کاهش یافته است.

 اقلام مورد معامله ایران و تایلند

جداول 2 و 3 مهمترین اقلام تجاری میان دو کشور را در سال 2020 نشان می دهند.

همانطور که از جدول پیداست، مهمترین اقلام صادراتی ایران، فولاد، آبزیان، میوه و سبزی، محصولات پتروشیمی، تجهیزات پزشکی، محصولات معدنی و محصولات پلاستیکی هستند. فولاد به تنهایی بیش از 67 درصد صادرات را تشکیل می دهد.

مهمترین اقلام وارداتی ایران از تایلند در 2020، کائوچو، میوه‌های فراوری شده، محصولات لاستیکی، موتور سیکلت و قطعات آن، محصولات چوبی، انواع سبزی، وسایل الکتریکی و اجزا، برنج، تورهای ماهیگیری، نوشیدنی‌ها و محصولات سرامیکی بوده اند. صادرات تایلند به ایران طی دو سال اخیر رو کاهش بوده است.

جداول شماره 2، 3، 4 و 5 مهمترین اقلام تجاری میان دو کشور را طی سال های مختلف نشان می‌دهند. کالاهای صادرشده تایلند به ایران در سال‌های مختلف (جدول 2) ارقام مختلفی داشته‌اند؛ به عنوان مثال، برنج در سال 2017 با 128 میلیون دلار بیشترین میزان صادرات تایلند به ایران بوده در حالی که در سال 2018 فقط 7 میلیون صادرات داشته است.

جدول 5 مهمترین اقلام صادراتی ایران به تایلند را نشان می‌دهد. به مانند سال 2019، بیش از 67 درصد صادرات ایران به تایلند را فولاد و محصولات آن (Steel and Steel Products) تشکیل می‌دهد. این امر نشان‌دهنده آسیب پذیری و عدم تنوع در سبد صادراتی ایران به تایلند است. تنها در صادرات فولاد، رتبه پنجم به ایران اختصاص دارد؛ در بقیه اقلام، جایگاه صادراتی ایران بسیار ضعیف است.

جایگاه ایران بین شرکای تجاری تایلند

جدول 6 تجارت تایلند با دنیا را در سه سال گذشته نشان می دهد.

جدول 7 جایگاه ایران در تجارت با تایلند را در مقایسه با تجارت با سایر کشورها نشان می‌دهد. رتبه ایران در مجموع در میان صادرکنندگان به تایلند، 67 و در میان واردکنندگان از تایلند، 65 است.

 

در سال 2020 چین با تجارتی به ارزش 62.7 میلیارد دلار، از کل تجارت تایلند سهم حدوداً 18.2 درصدی دارد. این سهم برای ژاپن و ایالات متحده به ترتیب 11.5 و 11.2درصد بوده است.

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما