معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۱/۱۰- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۷۰۸

جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در هند

طبق گزارش کنفرانس تجارت و توسعه ملل متحد (UNCTAD)، جذب سرمایه مستقیم خارجی (FDI) در جهان از 1.5 تریلیون دلار در سال 2019 به 859 میلیارد دلار در سال 2020 رسیده که 42% کاهش نشان می دهد. بدین ترتیب شاخص مزبور به سطح دهه 1990 میلادی و حتی 30% کمتر از سطح شاخص در بحران مالی سال 2009 رسیده است.

کاهش جذب FDIدر کشورهای توسعه یافته 69%- و در اقتصادهای در حال توسعه 12%- بوده است. آمریکای لاتین و کارائیب 37%- و آفریقا 18%- کاهش داشته، اما در آسیای جنوبی جذبFDI با 10%+ افزایش به 65 میلیارد دلار رسید که بخش عمده آن مرهون هند است.

در هند FDIبا 13%+ افزایش طی سال 2020 به 57 میلیارد دلار رسید. بخش عمده ای از ورود سرمایه از طریق ادغام و تملک شرکتها توسط طرفهای خارجی انجام می‌گیرد که در سال گذشته 83% افزایش داشته و 27 میلیارد دلار سرمایه وارد کشور نموده است. یکی از مهمترین موارد، تملک 10% از شرکت مخابراتی Jio در هند به ارزش 5.7 میلیارد دلار توسط شرکت FaceBook است. یکی از مهمترین عوامل افزایش FDI است.

     گفتنی است که از جهت میزان جذب FDI چین با جذب 163 میلیارد دلار سرمایه گذاری مستقیم خارجی در رتبه اول جهان قرار دارد که طی سال 2020 رشد 4%+ را تجربه نموده است.

بر اساس شاخص برابری قدرت خرید (PPP) هند با 8 تریلیون دلار تولید ناخالص داخلی، سومین اقتصاد جهان محسوب می‌شود و بعد از چین و آمریکا قرار می‌گیرد. البته بر اساس تولید ناخالص اسمی، هند با 2.8 تریلیون دلار در رتبه پنجم جهان قرار دارد. با شیوع کرونا، هند ازجمله کشورهایی است که بیشترین آسیب های انسانی و اقتصادی را متحمل شده است.

نرخ رشد اقتصادی هند طی سه ماهه نخست سال مالی 2020 (آوریل تا ژوئن) 38.9%- بوده است. اما برخی برآوردها حاکی از آن است که در نتیجه آسیب های اقتصادی شیوع کرونا 270 میلیارد دلار (حدود 10%) از تولید ناخالص داخلی هند از دست رفته است.

سرانه تولید ناخالص داخلی هند نیز طی سال 2020 به قیمت های ثابت با 10.5% کاهش به 1877 دلار رسید که کمترین میزان طی 5 سال گذشته است. طبق آخرین برآورد صندوق بین المللی پول (IMF) نرخ رشد (حقیقی) اقتصاد هند در سال 2020 حدود 8%- بوده است. بااین حال پیش بینی می‌شود که با ثبت نرخ رشد 11.5%+ در سال 2021 تنها اقتصاد در میان کشورهای عمده باشد که نرخ رشد دورقمی را تجربه خواهد نمود.

سیاستهای دولت برای بهبود فضای کسب و کار نیز از عوامل روند افزایشی جذب FDI در هند است. طبق آخرین گزارش بانک جهانی در خصوص برآورد شاخص سهولت کسب و کار در کشورها طی سال گذشته میلادی، هند با 14 پله صعود به رتبه 63 از میان 190 کشور مورد بررسی دست یافت. طبق این شاخص، راه اندازی یک کسب و کار در هند بطور متوسط 18 روز زمان می‌برد در حالیکه یک دهه قبل این مدت زمان 30 روز بود.

رشد اقتصاد دیجیتال و شرکتهای استارتاپ طی سالهای اخیر در هند -به عنوان دومین کشور پرجمعیت جهان- انگیزه بالایی برای جذب شرکتهای خارجی بدین بازار فراهم آورده است. حتی شیوع کرونا و قرنطینه سراسری به رونق این صنعت کمک نموده و برخی شرکتهای بزرگ آمریکایی را وارد این بازار کرده است. به طوریکه طی سال مالی جاری تاکنون، آمریکا پس از سنگاپور بزرگترین مبدا FDI به هند بوده، در حالیکه سال گذشته در رتبه چهارم قرار داشت. در میان ایالات هند نیز گجرات، ماهاراشترا، کارناتاکا و دهلی به ترتیب بیشترین سرمایه خارجی را جذب کرده اند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما