اخبار اقتصادی تایلند،میانمار و لائوس ( هفته اول دی ماه 1399)
برخی از مهمترین خبرها و تحولات اقتصادی کشورهای تایلند، میانمار و لائوس که در هفته اول دی ماه 1399 در رسانههای این کشورها منتشر شده به شرح زیر بوده است:
اخبار تایلند
مرگ هزاران مهاجر تایلندی در کره جنوبی مورد توجه سازمانهای بین المللی
مرگ صدها مهاجر و یا کارگر تایلندی شاغل در کره جنوبی به دلائل مختلف و ناشناخته در طول 5 سال گذشته به موضوع داغی برای سازمانهای بین المللی بویژه سازمانهای مرتبط با امور مهاجرین تبدیل شده است. بیشتر متوفیان از میان کسانی بوده اند که مورد استثمار قرار گرفته و یا امکانات پزشکی مناسب در اختیار آنها قرار داده نشده است .
موضوع مرگ مهاجران تایلندی در کره جنوبی مورد توجه کمیسیاریای عالی پناهندگان و سازمان بین المللی کار وابسته به سازمان ملل متحد و همچنین دولت امریکا قرار گرفته است. گفته میشود حداقل 522 مهاجر تایلندی از سال 2015 در کره جنوبی فوت نموده اند که در حدوئد 84% آنها کارگران و یا مهاجران غیر قانونی تایلند بوده اند. 40 % از موارد فوتی به دلایل ناشناس بوده و 60 % به دلائلی مانند مسائل مرتبط به وضعیت سلامت افراد، خودکشی و تصادفات بوده است.
چشم انداز رشد اقتصادی تایلند در سال 2021
بانک مرکزی تایلند در جدیدترین گزارش خود چشم انداز رشد اقتصادی این کشور در سال 2021 را به 3.2 درصد کاهش داد. در گزارش قبلی این نهاد، رشد اقتصادی تایلند در سال آینده 3.6 درصد برآورد شده بود. تداوم ممنوعیت ورود بدون قرنطینه توریست و تأخیر در بازگشایی بخش گردشگری، دلیل این کاهش حدود نیم درصدی اعلام شده است. این بانک در گزارش خود پیش بینی میکند که ورود گردشگران خارجی در سال 2021 به 5.5 میلیون نفر برسد که نسبت به پیش بینی قبلی این بانک، حدود 4 میلیون نفر کاهش یافته است. در خصوص واکیسناسیون سراسری کرونا نیز پیش بینی شده که تایلند همانند بسیاری دیگر از کشورهای درحال توسعه، در نیمه دوم سال 2020 و با واکسیناسیون 70 درصدی جمعیت این کشور، به ایمنی گروهی (گله ای) برسد. در خصوص بازگشاییها و ورود مسافران خارجی هم براورد این بانک آن است که در نمیه دوم سال 2021، بویژه سه ماهه چهارم این بازگشایی اتفاق بیفتد. همچنین در گزارش این بانک آمده است که باتوجه به افزایش تقاضای داخلی به دلیل اقدامات محرک مالی و بهبود فعالیت های اقتصادی، این کشور شاهد انقباض تولید ناخالص داخلی 6.6 درصدی خواهد بود. پیش بینی قبلی این نهاد درباره انقباض تولید ناخالص داخلی تایلند، 7.8 درصد بود.
افزایش چشمگیر میزان مبتلایان به کرونا در تایلند
کشور تایلند که تاکنون دو بار بعنوان بهترین نمونه برای مبارزه و مقابله با انتشار ویروس کرونا توسط سازمان بهداشت جهانی معرفی شده بود به یکباره شاهد ابتلای بیش از 1200 نفر در روزهای گذشته بود که گفته میشود این ویروس از طریق کارگران مهاجر غیر قانونی میانماری به استانهای مرزی این کشور وارد شده و برخی از افراد محلی را نیز مبتلا نموده است. هر چند مرزهای هوایی و زمینی تایلند برای دهمین ماه متوالی بسته بوده و ورود خروج به این کشور، تابع شرایط و مقررات سخت گیرانه، از جمله قرنطینه اجباری 16 روزه و بیمه یکصد هزار دلاری میباشد، ولی با اینحال گفته میشود کارگران مهاجری که بصورت غیر قانونی و از مسیر جنگل های مناطق مرزی بین دو کشور تردد می نمایند، عامل اصلی انتقال این بیماری به تایلند بوده اند. البته هنوز مقامات بهداشتی در خصوص اعلام موج دوم شیوع این بیماری در کشور به جمع بندی نرسیدند و قرار است طی 7 روز آینده در این زمینه و همچنین در زمینه امکان برگزاری مراسمات مربوط به سال نو و شرایط و ضوابط آن تصمیم گیری نمایند. در همین ارتباط روز پنج شنبه (4 دی) مرکز مدیریت کرونای تایلند اعلام کرد که هیچگونه قرنطینه ملی (lockdown) اعمال نخواهد شد ولی ممکن است اعمال منطقه ای آن، مورد بررسی قرار خواهد گیرد. بر این اساس تعداد کلی مبتلایان تایلند تاکنون به عدد 5829 نفر رسیده که بیش از 4100 نفر بهبود یافته و 60 نفر نیز تاکنون فوت نموده اند.
اخبار میانمار و لائوس
فشار گروهای حقوق بشری به بانک های بریتانیا به دلیل اعطای وام به ارتش میانمار
گروههای مدافع حقوق بشر خواستار آن هستند که دو بانک بزرگ بریتانیایی (HSBC و Standard Chartered) توضیح دهند که چرا طی 4 سال گذشته بیش از 60 میلیون دلار به شرکت های مخابراتی زیرمجموعه ارتش میانمار بنام Mytel (که در حدود 30 درصد از سهام Viettel، بعنوان دومین اپراتور بزرگ تلفن همراه میانمار را در اختیار دارد) وام اعطا نموده اند. بر اساس گزارش ها و مستندات این گروههای حقوق بشری، شرکت Mytel تعلق به ارتش میانمار، که متهم به نقض فاحش حقوق بشر و نسل کشی است، بوده و در حال حاضر نیز در حال ارتقا سیستم های ارتباطی و مخابراتی ارتش میباشد و دادههای اطلاعاتی نیز حاکی از دسترسی ارتش به اطلاعات کاربران این اپراتور تلفن است. بانک HSBC در پاسخ به این انتقادات اظهار داشته که این گروه مالی از کلیه قوانین و مقررات مربوط به تحریم ها پیروی میکند و از رعایت اصول حقوق بشر در تجارت نیز به شدت حمایت می نماید. استاندارد چارتر نیز تاکنون از اظهار نظر در این خصوص خودداری نموده است.
چین، بزرگترین چالش برای سیاست خارجی میانمار
وبسایت شیکه خبری-تحلیلی ایراوادی در سرمقاله ای باعنوان «چین، بزرگترین چالش برای سیاست خارجی میانمار» به بررسی نقش و تاثیرات حضور گسترده چین در اقتصاد و سیاست کشورهای منطقه جنوب شرق آسیا، بویژه میانمار پرداخته است. نویسنده این سرمقاله در بخشی از گزارش خود می آورد: در حالی که چین مهمترین شریک اقتصادی تقریباً برای همه ملت های منطقه است، در عین حال بزرگترین چالش سیاست خارجی آنها نیز هست. از نظر او تله بدهیها، افزایش واردات و نیز وجود خیل عظیم جوامع چینی در کشورهای منطقه از جمله مهمترین عوامل نقش آفرینی گسترده این کشور طی سال های آینده در اقتصاد و سیاست میانمار میباشد.
حضور 600 میانماری مبتلا به کرونا در میان مبتلایان جدید این ویروس در تایلند
طبق گزارشات مقامات بهداشتی تایلند، در حدود 600 کارگر میانماری در بین بیش از 800 مبتلای به کرونا در استان ساموت ساخن تایلند، که اخیرا شناسایی شده اند قرار دارند. بازارهای عمده فروشی غذاهای دریایی در مناطق مختلف تایلند، جدیدترین کانونهای شیوع کرونا در این کشور هستند، جایی که در حدود 300 تا 400 هزار مهاجر میانماری در این بازارها و کارخانههای فرآوری غذاهای دریایی مشغول بکار میباشند. تایلند پس از آنکه ماهها آمار روزانه مبتلایانش به کرونا نزدیک به صفر بود، طی هفته اخیر بیش از 1000 مورد جدید را مورد شناسایی قرار داده است که عمده انها بواسطه ارتباط با کارگران میانماری غیرمجاز به این ویروس آلوده شده اند.
برنامه میانمار برای خرید واکسن کرونا از هند
دولت میانمار با انستیتو سرم سازی هند برای خرید و واردات واکسن کرونا از این کشور وارد مذاکره شده است. انستیتو سرم سازی هند در ۷ دسامبر ۲۰۲۰ اعلام کرد که درخواست تایید اضطراری واکسن کرونای خود با نام «کووید شیلد» را ارایه داده و پیش بینی میشود که این مجوز تا اواخر ماه میلادی جاری به این واکسن اعطا شود. این شرکت بزرگ ترین تولیدکننده واکسن در جهان است و احتمال دارد واکسن کرونای این شرکت ۴ دلار کانادا قیمت بخورد. در همین ارتباط وزیر بهداشت میانمار روز سه شنبه 22 دسامبر (2 دی) در ملاقات با سفیر هند در یانگون در خصوص همکاری دو کشور در زمنیه ساخت و تولید داروهای مشترک و همچنین تمهیدات لازم برای واردات کووید شیلد صحبت کردند. در همین ارتباط نیز مدیر واحد اپیدمیولوژی بیماریهای عفونی میانمار به خبرنگاران گفت: میانمار در حال مذاکره برای خرید واکسن از تولید کنندگان آمریکایی، انگلیسی و روسی است. این کشور سه شرط را جهت خرید واکسن تعیین کرده است که حداقل یکی از آنها باید رعایت شود: تأیید واکسن توسط سازمان بهداشت جهانی، تأیید و استفاده رسمی از واکسن در سه کشور جداگانه، و یا تأیید اضطراری. لازم به ذکر است میانمار در حال رایزینی با بانک جهانی، صندوق بین المللی پول و بانک توسعه آسیایی برای دریافت 1 میلیارد دلار اعتبار و کمک مالی جهت خرید واکسن کروناست.
کمک شرکت هوآوی به ساخت اولین بزرگراه هوشمند در لائوس
فاز اول بزرگراه وین تیان- ونگویگ، که پایتخت لائوس را به چین متصل میکند رسما در 20 دسامبر افتتاح شد. با تکمیل این پروژه در سال آینده ارتباط زمینی پایتخت لائوس به بخش ونگویگ در چین به کمتر از یک ساعت کاهش خواهد یافت. در این میان شرکت بزرگ هوآوی در همکاری با شریک لائوسی خود قرار است با سرمایه گذاری مشترک و ساخت شبکه 5G این بزرگراه را به اولین بزرگراه هوشمند لائوس تبدیل نماید.
ویتنام قصد دارد برق بیشتری از لائوس وارد نماید
رسانههای محلی لائوس به نقل از معاون وزیر انرژی و معادن این کشور گزارش دادند که ویتنام قصد دارد برای رفع کمبود انرژی پیش بینی شده خود، برق بیشتری از لائوس وارد کند. ویتنام در حال حاضر تا سال 2025 طبق قراردادی روزانه در حدود 3000 مگاوات برق از لائوس با قیمت 6.95 سنت آمریکا در ازای هر کیلووات ساعت خریداری میکند. پیش بینی میشود که میزان برق فروخته شده به ویتنام بین سالهای 2026 تا 2030 به 5000 مگاوات و با قیمت حدود 14 سنت برای هر کیلو وات ساعت، افزایش یابد. در حال حاضر لائوس دارای 78 نیروگاه برق آبی با ظرفیت اسمی حدود 10000 مگاوات است که بسیار بیشتر از نیازهای مصرفی داخلی است و از این رو بخش عمده آن را (سالانه معادل حدود 2 میلیارد دلار) به کشورهای همسایه، ازجمله تایلند، ویتنام، کامبوج و میانمار صادر میکند.
تغییرات اقلیمی محصول زعفران، طلای سرخ در کشمیر را خراب میکند.
بانکوک پست روز چهارشنبه (3 دی) در مطلبی با عنوان «تغییرات اقلیمی محصول زعفران، طلای سرخ در کشمیر را خراب میکند» ضمن مرور تاریخچه کشت زعفران در منطقه کشمیر هندوستان و اهمیت و قیمت بسیار بالای این محصول، بعنوان گرانترین ادویه جهان (کیلیویی 10 هزار دلار در بازارهای جهانی) می نویسد: «اگرچه در حدود 90 درصد از زعفران کل دنیا در ایران کشت و تولید میشود، اما محصول زعفران کشمیر به دلیل رنگ و عطر بیشتر، بسیار باکیفیت تر از زعفران ایرانی است.»