نگرانی دولت یونان از گسترش دستگاههای خودپرداز بیت کوین برای مقاصد مجرمانه
با گسترش بیت کوین به عنوان یک ارز دیجیتال، دولت یونان نگران استفاده از آن برای مقاصد تبهکارانه و مجرمانه در این کشور است. بر این اساس، گروههای سازمان یافته مجرمان از بیت کوین و دستگاههای خودپرداز برای انجام فعالیت های غیرقانونی همچون خریدوفروش مواد مخدر و دیگر اقلام ممنوعه همچون اسلحه و نیز فرار مالیاتی، حملات سایبری، قاچاق انسان، انجام خدمات مالی بدون مجوز و کلاهبرداری اینترنتی استفاده میکنند.
دستگاههای خودپرداز بیت کوین در یونان در حال گسترش است. مردم با مراجعه به این دستگاهها میتوانند هم پول نقد از آن دریافت کنند و هم پول خود را جهت تبدیل به بیت کوین در آن سپرده گذاری کنند. نکته قابل تامل در این فرایند عدم امکان رهگیری هر گونه تراکنش انجام شده توسط این دستگاههای خودپرداز است.
روزنامه کاتی مرینی، از روزنامههای پرتیراژ آتن، با انتشار گزارشی در این مورد نوشت: دولت یونان نگران سوءاستفاده تبهکاران و شبکههای جرایم سازمان یافته از این امکانات برای جابجایی پول بدون رهگیری هستند.
کمیسیون بازار سرمایه (وابسته به وزارت دارایی یونان) مسولیت پایش و ایجاد چارچوبهای نظارتی لازم در حوزه بیت کوین است. رییس این کمیسیون در این خصوص اعلام کرد که استفاده از دستگاههای خودپرداز بیت کوین موجب میشود که رهگیری پول غیرممکن شود و نتوان مبدا و مقصد آنرا شناسایی کرد، زیرا بیت کوین از هیچ نظام مقرراتی مالی پیروی نمیکند و به همین خاطر میتواند برای انجام فعالیتهای غیرقانونی و مجرمانه استفاده شود.
گروه ویژه اقدام مالی پولشویی (FATF) اعلام کرده است گروههای سازمانیافته مجرمان از بیت کوین و دستگاههای خودپرداز برای انجام فعالیتهای غیرقانونی همچون خرید و فروش مواد مخدر و دیگر اقلام ممنوعه همچون اسلحه و نیز فرار مالیاتی، حملات سایبری، قاچاق انسان، انجام خدمات مالی بدون مجوز و کلاهبرداری اینترنتی استفاده میکنند.
بر اساس این گزارش، تاکنون 100 دستگاه خودپرداز بیت کوین در سراسر یونان راهاندازی و نصب شده است. سری اول این خودپردازها به صورت یک طرفه بود و فقط قابلیت خرید بیت کوین و ارزهای دیجیتال با پول نقد در آن فراهم بود. اما در خودپردازهای دوطرفه مشتریان میتوانند ارز دیجیتال خود را به پول نقد و پول نقد خود را به ارز دیجیتال مورد نظر تبدیل کنند. این دستگاهها با عنوان "BTM" نیز شناخته میشوند.
در سال 2019 یک باند جرایم سازمان یافته اسپانیایی با استفاده از دستگاههای خودپرداز بیت کوین، حدود ۱۰ میلیون دلار پول برای قاچاقچیان کلمبیایی مواد مخدر ارسال کرد. پس از این اتفاق، پلیس اسپانیا دستگاههای خودپرداز ارز دیجیتال را نقطه کور قوانین ضد پولشویی در اروپا نامید. دولت آلمان در همین راستا سال گذشته اعلام کرد فروشگاههایی که متقاضی نصب این دستگاهها هستند میبایست ابتدا مجوز لازم را از وزارت دارایی آلمان دریافت کنند. این اقدام جدی در پی اعمال قوانین جدید ضد پولشویی انجام شد که با هدف پوشش نقاط ضعف قوانین قبلی آلمان در خصوص ارزهای دیجیتال تصویب شده بود. اولین دستگاه خودپرداز بیت کوین در سال 2013 در آمریکا نصب و استفاده شد.
یونان به رغم اینکه عضوی از اتحادیه اروپا محسوب میشود اما سختگیریهای مقرراتی رایج در دیگر کشورهای اروپایی در خصوص مسایل مالی و اداری (از جمله در زمینههای مرتبط با فرار مالیاتی، پولشویی و تامین مالی جرایم سازمان یافته) در این کشور به صورت کامل رعایت و اجرا نمیشود. گسترش دستگاههای خودپرداز بیت کوین در یونان به عنوان نقطه اصلی مسیر قاچاق انسان میتواند آسیب پذیری این کشور در حوزه مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم و جرایم سازمان یافته را بیشتر کند.