معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۸/۱۵- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۳۱۴۹

مقایسه اقتصاد جمهوری آذربایجان و ارمنستان از زبان رئیس کل بانک مرکزی آذربایجان

آقای المان رستم اف رئیس بانک مرکزی آذربایجان که چند روز قبل در یک برنامه تلویزیونی زنده "شبکه آذ تی وی" این کشور حضور یافته بود طی توضیحات مبسوطی به وضعیت اقتصادی کشورش پرداخت که اهم مطالب ایشان که در بخشی از آن به اقتصاد کشورش با اقتصاد ارمنستان مقایسه گردیده از این قرار است:

اوایل سال 2020 میلادی، اقتصاد جمهوری آذربایجان به طور غیر منتظره‌ای با شوک‌های بیرونی بسیار جدی روبرو شد. به واقع شیوع ویروس کرونا، محدودیت‌های اعمال شده در فعالیت اقتصادی ناشی از آن، سقوط قیمت نفت، الحاق جمهوری آذربایجان به توافقنامه اوپک پلاس و کاهش تولید نفت در چارچوب آن و همچنین اخیرا درگیری نظامی ارمنستان و آذربایجان، یک آزمایش جدی برای اقتصاد جمهوری آذربایجان و یک شوک جدی برای آن بود و اگر به زبان اقتصادی بگوییم اقتصاد ملی جمهوری آذربایجان گرفتار یک طوفان واقعی شد. اما اقدامات به موقع و سنجیده دولت جمهوری آذربایجان، امروز به این کشور امکان داده است که عواقب این شوک‌ها را به حداقل برساند. امروز، اقتصاد کشور به شرایط عادی بازگشته و ما توانسته‌ایم ثبات اقتصاد را در سطح کلان حفظ کنیم. تورم سالانه در کشور کمتر از 3 درصد است و ارز ما بر خلاف ارز سایر کشورها توانسته است ارزش خود را حفظ کند. ما در تولید ناخالص داخلی صنعتی و کشاورزی به رشد قابل توجهی دست یافته‌ایم. با حفظ ثبات اقتصاد کلان و حمایت از مشاغل، شرایط خوبی را برای بازگرداندن و تسریع رشد اقتصادی در سال آینده ایجاد کرده‌ایم.

اگر بخواهیم اقتصاد جمهوری آذربایجان و ارمنستان را از نظر کمی مقایسه کنیم، می‌توان گفت که بودجه دولت جمهوری آذربایجان بیش از ارزش تولید ناخالص داخلی کشور  ارمنستان است، ذخایر ارزی (طلا) جمهوری آذربایجان 30 برابر بیشتر از ذخایر آنها است. در حالی که ارمنستان نمی‌تواند بدهی‌های خارجی خود را تحت کنترل در بیاورد و نسبت این بدهی با تولید ناخالص داخلی به 60 درصد رسیده است در  جمهوری آذربایجان این نسبت کمتر از 20 درصد است. امروز یک پنجم جمعیت ارمنستان زیر فقر زندگی می‌کنند، ولی در  جمهوری آذربایجان فقر ریشه‌کن شده است. امروز ما در هر زمینه اقتصادی از آنها برتر هستیم. طولانی شدن جنگ برای چندین ماه با چنین آسیب‌های مالی، می‌تواند اقتصاد ارمنستان و سیستم مالی آن کشور را از بین ببرد و منجر به فروپاشی شود.

«ما ذخایر کافی داریم که پس از پایان جنگ، در اسرع وقت رشد اقتصادی کشور را از سر می‌گیریم. رئیس جمهور الهام علی اف دولت را موظف کرده است که در 10 سال آینده توان اقتصادی کشور را دو برابر افزایش دهد. فکر می‌کنیم این هدف واقعی است. با این حال یک واقعیت دیگر هم وجود دارد که رئیس جمهور برنامه بازسازی کامل اراضی آزاد شده را در سر دارد که این نیز یک برنامه گسترده است. با اجرای این برنامه، منابع طبیعی سرزمین‌های آزاد شده جمهوری آذربایجان وارد چرخه اقتصادی خواهد شد، برنامه‌های عظیم سرمایه‌گذاری و اشتغال جدید ایجاد خواهد شد که انگیزه قابل توجهی به رشد اقتصادی ما می‌بخشد.

اخیرا الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی «فوکس نیوز» اظهار کرد: «شاخص‌های اقتصادی ما یکی از بهترین شاخص‌های جهانی است. طی ماه گذشته رکود اقتصادی در  جمهوری آذربایجان کمتر از 4 درصد است. هم‌چنین نرخ بیکاری در  جمهوری آذربایجان 7 درصد و نرخ فقر 5 درصد است.

در رابطه با مبارزه با کوید 19 سازمان جهانی بهداشت جمهوری آذربایجان را یک کشور نمونه معرفی کرد. ما به بیش از 30 کشور کمک‌های بشردوستانه و مالی ارائه داده‌ایم.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما