معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۷/۲۸- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۰۶۳

اخبار اقتصادی کلمبیا (نیمه دوم مهر ماه 1399)

مهمترین اخبار تحولات و رویدادهای اقتصادی روزنامه‌ها و رسانه‌های کلمبیایی در نیمه دوم مهر ماه 1399 به شرح زیر بوده است:

دعوت رئیس‌جمهور اسبق آمریکا از سرمایه‌گذاران خارجی برای حضور در کلمبیا

در جریان اجلاس سرمایه‌گذاری در کلمبیا، بیل کلینتون رئیس‌جمهور اسبق آمریکا (2001-1993) از سرمایه‌گذاران خارجی دعوت کرد تا کلمبیا را به عنوان مقصد سرمایه‌گذاری خود انتخاب کنند. کلینتون در نطق خود در این ویدئو کنفرانس به مزیت‌های نسبی کلمبیا از جمله در حوزه موقعیت جغرافیایی، برتری‌های منطقه‌ای، نیروی کار مناسب و تضمین سودآوری این سرمایه‌گذاری اشاره کرد و از سوی دیگر، تأکید داشت که این پذیرش سرمایه، باعث رشد اقتصادی کلمبیا در دوره پساکرونا و کمک به کم کردن فشارهای ناشی از بحران مهاجرین ونزوئلایی خواهد شد. وی از دیگر مزایای این سرمایه‌پذیری را افزایش فرصت‌ها، اشتغال‌زایی، توسعه زیرساخت‌ها، مبارزه مؤثر علیه تغییرات اقلیمی و کمبود منابع و بهبود توازن اجتماعی و اقتصادی بین مناطق شهری و روستایی اعلام نمود.

رئیس‌جمهور پیشین آمریکا مشخصا چهار حوزه سودآور کلمبیا برای سرمایه‌گذاران خارجی را برشمرد: 1) انرژی‌های تجدیدپذیر؛ 2) صنعت کشاورزی و دامپروری؛ 3) فناوری و نوآوری و 4) جنگل‌های دست کاشت (در حوزه زیست محیطی علاوه بر جنگل های طبیعی، جنگل‌های دست کاشت نیز بخشی از تقاضای جهانی چوب صنعتی و هم‌چنین ماده خام مورد نیاز صنایع کاغذسازی را تأمین می‌کنند. در کنار این محصولات، خدمات دیگری نیز توسط این نوع جنگل‌ها ارائه می‌گردد که پاک‌سازی آب، تنظیم چرخه‌ های هیدرولوژیک و کاهش روند افزایشی بیابان‌زایی بخشی از این خدمات هستند).

شایان ذکر است، اجلاس سرمایه‌گذاری در کلمبیا مهم‌ترین همایش منطقه‌ای و بین‌المللی این کشور آمریکای جنوبی در حوزه جذب سرمایه‌های خارجی می‌باشد که توسط آژانس پروکلمبیا (سازمان مسئول در زمینه‌ی ارتقای صادرات غیرسنتی، جذب گردشگر و سرمایه‌های خارجی) برگزار می‌گردد. در نشست جاری 2 هزار شرکت‌کننده از 50 کشور جهان مشارکت داشتند که 1085 شرکت‌کننده آن از سرمایه‌گذاران بوده‌اند.

افزایش بی‌سابقه بدهی‌های خارجی کلمبیا 

بر اساس اعلام بانک مرکزی کلمبیا، بدهی‌های خارجی این کشور در ماه ژوئیه سال جاری به رقم 150 میلیارد دلار رسیده که در طول تاریخ کلمبیا بی‌سابقه می‌باشد. طبق گزارش بانک مرکزی، بدهی‌های خارجی به میزان 53.6% کل تولید ناخالص داخلی کشور رسیده است. ارزیابی بانک مرکزی نشان می‌دهد که بدهی‌های خارجی کلمبیا طی دوازده ماه گذشته حدود 14.493 میلیارد دلار افزایش داشته، در حالی که این رقم در ماه ژوئیه سال 2019 معادل 41.9% کل تولید ناخالص داخلی کشور بوده است.

آلبرتو کاراسکیا، وزیر دارایی کلمبیا اعلام نموده که بحران ویروس کرونا مانع از کسب درآمد 300 میلیارد پزویی دولت طی دوره نه ماهه گذشته شده است. وزیر دارایی تصریح نموده که این عدم کسب درآمد، جدا از خسارات وارده توسط بیماری کووید 19 به اقتصاد کلمبیا است.  

افزایش صادرات گوشت کلمبیا  

طبق اعلام رودولفو زئا، وزیر کشاورزی و توسعه روستایی کلمبیا، صادرات گوشت گاو این کشور در ماه اوت به وزن 17.593 هزار تُن و ارزش تقریبی 62 میلیون دلار بوده که نسبت به دوره مشابه سال قبل به لحاظ وزنی 56% و از نظر سود ارزی 53% رشد داشته است. مقاصد صادراتی گوشت گاو کلمبیا، کشورهای شیلی، روسیه، لبنان، مصر، کوراسائو (قلمرو ماوراء بحار هلند در دریای کارائیب) و پرو بوده است. شایان ذکر است بزرگ‌ترین صادرکنندگان گوشت گاو به لحاظ در اختیار داشتن بازارجهانی به ترتیب عبارتند از: استرالیا (14.7%)، آمریکا (13.3%)، برزیل (12.5%)، هند (6%) و آرژانتین (6%) می‌باشند.  

برنامه‌های بانک توسعه بین‌آمریکایی در دوره ریاست ایالات متحده  

مائوریسیو کلاور کرونه، رئیس جدید بانک توسعه بین‌آمریکایی (بید) در مصاحبه با روزنامه ال‌تیمپو، پرتیراژترین روزنامه کلمبیا، دیدگاه‌ها و برنامه‌های بید در دوره جدید را این‌گونه تشریح نمود:

- وضعیت اقتصادی منطقه آمریکای‌لاتین در دوره کرونا اسف‌بار بوده است. فقر 40% و فقر شدید 25% جهش داشته است. شیوع بیماری کرونا باعث نزول 50 میلیون آمریکای‌لاتینی از طبقه متوسط به طبقه ضعیف جامعه شده است.

- بحران کرونا باعث گردیده تا منطقه دچار پسرفت ده ساله شود.

- در صورت اقدام کشورهای منطقه در کمک به انعطاف‌پذیری بازار کار خود، امکان انتقال سرمایه‌های ایالات متحده از آسیا به آمریکای‌لاتین وجود دارد.

- در انتقال سرمایه از آسیا به آمریکای‌لاتین، ضروری است فرصت‌ها و مزیت‌های نسبی هر کشور شناسایی گردد؛ به عنوان مثال برتری نسبی کلمبیا در زمینه دارو، تولیدات صنعتی، منسوجات، پوشاک، موادغذایی و نوشیدنی‌ها اثبات شده است.

- هدف بید در دوره ریاست آمریکا، اشتغال‌زایی در منطقه خواهد بود. در این مسیر کمک به بنگاه‌های اقتصادی خرد و کوچک به عنوان موتور محرک اقتصاد شناخته می‌شود.

- اولویت دیگر بانک، کمک به کشورهای منطقه در جذب سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی خواهد بود و در جذب سرمایه، قاره آمریکا اولویت دارد.

- تقویت همگرایی تجاری نیز یکی دیگر از راهکارهای احیای اقتصادی در دوره رکود پساکرونا است. در حالی که میزان همگرایی تجاری و بازرگانی در بین کشورهای آمریکای‌لاتین فقط 16% از کل حجم تجارت خارجی این کشورهاست ولی این رقم در اروپا به 65% و در قاره آسیا به 55% می‌رسد.

- دیدگاه شخصی رئیس‌جمهور ترامپ، بازگشت سرمایه‌ها از آسیا به آمریکا و نه مکزیک می‌باشد. رئیس‌جمهور خواهان بازگرداندن سرمایه‌ها از آسیا به کلمبیاست نه پرو.

- بانک توسعه بین‌آمریکایی به منظور پاسخگویی به شرایط حال حاضر منطقه، سالیانه به 25 میلیارد دلار اعتبار مالی نیاز دارد. بودجه کنونی بید پاسخگوی 12 میلیارد دلار از این نیازها خواهد بود؛ به همین دلیل در صدد آن هستیم تا بودجه را به میزان 20 میلیارد دلار دیگر افزایش دهیم.

- انتخاب من به عنوان رئیس بید با رأی 23 کشور از 28 کشور منطقه بوده و به عبارت دیگر 68% از کل آرای اعضا را بدست آوردم. این در حالی است که لوئیس آلبرتو مورنو، رئیس قبلی بید (2020-2005) از کلمبیا در سال 2005 با کسب 20 رأی از 28 رأی اعضا یا 56% آرا توانست ریاست این نهاد مالی منطقه‌ای را برعهده بگیرد. در ضمن ایالات متحده آمریکا، پس از مکزیک دومین کشور بزرگ دنیا به لحاظ داشتن جمعیت اسپانیایی‌زبان می‌باشد.  

افزایش فقر در کلمبیا طی سال 2019

بنا به اعلام سازمان ملی آمار کلمبیا (دنه)، در سال گذشته 35.7% از کل جمعیت کشور در وضعیت فقر مالی (در برابر فقر چندوجهی، که در برگیرنده کمبود شدید در حوزه‌های آموزش، سلامت، کار، امنیت اجتماعی، مسکن و سطح عمومی زندگی) بسر بردند. آمار مزبور نشان می‌دهد که فقر مالی در کلمبیا طی یکسال افزایش چشمگیری داشته که از مقایسه با آمار 34.7% در سال 2018 بدست می‌آید. دنه تأکید دارد که در سال 2019 تعداد 661 هزار و 899 نفر به جمعیت مبتلا به فقر مالی افزوده شده‌اند. بدین ترتیب، تعداد فقرای کلمبیا از 16.8میلیون نفر در سال 2018 به 17.4 میلیون نفر در سال گذشته افزایش پیدا کرده است.  

تلاش کاندیداهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا جهت جذب آرای کلمبیایی‌‌تبارها

با توجه به نزدیک شدن به تاریخ برگزاری انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده در 3 نوامبر (13 آبان‌ماه)، تلاش دونالد ترامپ و جو بایدن جهت کسب آرا حداکثری از آمریکایی‌های لاتینی‌تبار بویژه کلمبیایی افزایش پیدا کرده است.

یکی از ایالت‌های سرنوشت‌ساز در انتخابات پیش‌رو ایالت فلوریدا و شهر میامی می‌باشد که با توجه به حضور بی‌شمار لاتینی‌ها در این ایالت، به عنوان پایتخت غیررسمی آمریکای‌لاتین شناخته می‌شود. شایان ذکر است که ایالت‌های دارای بیشترین جمعیت لاتینی‌ها به ترتیب عبارتند از: 1) کالیفرنیا با 15 میلیون و 300 هزار نفر؛ 2) تگزاس 10 میلیون و 900 هزار نفر؛ 3) فلوریدا 5 میلیون و 100 هزار؛ 4) نیویورک 3 میلیون و 700 هزار و 5) ایلینویز 2 میلیون و 200 هزار نفر.

از جمعیت 230 میلیون نفری واجد شرایط جهت شرکت در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا، 14 میلیون نفر لاتینی‌تبار هستند و 17% از آرا الکترال مختص آن‌ها می‌باشد.

اهمیت ایالت فلوریدا برای نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا بدلیل حضور طبقه نخبه اقتصادی لاتینی‌ها و نیز نگرش ستیزه‌جویانه آن‌ها با ایدئولوژی کمونیستی- سوسیالیستی و بطور کلی جنبش‌های چپگراست.

کلمبیایی‌تبارها، پس از کوبایی‌ها و پورتوریکویی‌ها سومین گروه از لاتینی‌های پرجمعیت در ایالت فلوریدا می‌باشند. طبق آخرین سرشماری انجام شده، جمعیت کلمبیایی‌تبارها 800 هزار نفر می‌باشد که 200 هزار نفر از آن‌ها واجد شرایط رأی دادن در انتخابات 13 آبان هستند.

ترامپ با بکارگیری دو تاکتیک "ترغیب" و "ترساندن" در صدد کسب آرا لاتینی‌تبارها و بویژه کلمبیایی تبارهاست، با توجه به خط‌مشی ترامپ در اولویت قائل شدن برای آمریکا در تمامی حوزه‌ها بویژه اقتصاد و نیز تشدید تنش در روابط واشنگتن-پکن طی چهار سال گذشته، وی خواهان خروج سرمایه‌های آمریکا از چین و تزریق آن به کشورهای منطقه آمریکای‌لاتین می‌باشد، در همین چارچوب ترامپ تأکید دارد که در صورت پیروزی در انتخابات، این وعده عملیاتی خواهد شد (ترفندی که در انتخاب مائوریسیو کلاور کرونه به عنوان رئیس جدید بانک توسعه بین‌آمریکایی کارساز شد). از سوی دیگر، ترامپ با نامیدن بایدن به عنوان طرفدار سوسیالیسم، اعلام داشته که در صورت پیروزی رقیب، قدرت‌گیری دوباره چپ‌ها در آمریکای‌لاتین و حوزه کارائیب حتمی است، تا بدین ترتیب کشورهای متحد و همسو با کاخ سفید را جهت رأی دادن لاتینی‌تبارها به وی ترغیب نماید.

ترامپ طی دو سخنرانی خود در کارزار انتخاباتی در ایالت فلوریدا صریحا اعلان نمود که اشتباه راهبردی دولت اوباما-بایدن در حمایت از مذاکرات صلح در دوره ریاست جمهوری خوآن مانوئل سانتوس (2018-2010) بوده که منجر به افزایش کشت غیرقانونی گیاه کوکا و در نتیجه تولید کوکائین و قاچاق آن به ایالات متحده شده است. وی خط‌مشی دولت خود و همراهی رئیس‌جمهور دوکه را منجر به موفقیت در کشف محموله‌های قاچاق موادمخدر به وزن 227 تُن دانسته است.

ترامپ به منظور خطرناک جلوه دادن بایدن عنوان نموده که گوستاوو پترو، رقیب انتخاباتی رئیس‌جمهور کنونی کلمبیا، شهردار سابق بوگوتا و یکی از رهبران چریک‌های این کشور از جو بایدن حمایت کرده است که این مسأله خوشایند واشنگتن نبوده و تهدیدی علیه منافع ملی آمریکا محسوب می‌گردد. 

نیاز کلمبیا به 50 میلیارد پزو سرمایه جهت اشتغال‌زایی در دوره پساکرونا

بر اساس تحقیق بعمل آمده توسط گروهی از کارشناسان اقتصادی به سرپرستی خوزه آنتونیو اُکامپو، وزیر اسبق کشاورزی (1994-1993)، دارایی (1997-1996) و معاون دبیرکل سازمان ملل متحد در امور اقتصادی و اجتماعی (2007-2003)، این کشور آمریکای جنوبی جهت رونق اقتصادی در دوران پساکرونا نیاز به 50 میلیارد پزو (20 میلیون دلار) سرمایه جهت کارآفرینی برای 1 میلیون و 400 هزار شهروند کلمبیایی نیاز خواهد داشت.

این طرح در دو بخش با عنوان پروژه فوری اشتغال‌زایی ارائه شده، خواستار عملیاتی شدن 10 هزار پروژه در تمامی عرصه‌های اقتصادی کشور می‌باشد. 80% از بودجه مزبور جهت پرداخت حقوق کارکنان هزینه خواهد شد که هر کدام از این پروژه‌ها مولد 140 پست شغلی خواهند بود. طرح تهیه شده جهت اجرای در 32 استان کشور است و مسئولیت اجرای آن نیز با فرمانداران استان‌ها خواهد بود.

در بخش دوم، تخصیص سوبسید و اعطای اعتبارات مالی جهت فعال‌سازی بنگاه‌های اقتصادی خرد، کوچک و متوسط پیش‌بینی شده، که محوریت اختصاص مساعدت‌های مالی بر مبنای به کارگیری قشر جوان و زنان در فعالیت‌های تولیدی و خدماتی تعریف شده است.

آمریکا هم‌چنان به عنوان شریک تجاری اول کلمبیا

وزارت بازرگانی کلمبیا اعلام نموده که با توجه به جریان آزاد تجارت کالا و خدمات بین کلمبیا و ایالات متحده بدلیل امضای معاهده تجارت آزاد دوجانبه در سال 2012، هم‌چنان آمریکا شریک تجاری راهبردی و اول کلمبیا در جهان محسوب می‌گردد. بر اساس گزارش منتشره، میزان صادرات کلمبیا در سال 2019 به آمریکا بالغ بر 11 میلیارد و 520 میلیون دلار بوده که 29.2% از کل تجارت خارجی کشور را در بر می‌گیرد. در همین مدت، میزان واردات کلمبیا از ایالات متحده بیش از 13 میلیارد و 276 میلیون دلار بوده که 25.2% از کل واردات کشور را شامل می‌شود. بدین ترتیب حجم کل تجارت خارجی کلمبیا با آمریکا در سال 2019 حدود 25 میلیارد دلار بوده و کلمبیا دارای موازنه تجاری منفی به میزان 1.756 میلیارد دلار در برابر ایالات متحده می‌باشد.

طی مدت هشت ماهه ژانویه تا اوت 2020 صادرات کلمبیا به آمریکا 5 میلیارد و 820 میلیون دلار بوده، که 28.7% کل صادرات کشور بوده است. نکته حائز اهمیت در تحول مبادلات تجاری دوجانبه بوگوتا- واشنگتن، افزایش 4.2% صادارت غیرمعدنی کلمبیا در سال جاری است که ارزش تقریبی آن بیش از 3 میلیارد و 385 میلیون دلار می‌باشد. بیشترین میزان جهش در آمار تجارت خارجی کلمبیا با آمریکا مربوط به فروش ماشین‌آلات برقی به میزان 30% و ارزش 82 میلیون دلار و کاغذ و محصولات مرتبط با آن به میزان 8% و ارزش 21 میلیون دلار بوده است.

کمک مالی 3 میلیون دلاری دولت کلمبیا به اقشار آسیب‌پذیر جامعه در دوره کرونا ویروس

بنا به اعلام سازمان رفاه اجتماعی به عنوان نهاد زیرمجموعه ریاست جمهوری کلمبیا، دولت در دوره شیوع بیماری کووید 19 بدلیل تعطیلی بسیاری از مشاغل و نیز جلوگیری از گسترش ویروس کرونا، مبلغ 7 میلیارد و 800 میلیون پزو (معادل 3 میلیون دلار) به 8.5 میلیون کلمبیایی آسیب‌پذیر و کم‌بضاعت کمک کرده است.

خانم سوسانا بوررو، رئیس سازمان رفاه اجتماعی اعلام داشته دولت به منظور کمک‌رسانی بهینه و فارغ از هرگونه فساد، از شهرداری‌ها، بانک‌ها و مقامات استانی و شهری کمک گرفته است. وی نحوه مساعدت دولت را به طرق زیر اعلان نمود:

- اجازه دسترسی رایگان کودکان در مناطق محروم به نظام سلامت.

- تضمین حضور دانش‌آموزان و دانشجویان در کلاس‌های درس به صورت مجازی و مکاتبه‌ای.

- عودت مالیات بر ارزش افزوده به افراد سالمند.

- واریز مبلغ 145 هزار تا 356 هزار پزو به حساب سرپرستان خانواده.

- کمک بلاعوض مالی به 2 میلیون و 600 هزار کلمبیایی.

- کمک غیرنقدی در قالب موادغذایی و دسترسی رایگان به نظام سلامت به افراد بی‌خانمان یا آواره. 

- مساعدت مالی به بنگاه‌های خرد و کوچک تولیدی جهت پرداخت حقوق کارکنان. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما