معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۵/۳۰- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۹۸

پیامدهای بحران کرونا بر اقتصاد اسپانیا

نشریه ال اکونومیستا چاپ اسپانیا با انتشار گزارشی به پیامدهای بحران سلامتی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد اسپانیا اشاره کرده و دلایل اصلی تأثیر این بحران بر اقتصاد اسپانیا را تشریح نموده است.

 نشریه ال اکونومیستا چاپ اسپانیا با انتشار گزارشی به پیامدهای بحران سلامتی ناشی از شیوع ویروس کرونا بر اقتصاد اسپانیا اشاره کرده و دلایل اصلی تأثیر این بحران بر اقتصاد اسپانیا را تشریح نموده است. در این گزارش آمده است: پاندمی‌کروناویروس کلیه اقتصادهای جهان را با قدرت به لرزه در آورد. اما برخی از آن‌ها بهتر از دیگران آن را تحمل کردند. اما به عقیده کارشناسان شرکت مشاوره Oxford Economics که در یکی از آخرین گزارش های آن با عنوان "ترکیب فاکتورهای سلامت و اقتصاد" آمده، اقتصاد اسپانیا فعلا بزرگ ترین بازنده این بحران به شمار می رود.

 تولید ناخالص داخلی اسپانیا در دوره سه ماهه آوریل تا ژوئن کاهشی برابر 18.5% داشت که بیشتر از قدرت های اصلی در اروپا به غیر از بریتانیا بود. یکی از کارشناسان Oxford Economics به نام Ángel Talavera در این باره می‌گوید: "اسپانیا حتی در فضای رکود جهانی در این زمینه از دیگر کشورها برجسته می‌شود."

 اقدامات سخت برای قرنطینه و محدود کردن حرکت شهروندان توسط دولت در بهار، با هدف کاهش و کنترل تعداد مبتلایان یکی از دلایل آشکار این سقوط عمیق است. اما همین کارشناس می‌گوید که ساختار اقتصاد اسپانیا فاکتوری کلیدی در تاثیر شدید کرونا ویروس بر آن می‌باشد. Talavera می‌گوید که قرنطینه سختگیرانه در اسپانیا دلیل سقوط تولید ناخالص داخلی است، اما دلیل بالاتر بودن این سقوط نسبت به کشورهای دیگر مانند ایتالیا و فرانسه که اقدامات پیشگیرانه مشابهی اتخاذ کردند، نمی‌باشد.

چهار دلیل اصلی تاثیر بالاتر بحران کروناویروس بر اقتصاد اسپانیا به شرح زیر هستند:

  1. توانایی محدود برای دورکاری. این اقتصاددان می‌گوید که کاهش رفت و آمدها در اسپانیا از تقریبا کلیه کشورهای دیگر بیشتر بوده است. تعداد اسپانیایی‌های که از کار دور شدند بیشتر بوده و مدت زمانی که از کار دور بوده اند نیز نسبت به دیگر کشورهای گروه 20 بیشتر بوده است. در همین راستا، یکی از نقاط ضعف اسپانیا توانایی کم این کشور برای جا انداختن دورکاری نسبت به دیگر کشورهای اروپا بوده است. بر اساس آمار سازمان همکاری و توسعه اقتصادی، تنها 30% کارها در اسپانیا قابلیت انجام از راه دور را دارند و این رقم در برخی از مناطق اسپانیا حتی به 20% هم می رسد. به همین دلیل، تعداد بیشتری از شرکت ها در اسپانیا نتوانستند به فعالیت خود ادامه دهند و به همین دلیل موجب سقوط شدیدتر تولید شدند. این امر نشانگر آن است که اقتصاد اسپانیا در مقابله با یک شوک که میلیون‌ها نفر را مجبور به خانه نشینی طی چند هفته کرد، از تجهیزات لازم برخوردار نبود و ابزارهای کمتری نسبت به دیگر کشورهای هم پایه خود در این زمینه داشته است.
  2. بزرگ بودن بیش از حد بخش جهانگردی. جهانگردی حدود 12% تولید ناخالص داخلی و اشتغال اسپانیا را تشکیل می دهد که یکی از بالاترین درصدها در میان کشورهای عضو سازمان همکاری و توسعه می‌باشد. وسعت بخش جهانگردی یکی از دلایل اصلی قرار داشتن اسپانیا در صدر کشورهای منطقه یورو از لحاظ موقتی بودن کار بوده و نقطه ضعف اسپانیا در بحران کروناویروس نیز هست. علی رغم شبکه امنیت فوق العاده ای که برای حمایت از اشتغال با تعلیق شاغلین ایجاد شد، اسپانیا به دلیل تعداد بالای موقعیت های شغلی موقت، نتوانست از ضربه ناگهانی و عمیق به بازار کار اجتناب کند و همین موضوع نقش بسیار منفی در نرخ مصرف داشت. در اسپانیا میزان مصرف خانوار در سه ماهه دوم کاهشی برابر 20% داشت که حدود 2 برابر همین رقم در ارتباط با کشورهایی مانند فرانسه یا ایالات متحده آمریکا است.
  3. کوچک بودن شرکت ها. بر اساس همین گزارش، بحران کروناویروس یکی از مشکلات قدیمی اقتصاد اسپانیا را بیش از پیش به نمایش در آورد که درصد بالای شرکت های کوچک و متوسط آن است. اسپانیا یکی از اولین کشورهای اتحادیه اروپا از این لحاظ به شمار می رود و این شرکت ها 72% اشتغال در اسپانیا را تشکیل می دهند در حالی که متوسط این رقم در اتحادیه اروپا برابر 66% می‌باشد. شرکت های کوچک تر از لحاظ میزان سرمایه بسیار محدودتر هستند و مشکلات بیشتری برای دسترسی به وام دارند. بسیاری از این شرکت ها با قطع درآمدشان در جریان بحران کروناویروس دچار ضربه ای شدند که آن‌ها را به تعطیلی وادار کرد. همچنین باید دانست که کروناویروس یک تهدید جدی برای ادامه بقای دراز مدت بسیاری از این شرکت هاست زیرا به طور مستقیم یا غیر مستقیم درآمد خود را از جهانگردی به دست می آورند.
  4. واکنش محدود مالی در کمک به شرکت ها. مشوق های اقتصادی انجام شده در اسپانیا کافی نبوده اند و سطح آن‌ها از کشورهای هم ردیف اسپانیا پایین تر می‌باشد. این موضوع به طور اخص ناشی از بدهی بالای اسپانیاست. در همین رابطه باید توجه داشت که کمک های اتحادیه اروپا از طریق صندوق ترمیم اقتصادی تا نیمه دوم سال 2021 تکمیل نمی‌شوند. با وجود آن که مشخصا نقش موثری در رشد اقتصادی به خصوص از لحاظ سرمایه گذاری در 6 ماهه اول سال آینده خواهند داشت، تنها یک حمایت مالی اساسی از سوی دولت اسپانیا می‌تواند از عمومیت یافتن ورشکستگی در بخش های آسیب دیده تر جلوگیری کند. بر اساس تخمین Oxford Economics، اقتصاد اسپانیا در اواخر سال 2020 نسبت به زمان پیش از بحران 7% کوچکتر شده است. کمیسیون اروپا در آخرین پیش بینی‌های خود میزان افت تولید ناخالص داخلی اسپانیا را در کل سال برابر 10.9% دانست و اعلام کرد که نرخ رشد آن در سال 2021 برابر 7.1% خواهد بود. بر اساس پیش بینی Talavera راه بازسازی اقتصاد اسپانیا طولانی خواهد بود.

https://www.eleconomista.es/economia/noticias/10718454/08/20/Las-cuatro-razones-por-las-que-Espana-es-el-mayor-perdedor-en-la-crisis-del-coronavirus.html

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما