معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۲۹- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۶۱

تاثیر کرونا بر پروژه‌های بزرگ در بنگلادش

شیوع بیماری کووید - 19 در بنگلادش، باعث کندی سرعت اجرای حداقل 40 پروژه از 49 پروژه بانک توسعه آسیایی(ADB) شده است . برآوردهای اولیه حاکی از آن است که احتمالاً اجرای پروژه‌های جدید توسط پیمانکاران در سالجاری 20 درصد کاهش خواهد داشت و در صورت عدم انجام اقدامات خاص، پرداخت وجوه نیز با کاهش 30 درصدی مواجه خواهد بود. اسناد ADB نشان می دهد که در شش ماهه نخست سال جاری یعنی تا تاریخ 30 ژوئن(10تیر)، تنها 13.87 درصد قراردادها به پیمانکاران واگذار و 21.41 درصد هزینه‌ها نیز پرداخت شده است.

به عقیده متخصصان، نظر به وخامت شیوع کرونا در بنگلادش، برای تسریع تکمیل پروژه‌ها باید اقدامات ویژه ای انجام شود زیرا مقررات قرنطینه تاثیرات جدی بر پیشرفت این پروژه‌ها گذارده است.  شایان ذکر است که بانک توسعه آسیایی برای انجام 49 پروژه خود در بنگلادش تا تاریخ 30 ژوئن 2020 مجموعا 10.81 میلیارد دلار را در نظر گرفته است.

از سوی دیگر، مقامات بنگلادش مدعی هستند که به واسطه مقابله با فشارهای کرونا، عملیات احداث بزرگترین پروژه‌ها تقریبا به حالت عادی برگشته است. به عنوان نمونه می‌توان به پروژه‌های ذیل اشاره نمود :

-  مترو: در این روزها پروژه مترو که به دلیل کرونا به حالت تعلیق درآمده بود، از سر گرفته شده است.

-  پل پادما: ساخت و ساز پل پادما،

-  احداث راه آهن روی پل پادما،

-  نیروگاه هسته ای روپ پور،

-  احداث خط ریلی از کاکس بازار تا مرز میانمار،

-  نیروگاه برقی 200 مگاواتی ماتارباری،

شایان ذکر است که به جز پل پادما، سایر پروژه‌ها با تامین مالی خارجی در حال اجرا هستند.

شیوع کرونا موجب گردید تا دولت بنگلادش نیمی از بودجه تخصیصی"برنامه توسعه" سال مالی جاری(ژوئن 2019 تا ژوئن 2020) را بدین منظور هزینه نماید. همچنین دولت تنها توانسته است تا ماه مه سالجاری مبلغ 17.459 کرور تاکا(کمی‌بیش از 2 میلیارد دلار) را در6 پروژه فوق الذکر هزینه نماید. این در حالی است که بودجه تخصیصی برای این پروژه‌ها جمعاً 30.855 کرور تاکا (3.6 میلیارد دلار) بوده است.

کل بودجه تخصیصی و هزینه پیش بینی شده برای اجرای پروژه ساخت پل پادما 30.193 کرور تاکا (بیش از 3.5 میلیارد دلار) است. طبق اهداف تعیین شده ساخت این پل می‌باید تا ژوئن سال 2021 به اتمام برسد. اما به دلیل شیوع کرونا دولت توانسته است در سال مالی گذشته صرفاً مبلغ 2.871 کرور تاکا (حدود 338 میلیون دلار) از کل مبلغ اختصاص یافته یعنی 4.015 کرور تاکا (472 میلیون دلار) را هزینه نماید. شایان ذکر است که 87.50 درصد کار ساخت این پل به اتمام رسیده است.

عملیات احداث متروی شهر داکا از آغاز بحران کرونا متوقف شده بود. اما در این روزها کار این پروژه در طیف محدودی آغاز شده است. همه کارگران چینی، ژاپنی و تایلندی هنوز به بنگلادش بازنگشته اند. مسئولان ذیربط گفته اند که تا هفته آینده همه کارگران خارجی بر می‌گردند و کار همه جانبه این پروژه بزودی آغاز خواهد شد.

کل بودجه تخصیصی و هزینه پیش بینی شده برای اجرای پروژه ساخت نیروگاه هسته ای روپ پور نیز 113.093 کرور تاکا (حدود 13 میلیارد دلار) برآورد شده است. قرار است این پروژه تا سال 2015 به بهره برداری برسد. در سال مالی گذشته برای اجرای این پروژه مبلغ 14.846 کرور تاکا(1.7میلیارد دلار)تخصیص یافت، اما به دلیل کرونا تنها مبلغ 7.873 کرور تاکا(926 میلیون دلار) هزینه گردیده است.

با در نظر داشت آمارهای رسمی‌کاملا روشن است که اجرای تقریباً نیمی از پروژه‌های عظیم بنگلادش در سال مالی اخیر به دلیل بحران کرونا دچار وقفه و سکون گردیده است. اگر چه پس از یک وقفه 4 ماهه کار اجرای این پروژه‌ها آرام آرام به حالت عادی بازگشته است اما قطعاً می‌توان اذعان نمود که این پروژه‌ها در زمان مقرر به اتمام نخواهند رسید. در نتیجه، بدون شک هزینه‌های این پروژه‌ها بر خلاف برآورهای اولیه و بودجه‌های تخصیص یافته به میزان قابل توجهی افزایش خواهند یافت. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما