معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۰۴- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۹۰

فرهنگ کار در کشور فنلاند

فرهنگ کار در کشور فنلاند متاثر از آداب و رسوم اجتماعی و قوانین و مقررات کار این کشور  می‌باشد. فنلاندیها معمولاً صریح و مستقیم حرف میزنند و صراحت در صحبت کردن از جمله در محیط های کاری در فنلاند مانند بعضی از کشورهای دیگر، بی احترامی تلقی نمی‌شود. بر اساس قوانین فنلاند وجود هرگونه تبعیضی در محل های کار ممنوع می‌باشد. شخص کارفرما در مواردی چون تصمیم گیری جهت تقسیم وظایف کاری، ارائه امکانات برای پیشرفت وضعیت کارمندان و یا پایان دادن به قرارداد های کاری نباید بین کارکنان خود تبعیض قائل شود. برنامه‌‌ریزی زمانی ادارات در فنلاند بسیار انعطاف‌پذیر است و هر کس به اقتضای خود می‌تواند زمان کار کردن خود را از 7.5 ساعت تا ۸ ساعت در روز انتخاب کند. اخراج یک فرد از محل کار در فنلاند همیشه ممکن نیست. وقتی یک کارمند استخدام می‌شود اخراج او به‌شدت دشوار است. طبق قوانین فنلاند زنان و مردان با هم برابرند. با زنان و مردان در مواردی چون گماشتن بکار، شرایط کاری و پرداخت حقوق باید بطور یکسان رفتار شود. در فرهنگ کاری فنلاندی رعایت مسایلی که درباره آنها توافق شده دارای اهمیت می‌باشد. در محیط کار فنلاند، رؤسا مرتبا بر شیوه کار کرد کارکنان خود نظارت و مراقبت ندارند. نظرات کارکنان پرسیده میشود و نظرات آنان در برنامه ریزی کاری مورد توجه قرار می‌گیرد.

کشور فنلاند که در زبان فنلاندی سوئومی (Suomi) نامیده می‌شود، با جمعیتی حدود 5.5 میلیون نفر در منطقه اسکاندیناوی در شمال اروپا واقع شده است. این کشور از سده دوازدهم تا آغاز سده نوزدهم بخشی از سوئد به حساب می‌آمد که بعدها سوئد ، فنلاند را به روسیه تسلیم کرد و در نهایت با روی کار آمدن مجلس بولشویک‌ها در روسیه، این مجلس استقلال فنلاند را اعلام کرد. مردم این کشور به دو زبان فنلاندی و سوئدی صحبت می‌کنند. فنلاند از جمله کشورهایی است که همه‌ساله بالاترین کیفیت زندگی را در جهان از آن خود می‌کند. این کشور یکی از بهترین نظام‌های آموزشی را در دنیا دارا است. در این نظام آموزشی هیچ شهریه‌ای از دانش‌آموز گرفته نمی‌شود و جزو کشورهای توسعه‌یافته صنعتی محسوب می‌شود. این کشور اسکاندیناوی بهره‌وری اقتصادی را با توزیع برابر درآمد تلفیق کرده و توانسته فقر را در این کشور ریشه‌کن کند. سیستم تامین اجتماعی فنلاند، مالیات‌دهندگان را در مواقع بیکارى تحت بیمه و پوشش خود قرار مى‌دهد.

قوانین و قراردادهای کاری

در زندگی کاری فنلاند مقررات زیادی هستند که کارمند و کارفرما باید رعایت نمایند. قوانین و قرارداد شرایط کار از جمله حداقل دستمزد، مدت زمان کار، تعطیلات، حقوق دوران بیماری و شرایط اخراج کارمند را تعیین می‌کنند. بعضی وقت ها کارفرما می‌تواند از کارمند خود تقاضای انجام اضافه کار نماید. بر اساس قانون، کارفرما باید بابت اضافه کار حقوق بیشتری بپردازد. برای جبران اضافه کاری که کارمند انجام می دهد وی می‌تواند مرخصی بگیرد. وی همچنین می‌تواند از انجام اضافه کار اجتناب نماید.

برنامه‌‌ریزی زمانی ادارات در فنلاند بسیار انعطاف‌پذیر است و هر کس به اقتضای خود می‌تواند زمان کار کردن خود را از 7.5 ساعت تا ۸ ساعت در روز انتخاب کند. اکثر افراد کار خود را از ۸ صبح شروع می‌کنند و تا ۴ بعدازظهر به پایان می‌رسانند. معمولا ۳۰ دقیقه زمان برای ناهار نیز در نظر گرفته می‌شود. هفته کاری بین ۳۸ تا ۴۲ ساعت است و برنامه‌های زمان‌بندی انعطاف‌پذیر است. فنلاندی‌ها به‌طور کلی مردمانی محافظه‌کار محسوب می‌شوند، البته همیشه استثنا وجود دارد و در این کشور فنلاندی‌های بسیاری را خواهید دید که رفتاری دوستانه و شفاف داشته باشند.

اخراج یک فرد از محل کار در فنلاند همیشه ممکن نیست. وقتی یک کارمند استخدام می‌شود اخراج او به‌شدت دشوار است، چرا که باید توجیه شود و اگر توجیه نشود شرکت مذکور باید غرامت بپردازد. بنابراین استخدام افراد بسیار دقیق انجام می‌شود. کارمندان مستحق ۴ هفته تعطیلات در سال هستند. اگر یک شرکت از این موضوع امتناع کند، کارمندان می‌توانند از شرکت‌ خود شکایت کنند.

در فنلاند، صداقت و قابلیت اطمینان در یک محیط کار بسیار ارزشمند است. همچنین انتظار می رود که کارمندان مستقل باشند به این معنی که مسئولیت واگذار شده به آنها  را تمام کنند بدون اینکه رئیس تمام وقت مراقب تا آنها کار خود را به اتمام برسانند.

اگرچه فنلاندی‌ها اغلب به عنوان مردم ساکت شناخته می‌شوند لیکن واهمه ندارند که اگر لازم باشد صحبت کنند. بر این اساس، آنها در یک محیط کار حتی ممکن است بی پرده و صریح به نظر برسند.

در فنلاند برای صداقت و درستی ارزش قائل می‌شوند. وفای به عهد و صادقانه صحبت کردن امری مهم می‌باشد.

وقت شناسی نیز برای فنلاندیها اهمیت دارد. زمانی که قرار ملاقات می‌گذارند، بموقع سر قرار خود حاضر می‌شوند.

 

حقوق و وظایف کارمند

کارمندان در فنلاند دارای حقوق زیر میباشند:

  • دریافت حقوق و حداقل مزایا، مطابق با مفاد مندرجه در قرارداد کاری
  • داشتن امنیت شغلی مطابق با قانون و قرارداد کاری
  • سازمان یابی و ایجاد تشکیلات
  • داشتن محیط کاری سالم و امن

کارمندان دارای وظایف زیر میباشند:

  • دقت در انجام دادن کار
  • رعایت ساعات انجام کار
  • رعایت دستورات روسا و کارمندان بالادست
  • امتناع کردن از شرکت در فعالیت های کاری که در رقابت با فعالیت های کاری کارفرمای وی می‌باشند
  • رازداری و محرمانه نگهداشتن اسرار شغلی
  • توجه کردن به منافع کارفرما

برابری و مساوات در زندگی کاری

بر اساس قوانین فنلاند وجود هرگونه تبعیضی در محلهای کار ممنوع می‌باشد. کارفرما بایستی مراقب این امر باشد که مساوات و برابری جنسی در محل کار تحقق یابد. برابری و مساوات از جمله مسایل نوشته شده در قانون می‌باشد. لزوم برابری و مساوات در قانون اساسی فنلاند تضمین شده است. مساوات بدین مفهوم است که تمامی انسآنها دارای هرگونه جنسیت، سن، ریشه قومی و نژادی، ملیت، زبان و اعتقادات مذهبی، عقاید شخصی، معلولیت، وضعیت سلامتی، گرایش جنسی یا موارد دیگر مربوط به فرد باشند، از ارزش یکسانی برخوردار هستند.

قوانینی مربوط به رعایت مساوات در محل کار نیز در مجموعه قوانین برابری و قوانین مربوط به قراردادهای کاری، ذکر شده اند. مطابق با این قوانین در مواردی چون بکار گماشتن شخص کارگر و یا کارمند، وضعیت کاری، شرایط کاری، برگزاری دوره‌های آموزشی، کمک به پیشرفت در انجام وظایف کاری، با کارکنان بایستی بطور مساوی و یکسان برخوردار شود.

رعایت مساوات در مورد گزینش کارمند مناسب

قانون مساوات و برابری ایجاب می‌کند که با متقاضیان کار بطور یکسان برخورد شود. شخص کارفرما می‌بایستی از بین متقاضیان، شخصی را برگزیند که دارای بهترین شرایط لازم می‌باشد. همچنین کارفرما بایستی بتواند نشان دهد که گزینش و انتخاب کارمند بر اساس معیارهای مربوط به کیفیت کار صورت گرفته است نه بصورت تبعیض آمیز. نمی‌توان از افراد متقاضی کار انتظار خصوصیات و ویژگی‌هایی را داشت که وجود آنها برای انجام کار مورد نظر الزامی نمی‌باشد.

برابری و مساوات در محل کار

شخص کارفرما در مواردی چون تصمیم گیری جهت تقسیم وظایف کاری، ارائه امکانات برای پیشرفت وضعیت کارمندان و یا پایان دادن به قرارداد های کاری نباید بین کارکنان خود تبعیض قائل شود. تبعیض کاری جرم محسوب می‌شود. اگر فکر میکنید که مورد تبعیض کاری واقع شده اید، می‌توانید مراتب را به مقامات مسئول محافظت از کارمندان و یا اتحادیه کاری خود اطلاع دهید. در شرایطی که مشکلی پیش می آید می‌توانید از نماینده حفاظت از کارمندان یا از نماینده اتحادیه کار سؤال نمایید.

برابری و مساوات بین دو جنس مخالف

طبق قوانین فنلاند زنان و مردان با هم برابرند. با زنان و مردان در مواردی چون گماشتن بکار، شرایط کاری و پرداخت حقوق باید بطور یکسان رفتار شود. نباید در محیط کاری با کارمندی بخاطر باردار بودنش و یا دارا بودن سن بالا به گونه ای دیگر رفتار شود. در فنلاند قانون برابری وجود دارد که کارفرما را موظف می نماید که بر رعایت شدن مساوات در محل کار نظارت نموده و اجازه ندهد که در محیط کاری کسی مورد تبعیض قرار گیرد. نماینده مسئول نظارت بر برابری و مساوات مراقب رعایت شدن قانون مساوات و برابری زنان و مردان است. چنانکه فکر می‌کنید که بخاطر جنسییتتان از جانب کار فرما مورد تبعیض واقع شده اید می‌توانید از نماینده نظارت بر مساوات و برابری، جهت بررسی این موضوع، درخواست کمک و راهنمایی کنند.

مسئولیت پذیری

در محیط کار فنلاندی، رؤسا مرتبا بر شیوه کار کرد کارکنان خود نظارت و مراقبت ندارند. نظرات کارکنان پرسیده میشود و نظرات آنان در برنامه ریزی کاری مورد توجه قرار میگیرد. معمولا در مورد انجام وظایف کاری در جلسات مشترکا توافق شده و طرفین، توافق های صورت گرفته را رعایت می نمایند. شخص رئیس، وظایف کاری را به کارکنان خود تحویل می دهد و انتظار دارد که خود کارکنان بشخصه در ارتباط با جزئیات انجام کار تصمیم بگیرند. اگر کارمند، دانش و توانایی انجام وظایف تحویل داده شده به وی را نداشته باشد، بایستی بلافاصله از رئیس و یا دیگر همکارانش در این باره سؤال نموده و راهنمایی و کمک بگیرد.

قابل اعتماد بودن و رعایت نمودن ساعات کاری

در فرهنگ کاری فنلاندی رعایت مسایلی که درباره آنها توافق شده دارای اهمیت می‌باشد. زمانی که درباره امری مشترکا تصمیم گرفته شده، هم کارفرمایان و هم کارکنان این گونه می‌پندارند که طرف مقابل طبق توافق صورت گرفته عمل می نماید.

رعایت ساعات کاری نیز در فنلاند اهمیت دارد. بایستی بطور منظم و سر ساعت مقرر سرکار آمد. منظور از ساعت 8:00 دقیقا راس ساعت 8:00 است نه اینکه 8:10، چنین تأخیری نوعی بی احترامی محسوب می‌شود چرا که سایر افراد مجبورند منتظر شخصی بمانند که تاخیر داشته است. اگر کارمند می داند که ممکن است در رفتن به سرکار دچار تاخیر شود، باید موضوع را به رئیس خود اطلاع دهد.

در برخی از محلهای کاری، ساعات کاری متغیر بوده و بعنوان مثال می‌توان بین ساعات 9 – 7 سرکار آمده و بین ساعات 17-15 محل کار را ترک نمود. چنانکه ساعات کاری محل کار متغیر و دارای نوسان باشد، کارمند باید به دقت مراقب این امر باشد که طول مدت زمانی که او کار انجام میدهد مطابق با توافق های صورت گرفته باشد.

شیوه گفتگو

فنلاندیها معمولاً صریح و مستقیم حرف میزنند و صراحت در صحبت کردن در فنلاند مانند بعضی از کشورهای دیگر، بی احترامی تلقی نمی‌شود. صراحت در صحبت ، گویی در زندگی کاری نیز امری طبیعی می‌باشد. اگر بعنوان مثال زمانی که کارمند دارد برای انجام وظایف کاری وی کافی نمی‌باشد، وی این امر را به صراحت به رئیس خود اطلاع می دهد.

در فرهنگ کاری فنلاندی، صحبت کردن بیشتر حالت غیر رسمی و خودمانی دارد. در اغلب محل های کار کلیه کارمندان دارای هر سمت و موقعیتی که باشند، برای خطاب قرار دادن همدیگر از نام کوچک استفاده می‌کنند.

تاثیر عقاید مذهبی بر زندگی کاری

بسیاری از فنلاندی‌ها مسیحی هستند ولی زیاد مذهبی نمی‌باشند. ولی از لحاظ فرهنگی هنوز هم بسیاری از رسوم مسیحیت رعایت می‌شود. در زندگی کاری نیز تاثیر و نقش مذهب در اوقات فراغت بسیاری از کارکنان مشاهده می‌شود. اعیاد مسیحی همانند کریسمس و عید پاک طبق قانون جزو تعطیلات رسمی‌ بحساب می آیند.

اجرای آداب و مراسم دینی و مذهبی در محلهای کار فنلاندی معمول نمی‌باشد. در بعضی از محلهای کاری طبق پیشنهاد کارکنان جایگاههای ویژه ای برای دعا خوانی و نماز خواندن برنامه ریزی شده اند. ولی انجام چنین کارهایی در محلهای کار معمول نمی‌باشد. اگر شخص کارمند بخواهد اواسط روز کاریش، نماز بخواند بایستی در فواصل زمانی که جهت استراحت وی معین شده اند این کار را انجام دهد. علایم و نشانه‌های ظاهری شخص که بیانگر مذهب وی می‌باشند همانند استفاده از روسری در فنلاند مجاز هستند اما مقررات عمومی مربوط به پوشش مناسب در محل کار بایستی رعایت شوند. یکی از دلایل این امر قوانین و مقررات بهداشتی و امنیت کاری مربوط به کار می‌باشند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما