معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۰۲- ۱۸:۰۰ - مشاهده: ۱۷۲

جنگ تجاری چین و ایالات متحده

Mag. Anneliese Proissl ، سردبیر بخش اقتصادی نسخه آنلاین هفته نامه ترند در شماره مورخ ۲۵ می ۲۰۲۰ این نشریه به موضوع جنگ تجاری چین و ایالات متحده پرداخته و معتقد است که آمریکایی‌ها بازندگان این نبرد می‌باشند .

درگیری بین ایالات متحده و چین, دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا را غافلگیر کرده است و آمار حاکی از آن است که در این نبرد,  آمریکا بیشتر از همتای خود رنج می‌برد.جنگهای تجاری به ندرت  نتیجه بخش بوده اند و پیروزی در آنها برای هیچ یک از طرفین آسان نیست ولی با این حال، مشکلات و معضلات منطقه ای و فرامنطقه ای , برای کشورها ثاثیرات بلندمدت و کوتاه مدت به دنبال دارند. در نبرد کنونی میان ایالات متحده آمریکا و چین،  تأثیرات کاملاً مشهود است و می‌توان نتایج مخرب این نبرد نافرجام را بر اقتصاد کشورهای دیگر نیز مشاهده نمود.

درگیری تجاری ایالات متحده و چین اکنون حدود دو سال است که ادامه دارد. دونالد ترامپ در کنار وعده‌های بزرگ و خطرناک انتخاباتی از جمله در مورد همکاری‌ها با ایران، کشیدن دیوار بین آمریکا و مکزیک و خروج از سازمان‌های بین المللی و عدم پرداخت حق عضویت در بسیاری از معاهدات و قراردادهای بین المللی، نسبت به کسری در مبادلات تجاری با دیگر کشورها به ویژه چین نیز انتقاد شدیدی به دولت اوباما داشت.  پس از ورود به کاخ سفید، وی تقریبا به اکثر وعده‌های انتخاباتی خود و بدون توجه به اصول اولیه دیپلماسی و روابط بین الملل عمل کرد و در یکی از نخستین اقدامات, نبرد تجاری را با چین به طور رسمی اعلام کرد و نخستین قدم را با افزایش تعرفه‌های گمرکی بر واردات از چین اجرا نمود.

بر اساس ارزیابی شرکت مدیریت سرمایه  DWS[1] ، از زمان اعمال این تعرفه‌ها  ، صادرات چین به ایالات متحده از جولای 2018 همچنان در وضعیت بسیار خوبی قرار داشته است و چینی‌ها حتی در این مدت نسبت به دوره اوباما , 8 درصد بیشتر از محل صادرات به امریکا , درآمد کسب کرده اند. از سوی دیگر ، صادرات ایالات متحده به چین از زمان آغاز درگیری‌ها کاهش یافته و 5.9 درصد کمتر از ژانویه سال 2017 است.

در 20 سال گذشته ، چین نه تنها برای تعداد زیادی از کالاهای مصرفی مانند پوشاک ، اسباب بازی و لوازم الکترونیکی بلکه همچنین برای کالاهای واسطه ای به یک تولیدکننده بی رقیب تبدیل شده است. حتی در زمان شیوع ویروس کرونا, این مساله شامل ماسک صورت و مواد و لوازم مورد نیاز در حوزه پزشکی  و محصولات دارویی بود و برتری چین در این میان به وضوح دیده شد. اکنون بسیاری از کشورها ، از جمله ایالات متحده ، بدین نکته اذعان دارند که وابستگی شدید به محصولات و تولیدات چینی، یک خطر بالقوه به شمار می آید.  

جابجایی قدرت تولید و انتقال قدرت بازار از چین به کشورهای دیگر مانند ایالات متحده آمریکا نیاز به زمان و سرمایه گذاری بالا و نیروی انسانی در حد چین دارد.  از سوی دیگر تلاش آمریکا برای تمرکز بر بازار داخلی سبب افزایش هزینه شرکت های آمریکایی شده است و در برخی گروه اقلام و محصولات در مجموع قدرت خرید مصرف کننده امریکایی را تحت الشعاع قرار داده است. 

به گزارش مجله انگلیسی اکونومیست ، در حال حاضر نشانه‌هایی وجود دارد مبنی بر اینکه واردات ایالات متحده از کشورهای دیگر در جنوب شرقی آسیا به دلیل جابجایی تولید از چین در حال افزایش است که این مساله نیز به خودی خود سبب افزایش قیمت پایانی برای مصرف کننده آمریکایی است.

  

[1] Asset Management Company

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما