معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۱۶- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۹۱۱

اخبار و تحولات اقتصادی دانمارک ( دهه اول اردیبهشت 1399 )

مهم ترین اخبار و تحولات اقتصادی دانمارک ( دهه اول اردیبهشت 1399) که در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور انتشار یافته به شرح ذیل است:

دو برابری دریافت کنندگان حقوق جبرانی

در اوایل شیوع ویروس کرونا دولت دانمارک در راستای کمک به حفظ اشتغال پرداخت 75 درصد حقوق کارکنان شرکت ها در صورت عدم اخراج را متقبل شد. طبق آخرین آمار تعداد 150000 نفر از این پیشنهاد استفاده کرده و با وجود این که در خانه مانده اند از دولت و کارفرمایان خود حقوق دریافت می دارند.  

در بسته اقتصادی دولت که اواسط ماه مارس ارائه شد پیش بینی شده بود که این برنامه شامل حال 70 هزار نفر از کارکنان شرکت های تحت فشار ناشی از تعطیلی‌ها خواهد بود اما این آمار دو برابر مورد انتظار دولت می‌باشد. سیمون کولروپ، وزیر کسب و کار، گفت: این آمار نشان از آن دارد که ما با یک بحران بسیار بسیار جدی روبرو هسیتم.

البته دولت همیشه تاکید کرده که این آمار می‌تواند افزایش یابد و هیچ سقفی بر میزان هزینه در این ارتباط وجود ندارد. وزیر کسب و کار گفت: ما انتظار 70 هزار نفر را داشتیم حالا این رقم دو برابر افزایش یافته و می‌تواند بیشتر هم بشود که باعث خوشحالی من هم خواهد شد چون این بدین معناست که دانمارکی‌ها شغل خود را حفظ کرده و حقوق خود را نیز دریافت داشته اند. با آمار جدید پیش بینی می‌شود بودجه این برنامه تقریبا بالغ بر 6.5 میلیارد کرون خواهد بود در حالی که رقم اولیه پیش بینی شده تنها 3.8 میلیارد کرون بود. با این حال کارشناسان معتقدند این یک برنامه بسیار پرهزینه است که نمی‌تواند برای مدت زیادی ادامه داشته باشد. (دی آر)

 بسته اقتصادی جدید 100 میلیارد کرونی

دولت برنامه حمایت مالی خود را گسترش می دهد. در یک مرحله جدید برای کمک به کسب و کارهایی که بدلیل شیوع ویروس کرونا متحمل خسارت شده اند یک بسته 100 میلیارد کرونی (15 میلیارد دلار) از جمله کمک بلاعوض، تضمین وام و تمدید فرجه پرداخت مالیات بر ارزش افزوده در نظر گرفته شده است. قبلا نیز دولت یک برنامه 287 میلیارد کرونی اعلام کرده بود که برای دولت هزینه 60 میلیارد کرونی در پی خواهد داشت. در همین راستا دولت با توافق احزاب پارلمانی کمک ها را با یک ماه تمدید تا 8 ژوئیه 2020 در اختیار شرکت ها قرار خواهد داد. (تی وی2)

 کاهش اندک در تعداد بیکاران

از زمان شیوع ویروس کرونا در دانمارک تعداد 45558 نفر مشاغل خود را از دست داده اند که 395 نفر کمتر از آمار هفته گذشته می‌باشد. تعداد بیکاران در دانمارک 177227 نفر گزارش شده اما کارشناسان آمار واقعی را بیش از این می‌پندارند چون که عده زیادی که مشاغل خود را از دست داده اند تا کنون به لیست بیکاران افزوده نشده اند چون هنوز با دریافت کل حقوق در مرحله فرجه سه ماهه قرار می‌گیرند. (بی تی) 

 بعد از بحران کرونا قیمت بلیط هواپیما دو برابر خواهد شد

انجمن صنفی ترابری هوایی وابسته به کنفدراسیون صنایع دانمارک (DI) پیش بینی کرد که بعد از بحران کرونا قیمت بلیط هواپیما به ظن قوی دو برابر می‌شود. Michael Svane مدیر بخش در کنفدراسیون صنایع و نماینده BDL* گفت: «در برخی  احیاناً تعداد بیشتری از خطوط پرواز قیمت بلیط هواپیما دو برابر خواهد شد. یکسری محدودیت برای بخش ما تدوین می‌شود که قیمت بلیط و مدیریت شرکت ها را گران تر می‌کند. علاوه بر این، ارائه کنندگان خدمات مسافرتی مجبور می‌شوند قیمت ها را افزایش دهند تا صندوق های خود را پر کنند». M. Svane در عین حال برآورد کرد که در بخش ترابری هوایی در اروپا تعدادی شرکت ورشکسته خواهند شد. او پیش بینی می‌کند که موضوع ”فاصله گرفتن” در جامعه به درون کابین هواپیماها نیز سرایت خواهد کرد. (یولندس پُستِن)

آمار جدید: ۱۹۰هزار شغل در خطر افتادند

مبنی بر تحلیل جدید وزارت دارایی دانمارک بحران کرونا آتیه مشاغل ۱۸۴ هزار نفر را در خطر انداخته است. «نیکولای وامِن» (سوسیال دموکرات) وزیر دارایی گفت: «این تحلیل به طور آشکار تأثیر شدید بحران کرونا روی اقتصاد را نشان می دهد.». تا کنون ۱۴۰ هزار نفر شاغل از بسته‌های مختلف امداد بهره بردای کردند. Mads Lundby Hansen اقتصاددان ارشد، اندیشکده Cepos گفت: «تعداد بیکاران به میزان ۴۵ هزار نفر افزایش یافته و تحلیل وزارت دارایی نشان می دهد بازارکار دچار خونریزی شده». بخش های خرده فروشان، هتل و رستوران به طور اخص تحت فشار قرار گرفتند. (یولندس پُستِن)

اخراج 400 نفر  از شرکت وستاس

شرکت وستاس، غول تولید کننده توربین‌های بادی، دیروز  اخراج 400 نفر از کارکنان خود که اغلب آنها در دانمارک شاغل بودند را اعلام کرد. این شرکت همچنین برخی پروژه‌های تحقیقاتی را متوقف کرده است. این شرکت دلیل این اقدامات خود را شیوع بیماری کووید- 19 اعلام کرد. هنریک اندرسن، مدیر اجرائی وستاس، گفت: ما در بک برهه زمانی نامطمئن قرار داریم و با توجه به شیوع بیماری کووید- 19 باید هرچه سریع تر خود را با وضعیت موجود وفق دهیم. (برلینسکه)

اخراجی در شرکت هواپیمائی نرویجین ایر

با تشدید بحران کرونا و کاهش شدید فعالیت های فرودگاهی شرکت هواپیمائی نرویجن ایر، مسئول 18 درصد کل ترافیک فرودگاه کپنهاگ، 4700 نفر از خلبانان و خدمه هواپیماهای خود را از کار بیکار کرده است. تعداد 600 نفر از این افراد در دانمارک شاغل بودند. این اخراجی‌ها بدنبال اعلام ورشکستگی چهار شرکت تابعه این شرکت هواپیمائی، سه شرکت در دانمارک و یک شرکت در سوئد، صورت گرفت. (دی آر)

کاهش 8.3 درصدی در تولید ناخالص داخلی

کنفدراسیون صنایع دانمارک پیش بینی کرده تولید ناخالص داخلی دانمارک در سال جاری یک افت 8.3 درصدی، معادل 190 میلیارد کرون (28 میلیارد دلار) را تجربه کند. این تخمین نتیجه نظرسنجی از 11500 عضو این کنفدراسیون می‌باشد. چهار هفته پیش میزان ضرر و زیان از این بابت  155 میلیارد کرون تخمین زده شده بود. (کنفدراسیون صنایع دانمارک) 

افزایش پیش پرداخت وام مسکن

در حال حاضر بانک ها پس از ارزیابی درآمد افراد و توان بازپرداخت اقساط، با دریافت تنها 5 درصد قیمت خرید مسکن بعنوان پیش پرداخت، بقیه مبلغ را بصورت وام در اختیار متقاضیان قرار می دهند. مدت بازپرداخت معمولا 30 ساله است. ناگفته نماند افراد می‌توانند حتی آن 5 درصد را نیز به نحو دیگری ولو با نرخ سود بانکی بالاتر از خود همان بانک وام بگیرند. اما چند روز پیش دنسکه بانک مبلغ این پیش پرداخت را به 10 درصد قیمت کل خرید افزایش داد. با این تصمیم بانک خرید مسکن برای عده زیادی مشکل تر خواهد شد. این اقدام بانک از جانب وزیر کسب و کار مورد انتقاد قرار گرفته است. (بی تی) 

ضربه به اعتماد مصرف کنندگان

طبق گزارش مرکز آمار دانمارک، شاخص اعتماد مصرف کنندگان در ماه آوریل به منفی 11.9 سقوط کرده است. این رقم برای ماه مارس مثبت 0.4 بود. همچنین شاخص دیدگاه مصرف کنندگان درباره وضعیت مالی شخصی خود از 10.6 در ماه مارس به 2.7 در ماه آوریل کاهش یافت. یک کارشناس اقتصادی این رخداد را "کاهش تاریخی" خوانده و آن را بسیار بدتر از بحران مالی سال 2008 و بحران نفت دهه 70 توصیف کرده است. در همین حال ارزیابی مردم از وضعیت کلی اقتصاد از منفی 9.9 در ماه مارس به منفی 23.1 کاهش یافت. (دی آر)

 انتقاد نمایندگان از کمک مالی آمریکا

نمایندگانی از هر دو جناح سیاسی در دانمارک از کمک مالی 12.1 میلیون دلاری آمریکا به گرینلند انتقاد کردند. کارستن هونگ از حزب مردم سوسیالیست، این اقدام آمریکا را "فوق العاده تحریک آمیز" نامیده و آن را اقدامی‌شبیه قرار دادن گربه در کنار کبوترها توصیف کرد. راسموس یارلو، سخنگوی حزب محافظه کار، در  توئیتی آمریکا را به تضعیف رابطه بین دانمارک و گرینلند متهم کرد. واکنش نمایندگان پارلمان از گرینلند متفاوت بود. ایا شمنیتس لارسن، گفت برخی به محتوای این برنامه مظنون هستند. ما باید بدانیم که اگر آنها امروز این پول را پرداخت کنند ما فردا بدهکار قلمداد خواهیم شد؟

اما آکی متیلدا هوی دام، دیگر نماینده گرینلند در پارلمان دانمارک، گفت: برای من واکنش های منفی به این کمک مالی تعجب آور است. این یک فرصت عالی است و امیدوارم که این کمک سرمایه انسانی در گرینلند را بهبود بخشد. راشیا تودی، کانال تلویزیون دولتی روسیه گزارش کرد که آمریکا این کمک مالی 12 میلیون دلاری و بازگشائی کنسولگری خود در گرینلند بعد از یک وقفه پنجاه ساله را همانطور که خود اذعان داشته اقدامی‌برای مقابله با برتری روسیه و چین در منطقه شمالگان می داند. (آلتینگت)

مخالفت نخست وزیر دانمارک با افزایش بودجه اتحادیه اروپا و بدهی کرونا

مته فردریکسن، نخست وزیر، بار دیگر با هر گونه افزایش بودجه دراز مدت اتحادیه اروپا مخالفت کرد. سران اتحادیه اروپا در یک ویدیو کنفرانس چندین پیشنهاد با هدف ثبات بخشی به اقتصاد این اتحادیه و حمایت از کشورهای بیشتر آسیب دیده از شیوع ویروس کرونا شرکت کردند. بدنبال این کنفرانس خانم فردریکسن گفت کشورهای اتحادیه اروپا باید با ایتالیا و اسپانیا همبستگی نشان دهند اما نباید اجازه داد بحران کرونا بر بودجه اتحادیه اروپا برای هفت آینده تاثیر بگذارد. دانمارک به همراه آلمان و هلند از قبول درخواست کشورهای حوزه جنوبی اتحادیه اروپا برای یک بدهی جمعی به شکل "ارواق قرضه کرونا" اجتناب ورزید.

خانم فردریکسن گفت جلسه امروز بوضوح همبستگی اروپا را به نمایش گذاشت اما سؤال اینجاست که این همبستگی چگونه به عمل تبدیل گردد؟ برخی معتقدند ما باید مسئولیت بدهی جمعی را بر عهده بگیریم. من با این ایده مخالفم، بنابراین بحث در این باره ادامه خواهد داشت. دانمارک به همراه اتریش، هلند، و سوئد از پذیرش پرداخت بیشتر از یک درصد تولید ناخالص داخلی به بودجه  هفت ساله اروپا امتناع می ورزند و به گفته خانم فردریکسن شیوع اپیدمی‌کرونا تاثیری بر این موضعگیری آنها ایجاد نکرده است.

امانوئل مکرون، نخست وزیر فرانسه، یک روز قبل از برگزاری این کنفرانس هشدار داده بود که در صورت عدم کمک کشورهای ثروتمندتر به کشورهای فقیرتر جنوب اروپا برای رهائی از بحران کرونا این اتحادیه با خطر فروپاشی مواجه خواهد بود. نخست وزیر دانمارک ضمن رد این سناریو گفت هر وقت که سران اتحادیه اروپا دور هم جمع می‌شوند همیشه برای یافتن راه حل مشترک رغبت از خود نشان می دهند و هیچ کشوری نگفته که اروپا برایش مهم نیست. وی افزود: البته که تفاوت دیدگاه‌هائی درباره مسیر پیش رو وجود دارد. ما یک مسئولیت نسبت به اتحادیه اروپا داریم و یک مسئولیت هم به مردم کشور خودمان. (بی تی)

گزارش سوئد: مشتریان مشکوک دنسکه بانک مرتبط با کرملین، مواد مخدر و قاچاق اسلحه

در یک گزارش جدید درباره پولشویی در یک بانک سوئدی آمده که مشتریان مشکوک شعبه استونی دنسکه بانک به جرائم سازمان یافته مرتبط بوده و این ارتباط آنقدر مشهود بوده که سوئدبانک، رقیب دنسکه بانک، از افتتاح حساب برای آنها خودداری نموده است. این گزارش همچنین مدعی است که طیف وسیعی از شرکت ها که در دنسکه بانک حساب داشتند دارای "ارتباط قوی" با کرملین، خرید و فروش مواد مخدر و قاچاق اسلحه بودند.  روزنامه برلینسکه گزارش می دهد که آلیگارش ها خود را پشت شرکت های "مشکوک" در پناهگاه‌های مالیاتی مخفی کرده و مبادرت به انجام تراکنش های بزرگ و مشکوک می‌کردند که نشان واضح از پولشوبی دارد. این گزارش توسط کلیفورد چانس، یکی از بزرگترین شرکت های حقوقی در جهان، و بر اساس مصاحبه با کارکنان کلیدی و اطلاعات زیادی از بانک سوئدی سوئدبانک، Swedbank ، یکی از بانک های بزرگ در منطقه نوردیک، تهیه شده است. طبق اطلاعات موجود یک گروه مشکوک متعلق به دو آلیگارش روسی در هر دو بانک سوئدی و دنسکه بانک حساب داشته اند تا با این اقدام ریسک را بین دو بانک تقسیم کرده باشند. 

در تحقیقات سال 2014 از سوئدبانک ارتباط این دو آلیگارش به جرائم سازمان یافته و شرکت های تحت تحریم آمریکا مشخص شده است. گرچه اسمی از این دو نفر برده نشده اما گزارش شده که افراد ثروتمند و برجسته و دارای ارتباط نزدیک با کرملین می‌باشند. به ادعای موسسه رویال یونایتد سرویس، (RUSI)، این آلیگارش ها با ورود به توافقی با پوتین، از منافع آن بهره مند می‌شوند. این موسسه مدعی است که این آلیگارش ها از ورود به سیاست خودداری می‌کنند و در مقابل پوتین هم فعالیت های خلاف و مشکوک آنها را نادیده می‌گیرد و به همین دلیل بانک ها باید دقت بیشتری بر این نوع مشتری‌ها داشته باشند. (برلینسکه)

ضربه شدید به خرده فروشان

بدنبال شیوع بیماری کرونا خرده فروشی در دانمارک در ماه مارس شاهد کاهش بی سابقه در طول 20 سال گذشته بوده است. فروش مغازه‌ها (نه آنلاین) با کاهش 26.7 درصدی مواجه شد چون فروشگاه‌ها از اواسط ماه مارس بالاجبار تعطیل شدند. ماه آوریل فروشگاه‌های پوشاک کلا بسته بودند. 

در مجموع آمار خرده فروشی ماه به ماه در ماه مارس 2 درصد کاهش داشت در حالی که در ماه فوریه شاهد افزایش 0.2 درصد بود. اما در عوض فروش از طریق اینترنت و فروش مواد غذائی و سایر حبوبات 1.4 درصد افزایش داشت. (تی وی2)

شروع ساخت تونل بین دانمارک و آلمان در سال 2021 

ساخت تونل فمرن، که دانمارک را به آلمان متصل خواهد کرد از ژانویه سال 2021 شروع خواهد شد. کار در بخش آلمانی در سال 2022 شروع خواهد شد. این تونل 18 کیلومتری که زیر بستر دریا ساخته خواهد شد دو شهر بندری رودبی در دانمارک و پوتگاردن در آلمان را به یکدیگر متصل خواهد نمود. در این تونل یک ریل آهن دو مسیره و یک بزرگراه چهار بانده ساخته خواهد شد. کمیسیون اروپا ماه گذشته تامین هزینه 52.6 میلیون کرونی (6.41 میلیارد یوروئی) ساخت این تونل را مورد تائید قرار داد. قبلا تاریخ تکمیل این پروژه سال 2024 اعلام شده بود اما با تاخیر در تائید کمیسیون اروپا انتظار می رود این تونل در سال 2029 به بهره برداری برسد. (trm.dk)

بدترین رکود اقتصادی در تاریخ

با تعطیلی بخش عمده ای از فعالیت های اقتصادی بدلیل شیوع بیماری کرونا، کشورهای دانمارک، نروژ و سوئد بدترین رکود اقتصاد در تاریخ خود را تجربه خواهند نمود. پیش بینی می‌شود تولید ناخالص داخلی این کشورها بیشترین کاهش را نشان دهد. انتظار می رود در سال جاری تولید ناخالص داخلی دانمارک به میزان 3.3 درصد کاهش یابد. با این حال اقتصاددانان بر این اعتقادند که این کشور قادر خواهد بود با جبران این وضعیت در مدت کوتاهی تولید ناخالص داخلی خود را در سال 2021 به میزان 3.8  افزایش دهد. (رویترز)

احتمال اخراج در شرکت حفاری

بدنبال شیوع بیماری کرونا و کاهش شدید قیمت نفت شرکت حفاری مرسک مذاکره با اتحادیه‌های کارگری و نمایندگان کارکنان را شروع کرده که می‌تواند منجر به اخراج 250 الی 300 نفر شاغل در دریای شمال گردد. در گزارش مالی 2019 شرکت حفاری مرسک تعداد کارکنان این شرکت 2850 نفر گزارش شده است. (برلینسکه)

زیان یک میلیارد کرونی در روز بخاطر کاهش تولید

در یک تحقیق وزارت دارائی ضرر و زیان و ویرانی به بار آمده در نتیجه شیوع ویروس کرونا به وضوح نشان داده شده است. در دانمارک تولید در تمامی صنایع 10 الی 20 درصد کاهش داشته که طبق تخمین‌ها ضرر و زیان ناشی از افت تولید ناخالص داخلی در دانمارک بالغ بر یک میلیارد کرون (133 میلیون یورو) در روز خواهد بود. (دی آر)

کاهش 5 هزار نفری نیروی کار درشرکت هوایی  اس.آ.اس

شرکت هواپیمائی اس.آ.اس، خطوط هوائی اسکاندیناوی، نیروی کار خود را به میزان 5000 نفر کاهش خواهد داد. از اوایل شیوع ویروس کرونا 90 درصد کارکنان این شرکت با بهره گیری از کمک دولت در پرداخت بخشی از حقوق آنها خانه نشین شده اند. به گفته این شرکت کاهش نیرو به ترتیب 1700، 1900 و 1300 نفر در کشورهای دانمارک، سوئد و نروژ خواهد بود. دولت های دانمارک و سوئد به ترتیب 14.2 و 14.8 درصد سهام این شرکت هواپیمائی را در اختیار دارند. مدیر اجرائی این شرکت گفت تاثیر کووید - 19 برای سالیان سال احساس خواهد شد و احتمالا تا سال 2022 طول خواهد کشید تا اوضاع به حالت نیمه عادی باز گردد.

شرکت اس.آ.اس قبل از بحران کرونا هم با مشکلات مالی مواجه بود و در یک بسته حمایتی کشورهای سوئد و دانمارک وام دو میلیون کرون (300 میلیون دلار) و نروژ نیز 146 میلیون دلار را تضمین کردند.

با توجه به دشواری‌های مالی ارزش سهام این شرکت در سال جاری 43 درصد کاهش داشته است. (بی تی)

خروج نرویجن ایر از کپنهاگ

شرکت هواپیمائی نرویجن ایر که مرکز فعالیت های آن در فرودگاه کپنهاگ قرار داشت در مدت باقیمانده سال جاری و شاید هم بیشتر دیگر از فرودگاه کپنهاگ پروازی نخواهد داشت. این شرکت هواپیمائی تا قبل از شیوع ویروس کرونا 18 درصد کل ترافیک هوائی فرودگاه کپنهاگ را در اختیار داشت. نرویجن ایر نیز برای دریافت یک بسته حمایتی 286 میلیون دلاری در حال مذاکره با دولت نروژ می‌باشد.  این شرکت قبل از شیوع ویروس کرونا با مشکل مالی دست و پنجه نرم می‌کرد. گزارش مالی سال 2019 این شرکت زیان 1.2 میلیارد کرونی (180 میلیون دلار) را نشان می دهد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما