ارائه گزارش آخرین وضعیت برخی شاخصهای اقتصادی به کابینه کوبا
در جریان برگزاری جلسه اخیر کابینه دولت کوبا درحضور رئیس جمهور دیاز کانل و نیز نخست وزیر این کشور، جمعی از وزرای اقتصادی کابینه درخصوص آخرین وضعیت اقتصادی این کشور گزارش هایی را ارائه دادند.
بر این اساس معاون نخست وزیر و وزیر اقتصاد، عملکرد اقتصادی کوبا در ماه ژانویه سال جدید میلادی در مقایسه با ماه مشابه در سال گذشته را مثبت ارزیابی کرده و افزود طی این ماه واردات کاهش و صادرات افزایش یافته است. به گفته وی صادرات تنباکو و شاه میگو از جمله مواردی هستند که افزایش قابل ملاحظه داشته اند.
در حوزه توریسم، در ماه ژانویه 2020، تعداد 393768 نفر توریست از کوبا دیدار کردند که معادل 99.5 % پیش بینی برنامه اقتصادی بوده است ضمن آنکه توریسم داخلی 6.7% از برنامه جلو میباشد.
به گفته وی در حوزه صنعت، در صنایع فولاد و چوب اهداف برنامه تامین گردیده اما در صنعت سیمان 94% از اهداف واصل شده است. در صنایع غذایی در حالی که تولید برنج و تخم مرغ توانسته اند به اهداف مورد نظر برسند، تولید لوبیا تنها 64% از هدف تعیین شده را پوشش داده است.
در زمینه تامین مسکن، در ماه ژانویه با ساخت 1629 خانه، دومین سال اجرای برنامه ملی مسکن آغاز شده است. برنامه ای که سال اول خود را موفقیت آمیز طی نمود. وی اطمینان داد که برای تولید اقلام بهداشت فردی در کشور همچون صابون، پودر شستشو، خمیر دندان و ... منابع مالی لازم برای واردات مواد اولیه از خارج تامین شده و علی القاعده نباید در این خصوص مشکلی برای کشور بوجود آید.
وی همچنین گفت با اتخاذ تدابیری در حوزه اقلامی چون کولر گازی، دوچرخه، موتور برقی و تلویزیون، دسترسی مردم به این کالاها به شرط پرداخت هزینه آن بصورت ارز خارجی، سهل تر گریده است. وزیر اقتصاد ضمن اذعان به اینکه مشکل کمبود دارو یک شبه قابل حل نیست، اطمینان داد منابع مالی لازم به شرکت دولتی بیوکوفارما برای تامین دارو اختصاص داده شده است.
در ادامه رئیس موسسه ملی منابع آب کوبا در گزارشی عنوان نمود که آمار حاکی از آن است که کوبا با کاهش متوسط بارندگی در سال 2019 روبرو بوده به گونه ای که با 1040 میلیمتر بارش در این سال تنها 81% متوسط بارندگی در کوبا تحقق یافته و در ماه ژانویه 2020 نیز 71% متوسط این ماه باران باریده است. نامبرده گفت متخصصان معتقدند روند کاهش نزولات آسمانی در این کشور کماکان ادامه خواهد داشت. این امر به کمبود 1.75 لیتر در ثانیه آب شرب مورد نیاز پایتخت (هاوانا) انجامیده و کاهش آب و کاهش فشار آب را سبب شده است. بدین ترتیب 333 هزار نفر در این شهر متاثر از کمبود آب شرب بوده و برای 51 هزار نفر نیز آب شرب با تانکر تامین میگردد. این در حالی است که ترمیم سیستم آبرسانی شهری طی هفت سال گذشته توانسته است برخی از اساسی ترین مشکلات سالهای قبل را اندکی برطرف سازد. همزمان سیاستهای ویژه کاهش مصرف آب، جلوگیری از هدر رفتن آب در سیستم لوله کشی و زدن چاههای آب جدید در حال پیگیری است. با اینحال هنوز تدابیر دیگری همچون استقرار مخازن بزرگ آب در اطراف شهر هاوانا و ترمیم سیستم فاضلاب شهر نیز باید در نظر گرفته شود.
وزیر تجارت خارجی کوبا نیز گفت با توجه به تکیه زیاد اقتصاد کوبا به وام و تامین مالی از خارج و علیرغم برخی تلاشهای برای بروز رسانی تاسیسات صنعتی و نیز قراردادهای مشترک برای جلب سرمایه گذاری خارجی در برخی صنایع کشور از جمله یخچال سازی و تولید ابزارهای صنعتی، در حوزه صادرات مواد صنعتی برخی موانع از جمله مشکلات مربوط به کیفیت پایین تولیدات، تاخیر در پایبندی به جدول زمان بندنی صادرات، مشکل مواد اولیه، مشکل تامین مالی، بی ثباتی قیمتها در بازارهای بین المللی، رقابت سنگین بین المللی و از آن جمله، سبب شده که تنها 79% از برنامه پیش بینی شده تحقق یابد. با اینحال انتظار می رود در سال جاری صادرات کالا و خدمات مرتبط با صنایع الکترونیک و نیز بازیافت مواد خام افزایش یابد.
در این جلسه رئیس جمهور با تاکید بر اهداف کلی اقتصادی در کشور همچون افزایش بهره وری نیروی انسانی و تقویت مدیریت موثر در نهادهای اقتصادی، با اشاره به افزایش شدید فشارهای تحریمی آمریکا به ویژه در زمینه دسترسی کوبا به سوخت اظهار داشت علیرغم این مشکلات و بدون اینکه بخواهیم بهانه جویی کنیم، برنامه اقتصادی این کشور را مطابق طرح های پیش بینی شده ادامه خواهیم داد و برای رسیدن به این امر ریاضت اقتصادی و مقاومتی را برای جبران کمبودها در زمینه نقدینگی و سوخت را پی خواهیم گرفت.