معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۱- ۱۴:۴۰

اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته سوم تیر ماه 1404 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

گزارش کارشناسان صندوق بین‌المللی پول از اقتصاد عربستان

کارشناسان صندوق بین‌المللی پول در گزارش اخیر خود در ارتباط با اقتصاد عربستان از انعطاف‌پذیری بالای اقتصاد عربستان در برابر شوک‌های اقتصادی جهانی، گسترش فعالیت‌های بخش غیرنفتی، مهار تورم و رسیدن نرخ بیکاری به پایین‌ترین سطح تاریخی خود تمجید کرد. صندوق بین‌المللی پول تصریح کرد: عربستان توانسته است تورم را مهار کند به طوری که در آوریل ۲۰۲۵ نرخ تورم به ۲.۳% رسید و انتظار می‌رود در حدود ۲% ثابت بماند. علت این موفقیت، ثبات نرخ ریال در برابر دلار امریکا، ادامه حمایت‌های دولتی داخلی، کاهش هزینه‌های حمل‌ونقل و ارتباطات و کند شدن سرعت تورم اجاره‌بها عنوان شده است. کارشناسان صندوق بین المللی پول همچنین از نقش بانک مرکزی عربستان در تقویت چارچوب مدیریت نقدینگی و همچنین تلاش‌های مستمر این بانک در تقویت چارچوب‌های نظارتی و قانون‌گذاری تمجید کردند. در بیانیه صندوق بین المللی آمده است عربستان اصلاحات گسترده‌ای را در تنظیم کسب‌وکار، حکمرانی، بازارهای کار و سرمایه اجرا کرده است.

گزارشی از روند عملیات اجرایی پروژه اتصال برق عربستان و مصر

کابینه مصر تأیید کرد که پروژه اتصال برق با عربستان، نقطه شروع استراتژیکی برای تبدیل مصر به یک مرکز انرژی منطقه‌ای و گامی‌بزرگ در جهت ایجاد یک شبکه برق یکپارچه عربی است. این پروژه علاوه بر ایجاد بازده اقتصادی و تبادل تخصص فنی، به افزایش قابلیت اطمینان شبکه‌ها، کاهش خطر قطع برق و محافظت از کشورهای به هم پیوسته در برابر قطع کامل یا جزئی برق کمک خواهد کرد. مرکز رسانه‌ای کابینه مصر توضیح داد که پروژه اتصال برق عربستان و مصر تا ماه مه گذشته به ۷۶.۹ درصد پیشرفت رسیده است. این پروژه از شهر بدر در مصر تا مدینه از طریق تبوک در عربستان امتداد دارد و ظرفیت تبادل آن در مرحله اول تا ۱۵۰۰ مگاوات و در مرحله دوم تا ۳۰۰۰ مگاوات خواهد بود. این پروژه که قراردادهای آن در اکتبر ۲۰۲۱ امضا شد، ستونی اساسی برای افزایش امنیت انرژی و ثبات شبکه در منطقه است. مرکز رسانه‌ای بر رونق بخش انرژی مصر تأکید کرد و گفت که ظرفیت اسمی آن طی یک دهه ۸۶.۶ درصد افزایش یافته و از ۳۲۰۰۰ مگاوات در سال‌های ۲۰۱۳/۲۰۱۴ به ۵۹.۷ هزار مگاوات در سال‌های ۲۰۲۳/۲۰۲۴ رسیده است. این افزایش از رشد بار اوج (۴۱ درصد، از ۲۶.۱ هزار به ۳۶.۸ هزار مگاوات) پیشی‌گرفته و کسری شبکه ملی را به مازادی تبدیل کرده که از صادرات برق پشتیبانی می‌کند. این دستاورد، جایگاه مصر را به عنوان یک قطب انرژی منطقه‌ای، با پشتیبانی زیرساخت‌های قوی و افزایش سرمایه‌گذاری‌ داخلی و خارجی، تقویت خواهد کرد.

افزایش قیمت محصولات لبنی توسط شرکت‌های تولیدکننده لبنیات در عربستان

اطلاعات به دست آمده توسط الریاض نشان می‌دهد که تعدادی از شرکت‌های بزرگ لبنی محلی به همراه شرکت‌های تابعه آنها، با وجود دستیابی به سودهای کلانی که در طول سال گذشته صدها میلیون دلار تخمین زده شده است، قصد دارند قیمت محصولات خود را در روزهای آینده افزایش دهند. به گفته منابع، شرکت‌ها این افزایش‌ها را به «افزایش هزینه‌های حمل و نقل و خوراک دام» نسبت می‌دهند، توجیهی که با وجود ثبات نسبی در برخی از اجزای تولید و وجود جایگزین‌های محلی یارانه‌ای در برخی از بخش‌های کشاورزی و غذایی، به طور فزاینده‌ای رایج شده است. این اقدام پیش‌بینی‌شده موجی از نگرانی و نارضایتی را در میان مصرف‌کنندگان برانگیخته است، به‌ویژه با توجه به اینکه محصولات لبنی یکی از اقلام غذایی اصلی مورد نیاز روزانه اکثر خانواده‌ها و ساکنان سعودی است. علاوه بر این، قیمت‌ها در سال‌های اخیر بدون هیچ بهبود قابل توجهی در کیفیت یا کمیت، شاهد افزایش‌های متوالی بوده‌اند. این افزایش مکرر قیمت‌ها توسط شرکت‌های لبنی، سوالات مشروعی را در مورد اثربخشی نظارت آنها و میزان پایبندی این شرکت‌ها به مقرراتی که مانع از سوءاستفاده از نیازهای اساسی مصرف‌کنندگان برای سود قابل توجه می‌شود، مطرح می‌کند. طبق گزارش‌های مالی، این شرکت‌ها همچنان سود قابل توجهی کسب می‌کنند. این امر، لزوم کنترل دقیق‌تر بر قیمت‌گذاری محصولات غذایی اساسی را تقویت می‌کند و شرکت‌ها را ملزم به افشای شفاف دلایل افزایش قیمت‌ها و تأکید بر اهمیت حفاظت از امنیت غذایی در برابر نوسانات ناموجه بازار می‌کند. مصرف‌کنندگان منتظر اقدام شفاف مقامات نظارتی، به رهبری سازمان حمایت از مصرف‌کننده و وزارت بازرگانی، برای بررسی توجیهات افزایش قیمت‌ها و تضمین تعادل بین منافع تولیدکنندگان و حقوق مصرف‌کنندگان هستند.

کاهش نرخ بیکاری و افزایش سرمایه‌گذاری‌های خارجی در عربستان

داده‌های سازمان کل آمار عربستان حاکی از آن است که میزان سرمایه‌گذاری مستقیم خارجی در عربستان افزایش و میزان بیکاری به کمترین سطح خود در تاریخ رسیده است. داده‌های سازمان کل آمار عربستان حاکی از آن است که میزان سرمایه گذاری مستقیم خارجی در عربستان افزایش و میزان بیکاری به کمترین سطح خود در تاریخ رسیده است. به گزارش الخلیج آنلاین، بر اساس داده‌های این سازمان نرخ بیکاری در عربستان در سه ماهه اول سال جاری در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته با 7 درصد، به 6.3 درصد کاهش یافته است. همچنین برآوردهای حاصل از نظرسنجی نیروی کار توسط اداره کل آمار عربستان نشان داد که نرخ بیکاری کلی برای عربستانی‌ها و غیرعربستانی‌ها در سه ماهه اول سال جاری به 2.8 درصد رسیده که پایین ترین سطح ثبت شده تاکنون به شمار می‌آید. این سازمان اعلام کرد ارزش خروجی سرمایه‌ گذاری مستقیم خارجی در سه ماهه اول سال جاری به 2.13 میلیارد دلار و خالص سرمایه ‌گذاری مستقیم خارجی ورودی به عربستان با افزایشی چشمگیر به 5.9 میلیارد دلار رسیده است. این داده‌ها جدیدترین آمار‌و‌ارقام تغییر‌و‌تحول در اقتصاد عربستان به‌شمار می‌آید که سعی‌دارد به منابع درآمد خود تنوع ببخشد و وابستگی خود به نفت را با تشویق به سرمایه‌گذاری و بهبود فضای کار، کاهش دهد.

عربستان هشتمین کشور تولیدکننده گاز طبیعی در جهان طی سال گذشته

واحد تحقیقات انرژی فهرست ۱۰ کشور بزرگ تولیدکننده گاز طبیعی در جهان طی سال گذشته 2024 را اعلام کرد که ایران در جایگاه سوم و قطر، عربستان و الجزائر به ترتیب در جایگاه ششم، هشتم و دهم این فهرست قرار دارند.  واحد تحقیقات انرژی که مقر آن در واشنگتن است، در گزارش جدید خود فهرست بزرگترین کشورهای تولیدکننده گازطبیعی در جهان طی سال 2024 که شامل سه کشور عربی است را منتشر کرد. به‌گزارش اسپوتنیک، این واحد اشاره‌کرد تولید گازطبیعی‌درجهان درسال 2024، به 4.124 تریلیون‌مترمکعب رسیده است که در مقایسه با سال 2023 با 4.064 تریلیون مترمکعب 1.2 درصد افزایش داشته است. در این گزارش آمده است که امریکا در فهرست 10 کشور بزرگ تولید کننده گاز طبیعی در سال گذشته در صدر قرار دارد و پس از آن روسیه و ایران در جایگاه دوم و سوم قرار دارند. چهار کشور امریکا، روسیه، ایران و چین 53 درصد از مجموع تولید گاز طبیعی در جهان طی سال 2024 را به خود اختصاص دادند. براساس این گزارش، سه کشور قطر، عربستان و الجزائر به ترتیب در جایگاه ششم، هشتم و دهم این فهرست قرار دارند. همچنین میزان تولید گازطبیعی در سال گذشته در ایران 262.9 میلیارد مترمکعب، در قطر 179.5 میلیارد مترمکعب، در عربستان 121.5 میلیارد مترمکعب و در الجزائر 94.7 میلیارد مترمکعب برآورد شده است.

کاهش سود خالص صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان

در حالی است که دارایی‌های این صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان سعودی از ۱ تریلیون دلار فراتر رفته است، اما این صندوق از کاهش ۶۰ درصدی سود خالص خود در سال ۲۰۲۴ خبر داد. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان اخیرا در بیانیه‌ای اعلام کرد که سود خالص  این صندوق در سال ۲۰۲۴، با کاهش ۶۰ درصدی نسبت به سال 2023 از 64.4 میلیارد ریال( 17.17 میلیارد دلار) به ۲۵.۸ میلیارد ریال (۶.۹ میلیارد دلار) رسیده است که نشان دهنده کاهش قابل توجه 10 میلیارد دلاری است. کاهش سود خالص این صندوق به دلیل افزایش نرخ بهره، تورم کاهش قیمت انرژی و کندی روند اجرای پروژه‌ها و همچنین کاهش ارزش برخی پروژه‌ها ازجمله ابرپروژه نئوم قرار گرفته است. این‌صندوق کاهش ارزش پروژه را به تعدیل برنامه‌های‌عملیاتی و افزایش‌هزینه‌های بودجه‌بندی شده نسبت داد. با این حال، اعلام کرد که ارزش دارایی‌های این صندوق در پایان همان سال 2024 از ۱ تریلیون دلار فراتر رفته است. همچنین گزارش داد که کل دارایی‌های این صندوق در سال ۲۰۲۴ میلادی، با ۱۸ درصد افزایش نسبت به رقم تخمینی آن در سال 2023 میلادی ۳.۶۶۴ تریلیون ریال به ۴.۳۲۱ تریلیون ریال رسیده است. طبق صورت مالی، این صندوق در سال ۲۰۲۳ به سود خالص ۶۴.۴ میلیارد ریال دست یافت. با این حال، صورت سود و زیان جامع نشان داد که ۱۳۸.۱ میلیارد ریال سعودی اعلام شده در ژوئیه سال گذشته برای سال ۲۰۲۳، در سال ۲۰۲۴ به ۱۴۰ میلیارد ریال سعودی زیان تبدیل شده است. در مورد نقدینگی، این بیانیه اعلام کرد که در ۳۱۶ میلیارد ریال سعودی ثابت مانده است، در حالی که وام‌های سندیکایی اندکی افزایش یافته و به ۵۷۰ میلیارد ریال سعودی رسیده است. صندوق سرمایه‌گذاری عمومی  رهبری دستورکار اقتصادی عربستان سعودی را بر عهده دارد که هدف آن کاهش وابستگی اقتصاد این کشور به نفت است. منابع درآمد این صندوق، که شامل سود سهام شرکت‌های بزرگ سبد سرمایه‌گذاری مانند آرامکو سعودی و بانک ملی بازرگانی این کشور است. باوجود رشد درآمد ناخالص صندوق سرمایه‌گذاری عمومی عربستان، هزینه‌های مالی و کاهش ارزش برخی دارایی‌ها مانع جبران افت سوددهی این صندوق شد. تلاش‌های سعودی برای کاهش وابستگی به نفت، هنوز موفقیت چشم‌گیری نداشته و نفت همچنان 61 درصد از درآمد کشور را تشکیل می‌دهد. در این شرایط، سعودی برای تأمین مالی پروژه‌ها به بدهی روی آورده و افزایش نرخ بهره جهانی، اهداف «چشم‌انداز 2030» را با چالش مواجه کرده است. کوچک‌سازی نئوم و ناتوانی در جذب سرمایه‌گذاری خارجی، نشانه فشار بر اقتصاد سعودی است و کسری بودجه سال 2025 در صورت تثبیت قیمت پایین نفت می‌تواند تا 5.2 درصد تولید ناخالص داخلی افزایش یابد.

همکاری سعودی و هلند در بومی‌سازی فناوری‌های نوین در محیط‌زیست آب و کشاورزی

عربستان سعودی و هلند با هدف توسعه و بومی‌سازی فناوری‌های نوین درحوزه‌های محیط‌زیست، آب و کشاورزی، چندین توافق‌نامه و یادداشت تفاهم امضا کردند. ارزش این سرمایه‌گذاری‌ها بیش از 428 میلیون ریال است. خبرگزاری محل نوشت عربستان و هلند تعدادی توافقنامه و یادداشت تفاهم بین نهادهای سیستم محیط زیست، آب و کشاورزی و تعدادی از نهادها و شرکت‌های سعودی و هلندی با سرمایه‌گذاری بیش از 428 میلیون ریال برای توسعه و بومی‌سازی فناوری‌های مدرن در زمینه‌های محیط زیست، آب و کشاورزی امضا کردند. منصور بن هلال المشیتی، معاون وزیر محیط زیست، آب و کشاورزی، در طول سفر خود به هلند در بازه زمانی 10 تا 12 ژوئن 2025 میلادی، از امضای 27 توافقنامه و یادداشت تفاهم، در حضور تعدادی از رهبران سیستم و بخش‌های دولتی و خصوصی، حمایت کردند. این امضا شامل یادداشت تفاهمی‌بین برنامه ملی توسعه بخش دام و شیلات و شرکت هلندی VegeGuard برای ایجاد همکاری در جهت بومی‌سازی تحقیقات در زمینه مبارزه با بیماری‌های دامی و یادداشت تفاهم‌هایی بین مرکز ملی تحقیق و توسعه کشاورزی پایدار، اتحادیه هلندی گلخانه‌ها، شرکت هلندی HOOGENDOORN، شرکت بیوتکنولوژی رودخانه‌هادسون و دانشگاه واگنینگن هلند؛ برای راه‌اندازی ابتکاراتی در زمینه‌های فناوری و تحقیقات کشاورزی و ایجاد مشارکت‌های ظرفیت‌سازی در زمینه‌های نوآوری کشاورزی، راه‌حل‌های کشاورزی گلخانه‌ای و بیوتکنولوژی‌های سبز بود. این همکاری‌ها شامل امضای تفاهم‌نامه بین شرکت ملی خدمات کشاورزی و شرکت دلفی برای حمایت از نوآوری کشاورزی، و همچنین تفاهم‌نامه‌هایی بین سازمان توسعه منطقه مکه، پروژه‌های ون در هوون برای کشاورزی و باغبانی حفاظت‌شده، و افق ۱۱ برای انتقال و بومی‌سازی بیوتکنولوژی، و تفاهم‌نامه‌ای بین شرکت کشاورزی الیاسین و مرکز تجربی شرکت کبرت برای ایجاد مشارکتی به ارزش حداکثر یک میلیون یورو برای ترویج بیوتکنولوژی در کنترل آفات و حفاظت از محصولات، علاوه بر امضای تفاهم‌نامه‌ای بین شرکت سعودی مدیریت گلخانه و بازاریابی کشاورزی و شرکت Plantae و Certhon با هدف سرمایه‌گذاری در بومی‌سازی نوآوری‌ها در بخش کشاورزی، و تفاهم‌نامه‌ای بین گروه شرکت‌های Lehaa برای تجارت و سرمایه‌گذاری کشاورزی، گروه سلطنتی HZPC هلند و کارخانه تولید سیب‌زمینی Gal Sahara با سرمایه‌گذاری بیش از 76 میلیون ریال، برای افزایش بهره‌وری کشت سیب‌زمینی در عربستان، و همچنین ایجاد یک کارخانه تولید سیب‌زمینی سرخ‌کرده مجهز به جدیدترین فناوری‌های فرآوری، بود. فناوری‌ها. شش یادداشت تفاهم بین شرکت کشاورزی دوا و تعدادی از شرکت‌های متخصص در زمینه‌های سبزیجات، میوه‌ها، کودها، گلخانه‌ها و تأمین پروژه‌های نرم‌افزاری با سرمایه‌گذاری بیش از 292 میلیون ریال امضا شد. شایان ذکر است که این بازدید در چارچوب برنامه‌ها و چشم‌انداز وزارت محیط زیست، آب و کشاورزی برای افزایش ظرفیت بخش کشاورزی عربستان در سطح جهانی، گسترش تولید و صادرات محصولات کشاورزی محلی، کمک به افزایش حجم مبادلات تجاری بین عربستان و هلند و تقویت مشارکت‌های بین‌المللی به منظور دستیابی به اهداف چشم‌انداز 2030 عربستان انجام می‌شود.

بازیافت لباس های احرام حجاج بیت الله الحرام در عربستان  

مرکز ملی مدیریت پسماند در عربستان، ۱۱ کانتینر مخصوص برای بازیافت لباس احرام‌ زائران پس از پایان حج آماده کرده است. به گزارش روزنامه سعودی الاقتصادیه، این مرکز تقریباً ۷۰ تن پارچه بازیافتی را هدف قرار داده است. این ابتکار بر کاهش آلودگی محیط زیست و تشویق به استفاده مجدد از طریق جمع‌آوری و دسته‌بندی لباس‌های احرام‌، زیراندازها و کیسه‌های اضافی، سپس بازیافت و توزیع آنها) تمرکز دارد. 

خریدهای جدید دو شرکت‌ هواپیمایی عربستان از ایرباس

به گزارش رویترز، شرکت هواپیمایی «الریاض» عربستان، قصد دارد در زمان حضور خود در نمایشگاه هوایی پاریس، که هفته آینده آغاز شود، سفارش قطعی برای خرید ۲۵ فروند هواپیمای ایرباس A350-1000 را امضا کند. این خبرگزاری به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که شرکت سعودی «آوی لیز»، که ویژه اجاره هواپیما است، نیز در آستانه تکمیل قرارداد با ایرباس برای خرید ۱۰ فروند هواپیمای باری و ۳۰ فروند هواپیمای مسافربری A320neo است. «الریاض» و «آوی لیز» سفارش‌های بیشتری هم به بوئینگ داده‌اند.

افزایش دارایی‌های ذخیره‌خارجی تا پایان ماه‌مه ۲۰۲۵  

براساس داده‌های سازمان پولی عربستان (SAMA)، ذخایر خارجی عربستان در ماه مه 2025 تقریباً 73.6 میلیارد ریال سعودی افزایش یافت  که افزایشی 4 درصدی را نشان می‌دهد و در مقایسه با ماه آوریل به 1721.1 میلیارد ریال سعودی رسید. دارایی‌های ذخیره عربستان شامل چهار مورد است: ذخایر ارزی(سرمایه‌گذاری در اوراق بهادار خارج از کشور، ارز خارجی و سپرده‌گذاری در خارج از کشور)، ذخایر نزد صندوق‌بین‌المللی‌پول، حق برداشت ویژه و طلا و پول. ارزش ذخایر ارزی که تقریباً ۹۵٪ از کل دارایی‌ها را تشکیل می‌دهد، در ماه مه ۲۰۲۵ در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته تقریباً ۲٪ کاهش یافت و به ۱۶۲۶.۶ میلیارد ریال رسید. ارزش ذخایر صندوق بین‌المللی پول با ۱ درصد کاهش به ۱۲.۷ میلیارد ریال رسید. حق برداشت ویژه در این دوره 3 درصد افزایش یافت و به 80.2 میلیارد ریال رسید. در همین حال، ذخایر طلای عربستان در سطح ۱.۶۲ میلیارد ریال ثابت ماند، همان سطحی که از ماه مه ۲۰۰۸ حفظ کرده است.

آغاز بیست‌ و ششمین جشنواره "خرید أبها"

فعالیت‌های 26 مین دور جشنواره خرید أبها در محل نمایشگاه‌های مجاور فرودگاه بین‌المللی أبها آغاز شد. این جشنواره با هدف، افزایش جذب گردشگران و ارائه تجربه‌ای کامل سرگرمی‌به بازدیدکنندگان عسیر و با برنامه‌ها و فعالیت‌های متنوع در تلاش برای تقویت گردشگری و سرگرمی در منطقه عسیر و جذب بازدیدکنندگان و ساکنان محلی است. ابراهیم الجارالله، مدیرکل جشنواره، از حضور گسترده محصولات بین‌المللی از کشورهایی مانند هند، چین، فیلیپین، مراکش، پاکستان، مصر، سوریه، اردن، کویت، کنیا و سنگال خبر داد تا تجربه بازدیدکنندگان با حال و هوای جهانی غنی‌تر شود.

افتتاح "همایش سرمایه‌گذاری نجران 2025" توسط امیر منطقه نجران

جلوی بن عبدالعزیز بن مساعد، امیر منطقه نجران "همایش سرمایه‌گذاری نجران 2025" را در مرکز همایش‌ها و رویدادهای شاهزاده مشعل بن عبدالله افتتاح کرد. این رویداد به‌مدت دو روز -از ۲۵ تا ۲۶ ژوئن- با مشارکت شماری از نهادهای دولتی و خصوصی به همت اتاق بازرگانی نجران برگزار می‌شود. ارزش کل فرصت‌های سرمایه‌گذاری ارائه‌شده در همایش به بیش از ۶۳۹ میلیون ریال سعودی می‌رسد، که در قالب ۵۳ فرصت سرمایه‌گذاری توزیع شده‌اند. در این همایش ۴۲ نهاد مشارکت دارند و تعداد غرفه‌های همراه با رویداد به ۴۰ غرفه می‌رسد، در حالی که ۲۱ سخنران در برنامه حضور دارند. در جریان این همایش، ۱۴ توافق‌نامه همکاری میان اتاق بازرگانی نجران و شماری از نهادهای دولتی و خصوصی با هدف تقویت محیط سرمایه‌گذاری و حمایت از رشد کسب‌وکارها در منطقه به امضا رسید. در همین رابطه عبدالعزیز بن سعود الدحیم، معاون وزیر بازرگانی عربستان تأکید کرد: نجران منطقه‌ای راهبردی با فرصت‌های سرمایه‌گذاری متنوع است که این امر ریشه در موقعیت جغرافیایی متمایز، منابع طبیعی غنی و بخش‌های برخوردار از مزیت رقابتی مانند کشاورزی، معدن، صنایع تبدیلی، گردشگری و دیگر زمینه‌ها دارد. وی همچنین توضیح داد که نرخ رشد منطقه نجران طی پنج سال گذشته به ۵۶ درصد رسیده است.

بررسی راه‌های تقویت همکاری توسط کمیته فنی سعودی-تونس در حمل‌ونقل دریایی و بنادر

نشست کمیته فنی سعودی-تونس در زمینه حمل‌ونقل دریایی و بنادر، در جده پایان یافت؛ این نشست که از ۲۳ تا ۲۶ ژوئن برگزار شد، ضمن مرور مهم‌ترین موضوعات مشترک، به بررسی راه‌های تقویت همکاری بین عربستان و تونس در بخش دریایی و بنادر پرداخت. اعضای هیات سعودی شامل مدیرکل توانمندسازی دریایی، کارشناس سیاست‌های دریایی، نماینده عملیات، رئیس برج‌های مراقبت بنادر، نماینده دانشکده مطالعات دریایی و مدیر اجرایی آکادمی ملی دریایی بودند. لطفى قائد هیئت تونسی شامل رئیس دفتر وزیر حمل‌ونقل،؛ خانم خوله الهادى بالاخضر، رئیس مدیرکل دفتر دریانوردی تجاری و بنادر؛ و خانم مریم آرناز شریف مدیر موقت حرفه‌های حمل‌ونقل دریایی بود. هیات تونسی در حاشیه جلسات کمیته از شعبه سازمان حمل‌ونقل عمومی در مکه بازدید کرد تا با سامانه "ابحار" خدمات مربوط به کشتی‌ها آشنا شود و همچنین از بندر اسلامی جده و دانشکده مطالعات دریایی دانشگاه ملک عبدالعزیز در جده دیدار کرد.

حضور هیات‌سعودی در شرکت نشست‌شورای‌مدیران‌بانک‌آسیایی‌سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها

محمدبن‌عبدالله‌الجدعان، وزیردارایی‌عربستان، دردهمین‌نشست‌سالانه شورای‌مدیران‌بانک‌آسیایی سرمایه‌گذاری در زیرساخت‌ها(AIIB) که در فاصله ۲۴ تا ۲۶ ژوئن ۲۰۲۵ در پکن برگزار شد، شرکت نمود. وی در این جلسه، بر ضرورت تقویت همکاری بانک با بانک‌های توسعه‌ای برای جذب سرمایه بخش خصوصی تاکید نمود و گفت سهم بخش‌خصوصی در پروژه‌های اتصال فرامرزی تنها ۲۲% است که نشان‌دهنده محدودیت مشارکت بخش دولتی و خصوصی است، در حالی که توسعه زیرساخت‌ها پایه رشد اقتصادی جهانی است. وى توضیح داد که بانک فرصت دارد با راهکارهای نوآورانه از این چالش‌ها از جمله: توزیع پویا ریسک‌ها، اجرای مکانیزم‌های تأمین مالی ترکیبی، و ایجاد کانال‌های پرداخت مبتنی بر فناوری بلاک‌چین عبور کند. وی بر اهمیت تقویت حمایت بانک از کشورهای کم‌درآمد تاکید کرد و گفت صندوق‌های خاص بانک منابع مؤثری هستند که می‌توانند شکاف‌های مالی را پر کرده و همه اعضا را در مسیر توسعه بدون استثنا مشارکت دهند. وی بر افزایش سرمایه‌گذاری بانک در فناوری‌های نوین انرژی و ضرورت فناوری‌های جذب و ذخیره‌سازی کربن (CCUS) برای امنیت انرژی تاکید کرد. شایان ذکرست که جلسات سالانه بانک، فرصتی برای بررسی دستاوردها و همکاری اعضا و کارشناسان در تأمین مالی زیرساخت‌های پایدار است. نشست امسال همچنین آغاز سلسله‌ای از برنامه‌ها به مناسبت ده‌سالگی تأسیس بانک بود که دستاوردهای برجسته آن در حمایت از توسعه پایدار و تقویت ارتباطات زیرساختی بین کشورهای عضو در آسیا و فراتر از آن را برجسته کرد.

امضا توافق‌نامه‌ی اعطای وام توسعه‌ای صندوق توسعه سعودی به تونس

سلطان بن عبدالرحمن المرشد، مدیرعامل صندوق توسعه سعودی، به همراه سمیر عبدالحفیظ وزیر اقتصاد و برنامه‌ریزی تونس، قرارداد وام توسعه‌ای به ارزش بیش از ۳۸ میلیون دلار برای تأمین مالی پروژه ایجاد قطب واحی در جنوب تونس را امضا نمودند. این مراسم که نشان‌دهنده همکاری توسعه‌ای نزدیک تقریباً ۵۰ ساله بین دو کشور است با حضور عبدالعزیز بن على الصقر سفیر عربستان در تونس، برگزار شد. این پروژه شامل احیای بیش از یکهزار هکتار زمین‌کشاورزی، حفر ۲۲ چاه، ساخت ۲۸۵ واحد مسکونی و تقویت زیرساخت‌ها مانند جاده‌ها و شبکه‌های آب‌رسانی است و به توسعه اجتماعی و اقتصادی تونس کمک می‌کند. این توافق‌نامه بخشی از فعالیت‌های صندوق توسعه عربستان برای تقویت فرصت‌های توسعه‌ای در تونس است و با تامین مالی پروژه‌های پایدار زیرساختی، به بهبود معیشت و رشد اقتصادی در راستای اهداف توسعه پایدار کمک می‌کند. فعالیت‌های صندوق توسعه عربستان در تونس از سال ۱۹۷۵ آغاز شده و طی پنج دهه بیش از ۳۲ پروژه و برنامه توسعه‌ای با بیش از ۱.۲ میلیارد دلار تسهیلات اعتباری و بیش از ۱۰۵ میلیون دلار کمک بلاعوض از سوی عربستان اجرا کرده است.

امضای توافقنامه‌ای برای تامین آب عربستان  

سازمان آب عربستان در حاشیه دهمین نشست سالانه هیئت‌مدیره بانک آسیایی که در پکن برگزار شد، توافقنامه تأمین مالی با بانک سرمایه‌گذاری زیرساخت آسیا(AIIB) و صندوق‌ملی زیرساخت عربستان برای حمایت از یک پروژه استراتژیک با هدف ایجاد زیرساخت‌های سیستم‌های نمک‌زدایی آب دریا در جبیل، فاز ۱، و الخبر، فاز ۲، به ارزش ۶۵۰ میلیون دلار آمریکا امضا کرد. این توافق‌نامه مکمل بیانیه مشترکی است که اوایل امسال بین بانک توسعه آسیا و دولت عربستان امضا شد و چارچوبی برای همکاری بلندمدت در زمینه‌های آب، بهداشت، انرژی‌های تجدیدپذیر، حمل و نقل پایدار و توسعه شهری ایجاد کرد. هدف این پروژه توسعه سیستم تولید فاز ۱ جبیل و سیستم تولید فاز ۲ خُبر از فناوری‌های نمک‌زدایی حرارتی چند مرحله‌ای به فناوری اسمز معکوس(RO) است و در نتیجه به افزایش بهره‌وری مصرف انرژی، افزایش ظرفیت تولید آب و افزایش عمر عملیاتی این دو سیستم تقریباً ۲۰ سال کمک و از اهداف ریاض در زمینه‌های پایداری و آب و هوا در چشم‌انداز ۲۰۳۰ عربستان پشتیبانی می‌کند. پروژه سیستم تولید الخبر، فاز دوم، به عنوان بزرگترین کارخانه نمک‌زدایی آب دریا که با فناوری اسمز معکوس(RO) در جهان فعالیت می‌کند، اولین رکورد را به دست آورد. این پروژه با استفاده از روش‌های فنی و مهندسی ارزش، در کمترین مساحت زمین در مقایسه با همتایان جهانی خود ساخته شده است. براساس این توافق‌نامه، بانک توسعه آسیایی متعهد به تأمین‌مالی بیش از ۱.۶ میلیاردریال (معادل ۴۵۰ میلیون دلار) خواهدشد که یکی از بزرگترین معاملات تأمین مالی نهادی غیرحاکمیتی است که تاکنون توسط بانک توسعه آسیایی پشتیبانی شده و مشارکت‌های دولتی‌و‌خصوصی را در پروژه‌های زیرساختی استراتژیک افزایش می‌دهد. درهمین حال، صندوق مبلغ ۷۵۰ میلیون‌ریال(۲۰۰ میلیون دلار) تأمین‌مالی خواهدکرد، زیرا بخش‌آب یکی از برجسته‌ترین بخش‌های مورد هدف صندوق است که در دستیابی به اهداف چشم‌انداز ۲۰۳۰ ریاض نقش دارد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما