معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۲۲- ۰۸:۰۰

اخبار اقتصادی کشورهای جمهوری نیجر، چاد و بنین

گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی کشورهای جمهوری نیجر، چاد و بنین در هفتۀ سوم تیر ماه 1404، مندرج در رسانه‌های این کشورها به شرح زیر ارائه می‌گردد.

تلاش نیجر جهت بهره مندی از اورانیوم در تولید برق

نخست‌وزیر نیجر، علی محمد لمین زین، در کیگالی پایتخت رواندا، به چشم‌انداز کشورش برای تبدیل شدن به یکی از بازیگران اصلی انرژی هسته‌ای غیرنظامی در قاره آفریقا اشاره کرد. این موضوع در نخستین همایش انرژی هسته‌ای و نوآوری در آفریقا (NEISA) مطرح شد. بر این اساس، نیجر تصمیم دارد از انرژی هسته‌ای به‌عنوان اهرمی در جهت حاکمیت و همبستگی آفریقایی استفاده کند.

نخست‌وزیر گفت: نیجر بزرگ‌ترین تولیدکننده اورانیوم در آفریقا و دومین کشور تولیدکننده در جهان است. این یک نشست راهبردی برای قاره است. حضور ما یک ضرورت بود. برای دهه‌ها، اورانیوم ما اروپا را روشن کرده است. اکنون زمان آن رسیده که آفریقا را روشن کند. نیجر بیش از پنجاه سال است که اورانیوم تولید می‌کند و تمامی زنجیره‌ی فعالیت‌ها از استخراج تا صادرات را در اختیار دارد. وی افزود این تخصص باید در خدمت هدف ملی «فرآوری داخلی منابع طبیعی» قرار گیرد. نخست وزیر همچنین به ملی شدن اخیر شرکت سوماایر (Somaïr) –که قبلاً زیرمجموعه شرکت فرانسوی اورانو (Orano) بود– و به تبع آن راه‌اندازی قریب‌الوقوع معدن داسا (Dasa) و پتانسیل عظیم معدن ایمورارن (Imouraren) با ذخایر تخمینی ۲۰۰ هزار تُن اشاره کرد.

http://news.aniamey.com/h/122756.html

همکاری کشورهای ساحل برای پروژه‌های منطقه‌ای

وزرای انرژی کشورهای نیجر، جیبوتی، چاد، موریتانی، بورکینافاسو و همچنین نماینده‌ای از وزارت انرژی مالی، ، در چارچوب ابتکار از صحرا تا انرژی (Desert to Power) که یک پروژه منطقه‌ای انرژی است، در واگادوگو، پایتخت بورکینافاسو گرد هم آمدند. به‌گزارش دفتر نخست‌وزیری بورکینافاسو، این نشست به‌منظور بررسی پیشرفت‌های حاصل‌شده از زمان آغاز این طرح در سال ۲۰۱۹ در واگادوگو برگزار شده است.

وزیر انرژی نیجر، آمادو هاوآ (Amadou Haoua)، در این نشست اظهار داشت که این پروژه برای کشورهای ساحل که علی‌رغم دارا بودن پتانسیل عظیم انرژی خورشیدی با کمبود مزمن انرژی مواجه هستند، اهمیتی حیاتی دارد. این طرح که تحت حمایت بانک توسعه آفریقا (BAD) اجرا می‌شود، تصمیم دارد با هدف گذاری ۱۰ گیگاوات انرژی خورشیدی برای همه کشورهای مشارکت‌کننده ورود نماید.

ابتکار از صحرا تا انرژی بر پایه پنج محور کلیدی افزایش ظرفیت تولید انرژی، توسعه شبکه‌های برق‌رسانی، تضمین بهره‌وری عملیاتی و مالی شرکت‌های برق، اتصال منطقه‌ای شبکه برق کشورهای عضو و ایجاد فضای مناسب برای سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در حوزه انرژی طراحی شده است و گامی مهم برای همکاری‌های منطقه‌ای و تقویت خودکفایی انرژی در منطقه ساحل محسوب می‌شود.

http://news.aniamey.com/h/122738.html

کاهش مبادلات تجاری بنین با کشورهای همسایه

در سال ۲۰۲۴، تجارت خارجی بنین با کشورهای عضو اتحادیه اقتصادی و پولی غرب آفریقا (UEMOA) با یک روند کاهشی مواجه بود؛ کاهش قابل توجه صادرات و ادامه وضعیت صعودی واردات منطقه‌ای شایان توجه بود. بر اساس گزارش ویژگی‌های کلی تجارت خارجی بنین در سال ۲۰۲۴ که توسط مؤسسه ملی آمار و جمعیت‌شناسی (INStaD) منتشر شده، حجم مبادلات تجاری بنین با کشورهای عضو UEMOA کاهش یافته است. صادرات بنین به این منطقه نسبت به سال ۲۰۲۳، کاهشی معادل ۳۰.۲ درصد داشته است. وضعیت موجود بیانگر افت نرخ رشد اقتصادی منطقه در سال ۲۰۲۴ یعنی حدود ۶.۲ درصد را نشان می دهد. تجارت درون‌منطقه‌ای نیز با رکود مواجه بوده است.

در میان شرکای کلیدی UEMOA، توگو و ساحل عاج نقش برجسته‌ای دارند. توگو ۲.۳ درصد از کل صادرات بنین و ۵.۱ درصد از واردات آن را به خود اختصاص داد. ساحل عاج ۳.۷ درصد از واردات بنین را تأمین می‌کند. مبادلات با این کشورها عمدتاً شامل محصولات کشاورزی، کالاهای صنعتی و فرآورده‌های نفتی است. از نظر واردات، کشورهای عضو UEMOA همچنان از تأمین‌کنندگان مهم بنین محسوب می‌شوند. این موضوع نشان‌دهنده مکمل بودن اقتصادهای منطقه و اهمیت مبادلات بین منطقه‌ای است.

کاهش صادرات بنین به UEMOA در سال ۲۰۲۴ موضوعی قابل توجه است و لزوم تقویت رقابت‌پذیری محصولات بنین و تنوع‌بخشی به بازارهای صادراتی منطقه‌ای را ایجاب می‌نماید. تحکیم بازار مشترک و بهبود زیرساخت‌های لجستیکی می‌تواند فرصت‌هایی در جهت احیای تجارت درون منطقه‌ای ایجاد کند. همچنین صادرات بنین به منطقه CEDEAO (جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا) نیز با کاهش ۱۱.۹ درصدی همراه بود. گرچه افزایش صادرات به نیجریه و غنا – که عضو UEMOA نیستند – قابل توجه بوده است.

https://www.banouto.bj/economie/article/20250702-commerce-exterieur-baisse-des-echanges-commerciaux-du-benin-avec-ses-voisins-de-l-uemoa-en-2024

پیوندهای در حال گسترش گوادلوپ و بنین

در نمایشگاه سفر که در ماه آوریل گذشته در کاخ ورزش‌های Gosier برگزار شد، آفریقا –و به‌ویژه بنین– به شکلی متفاوت و بی‌سابقه مطرح شد: کشوری با زیرساخت‌های گردشگری در حد استانداردهای جهانی، که اکنون درهای خود را به روی گردشگری لوکس باز کرده و با صدور آسان‌تر ویزای الکترونیکی، ورود گردشگران را تسهیل کرده است. این پدیده، صرفاً یک علاقه زودگذر نیست؛ بلکه بسیاری از مردم گوادلوپ سفر به بنین را، چه موقتی و چه دائمی، با انگیزه‌هایی متفاوت آغاز کرده‌اند. این انگیزه‌ها جنبه فرهنگی، اقتصادی و تاریخی یافته است. 

دلفین تنوال (Delphine Tinval)، انسان‌شناس و جامعه‌شناس می‌گوید: دهه بین‌المللی افراد با تبار آفریقایی (۲۰۱۵–۲۰۲۴) که از سوی سازمان ملل اعلام شد، نقش مهمی در این بیداری جمعی نقش ایفا کرد. این پل ارتباطی بسیار قدیمی‌تر از آن چیزی است که تصور می‌کنیم. این فقط یک موج زودگذر یا مد نیست، بلکه حاصل تلاقی مجموعه‌ای از مواضع و تحولات عمیق نشات گرفته است. این روند، نشانه‌ای از تحکیم روابط فرهنگی و تاریخی میان مردم آفریقایی‌تبار در دریای کارائیب و سرزمین مادری‌شان در آفریقاست – روابطی که هم‌چنان در حال گسترش و تعمیق‌اند.

https://www.guadeloupe.franceantilles.fr/actualite/economie/guadeloupe-benin-des-liens-tisses-de-longue-date-et-en-pleine-expansion-1041948.php

آغاز رسمی‌پروژه PETRADEP در اطراف دریاچه چاد

پروژه‌ای با عنوان صلح، حمایت از ییلاق و قشلاق و توسعه اقتصاد دامداری در اطراف دریاچه چاد (PETRADEP) به‌طور رسمی افتتاح شد. حضار از پروژه فوق به ‌عنوان طرحی امیدبخش برای میلیون‌ها نفر که در منطقه‌ای گرفتار ناامنی، فشار جمعیتی و شوک‌های اقلیمی زندگی می‌کنند، استقبال و حمایت کردند. در مراسم افتتاحیه بسیاری از مسئولین نهادها، متخصصین و مقامات دیپلماتیک حضور داشتند. این مهم اهمیت راهبردی یک ابتکار  با هدف ثبات منطقه‌ای را نشان می‌دهد.

https://www.alwihdainfo.com/Tchad-Lancement-officiel-du-projet-PETRADEP-pour-la-paix-et-le-developpement-pastoral-autour-du-Lac-Tchad_a142338.html

گشایش رسمی چهل‌وهفتمین نشست کمیته‌های مشورتی بین‌افریقایی سازمان CAMES

چهل‌وهفتمین نشست کمیته‌های مشورتی بین آفریقایی شورای آموزش عالی آفریقا و ماداگاسکار (CAMES) به‌ صورت رسمی در چاد افتتاح شد. این اجلاس  به عنوان آغاز دور جدیدی از همکاری‌های علمی و دانشگاهی در سطح قاره آفریقا محسوب می‌شود.

https://www.alwihdainfo.com/Tchad-Ouverture-solennelle-de-la-47eme-session-des-Comites-Consultatifs-Interafricains-du-CAMES_a142340.html

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما