معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۴/۰۴/۱۴- ۱۷:۳۹

اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته دوم تیرماه 1404 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد:

تمدید بازپرداخت 3.4 میلیارد دلار توسط چین

چین 3.4  میلیارد دلار وام به پاکستان تمدید کرده است، دو مقام ارشد دولت پاکستان روز یکشنبه به خبرگزاری رویترز گفتند. این اقدام به افزایش ذخایر ارزی اسلام‌آباد کمک خواهد کرد که یکی از الزامات صندوق بین‌المللی پول (IMF) است.

به گفته این منابع، پکن 2.1 میلیارد دلار را که طی سه سال گذشته در ذخایر بانک مرکزی پاکستان قرار داشته تمدید کرده و همچنین یک وام تجاری 1.3  میلیارد دلاری را که اسلام‌آباد دو ماه پیش بازپرداخت کرده بود، مجدداً تأمین مالی کرده است.یکی از مقامات همچنین افزود: یک میلیارد دلار دیگر از بانک‌های تجاری خاورمیانه و 500 میلیون دلار از منابع مالی چندجانبه نیز دریافت شده است.

https://www.dawn.com/news/1921174/china-rolls-over-34-billion-loans-to-pakistan

بحران بدهی پاکستان؛ خطر فزاینده برای آینده‌ای مستقل

هرکس بودجه 2025–26 پاکستان را با دقت بررسی کند، نمی‌تواند از کنار یک حقیقت هشداردهنده به‌راحتی بگذرد: 43 درصد کل مخارج دولت صرف پرداخت بدهی و اقساط وام‌های خارجی می‌شود — یعنی تقریباً نیمی از بودجه کشور فقط صرف بازپرداخت دیون است. این رقم، بزرگ‌ترین ردیف هزینه‌ای در بودجه به‌حساب می‌آید.

در مقایسه، هزینه‌های دولت فدرال تنها 12٪، مخارج توسعه‌ای 6٪، و بودجه دفاعی 8٪ است. بخش‌های حیاتی مانند آموزش، بهداشت و خدمات اجتماعی سهمی‌بسیار اندک و حتی کمتر از این دارند.

از سوی دیگر، دولت برنامه دارد تا 11 تریلیون روپیه بدهی جدید بگیرد که بر بدهی فعلی — که در حال حاضر 76 تریلیون روپیه است — افزوده خواهد شد. تا پایان سال 2026 ، مجموع بدهی پاکستان به 87 تریلیون روپیه خواهد رسید. بر اساس نرخ ارز فعلی، این رقم معادل حدود 300 میلیارد دلار است، در حالی که تولید ناخالص داخلی (GDP) کشور حدود 400  میلیارد دلار است — یعنی نسبت بدهی به تولید ناخالص داخلی به 75٪ می‌رسد.این نسبت بسیار بالاتر از سقف قانونی 60٪  تعیین‌شده در قانون «مسئولیت مالی و محدودیت بدهی» مصوب 2005 است. به عبارت دیگر، پاکستان نه تنها از حد قانونی عبور کرده، بلکه قصد دارد بدهی بیشتری نیز اضافه کند.

https://tribune.com.pk/story/2553353/pakistans-public-debt-spiral

افزایش قیمت بنزین و گازوئیل

دولت روز دوشنبه به دلیل افزایش قیمت‌های بین‌المللی پس از حملات اسرائیل به ایران، قیمت بنزین و گازوئیل را به ترتیب 8.36و 10.39روپیه در هر لیتر برای دو هفته آینده تا 15 ژوئیه افزایش داد. قیمت گازوئیل پرسرعت (HSD) از انبار، 10.39 روپیه در هر لیتر (چهار درصد) افزایش یافته و از 262.59 روپیه به 272.98 روپیه در هر لیتر رسیده است. قیمت بنزین در انبار، 266.79 روپیه در هر لیتر در مقابل 258.43 روپیه تعیین شد که 8.36 روپیه یا 3.3 درصد افزایش یافته است. از سوی دیگر، اوگرا از کاهش قیمت گاز مایع (LPG) به میزان 7.51 روپیه در هر کیلوگرم یا 3.1 درصد در ماه ژوئیه خبر داد. اوگرا قیمت جدید سیلندر 11.8 کیلوگرمی را برای ماه ژوئیه 2750.60 روپیه در مقایسه با 2838.31 روپیه در ماه ژوئن اعلام کرد.

https://www.dawn.com/news/1921342/fuel-prices-go-up-in-aftermath-of-israeli-attacks-on-iran

معضلات صنعت نساجی

در ده ماه نخست سال مالی 2025-2024، تولید صنعتی بزرگ پاکستان 1.52٪ کاهش یافت، اما بخش نساجی با رشد ۰49٪ اندکی بهبود یافت. رشد صادرات نساجی در این دوره به 7.4٪ رسید و به 16.37میلیارد دلار (55.4٪ از کل صادرات) رسید، با تمرکز بر پوشاک بافتنی، لباس آماده و کالای خواب. با وجود تعرفه‌های سنگین آمریکا (39٪)، پاکستان در حال مذاکره برای کاهش آن‌هاست تا از زیان احتمالی 1.4میلیارد دلاری جلوگیری کند. هم‌زمان، صادرکنندگان در حال تنوع‌بخشی بازار به روسیه، خلیج فارس، آفریقا و آمریکای جنوبی هستند. برای حفظ رقابت‌پذیری، پاکستان باید هزینه‌ها را کاهش داده، تولید را مدرن کند و صادرات را به سمت پوشاک نهایی و منسوجات تخصصی سوق دهد.

https://www.dawn.com/news/1921167/is-the-textile-sector-recovering

بودجه سال مالی 2025 پاکستان تصویب شد

در تاریخ 27 ژوئن 2025، رئیس‌جمهور آصف علی زرداری با لایحه مالی 2025موافقت کرد و بودجه فدرال با حجم 17.57تریلیون روپیه ( 62میلیارد دلار) از اول جولای اجرایی می‌شود.

بر اساس این بودجه:

رشد اقتصادی هدف‌گذاری‌شده: 4.2٪

نرخ تورم پیش‌بینی‌شده: 7.5٪

درآمد خالص دولت: 11.07 تریلیون روپیه

درآمد غیرمالیاتی: 5.15 تریلیون روپیه

درآمد مالیاتی (FBR): 14.13 تریلیون روپیه (افزایش 18.7٪)

هزینه‌های کلیدی:

دفاع: 2 .55تریلیون ( 9 میلیارد دلار)

بازنشستگی: 1.06 تریلیون

یارانه‌ها (برق و دیگر بخش‌ها): 1.19 تریلیون

برنامه توسعه عمومی (PSDP):1 تریلیون

برنامه حمایت از خانواده (BISP): 716 میلیارد

پروژه‌های مهم:

سد دیامر باشا: 32.7 میلیارد

سد مومند: 35.7 میلیارد

پروژه K-IV کراچی: 3.2  میلیارد

خط‌کشی کانال Kalri Baghar: 10 میلیارد

نصب سیستم تل‌متری در حوضه سند: 4.4 میلیارد

حوزه‌های دیگر:

آموزش عالی: 39.5 میلیارد برای 170 پروژه

آموزش عمومی: 18.5 میلیارد

کشاورزی: 4 میلیارد برای 15 طرح

ساخت‌وساز: کاهش مالیات نقل‌وانتقال املاک

افزایش حقوق کارکنان دولتی: 10٪

افزایش حقوق بازنشستگان: 7٪

کاهش مالیات بر درآمد حقوق‌بگیران

این بودجه با هدف رشد پایدار، توسعه زیرساخت و مهار تورم تدوین شده و نیمی از پیشنهادات کمیته‌های مالی مجلس در آن گنجانده شده، اما پیشنهادات اپوزیسیون رد شده‌اند.

https://www.dawn.com/news/1921312/government-sees-exports-rising-inflation-at-5-7pc-in-fy26

تحریم های امریکا علیه شرکت های کشتی رانی هندی و پاکستانی به علت تجارت با ایران

ایالات متحده آمریکا تحریم‌هایی را علیه شش شرکت و چندین کشتی که در فروش و حمل محصولات نفتی و پتروشیمی ایران نقش دارند، از جمله شرکت‌هایی در هند و پاکستان، اعمال کرده است. این اقدام بخشی از تلاش مستمر برای افزایش فشار اقتصادی بر ایران محسوب می‌شود. از جمله شرکت‌های تحریم‌شده، شرکت SAI Saburi Consulting Services مستقر در دهلی‌نو است که دو نفتکش LPG به نام‌های BATELEUR و NEEL را مدیریت می‌کرد. وزارت خزانه‌داری اعلام کرد که در سپتامبر 2022، کشتی BATELEUR محصولات نفتی را از ایران برای شرکت Alliance Energy Co. که پیش‌تر تحریم شده بود، حمل کرده است.شرکت Alliance Energy Pvt Ltd مستقر در لاهور پاکستان نیز به دلیل نقش آن در تجارت نفت ایران هدف تحریم قرار گرفته که نشان‌دهنده شدت بیشتر اجرای تحریم‌ها از سوی آمریکا است.همچنین تحریم‌هایی علیه شرکت‌هایی در امارات متحده عربی، ایران و پاناما و همچنین کشتی‌هایی که آن‌ها اداره می‌کنند، اعمال شده است.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/07/04/us-sanctions-six-companies-and-multiple-vessels-including-those-from-pakistan-and-india-over-iranian-oil-trade-links/

ذخایر ارزی پاکستان به 19.87میلیارد دلار رسید؛ جهش 5.12 میلیارد دلاری در یک سال

ذخایر ارزی پاکستان با رشد قابل توجهی به 19.87میلیارد دلار رسیده است؛ بر اساس اعلام بانک دولتی پاکستان (SBP)، ذخایر این بانک در پایان ژوئن 2025  با رشد سالانه 5.12  میلیارد دلار (معادل 54.5 درصد) به 14.51 میلیارد دلار رسیده، در حالی که در مدت مشابه سال گذشته 9.39میلیارد دلار بود.بانک مرکزی این افزایش را ناشی از ورود 3.1 میلیارد دلار وام تجاری و بیش از 500 میلیون دلار از نهادهای چندجانبه اعلام کرد که عمدتاً در هفته پایانی ژوئن تحقق یافتند.

در حال حاضر، کل ذخایر ارزی نقد پاکستان به 19.87 میلیارد دلار رسیده که از این میزان، 5.36 میلیارد دلار متعلق به بانک‌های تجاری است. این در حالی است که هفته پیش از آن، ذخایر کشور 2.66 میلیارد دلار کاهش یافته بود که عمدتاً به دلیل پرداخت بدهی‌های خارجی بود.. در همین حال، روپیه پاکستان در بازار بین‌بانکی اندکی در برابر دلار آمریکا تقویت شد و روز پنجشنبه با نرخ 283.86 بسته شد که نسبت به روز قبل، 0.03 درصد افزایش داشته است.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/07/04/pakistans-foreign-exchange-reserves-hit-19-87-billion-amid-stabilisation-efforts/

پاکستان و عمان برای تقویت همکاری‌های دریایی و راه‌اندازی کشتی مسافری مستقیم میان گوادر و عمان توافق کردند

وزیر امور دریایی پاکستان، جنید چودری، در دیدار با سفیر عمان، خواستار تسریع در راه‌اندازی سرویس کشتی مسافری مستقیم میان گوادر و عمان شد و این پروژه را فرصتی برای درآمدزایی سالانه 10تا 15میلیارد دلاری برای پاکستان دانست.او همچنین پیشنهاد آموزش دریایی دانشجویان عمانی در آکادمی دریایی پاکستان را مطرح کرد.سفیر عمان از این پیشنهادات استقبال کرده و بر روابط فرهنگی و نقش مثبت جامعه پاکستانی در عمان تأکید کرد. دو طرف بر گسترش تجارت دریایی و ارتباطات مردمی تأکید کردند

https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/07/03/pakistan-oman-push-for-stronger-maritime-ties-direct-gwadar-ferry-service/

دولت پاکستان بازنگری در قرارداد LNG با قطر را در دستور کار قرار داد

وزیر نفت، علی پرویز ملک اعلام کرد که قرارداد دوم واردات LNG از قطر باعث مازاد گاز و فشار بر منابع مالی کشور شده و احتمال بازنگری آن در سال 2026 وجود دارد. وی گفت واردات گران‌قیمت LNG، دولت را ناچار به کاهش تولید داخلی 300 میلیون فوت مکعب گاز در روز کرده و باعث اختلال در عرضه و تقاضا شده است.او با اشاره به افزایش 200 روپیه‌ای هزینه ثابت گاز برای مشترکان خانگی، این تصمیم را نتیجه پرداخت 150 میلیارد روپیه یارانه و انتقال 250 میلیارد روپیه گاز وارداتی از بخش برق به بخش خانگی دانست و تأکید کرد که کشور تحت تعهدات برنامه IMF به کسری صفر بودجه ملزم است.وزیر نفت همچنین از فرصت برابر سرمایه‌گذاری برای شرکت‌های روسی، چینی و آمریکایی در بخش معادن خبر داد و در مورد پروژه خط لوله ایران-پاکستان گفت که پرونده در داوری پاریس و تحت بررسی یک کمیته وزارتی است.در خصوص پالایشگاه‌ها، وی خواستار رفع فشار مالیاتی و توقف معافیت صفر درصدی شد که باعث نارضایتی IMF و تهدید سرمایه‌گذاری 6 میلیارد دلاری شده است. همچنین، مالیات 40 درصدی بر شرکت‌های اکتشاف را مانع خودکفایی در بخش انرژی دانست.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/07/03/govt-may-revisit-qatar-lng-deal-petroleum-minister/

مایکروسافت پس از 25 سال فعالیت، دفتر خود را در پاکستان تعطیل کرد

مایکروسافت رسماً به فعالیت 25 ساله خود در پاکستان پایان داد؛ اقدامی‌که نشانگر پایان دوره‌ای از همکاری‌های گسترده در حوزه فناوری، آموزش دیجیتال و توسعه ظرفیت نیروی کار بود. این شرکت که از ژوئن 2000 فعالیتش را در پاکستان آغاز کرده بود، به‌تازگی کارکنان باقی‌مانده را از تعطیلی دفتر مطلع کرده است.جواد رحمان، نخستین مدیر دفتر مایکروسافت در پاکستان، در پیامی احساسی در شبکه X نوشت: «این فقط یک شغل نبود… یک رسالت بود.» او تجربه‌اش را سرشار از امید و جسارت دانست.در طول فعالیتش، مایکروسافت پروژه‌های دولت الکترونیک، راه‌حل‌های سازمانی و برنامه‌های آموزشی در پاکستان اجرا کرد. هنوز دلیل رسمی تعطیلی اعلام نشده اما به نظر می‌رسد بازسازی جهانی و صرفه‌جویی‌های ساختاری از عوامل اصلی بوده‌اند.با این حال، کارشناسان انتظار دارند که مایکروسافت همچنان از طریق دفاتر منطقه‌ای و شرکای محلی به ارائه خدمات و پشتیبانی در پاکستان ادامه دهد.

https://profit.pakistantoday.com.pk/2025/07/03/microsoft-shuts-down-operations-in-pakistan-after-25-years/

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما