اخبار اقتصادی نامیبیا
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی نامیبیا در هفتۀ دوم تیر ماه 1404 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد.
سرمایهگذاری نامیبیا در تحقیقات برای حفاظت از تالاب خلیج والویس
اداره بنادر نامیبیا (NAMPORT)، 3.7 میلیون دلار نامیبیا به دانشگاه نامیبیا (UNAM) برای انجام تحقیقات در مورد تالاب خلیج والویس اختصاص خواهد داد. تالاب خلیج والویس یکی از پنج سایت رامسر[1] نامیبیا است. سایتهای رامسر تالابهایی هستند که تحت یک معاهده بینالمللی قرار دارند و کشورها موظفند از این تالابها به طور پایدار حفاظت و استفاده کنند.
این تالاب یک منطقه حیاتی زیستمحیطی و اقتصادی برای نامیبیا محسوب میشود که به عنوان یک فیلتر طبیعی بین اکوسیستمهای زمینی و دریایی نامیبیا عمل میکند. دانشمندان معتقدند این تالاب به دلیل نزدیکی به بندر و فعالیتهای صنعتی، در برابر آلودگی قابل توجه آسیبپذیر است. بنابراین، تحقیقات 3.7 میلیون دلاری که اخیراً آغاز شده است، سلامت تالاب و روندهایی را که وجود آن را تهدید میکنند، ارزیابی خواهد کرد.
https://nbcnews.na/node/111631
آمادگی نامیبیا برای ارسال اولین محموله تحت چارچوب منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا
نامیبیا آماده است تا اولین محموله تحت چارچوب منطقه آزاد تجاری قاره آفریقا (AfCFTA) را از خلیج والویس ارسال و بدین وسیله تجارت تحت چارچوب AfCFTA را از تئوری به عمل تبدیل نماید. طبق این توافقنامه، وزارت روابط بینالملل و تجارت (MIRT) پس از ارسال اولین محموله از بندر خلیج والویس، در تجارت درون آفریقایی شرکت خواهد کرد.
سلما آشیپالا-موسوی، وزیر روابط بینالملل در این رابطه گفت: «ما از طریق ارسال این محموله، پای بخش خصوصی را به قاره آفریقا باز میکنیم و نشان میدهیم که این سند را تصویب و اجرا کردهایم؛ اکنون بازار آفریقا باز است و بخش خصوصی میتواند تحت قوانین AfCFTA تجارت کند. آفریقا باید آنچه را که خود تولید میکند، مصرف کند و برای اینکه ما در این چرخه قرار بگیریم باید صنعتی شویم. تجارت بدون تعرفه یکی از مزایای مهم این طرح میباشد».
وی با بیان اینکه صنعتی شدن جنبه حیاتی این توافقنامه است افزود: «اقتصاد نامیبیا با مشارکت در بازار 1.3 میلیارد دلاری و دسترسی به آن متحول خواهد شد. این بازار بسیار بزرگ است و ما باید به آنچه داریم اضافه کنیم؛ زیرا اگر تولید نکنید، دیگران به شما خواهند فروخت. اکنون، علاوه بر کالاها، خدمات نیز وجود دارد که باید در این حوزه بانکها فرصتها را در بازار آفریقا بررسی کنند. در دیگر حوزهها از جمله بهداشت نیز پزشکان ما میتوانند به قاره آفریقا بروند و کسب و کار خود را راهاندازی کنند». وی تأکید کرد که فرصتها برای همه بخشها، از جمله شرکتهای کوچک و متوسط، باز است.
https://nbcnews.na/node/111633
جهش بخش معدن به دلیل عملکرد قوی در معادن اورانیوم و طلا
بخش معدن نامیبیا امسال همچنان به ثبت دستاوردهای قوی ادامه داده است. این بخش به خصوص در معادن اورانیوم و طلا به عنوان ستونهای کلیدی رشد و تابآوری اقتصادی نامیبیا توانست عنوان صنعت برتر در نامیبیا را به خود اختصاص دهد. این صنعت تا آوریل 2025، افزایش تولید 59 درصدی نسبت به سال گذشته را ثبت کرد. با حمایت افزایش تقاضای جهانی برای منابع انرژی پاک و قابل اعتماد، اورانیوم به ارزشمندترین صادرات نامیبیا تبدیل شده است. ارزش صادرات این فلز به 2.86 میلیارد دلار نامیبیا رسید که 26 درصد از کل صادرات این کشور در ماه آوریل را تشکیل میدهد. اتاق معادن اظهار داشت که عملکرد قوی بخش اورانیوم نشان دهنده اعتماد به تواناییهای منابع کشور است.
در مورد طلا، اتاق معادن نامیبیا اعلام کرد که صادرات در این بخش شاهد افزایش قابل توجهی بوده و در ماه آوریل 1.69 میلیارد دلار نامیبیا درآمد داشته و بیش از 15 درصد از کل صادرات را تشکیل میدهد. اتاق بازرگانی خاطرنشان کرد: «علیرغم نوسانات کوتاهمدت تولید، ارزش طلا به دلیل قیمتهای جهانی بالا، همچنان رشد خوبی را تجربه کرده و در ماه مه ارزش این فلز به طور متوسط 3309 دلار آمریکا در هر اونس بوده است که نسبت به سال گذشته 41 درصد افزایش داشته است. معادن طلای نامیبیا به طور پیوسته تولید خود را افزایش داده و به ثبات اقتصادی گستردهتر کمک کردهاند».
در خصوص تولید الماس اتاق بازرگانی اعلام کرد که در آوریل 2025 در مقایسه با مدت مشابه در سال 2024، تولید به میزان 26 درصد کاهش یافته است و سهم این بخش از کل صادرات به 10.5 درصد کاهش یافته است. این بخش در سال گذشته 12.9 درصد صادرات را به خود اختصاص داده بود. البته اتاق معادن خاطرنشان کرد: «این رکود به دنبال کاهش عمدی تولید توسط شرکت دبمارین نامیبیا در طول سال 2024 و اوایل 2025، با هدف مهار عرضه بیش از حد و تثبیت قیمت جهانی الماس، رخ داده است». صادرات بخش معدن در ماه آوریل تقریباً به 5.4 میلیارد دلار نامیبیا رسید که تقریباً نیمی از کل درآمد صادراتی را تشکیل میدهد.
https://economist.com.na/98698/mining-energy/mining-sector-surges-driven-by-uranium-and-golds-strong-performance/
شرکت وزیر دارایی نامیبیا در چهارمین کنفرانس بینالمللی تأمین مالی برای توسعه
وزیر دارایی نامیبیا خانم اریکا شفادا، در رأس یک هیئت بلندپایه، در چهارمین کنفرانس بینالمللی تأمین مالی برای توسعه که در شهر سویل اسپانیا برگزار شد، سفر نمود. دکتر کایره امبوئنده، مدیرکل کمیسیون برنامهریزی ملی، و سام شیوته، کمیسر آژانس درآمد نامیبیا (NamRA)، وزیر را در این سفر همراهی میکنند. در حاشیه این کنفرانس، خانم شفادا مذاکرات دوجانبهای با ریم ابراهیم الهاشمی، وزیر مشاور در امور همکاریهای بینالمللی امارات متحده عربی، انجام داد. در این گفتگوها، زمینههای احتمالی همکاری بین دو کشور، با تمرکز ویژه بر تأمین مالی توسعه مورد بررسی قرار گرفت. خانم الهاشمی، از شفادا خواست تا به عنوان بخشی از تلاشهای گستردهتر برای تقویت روابط اقتصادی و ترویج توسعه پایدار، پیشنهادات پروژهای را برای تأمین مالی به صندوق توسعه ابوظبی ارائه دهد.
https://nbcnews.na/node/111675
نزول یک پلهای نامیبیا در طبقه بندی درآمد بانک جهانی
بر اساس آخرین بهروزرسانی طبقهبندی درآمد بانک جهانی برای سال مالی 2026 (FY26)، نامیبیا از یک کشور با درآمد متوسط رو به بالا، به یک کشور با درآمد متوسط رو به پایین طبقهبندی شد. نکته قابل توجه آنکه نامیبیا تنها کشوری در جهان است که در بررسی امسال، در یک گروه درآمدی پایینتر قرار گرفته است. این تغییر در پی کاهش رشد اقتصادی نامیبیا رخ داد.
بر اساس گزارش بانک جهانی، تولید ناخالص داخلی نامیبیا (GDP) در سال 2024، حدود 3.7 درصد رشد داشته است در حالی که این رشد در سال 2023، برابر با 4.4 درصد بوده است. کارشناسان سیاستهای انقباضی شدید در بخش معدن و استخراج را به عنوان عامل اصلی این کاهش ذکر کردهاند. رشد بخش معدن از 19.3 درصد در سال 2023 به 1.2 درصد در سال 2024 کاهش یافته است که علت اصلی آن، تقاضای ضعیف جهانی برای الماس بوده است.
https://www.namibian.com.na/namibia-downgraded-to-lower-middle-income-country
[1] Ramsar sites