اخبار اقتصادی عربستان سعودی - جده
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عربستان سعودی در هفته چهارم خرداد ماه 1404 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
مشارکت وزارت صنعت و منابع معدن در نمایشگاه هوایی پاریس ۲۰۲۵
وزارت صنعت و منابع معدنی عربستان در نمایشگاه هوایی پاریس "Paris Air Show 2025"، که از تاریخ ۱۶ تا ۲۲ ژوئن جاری، در مرکز نمایشگاه "لو بورژ" در فرانسه برگزار میشود، شرکت میکند، این شرکت شامل تعدادی از نهادهای وابسته به سیستم صنعت و ثروت معدنی است که شامل مرکز ملی توسعه صنعتی، سازمان محتوای محلی و خریدهای دولتی و سازمان سعودی شهرهای صنعتی و مناطق فناوری "مدن" میباشد. معاون وزیر صنعت در امور پشرفت صنعتى، با حضور دبیرکل سازمان صنایع نظامی، غرفه وزارتخانه مشارکتی را افتتاح کردند و از آنچه این غرفه درباره استراتژی ملی صنعت هواپیمایی و مشوقها و امکاناتی که به جذب سرمایهگذاریهای خارجی در بخش هواپیمایی در کشور هدفگذاری شده است، مطلع شدند. وزارت صنعت و منابع معدنی عربستان در نمایشگاه، استراتژی ملی صنعت هواپیمایی و اهداف آن، مشوقها و امکاناتی که وزارتخانه و سیستم آن برای حمایت و توسعه بخش صنعت هواپیمایی در عربستان ارائه میدهد، را معرفی میکند. هیات سعودی همچنین به منظور جذب فناوریهای پیشرفته و بومیسازی صنایع مرتبط با این بخش استراتژیک، که با اهداف چشمانداز 2030 عربستان سعودی همخوانی دارد، به معرفی فرصتهای سرمایهگذاری و صنعتی امیدواربخش در زمینه هواپیمایی و تقویت همکاریبین نهادهایدولتی و بخشخصوصی خواهد پرداخت. هدف مشارکت سیستم صنعت و منابع معدنی عربستان در نمایشگاه، به نمایش گذاشتن قابلیتهای ملی در حال رشد در بخش هوافضا و ارائه ابتکاراتی است که به جذب سرمایهگذاری و توسعه کارآییهای ملی کمک میکند، به طوری که به ساخت اقتصادی متنوع و پایدار از طریق بومیسازی صنایع استراتژی و تقویت سهم آنها در تولید ناخالص داخلی کمک کند. در حاشیه نمایشگاه وزارت صنعت و منابع معدنی عربستان سعودی در یک نشست سعودی-فرانسوی با حضور تعدادی از بزرگترین شرکتهای فرانسوی متخصص در حوزه هواپیمایی غیرنظامی، به همراه مدیران اجرایی، و نایب رئیس اجرایی ایمنی پرواز و پایداری محیطزیستی، و مقامات و متخصصانی از بخشهای هوانوردی و فرودگاهها و خدمات مربوط، و با مشارکت بیش از 65 نهاد دولتی و خصوصی از طرفین شرکت کرد. در این ملاقات، هیات سعودی، استراتژی ملی صنعت هواپیمایی کشور متبوع خود را به تشریح و محرکها و اهداف آن را توضیح و نقش آن را در تقویت جایگاه عربستان به عنوان یک مرکز منطقهای و جهانی در بخش هوانوردی بیان کرد. همچنین هیات سعودی به منظور آشنایی با جدیدترین فناوریهای نوین و ساخت انواع هواپیما و بررسی راههای تقویت فرصتهای همکاری صنعتی بین دو طرف، از کارخانهایرباس هواپیماهایتجاری در شهر تولوز فرانسه بازدید کردند. نمایشگاه هوایی پاریس یکی از بزرگترین و مهمترین نمایشگاههای جهانی در زمینه هوافضا است که با شرکت بیش از ۲,۵۰۰ غرفهدار از ۴۶ کشور، متخصصینی از بخشهای هوایی غیرنظامی و نظامی، فضا و دفاع را برگزار میشود. همچنین این نمایشگاه شامل ۳۰۰ شرکت نوپا از ۲۱ کشور است و بیش از ۱۵۰ هواپیما را به نمایش میگذارد که شامل نمایشهای هوایی روزانه میشود که روی جدیدترین فناوریها در دنیای هواپیما تأکید دارند.
یک شرکت چینی مرکز عملیات خود را در ریاض راهاندازی کرد
شرکت چینی (JD Logistics) پس از این که مجوزهای لازم را از مرکز سعودی برای امور اقتصادی دریافت کرد، فعالیتهای خود را در ریاض عربستان آغاز کرد. انتخاب این شرکت برای شهر ریاض به عنوان مرکز عملیات خود به دلیل جذابیت محیط کسب و کار در عربستان، به همراه تلاشهای شورای تجارت الکترونیک و نهادهای دولتی مرتبط در طول نشستهای دورهای که با این شرکت برگزار شدند، صورت گرفته است. در مراسم افتتاحیه، معاون وزیر تجارت و رئیس کل امور شورای تجارت الکترونیکی و مسئولانی از وزارتخانههای تجارت، سرمایهگذاری، حملونقل و همچنین هیئت سعودی شهرهای صنعتی و مناطق فناوری(مدن)، و شورای تجارت الکترونیکی، و سفارت چین در ریاض و تعدادی از بزرگترین شرکتهای سعودی و چینی حضور داشتند. در این مراسم، نایب رئیس شرکت چینی تأکید کرد که فعالیتهای این شرکت اکثر مناطق عربستان را پوشش خواهد داد و گزینههای تحویل با کیفیت بالا، شامل خدمات تحویل در آخرین مایل، پرداخت در محل، به همراه خدمات تحویل در همان روز را با تکیه بر شبکهای از انبارها، مراکز حمل و نقل و جداسازی، و ایستگاههای تحویل متعدد ارائه خواهد داد. وى اعلام کرد که شرکت به سیستم های خودکار تکیه خواهد کرد، علاوه بر کمک به ایجاد فرصت های شغلی در بخش خدمات لجستیکی و ارائه راه حل های لجستیکی جامع، روان و کارآمد برای زنجیره تأمین که تجارت را در مرزها و همچنین در داخل کشور تسهیل میکند. همچنین وى اشاره کرد که این شامل تغییر عناوین، ذخیره سازی موقتی مرجوعات، عملیات تحویل برنامه ریزی شده، دریافت معکوس، پوشش بیمه، حملونقل بینالمللی، ترخیص گمرکی و حملونقل در داخل عربستان خواهد بود. این شرکت چینی به دنبال پاسخگویی به تقاضای رو به رشد مصرفکنندگان در عربستان و خاورمیانه است، از طریق مرکز عملیاتی خود در ریاض که مساحتی برابر با 8 هزارمتر مربع دارد و اولین انبار هوشمند در منطقه خاورمیانه است. شایان ذکر است که عربستان شاهد حضور بسیاری از شرکتهای جهانی برای انجام فعالیتهای تجاری خود است که ناشی از توجه فزاینده به فرصتهای امیدوارکنندهای است که در چارچوب چشمانداز عربستان 2030 وجود دارد، و این چشمانداز به توسعه سیستم تجارت الکترونیک و نقش آن در اقتصاد سعودی اهمیت میدهد، بهویژه که عربستان از 10 کشور برتر در زمینه رشد در این حوزه است.
دریافت جایزهبینالمللی کارآفرینی توسط سازمان بنگاههای کوچکومتوسط عربستان در آمریکا
سازمان بنگاههای کوچک و متوسط عربستان موسوم به "منشآت"، موفق شد در کنفرانس جهانی کارآفرینی(GEC 2025) که در ایالت ایندیانا آمریکا برگزار شد، جایزه Founder Catalys را از مجموعه جوایز GEN Compass Awards کسب کند. این رویداد با مشارکت بیش از ۱۰ هزار کارآفرین و مقام رسمی از ۱۴۱ کشور جهان برگزار شد. اعطای این جایزه به "منشآت" بهپاس نقشآفرینی برجسته سازمان یادشده در مسابقات جام جهانی کارآفرینی صورت گرفت. این سازمان با ارائه تجربهای کامل در حمایت از کارآفرینان و توانمندسازی شرکتهای نوپا از طریق برنامههای آموزشی، اردوهای فشرده، و شبکهای جهانی از مشاوران، فرصتهایی برای ارتباط و گسترش بینالمللی در اختیار شرکتکنندگان قرار داد. کمیته جوایز تأکید کرد که آنچه "منشآت" ارائه داده، باعث شد تجربه شرکتکنندگان از طریق فراهم ساختن منابع و ابزارهای عملی برای راهاندازی پروژهها و دستیابی به نتایج ملموس، به نقطهای واقعی برای آغاز موفقیت تبدیل شود. این موفقیت همزمان با پایان ششمین دوره جایزه "ابتکر" بهدست آمد؛ جایزهای که طی آن 6 شرکت سعودی برنده انتخاب شدند و قرار است نماینده عربستان در مرحله نهایی بینالمللی باشند و برای کسب جوایز مالی تا سقف 1 میلیوندلار رقابت کنند. همچنین این شرکتها در سطح ملی و جهانی مورد تقدیر قرارخواهند گرفت. مرحله نهایی جامجهانیکارآفرینی که اخیرا توسط منشآت در چارچوب رویداد "بیبان ۲۴" برگزار شد، با استقبال گسترده کارآفرینان مواجه و با اعطای جوایز به برندگان به پایان رسید. این دستاورد بینالمللی جدید، در ادامه تلاشهای مداوم "منشآت" در حمایت از کارآفرینان سعودی و ارتقاء رقابتپذیری عربستان در شاخصهای جهانی کارآفرینی بهدست آمده است.
همکاری «متجمع فرودگاههای دوم» و ایرباس برای توسعه عملیات فرودگاههای هوشمند عربستان
مجتمع فرودگاههای دوم عربستان و شرکت ایرباس در حاشیه نمایشگاه هوایی پاریس ۲۰۲۵ تفاهمنامهای امضا کردند تا با بهرهگیری از راهکارهایدیجیتال پیشرفته، عملیات فرودگاههای هوشمند را در عربستان توسعه دهند. این تفاهمنامه با حضور رئیس سازمان کل هواپیمایی کشوری، به امضا رسید و توسط مدیرکل عملیات تجاری و توسعه کسبوکار و رئیس ایرباس در خاورمیانه و آفریقا نمایندگی شد. این همکاری شامل راهاندازی فناوریهای هوشمند، بهویژه پلتفرم Agnet Turnaround از ایرباس است که امکان هماهنگی بلادرنگ عملیات میدانی در ۲۲ فرودگاه تحت پوشش این مجموعه را فراهم میسازد. این اقدام به بهبود کارایی عملیاتی و ارتقاء تجربه مسافران کمک میکند. هدف این توافق، ارتقاء استانداردهای عملیاتی، تقویت آگاهی آنی از وضعیتها و تسهیل همکاری بین تیمهای زمینی، نهادهای امنیتی و اتاقهای کنترل است.
آغاز نمایشگاه بینالمللی تجهیزات و ابزارآلات و نمایشگاه در ریاض
مراسم افتتاحیه نمایشگاه بینالمللی تجهیزات و ابزارآلات و نمایشگاه «FSB Show Riyadh» در مرکز بینالمللی کنفرانسها و نمایشگاههای ریاض با حضور متخصصان و علاقهمندان از داخل و خارج کشور آغاز و تا ۱۸ ژوئن جاری ادامه خواهند داشت. این دو رویداد در چارچوب همکاری بینالمللی براى پیوند دادن بازارهای محلی با جدیدترین شیوهها و فناوریهای جهانی در حوزههای صنعت، زیرساختهای ورزشی و سرگرمی، بهمنظور تقویت رقابتپذیری این بخشها و حمایت از مسیرهای توسعه پایدار برگزار مىشوند. نمایشگاه «FSB Show Riyadh» جدیدترین نوآوریها در طراحی تأسیسات ورزشی و فضاهای تفریحی باز را به نمایش میگذارد. این نوآوریها شامل نمونهها و فناوریهایی که از سلامت جامعه پشتیبانی کرده و سبک زندگی فعال را تقویت میکنند. همچنین، نمایشگاه راهحلهای پایدار در ساخت و تجهیز ورزشگاهها و تأسیسات عمومیبرجسته مى سازد. رویدادهای این دو نمایشگاه شامل نمایشها و تجربههای تعاملی نوآورانهای بودند که توجه بازدیدکنندگان را به خود جلب کردند. از برجستهترین این تجربهها فناوریهای شبیهسازی واقعیت مجازی در ورزش و تجربههای سرگرمی ورزشی بود.
توافقنامه شرکت صندوق سرمایهگذاریصنعتی، برای تقویت سرمایهگذاریصنعتی در عربستان
شرکت صندوق سرمایهگذاری صنعتی، با هدف گسترش تلاشها برای جذب سرمایهگذاران نهادی بینالمللی و فناوریهای صنعتی پیشرفته به عربستان، و تقویت جایگاه آن بهعنوان یک مرکز منطقهای برای صنایع تبدیلی با ارزش افزوده بالا، توافقنامهای را برای شراکت راهبردی با گروه اینفستایندستریال (Investindustrial) به امضا رساند. مراسم امضای این توافقنامه با حضور نایب رئیس هیئت مدیره شرکت صندوق سرمایهگذاری صنعتی، و سفیر ایتالیا در عربستان، برگزار شد؛ که نشان از سطح بالای حمایت از این شراکت مهم دارد. این گام، در راستای تحقق اهداف استراتژی ملی صنعت و چشمانداز ۲۰۳۰ سعودى برداشته شده است که در پی تثبیت جایگاه عربستان بهعنوان یک قطب جهانی در زمینه تولید و زنجیرههای تأمین است. این شراکت، با هدف سرمایهگذاری مشترک در بومیسازی صنایع پیشرفته در داخل کشور انجام میشود و به دنبال آن است که شرکتهای کوچک و متوسط سعودی را در زنجیرههای ارزش جهانی تحت مدیریت اینفست ایندستریال ادغام کند. زمینههای همکاری میان دو طرف شامل بخشهای کلیدی مانند تجهیزات و ماشینآلات، اتوماسیون، تجهیزات پزشکی، صنایع غذایی، و کالاهای مصرفی پایدار خواهد بود. این اقدامات در راستای افزایش ارزش افزوده داخلی و تشویق به نوآوری در فضای صنعتی عربستان صورت میگیرد. شایان ذکر است که شرکت صندوق سرمایهگذاری صنعتی بهمنظور حمایت از توسعه صنعتی عربستان تأسیس شده است و با توانمندسازی مشارکت بخش خصوصی و ارائه راهحلهای نوآورانه سرمایهگذاری، تمرکز خود را بر بخشهای اولویتدار ملی مانند صنعت، معدن، انرژی و لجستیک قرار داده تا یک اکوسیستم صنعتی یکپارچه و پایدار را در کشور ایجاد کند.
خرید ۵۰ فروند هواپیما توسط شرکت الریاض در نمایشگاه هوایی پاریس
هواپیمایی الریاض عربستان، شرکت ملی جدید حملونقل هوایی عربستان و یکی از زیرمجموعههای صندوق سرمایهگذاری عمومی، از امضای قرارداد خرید ۵۰ فروند هواپیمای ایرباس مدل "A350-1000" خبر داد. این توافق که در جریان پنجاهوپنجمین دوره نمایشگاه هوایی پاریس انجام شد، شامل سفارش قطعی ۲۵ فروند هواپیما بههمراه گزینه خرید ۲۵ فروند دیگر است. الریاض قصد دارد در ناوگان جدید خود، کابینی منحصربهفرد با طراحی ممتاز در کلاس فرستکلاس ارائه دهد؛ در کنار آن، کلاسهای بیزینس، اکونومیپریمیوم و اکونومی نیز مطابق با طراحیهای جدید معرفی خواهند شد. این اقدام در راستای ارائه تجربهای نوآورانه و استثنایی در مهمانداری صورت میگیرد. این شرکت با هدف پیشتازی در صنعت هوانوردی، قصد دارد ناوگان خود را به پیشرفتهترین قابلیتهای دیجیتال مجهز کرده و با طراحی مدرن داخلی، جدیدترین نسل از سیستمهای سرگرمی و ارتباطی را به مسافران ارائه دهد-همگی با استانداردهایی در سطح جهانی. تأسیس «الریاض» بخشی از راهبرد صندوق سرمایهگذاری عمومی عربستان است؛ راهبردی که بر شکوفاسازی بخشهای نوظهور داخلی و کمک به تنوعبخشی به اقتصاد کشور متمرکز است. این شرکت هوایی با گسترش فرصتهای سفر، نقش کلیدی در تحقق اهداف راهبرد ملی هوانوردی و همچنین پشتیبانی از راهبرد گردشگری ملی ایفا خواهد کرد، و امکان دسترسی گردشگران از سراسر جهان به زیباترین جاذبههای طبیعی و فرهنگی عربستان را فراهم میسازد.
امضاء توافقنامهای میان عربستان و پاناما در زمینه خدمات حمل و نقل هوایی
رئیس سازمان هواپیمایی کشوری، توافقنامهای در زمینه خدمات حمل و نقل هوایی بین دولتهای عربستان و پاناما امضاء کرد. این توافقنامه در حین شرکت سازمان هواپیمایی کشوری که به نمایندگی از عربستان در نمایشگاه هوایی پاریس "لوبورژه" که در نسخه 55 خود در پایتخت فرانسه، پاریس، از تاریخ (16 تا 19 ژوئن 2025) برگزار میشود، امضا شد. توافقنامه دوجانبه خدمات حمل و نقل هوایی بین دولتهای عربستان سعودی و پاناما مکمل توافقنامه بینالمللی هواپیمایی غیرنظامی است که به نام معاهده شیکاگو امضا شده در ۱۹۴۴ میلادی شناخته میشود و بر اساس اصول فرصتهای عادلانه و برابر، حرکت حمل و نقل هوایی غیرنظامیبینالمللی را تنظیم میکند. هدف این توافقنامه ایجاد چارچوبهای تنظیمیبرای حرکت حمل و نقل هوایی بین دو کشور به طور امن، منظم و صحیح است، به گونهای که با اصول تحمیل شده توسط معاهده شیکاگو بینالمللی (۱۹۴۴) همخوانی داشته باشد و به پیشرفتهای سازمان دو جانبه که در سازماندهی اختصاص حقوق حمل و نقل و اجرای استانداردها و مجوزها برای شرکتهای هواپیمایی که به صورت بینالمللی کار میکنند، پاسخ دهد و همچنین قواعد و استانداردهای ایمنی هوایی و امنیت حمل و نقل هوایی مدنی و قواعد رقابت منصفانه را تقویت میکند، علاوه بر خدمت به منافع اقتصادی مشترک حاملهای ملی و افزایش مشارکت فعال و مداوم آنها برای خدمت به بازار حمل و نقل هوایی بین دو کشور، با اجرای الگوهای مدرن ورود به بازار و کنترل حرکت حمل و نقل هوایی در تمامی اشکال آن. این توافقنامه در راستای اهداف استراتژیک بخش هوانوردی مدنی عربستان برای ایجاد شراکتهای بینالمللی و امضای توافقنامههای دوجانبه جدید که از اهداف بلندپروازانه استراتژی در تقویت ارتباط هوایی عربستان با جهان به ۲۵۰ مقصد حمایت خواهد کرد، به منظور تبدیل شدن به یک پلتفرم لجستیکی جهانی و جابجایی ۳۳۰ میلیون مسافر در سال تا سال ۲۰۳۰ است.
سرمایهگذاری بزرگ شرکت لجستیکی دیاچال در عربستان
شرکت حمل و نقل جهانی DHL قصد خود را برای سرمایهگذاریهای در خاورمیانه، با تمرکز بر بازارهای رو به رشد خلیج فارس، عربستان سعودی و امارات متحده عربی، اعلام کرده است. این سرمایهگذاریها شامل زیرساختها، تأسیسات و وسایل نقلیه خواهد بود. این مطلب را جان پیرسون، مدیرعامل شرکتDHL Express، در مصاحبهای با روزنامه الشرق الاوسط عربستان سعودی بیان کرد. به گزارش صندوق سرمایهگذاری و توسعه همکاریهای اقتصادی ایران و عربستان سعودی؛ او توضیح داد که خاورمیانه در طول سال گذشته، علیرغم تنشهای جهانی، رشد قابل توجهی در تجارت نشان داده که ناشی از تغییر در جریان جهانی کالاها به دلیل جنگ تعرفهای بوده است. او اشاره کرد که کاهش حجم تجارت با ایالات متحده با افزایش تجارت با بازارهای آسیایی جبران و همین امر باعث شده است که DHL حضور خود را در مناطقی با فعالیت سریع تقویت کند. این شرکت بر اساس چشمانداز مثبتی که سازمان تجارت جهانی در مورد منطقه برای دوره ۲۰۲۴ تا ۲۰۲۹ منتشر کرده است، فعالیت و گسترش سرمایهگذاری را تشویق میکند. برنامههای جدید شامل ادغام فناوریهای هوش مصنوعی در عملیات شرکت، مانند پیشبینی ترافیک پرواز و راهاندازی وسایل نقلیه خودران است. پیرسون در مورد منطقه خلیج فارس گفت که کشورهای خلیج فارس به لطف زیرساختهای پیشرفته و حمایتهای دولتی، سریعترین رشد تجاری را در جهان ثبت کردهاند. این اقدام در حالی صورت میگیرد که عربستان سعودی همچنان به اجرای «طرح جامع مراکز لجستیک» که توسط محمد بن سلمان در سال ۲۰۲۳ آغاز شد، ادامه میدهد. این طرح شامل ۵۹ مرکز لجستیک است. در همین حال، امارات متحده عربی از طریق بنادری مانند جبل علی و سرمایهگذاریهای خارج از کشور توسط شرکت دیپی ورلد، رهبری منطقهای خود را تقویت میکند.
افزایش 3.1 درصدی شاخص تولید صنعتی در ماه آوریل 2025
سازمان عمومی آمار امروز، نتایج شاخص تولید صنعتی برای ماه آوریل سال 2025 را منتشر کرد، که نشاندهنده افزایش 3.1 درصدی شاخص مقدار تولید صنعتی نسبت به ماه مشابه سال قبل (آوریل 2024) است. بر اساس اطلاعیه، شاخص عدد مخرن فعالیت معدن و بهرهبرداری از معادن با افزایش 0.2% نسبت به سال گذشته و شاخص عدد مخرن فعالیت صنعت تبدیلی با افزایش 7.4% ثبت شده است. نتایج اعلان نشان میدهد که شاخص فرعی فعالیت تأمین برق، گاز، بخار و تهویه مطبوع به میزان 0.2% کاهش یافته است، در حالی که شاخص فرعی فعالیت تأمین آب، فاضلاب و مدیریت و پردازش زبالهها به میزان 8.8% افزایش یافته است، که این مقایسه با ماه آوریل سال گذشته صورت گرفته است. نتایج نشریه با توجه به فعالیتهای اقتصادی کلیدی نشان داد که شاخص قیمت فعالیتهای نفتی در ماه آوریل سال 2025 نسبت به ماه مشابه سال گذشته 4.3٪ افزایش یافته و شاخص قیمت فعالیتهای غیرنفتی نیز 0.1٪ افزایش داشته است. شایان ذکر است که سازمان آمار عمومی، شاخص قیمت تولید صنعتی را به صورت ماهانه منتشر میکند تا تغییرات نسبی در میزان تولید صنعتی را اندازهگیری کند، بر اساس دادههای نظرسنجی تولید صنعتی که بر روی نمونهای منتخب از مؤسسات فعال در بخشهای صنعتی هدف انجام میشود که شامل: فعالیت معدن و استخراج سنگ، فعالیت صنعت تبدیلی، فعالیت تأمین برق و گاز و بخار و تهویه مطبوع، فعالیت تأمین آب و خدمات فاضلاب، و مدیریت و پردازش زباله است.
رشد ۱۳.۴ درصدی صادرات غیرنفتی عربستان
اداره کل آمار عربستان، بولتن آماری تجارت بینالمللی کالا را برای مارس ۲۰۲۵ و سهماهه اول همان سال منتشر کرد که نشاندهنده رشد مداوم صادرات غیرنفتی است. نتایج این بولتن نشان داد که صادرات غیرنفتی (شامل صادرات مجدد) در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ در مقایسه با سه ماهه مشابه سال ۲۰۲۴، افزایش قابل توجه ۱۳.۴ درصدی را ثبت کرده است. همچنین در مارس ۲۰۲۵ در مقایسه با مارس ۲۰۲۴، رشد ۱۰.۷ درصدی را تجربه کردند که نشان دهنده افزایش سهم بخشهای غیرنفتی در تجارت خارجی پادشاهی است. در حالی که کل صادرات کالا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ در مقایسه با مدت مشابه در سال ۲۰۲۴، تقریبا ۳.۲ درصد کاهش را ثبت کرد، این کاهش در ماه مارس به ۹.۸ درصد رسید. واردات کالا در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ نیز ۷.۳ درصد و در مارس ۲۰۲۵، نزدیک به ۰.۱ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. مازاد تجاری در سه ماهه اول ۲۸ درصد و در ماه مارس ۳۴.۲ درصد کاهش یافت. نتایج این بولتن نشان دهنده بهبود نسبت صادرات غیرنفتی به واردات بود و در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ به ۳۶.۲ درصد رسید، در حالی که این رقم در سه ماهه اول سال ۲۰۲۴.۳۴. ۳ درصد بود. این نسبت همچنین در ماه مارس افزایش یافت و در مقایسه با ۳۳ درصد در مارس ۲۰۲۴، به ۳۶.۵ درصد رسید. برعکس، سهم صادرات نفت در کل صادرات در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵ به ۷۱.۸ درصد کاهش یافت، در حالی که در مدت مشابه سال ۲۰۲۴، تقریبا ۷۵.۹ درصد بود و در ماه مارس به ۷۱.۲ درصد رسید. ماشین آلات، لوازم خانگی، تجهیزات الکتریکی و قطعات آنها بزرگترین کالاهای وارداتی بودند که در سه ماهه اول ۲۵.۸ درصد و در سه ماهه دوم ماه مارس ۲۶.۱ درصد را تشکیل دادند. این بولتن نشان میدهد که چین همچنان شریک تجاری اصلی عربستان سعودی است و در سه ماهه اول سال ۲۰۲۵، بیش از ۱۵.۷ درصد از کل صادرات و ۲۶.۶ درصد از کل واردات را به خود اختصاص داده است، در حالی که سهم آن در ماه مارس ۱۵.۵ درصد از صادرات و ۲۵.۳ درصد از واردات بوده است.
رشد ۳.۴ درصدی اقتصاد عربستان در سه ماهه نخست سال
گزارش اداره کل آمار عربستان سعودی نشان میدهد تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه نخست سال 2025 در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 3.4 درصد و تولید بخش غیرنفتی در این مدت 4.9 درصد رشد داشته است. به گزارش اداره کل آمار عربستان اعلام کرد تولید ناخالص داخلی عربستان در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با سه ماهه پایانی سال 2024 به میزان 1.1 درصد و تولید بخش غیرنفتی نیز در این مدت یک درصد رشد داشته است. اقتصاد بخش دولتی نیز در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته 3.2 و در مقایسه با سه ماهه قبلی 5.5 درصد رشد داشته است. بخش نفتی در سه ماهه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه سال قبل نیم درصد رشد منفی و در مقایسه با سه ماهه قبلی 1.2 درصد رشد منفی داشته است.
اعلام رتبه اعتباری عربستان سعودی
موسسه رتبهبندی استاندارد اند پورز در بررسی رتبه اعتباری کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، رتبه عربستان سعودی را A+ با چشمانداز پایدار ارزیابی کرد. این رتبهبندی به دلیل تعهد مداوم عربستان به کنترل امور مالی عمومی، اجرای اصلاحات ساختاری و اجرای طرحهای متعدد تنوع اقتصادی، علاوه بر بهبود قیمت نفت که کسری مالی را کاهش داده است، میباشد. رتبه اعتباری A+ نشان دهنده توانایی قوی در بازپرداخت بدهیها با سطح ریسک پایین است که آن را به رتبهای اطمینانبخش برای سرمایهگذاران تبدیل کرده و نشاندهنده ثبات اقتصادی خوب است. سطح رتبهبندی اعتباری کشورها که توسط برخی نهادهای بینالمللی مانند فیچ، استاندارد اند پورز و مودیز و ... تعیین میشوند منعکسکننده قضاوت این آژانسها در مورد توانایی یک کشور یا موسسه در بازپرداخت بدهیهای خود است. این رتبهبندی یکی از مهمترین شاخصهای قدرت و آینده اقتصادی یک کشور است. بنابراین، به عنوان مرجع اصلی برای بازرگانان و سرمایهگذاران در سراسر جهان در مورد این که آیا در کشورهای ذکر شده سرمایهگذاری کنند یا خیر، عمل میکند. کشورهای شورای همکاری خلیج فارس از جمله برجستهترین کشورهای جهان هستند که آژانسهای رتبهبندی اعتباری به صورت دورهای آنها را رصد میکنند، زیرا این کشورها مورد توجه سرمایهگذاران، به ویژه سرمایهگذارانی که در ابزارهای بدهی (اوراق قرضه و صکوک) سرمایهگذاری میکنند، قرار دارند. رتبه اعتباری یا اعتبارسنجی، به درجهای اشاره دارد که قضاوت آژانسهای بینالمللی رتبهبندی اعتباری را در مورد توانایی یک کشور یا موسسه در بازپرداخت بدهیهایش منعکس میکند. رتبه ضعیف به این معنی است که این احتمال وجود دارد که بدهکار قادر به انجام تعهدات خود نباشد، در حالی که رتبه بالا این احتمال را منتفی میکند. رتبهبندی بالا، دریافت وام و تأمین مالی، چه از بازارهای داخلی و چه از بازارهای خارجی، را برای دولتها و شرکتها آسانتر میکند. فرآیند طبقهبندی بر اساس معیارهای پیچیده اقتصادی و حسابداری است که مهمترین آنها سودآوری، سپس داراییها و جریانهای نقدی است که وضعیت مالی موسسه را نشان میدهد.