اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اخبار اقتصادی شرق افغانستان – جلال آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی شرق افغانستان در دهه دوم اردیبهشت ماه 1404 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
یک شبکه تولید برق آفتابی ۴۰ مگاوات در ننگرهار ساخته میشود
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، کار پروژه ساخت شبکه تولید برق آفتابی 40مگاوات، با هزینه 28میلیون دلار در شهر جلالآباد ننگرهار آغاز شد. در مراسم آغار کار این پروژه، دکتر عبدالباری عمر، رئیس عمومیشرکت برق، درحالیکه مولوی عزیز الله مصطفی معاون استاندار ننگرهار، مولوی اختر محمد مزمل معاون استاندار لغمان، نماینده سفارت ترکیه و شماری از مسئولین حضور داشتند؛ گفت این پروژه در منطقه پارک صنعتی شیخ مصری، در نزدیکی شهر جلالآباد، اجرای میشود. وی افزود، کار این پروژه طی 16ماه تکمیل خواهد شد و هزاران خانواده و همچنان دهها کارخانه صنعتی از انرژی برق بهرهمند خواهند شد. رئیس عمومیشرکت برق گفت که از مجموع 28 میلیون دلار هزینه این پروژه، 8 میلیون دلار آن را شرکت برق حمایت میکند و بقیه هزینه را شرکت سولرستان و شرکت 77 ترکی پرداخت خواهند کرد. در این مراسم نمایندگان شرکت 77ترکی و سولرستان نیز در سخنانشان از امارت اسلامیبه خاطر فراهم کردن تسهیلات لازم برای سرمایهگذاران، قدردانی کردند و تعهد سپردند که به حمایتشان از بخش انرژی ادامه خواهند داد.
https://www.bakhtarnews.af/?p=707571
ساخته یک سد کوچک آب در شهرستان مومندره ننگرهار
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، یک سد کوچک آب با هزینه بیش از 2 میلیون افغانی در شهرستان مومندره ننگرهار ساختهشده است. در مراسم افتتاح این سد، مولوی محمدولی محسن، رئیس زراعت، آبرسانی و دامپروری ننگرهار، گفت، این سد کوچک آب با هزینه بیش از 2 میلیون 546 هزار افغانی حمایت مالی وزارت زراعت، آبرسانی و دامپروری، در روستای غزگی شهرستان مومندره ساخته شده است. وی افزود این سد کوچک آب به درازای 43.5متر، پهنای 3 متر و بلندی 8.75متر ساختهشده و ظرفیت ذخیره 10هزار مترمکعب آب را دارد. مولوی محسن، گفت، سد مذکور صدها جریب زمین زراعتی را آبرسانی خواهد کرد و سطح آبهای زیرزمینی منطقه را نیز افزایش خواهد داد. همچنان وی افزود در جریان اجرای این پروژه برای صدها نفر از ساکنین محل فرصت کار نیز فراهم شده بود. گفتنی است سدهای کوچک آب، نقش مهم در جمعآوری آب باران، جلوگیری از تخریب زمینهای زراعتی و افزایش سطح آب دارد و سبب پیشرفت زراعت نیز میشود.
https://www.bakhtarnews.af/?p=707641
آغاز کار بخشهای باقیمانده احداث بزرگراه کنر – نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، ملا محمد عیسی ثانی، وزیر وزارت رفاه عمومی، در جریان سفرشان به استانهای ننگرهار، کنر و نورستان، از پلهای زیری بابا، پشد و شیگل و همچنان از روند کاری بزرگراه کنر– نورستان بازدید نمود. وزیر رفاه به مسئولین این پروژهها، تیمهای فنی و مسئولین شرکتهای قراردادی هدایت داد تا کار پروژههای مذکور را سرعت بخشیده، در مورد کیفیت و اجرای بهتر آنها توجه جدی نمایند. در جریان این سفر، وزیر رفاه از کار ساخت 22 کیلومتر جاده کنر – نورستان که سال گذشته آغازشده بود، بازدید نمود و بهمنظور آغاز کار بخشهای باقیمانده این جاده؛ مناطق کاری شرکتهای مهاجر آشنا و حمیدکندهار مشخص نمود تا بهزودی کار عمرانی و ساختمان بخشهای باقیمانده این جاده آغاز شود. با تکمیل شدن پلهای مذکور و جاده کنر – نورستان مشکلات حملونقل ساکنین استانهای مذکور شده نسبت به گذشته حل خواهد شد و به استان کابل و مراکز استانهای مربوطه به تسهیلات تردد خواهند کرد.
https://www.bakhtarnews.af/?p=708162
کشف آثار تاریخی در جاده جدید جلال آباد-کابل در ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، مکانهای تاریخی در شهرستانهای حصارک، شیرزاد و خوگیانی در مسیر جادهی دوم جلالآباد-کابل کشفشدهاند. این یافتهها شامل چهار مکان تاریخی و پنج برج باستانی است که گمان میرود برجهای راهنمایی برای کاروانهای باستانی بودهاند. بررسیهای اولیه نشان میدهد که قدمت این مناطق به دورههای بودائی و گوشانی قبل از اسلام بازمیگردد. سازههای باستانی مانند معابد و خانههای مسکونی در آنجا کشفشدهاند که ازنظر تاریخی و فرهنگی دارای ارزش زیادی هستند. مسئولین وزارت اطلاعات و فرهنگ میگویند این اکتشافات نشاندهنده میراث غنی افغانستان است و باید حفظ شود. این در حالی است که قبل از این سه مکان تاریخی در شهرستان سروبی در همین بزرگراه کشفشده بود.
https://t.me/nmic96/122779
تکمیل کار ساخت یک شبکه آبرسانی با هزینه بیش از 5میلیون افغانی در استان کنر
مسئولین وزارت احیاء و توسعهای روستاها اعلام کرده که با تکمیل شدن کار ساخت یک شبکه آبرسانی با هزینه بیش از 5میلیون افغانی در استان کنر برای 2500 خانواده زمینه استفاده آب آشامیدنی فراهمشده است. این پروژه شامل ساخت دو ذخیرهگاه 61مترمکعبی آب، 7 کیلومتر لولهکشی و نصب 61شیر فلکه آب برای استفاده ساکنین روستاهای جبکی و مسعود شهرستان نورگل استان کنر است. این وزارت افزوده این شبکه آبرسانی با هزینه 5.2 میلیون افغانی با کمک مالی یک موسسه امدادرسان ساختهشده است. به نقل از خبرنامه، با ساخت این شبکه آبرسانی زمینه دسترسی 2500 خانواده به آب آشامیدنی فراهمشده و این خانوادهها از تکمیل کار این پروژه ابراز خرسندی میکنند.
https://www.avapress.com/fa/news/314851
استان ننگرهار در مسیر خودکفایی روغنزیتون؛ شرکت وادی با طرحهای توسعهای جدید
شرکت زراعتی وادی ننگرهار با برگزاری نشست هیأت مدیره، اقدامات تازهای در جهت افزایش تولید، فروش و صادرات روغنزیتون برداشته است؛ اقدامیکه میتواند نقش مهمی در اقتصاد محلی و اشتغالزایی ایفاء کند. نشست هیأت مدیره شرکت زراعتی وادی ننگرهار به ریاست مولوی صدراعظم عثمانی، معاون وزارت زراعت، آبرسانی و دام پروی، باهدف بررسی برنامههای مالی، تجارتی، تدارکاتی و تشکیلاتی این شرکت برگزار شد. در این نشست، نمایندگان شرکت برنامهها و ساختار تشکیلاتی خود را ارائه کردند و پس از بررسی و ارائه پیشنهادها، تصمیم بر این شد که برنامهها پس از تأیید، با ادارههای مربوط شریک ساخته شود.همچنین، کارخانه تولید روغنزیتون ننگرهار که در مساحت 27.5 جریب زمین در منطقه فارم هده ایجاد شده است، در دو بخش تولید روغنزیتون و ترشی فعالیت دارد. این کارخانه در حال حاضر با ظرفیت تولید 8000تُن روغنزیتون و ترشی فعالیت میکند و قرار است ظرفیت تولید آن در آینده نزدیک افزایش یابد. به باور کارشناسان، اقدامات اخیر شرکت زراعتی وادی ننگرهار نشاندهنده تعهد جدی به توسعه بخش زراعت و افزایش تولیدات داخلی است. با توجه به افزایش چشمگیر تولید روغنزیتون و برنامهریزی برای صادرات آن، میتوان انتظار داشت که این اقدامات نقش مهمی در بهبود اقتصاد محلی، ایجاد فرصتهای شغلی و کاهش وابستگی به واردات ایفا کند. با توجه به ظرفیتهای موجود و برنامههای توسعهای، ننگرهار میتواند به یکی از مراکز مهم تولید و صادرات روغنزیتون در منطقه تبدیل شود. حمایت مستمر از چنین پروژههایی میتواند زمینهساز رشد اقتصادی و بهبود معیشت مردم در این استان باشد.
https://www.avapress.com/fa/news/314826
محدودیت تازه پاکستان در گذرگاه تورخم؛ نگرانی رانندگان و بازرگانان افغان
شماری از بازرگانان افغان نیز میگویند ایجاد ممانعت بجای فراهمسازی تسهیلات، نهتنها هردو طرف را ازلحاظ اقتصادی متضرر میسازد بل بر میزان تجارت میان دو کشور تأثیر منفی خواهد داشت. زلمی اعظمی، یکی از بازرگانان در ننگرهار گفته است، وقتی این عملی شود، برای تجار افغانستان بسیار دشوار تمام میشود؛ زیرا اجناس اکثر تجار در مسیرها، در بندرها و در بندر کراچی متوقف میشوند. این واقعاً یک مشکل جدی است و امارت اسلامیباید این مشکل را با پاکستان حل کند. در همین حال، نقیب الله صافی رئیس اجراییهی،گفته است اتاق مشترک سرمایهگذاری و بازرگانی افغانستان و پاکستان به هدف تقویت تجارت میان دو کشور خواستار ایجاد یک راهکار مؤثر شده است، آنها همچنان از حکومت پاکستان میخواهند تا قوانین قبلی تردد را تا سه سال آینده تمدید کند تا برای تجارت فضای مساعد ایجاد شود اتاق تجارت مشترک افغانستان – پاکستان گفته است، درخواست این است که این سیستم بدون نیاز به گذرنامه و ویزا تیایدی برای سه سال دیگر تمدید شود؛ تا سیستم حملونقل در هر دو طرف معیاری شود و رانندگان برای دریافت گذرنامه و ویزا آماده شوند. این در حالی است که پاکستان در ماه مارس سال جاری میلادی، گذرگاه تورخم را برای نزدیک به یک ماه مسدود کرد که بیش از 70میلیون دلار زیان برای بازرگانان هردو طرف وارد کرد.
https://tolonews.com/index.php/fa/afghanistan-194212
آغاز کار ساخت 10کیلومتر جاده در شهرستان مندول از توابع استان نورستان
روزنامه دولتی باختر در مطلبی نوشته است، مولوی احسان احمد، رئیس ریاست احیا و توسعهای دهات نورستان، گفته است، پروژه ساخت 10کیلومتر جاده در دره باندول، شهرستان مندول نورستان با هزینه 16میلیون افغانی توسط برنامه توسعه سازمان ملل متحد آغازشده است. در ادامه این مطلب آمده است، عرض این جاده 5متر بوده و قرار است در مدت شش ماه تکمیل گردد. وی افزود که با ساخت این جاده، نهتنها فرصتهای کاری برای مردم منطقه ایجاد میشود، بلکه شهرستان مندول را به شهرستان دولت شاه استان لغمان نیز وصل خواهد شد.
https://www.bakhtarnews.af/?p=708671
https://t.me/nmic96/122866
آغاز کار ساخت 10سردخانه در استان ننگرهار
دفتر مطبوعاتی استان ننگرهار در مطلبی نوشته است، ریاست زراعت ننگرهار با همکارهای سازمان خواربار و کشاورزی سازمان ملل متحد[2] و همکاری فنی موسسه اکشن اید[3] کار ساخت ده سردخانه را در شهرستان خوگیانی با هزینه 7.8 میلیون افغانی آغاز کردهاند. قاری ابوبکر، فرماندار خوگیانی گفت، این سردخانهها در روستاهای پیرا خیل، خوازاخیل، حکیمآباد، بربهار، نوکرخیل و هاشم خیل خوگیانی در حال ساخت است، وی میگوید هر سردخانه 780 هزار افغانی هزینه دارد که با ساخت آن برای 1200 نفر فرصت شغلی فراهم میشود.
https://t.me/nmic96/12287
[1] DRC = Danish Refugee Council, private Danish humanitarian nonprofit organization, headquartered in Copenhagen Denmark and founded in 1956
[2] FAO = Food and Agriculture Organization of the United Nations, headquartered in Rome, Italy and formed in 1945
[3] ActionAid, international non-governmental organization, federation of 45 country offices, headquartered in Johannesburg, South Africa and founded in 1972