وضعیت اقتصادی زیمبابوه در سه ماهه اول 2025
در سه ماهه اول سال 2025، میزان صادرات زیمبابوه حدود 1.72 میلیارد دلار و واردات حدود 2.14 میلیارد دلار بوده است.
وضعیت اقتصادی زیمبابوه در سه ماهه اول 2025
در سه ماهه اول سال 2025، وضعیت اقتصادی و تجاری زیمبابوه با چالشها و پیشرفتهایی همراه بوده است. کسری تجاری زیمبابوه در فوریه 2025 بیش از 124 درصد افزایش یافت. ارقام رسمی ZimSats نشان میدهد که در فوریه سال جاری، صادرات زیمبابوه با 21.4 درصد کاهش به 512.6 میلیون دلار رسیده است؛ این در حالی است که صادرات این کشور در ماه ژانویه، 652 میلیون دلار آمریکا بوده است. آمارها نشان میدهد که واردات این کشور در فوریه 2025 بالغ بر 730.3 میلیون دلار بود که نسبت به ماه ژانویه که 749.2 میلیون دلار ثبت شده است، کاهش 2.5 درصدی داشته است. به عبارتی کسری تجاری زیمبابوه در فوریه سال جاری، 217.7 میلیون دلار بوده است که به معنای افزایش 124.2 درصدی نسبت به ماه ژانویه است. کسری تجاری این کشور در ماه ژانویه، 97.125 میلیون دلار اعلام شد. دنفورد موتاشو رئیس کنفدراسیون خردهفروشان زیمبابوه (CZR) گفت: «افزایش 124.2 درصدی کسری تجاری زیمبابوه در فوریه 2025، آسیبپذیریهای سیستمی عمیقتری را نشان میدهد که با کاهش شدید قیمتهای جهانی گروه پلاتین (PGM) ترکیب شده است. رکود اخیر در قیمتهای جهانی PGM که ناشی از کاهش تقاضای صنعتی و مازاد عرضه جهانی است، درآمدهای صادراتی کشور را کاهش داده و مستقیماً بر جریان ارز خارجی تأثیرگذار بوده است. این موضوع، همراه با چالش های تامین برق، هزینههای تولید داخلی را تشدید کرده است».
در سه ماهه اول سال 2025، میزان صادرات زیمبابوه حدود 1.72 میلیارد دلار و واردات حدود 2.14 میلیارد دلار بوده است. محصولات اصلی صادراتی شامل مواد معدنی (مانند طلا و پلاتین)، محصولات کشاورزی (مانند تنباکو و پنبه) و محصولات تولیدی بودهاند. کشورهای اصلی مقصد صادرات زیمبابوه شامل چین، آفریقای جنوبی، امارات متحده عربی و اتحادیه اروپا هستند. کالاهای وارداتی عمدتاً شامل ماشینآلات و تجهیزات، مواد اولیه، سوخت و برق بوده است. در سهماهه اول سال 2025، صادرات طلای زیمبابوه 240.1 میلیون دلار بوده که نشاندهنده افزایش 8.64 درصدی نسبت به مدت مشابه سال 2024 بوده است.
لازم به ذکر است زیمبابوه دارای دومین ذخایر بزرگ جهان در فلزات گروه پلاتین (PGM) مانند پلاتین، پالادیوم و رودیم است که در صنایع مختلف از جمله در صنایع خودروسازی و الکترونیک کاربردهای اساسی دارد. گروه پلاتین (PGM) دومین محصول بزرگ صادراتی زیمبابوه پس از طلا میباشد و این دو ماده معدنی بیش از نیمی از کل صادرات این کشور را تشکیل میدهند. کارشناسان اقتصادی معتقدند با توجه به وابستگی شدید زیمبابوه به صادرات مواد معدنی، رکود جهانی قیمت مواد معدنی گروه پلاتین (PGM) و عرضه بیش از تقاضای این محصول در جهان ، اقتصاد این کشور را تحث تاثیر قرار داده و منجر به کاهش صادرات و در نتیجه کسری تجاری این کشور به ویژه در سه ماهه اول سال 2025 شده است.
منابع:
https://documents1.worldbank.org/curated/en/
https://www.worldbank.org/en/country/zimbabwe/overview/
https://tradezimbabwe.com/zimbabwes-exports/
https://zimbanews.co.zw/zimbabwes-gold-exports/
https://www.economicsonline.co.uk/managing_the economy/
https://www.businessweekly.co.zw/trade-deficit-widens-by-124-percent/