اخبار اقتصادی جمهوری دموکراتیک کنگو
گزیدۀ اخبار و تحولات اقتصادی جمهوری دموکراتیک کنگو، در دی ماه 1403 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
کمک به تثبیت لجستیک و ترافیک از طریق بازسازی پل ماتادی (بیانیه مطبوعاتی جایکا)
در 23 دسامبر، آژانس همکاری بینالمللی ژاپن (جایکا) موافقتنامهای را با دولت جمهوری دموکراتیک کنگو در پایتخت کینشازا امضا کرد تا کمکهای بلاعوض برای پروژه بازسازی پل ماتادی و راههای دسترسی به آن ارائه کند. علاوه بر این، برای طراحی دقیق پروژه، جایکا قبلاً توافقنامه ای را برای ارائه کمک بلاعوض تا سقف 40 میلیون ین در آگوست 2023 امضا کرده است. هدف این پروژه تثبیت لجستیک و ترافیک از طریق تعمیر و حفظ سنگفرش و جاده دسترسی آن به ساحل راست پل ماتادی است و از این طریق به تقویت اتصال و رشد اقتصادی پایدار جمهوری دموکراتیک کمک میکند. این پروژه شامل تعمیر جادهها، تعمیر و نگهداری پل ها و خدمات مشاوره است.
نقشه راه مشارکت استراتژیک با هدف توسعه زنجیرههای ارزش (7sur7.cd)
دولت کنگو در 11 دسامبر در بروکسل، نقشه راه مشارکت استراتژیک با اتحادیه اروپا را با هدف توسعه زنجیره ارزش مواد معدنی استراتژیک و حیاتی اعلام کرد. وزیر معادن در جلسه هیأت وزیران تصریح کرد که این نقشه راه از 25 حوزه کاری تشکیل شده که حول پنج رکن تنظیم شده است. هدف اینها تبدیل ثروت کنگو به فرصت در بازار جهانی است. این پنج رکن عبارتند از:
1. زنجیره ارزش پایدار: تشویق سرمایه گذاریهای مشترک و نوآوریها.
2. زیرساخت های محلی: اولویت بندی فرآوری محلی مواد معدنی برای به حداکثر رساندن ارزش افزوده.
3. حکمرانی و شفافیت: مبارزه با تقلب و مدیریت مسئولانه منابع.
4. همکاری علمی و فناوری: تسریع در انتقال دانش.
5. تقویت ظرفیت های محلی: ایجاد مشاغل واجد شرایط و توسعه مهارت ها.
وزیر معادن تاکید کرد که این نقشه راه، بخشی از استراتژی دروازه جهانی اروپا است و جمهوری دموکراتیک کنگو به عنوان یک بازیگر کلیدی در انتقال انرژی جهانی را تایید میکند.
هزینۀ 1 میلیارد و 200 میلیون دلاری واکنش به ابولا (Deskeco.com)
راجر کامبا، وزیر صحت عامه، بهداشت و رفاه اجتماعی در مراسم تحویل تجهیزات آزمایشگاهی در انستیتوی ملی تحقیقات زیست پزشکی (INRB)، تاکید کرد که پاسخ به ویروس ابولا بالغ بر 1 میلیارد و 200 میلیون دلار آمریکا هزینه داشته است. این عضو دولت سومینوا معتقد است که از مدیریت اپیدمیهای قبلی درس گرفته شده است و تصریح میکند که این ارقام مورد تایید بانک جهانی است. این بیانیه با حضور رئیس دولت کنگو، فلیکس تشیسکدی، که تحویل نمادین تجهیزات را انجام داد، اعلام شد. دکتر راجر ساموئل کامبا اعلام کرد این بیماری ویروسی ابولا، که نزدیک به دو هزار نفر را در جمهوری دموکراتیک کنگو کشته است.
رشد مداوم روابط اقتصادی چین با آفریقا
حجم تجارت بین چین و آفریقا همچنان در حال افزایش است و در سال 2023، به 282.1 میلیارد دلار رسید و چین را به بزرگترین شریک تجاری آفریقا تبدیل کرد؛ موقعیتی که چین برای پانزده سال متوالی حفظ کرده است. چین بزرگترین طلبکار آفریقاست که منابع مالی جدیدی را برای کشورهای آفریقایی فراهم میکند. وام دهندگان چینی 12 درصد از بدهی خارجی خصوصی و عمومی این قاره را تشکیل می دهند. از سال 2022، کشورهای آفریقایی حدود 80 میلیارد دلار به چین بدهکار بودند که 50 درصد آن را آنگولا، کنیا، زامبیا و نیجریه تشکیل می دادند. سرمایه گذاری مستقیم خارجی چین (FDI) طی دو دهه گذشته به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. در سال 2022، جریان سرمایه گذاری مستقیم خارجی از چین به آفریقا به 5 میلیارد دلار افزایش یافت که معادل 4.4 درصد از کل سرمایه گذاری مستقیم خارجی در منطقه است. در سال 2024، رئیس جمهور چین متعهد شد بودجه اضافی 51 میلیارد دلاری شامل 10 میلیارد دلار کمک توسعه برای حمایت از پروژههای آفریقایی در زیرساختها، کشاورزی، صنعت، تجارت و سرمایهگذاری در آفریقا، کشورهای غنی از منابع طبیعی را هدف قرار دهد.
جمهوری دموکراتیک کنگو (DRC) دارای بزرگترین ذخایر کبالت در جهان است (حدود 68 درصد) که یکی از فلزات حیاتی مورد استفاده در تولید وسایل نقلیه الکتریکی است. ذخایر لیتیوم در جمهوری دموکراتیک کنگو توجه زیادی را به خود جلب کرده است و این امر باعث میشود که این کشور به یک تامین کننده برتر جهانی تبدیل شود. منابع طبیعی چاد شامل نفت، طلا، نقره و اورانیوم است، در حالی که نیجریه همچنان بزرگترین تولیدکننده نفت خام در آفریقا است. تقریباً 8 درصد از تولید معادن آفریقا به چین می رود. به عنوان مثال، در سال 2020، چین یک سوم مواد معدنی و فلزات آفریقا را به ارزش حدود 16.6 میلیارد دلار وارد کرد. چین بازیگر اصلی در بخش معدن کنگو است و در 15 مورد از 17 عملیات معدن کبالت در آن کشور سرمایه گذاری میکند.
تصویب موافقتنامه تسهیلات اعتباری برای جمهوری دموکراتیک کنگو (بیانیه مطبوعاتی IMF)
هیئت اجرایی صندوق بین المللی پول (IMF) یک قرارداد 38 ماهه برای جمهوری دموکراتیک کنگو تحت تسهیلات اعتباری تمدید شده (ECF) به مبلغ 1332.5 میلیون SDR (حدود 1729 میلیون دلار آمریکا یا 125 درصد از سهمیه) تصویب کرد و همچنین یک ترتیب 38 ماهه تحت تسهیلات تاب آوری و پایداری (RSF)، به مبلغ 799.5 میلیون SDR (حدود 1038 میلیون دلار آمریکا یا 75 درصد سهمیه) مصوب نمود.
طبق این گزارش، فعالیت های اقتصادی جمهوری دموکراتیک کنگو در سال 2024 قوی باقی ماند و رشد تولید ناخالص داخلی واقعی 6.0 درصد پیش بینی شد. تورم که در پایان سال 2023 به 23.8 درصد رسید، در نوامبر 2024 به 12.8 درصد کاهش یافت و در هفتههای اخیر به کاهش خود ادامه داد. پیشبینی میشود که تراز مالی داخلی در سال 2024 کاهش یابد، همچنین پیش بینی میشود که کسری حساب جاری کاهش یافته و در نتیجه به تقویت ذخایر بین المللی کمک کند. برنامه جدید تحت حمایت ECF با هدف ایجاد پیشرفت های حاصل شده تحت برنامه ECF 2021-2024 که در ژوئیه 2024 تکمیل شد، با حفظ ثبات اقتصاد کلان، بهبود فضای کسب و کار، افزایش حکمرانی و شفافیت و تقویت رشد فراگیر است.