معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۳/۰۸/۰۵- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۰۴

رونمائی و معرفی سند راهبردی خط مشی و چشم انداز توسعه ملی سنگال 2050

سند راهبردی چشم انداز 2050 سنگال رونمایی شد. این طرح 25 ساله دارای 4 محور اساسی می‌باشد: اقتصاد رقابتی، حکمرانی خوب، توسعه سرمایه انسانی با کیفیت ، عدالت اجتماعی و برنامه ریزی توسعه پایدار.

دولت جدید سنگال «سند راهبردی سنگال 2050» را یک استراتژی بلندپروازانه برای سیاست های عمومی‌ با هدف بازتعریف مسیر توسعه کشور، جایگزین «طرح سنگال در حال ظهور (PSE)  )» دولت آقای مکی سال رئیس جمهور سابق و هدایت کشور به سمت آینده ای مستقل تر، فراگیرتر، رقابتی تر، عادلانه تر با رفاه بیشتر معرفی کرد. سنگال با راه‌اندازی این طرح «سنگال 2050: دستور کار تحول ملی» وارد نقطه عطف استراتژیک جدیدی می‌شود.

عثمان سونکو نخست وزیر سنگال در معرفی  این سند گفت، «سنگال 2050» که برای مقابله با چالش‌های وابستگی اقتصادی و عدم رقابت‌پذیری طراحی شده است، با هدف تبدیل کشور به کشوری «مستقل، عادلانه و مرفه» طراحی شده است. بنابراین، در چارچوب «سنگال 2050: دستور کار تحول ملی»، محورهای استراتژیک تحول توسعه بر چهار محور زیر بنا شده است:

اول، حکمرانی خوب و تعهد پان آفریقایی: تقویت حاکمیت قانون و نهادهای عمومی در قلب تحول خواهد بود. زیرا سنگال قصد دارد با مبارزه با فساد، اصلاح نهادهای خود و ترویج شفافیت به الگویی از حکمرانی خوب در آفریقا تبدیل شود.

ثانیاً، برنامه ریزی و توسعه سرزمینی پایدار: توسعه زیرساخت‌ها و مدیریت پایدار محیط‌زیست و اکوسیستم‌های طبیعی از اولویت‌های دولت با توسعه متوازن‌تر ارضی، در اطراف هشت قطب اصلی سرزمینی است.

سوم، سرمایه انسانی و عدالت اجتماعی: سرمایه گذاری در آموزش، آموزش حرفه ای و بهداشت برای ایجاد یک جامعه عادلانه ضروری است که به گفته آنها، هر شهروند بتواند فعالانه در توسعه کشور مشارکت کند..

چهارم، اقتصاد رقابتی و ایجاد شغل: اقتصاد رقابتی و متنوع، با تکیه بر بخش خصوصی قوی، ایجاد مشاغل با کیفیت و حمایت از رشد اقتصادی بلندمدت را ممکن می‌سازد که بخشی از اهداف کلی چارچوب 2050 سنگال است

براساس این سند راهبردی و بلندپروازانه، این استراتژی باید امکان کاهش فقر، سه برابر شدن درآمد سرانه و دستیابی به میانگین رشد اقتصادی سالانه 6 تا 7 درصد را فراهم کند. بعبارت دیگر، جاه طلبی‌های این طرح واضح است: سنگال آرزو دارد درآمد سرانه خود را تا سال 2050 سه برابر کند و از 1500 دلار به 4500 دلار برساند. علاوه بر این،  دولت قصد دارد میانگین نرخ رشد سالانه 6-7٪ را حفظ کند. علاوه بر رشد اقتصادی، بر کاهش چشمگیر فقر و همچنین تقویت شمول اجتماعی و سرزمینی تأکید می‌شود و بدین ترتیب به چالش های عمده عصر حاضر پاسخ می دهد.

عثمان سونکو، نخست وزیر سنگال، افزود، این طرح و سند؛ وابستگی به کشورهای خارجی و بدهی‌های خود را به منابع محلی و سرمایه انسانی قطع می‌کند. مدل‌های توسعه‌ای که به ما ارائه شده یا تا کنون برای ما اعمال شده است، هرگز نمی‌تواند کشور ما را توسعه دهد، بنابراین این پایان دوران بدهی‌های بی‌ملاحظه است که در پروژه‌هایی سرمایه‌گذاری می‌کنند که هیچ ارتباطی به منافع ملی ندارند. عثمان سونکو که کشورش دارای منابع طبیعی مانند نفت و گاز، مواد معدنی و منابع شیلاتی است، اما در بین کشورها در پایین ترین سطح توسعه یافتگی در جهان باقی مانده است. وی به عنوان مثال از موفقیت ژاپن نام برد  و گفت: «مدل ژاپنی برای کشورهای آفریقایی ما ایده آل است».

عثمان سونکو نخست وزیر ، حساب‌های عمومی‌ کشور را پس از حسابرسی در وضعیت «فاجعه‌بار» توصیف کرد و افزود دولت مکی سال کسری بودجه 10.4 درصد تولید ناخالص داخلی را به جای 5.5 درصد و بدهی عمومی 76.3 درصد تولید ناخالص داخلی را به جای 65.9 درصد اعلام کرده  بود. لذا وی دولت سابق را به دستکاری در حساب ها و دروغگویی به شرکای خارجی متهم کرد که البته رهبران سابق آن را رد کردند. وی همچنین فسادی را که در دهه‌های اخیر گریبانگیر حاکمیت شده است، محکوم کرد چرا که از ایجاد یک سیستم اقتصادی عادلانه جلوگیری کرد. بی‌ثباتی مدل اقتصادی که به دلیل اهمیت اقتصاد غیررسمی‌ با جمعیت فعال اما نه چندان مولد مشخص می‌شود، نیز یکی از چالش‌هایی است که این طرح جدید قصد دارد بر آن غلبه کند. در شرایطی که دولت‌های قبلی اغلب چشم‌اندازهای بلندمدت را نادیده می‌گیرند، سند "سنگال 2050" به دنبال قرار دادن سنگال در مسیر توسعه جدید است. عثمان سونکو تاکید کرد که زمان آن فرا رسیده است که از گذشته جدا شویم و پایه‌های محکم جدیدی را برای آینده کشور آغاز کنیم. تحول کشاورزی، صنعتی‌سازی و حاکمیت غذایی از جمله اولویت‌های تضمین توسعه فراگیر است.

نخست وزیر عثمان سونکو تاکید کرد که توسعه این سند استراتژیک ناشی از یک دهه مبارزه سیاسی است که هدف آن پیشنهاد یک مسیر جدید برای سنگال است. به گفته وی، اجرای این سیاست توسعه، "مسیر جدیدی" را برای کشور رقم می زند و نوید شکستن رویه‌های قدیمی را می دهد. وی سند «سنگال 2050» را یک «پروژه سیاسی محکم، جاه طلبانه و امیدوارکننده» توصیف کرد و افزود، این طرح بر اساس اصول حکمرانی خوب، سرمایه انسانی و برابری اجتماعی، برنامه ریزی منطقی کاربری اراضی و توسعه پایدار و فراگیر و در عین حال تضمین دسترسی عادلانه به منابع برای همه شهروندان است.

نخست وزیر در پایان افزود، در تدوین این سند استراتژیک از تخصص محلی استفاده گسترده شده است. اینها کارمندان دولت از دفتر نخست وزیری، وزارت اقتصاد، برنامه ریزی و همکاری و همچنین کارشناسانی از شرکت پرفورمنس گروپ هستند که در تحقق این برنامه مشارکت داشتند. این رویکرد مهارت های محلی را برجسته می‌کند و به گفته سونکو، "تعهد آفریقایی" مقامات جدید سنگال را منعکس می‌کند.

بسیرو جمای فای رئیس جمهور نیز طی سخنانی در این مراسم گفت؛ این پروژه جدید که به عنوان گامی مهم در تاریخ سنگال ارائه شده است، نقطه عطفی است که هدف آن ارائه کیفیت زندگی بهتر به مردم، از طریق تقویت نهادها و تضمین توسعه اقتصادی پایدار است. "سنگال 2050" بیش از آنکه یک سند سیاسی در نظر گرفته شود، مظهر چشم‌انداز بلندپروازانه و تعهد عمیق مقامات جدید سنگال برای اصلاح کشور، ریشه‌کن کردن شیوه‌های حکمرانی ضعیف و قرار دادن سنگال در مسیر توسعه فراگیر و پایدار، با هدایت اصول برابری و شفافیت است.

رئیس جمهور سنگال افزود؛ با این سند در حال پی ریزی دوران جدیدی برای کشور خود هستیم. این سند فراتر از یک سند استراتژیک است. این بیانگر تمایل جمعی ما برای ساختن یک سنگال مستقل، عادلانه و مرفه است. این نشان دهنده جاه طلبی‌های ما برای شکستن الگوهای گذشته و غلبه بر چالش های گذشته است. ما وارث وضعیت پیچیده ای هستیم که با وابستگی اقتصادی، حکومت داری با پایه‌های شکننده و بافت اجتماعی ضعیف ایجاد شده است. بخش خصوصی ما را بسیار ضعیف کرده است و خام خواری از مواد خام را به ما آموخته است و جوانان با استعداد ما را در جستجوی فرصت هایی قرار داده است که اغلب به بدنبال آینده ای در جای دیگر هستند.

 لذا سند سنگال 2050 به عنوان پاسخی ساختاریافته به این چالش هاست. این سند نقشه راه ما برای 25 سال آینده است که به استراتژی‌های 5 و 10 ساله تقسیم می‌شود که به ما این امکان را می دهد تا تلاش های خود را در زمان واقعی اندازه گیری، تنظیم و بهینه کنیم.

این سند بر چهار محور استراتژیک بنا شده است. ایجاد یک اقتصاد رقابتی از طریق یک چارچوب اقتصاد کلان سالم و پایدار، ظهور یک جامعه دیجیتال، توسعه مراکز اقتصادی پایدار و یک چارچوب تجاری جذاب است. این به معنای بهره برداری کامل از منابع از طریق صنعتی سازی جاه طلبانه، ادغام مواد خام در زنجیره ارزش های جهانی است. ما بدنبال متنوع سازی اقتصاد هستیم که تا آن را موتور واقعی رشد ، ایجاد کننده ارزش افزوده و شغل تبدیل کنیم. ما مسئولیت داریم که کشوری سالم را به نسل های آتی بسپاریم که در آن از تنوع زیستی محافظت شود، اقتصاد دایره ای یکپارچه شده باشد و انرژی‌های تجدید پذیر نقش محوری را ایفا کنند.

توسعه پایدار محور مهم دیگر است. توسعه پایدار قلمرو ما، تعادل بین مناطق روستایی و شهری را تضمین کند، مناطق محروم و دورافتاده را از طریق کریدورهای توسعه باز کند و به همه دسترسی عادلانه منابع را بدهد.

تقویت سرمایه‌های انسانی و برابری اجتماعی محور سوم سند است. ما متعهد به ارائه آموزش با کیفیت به همه، تضمین دسترسی همگانی به خدمات بهداشتی موثر و إصلاحات ارضی برای توزیع عادلانه تر زمین هستیم. اصلاح نظام سلامت و ایجاد یک سیستم بیمه سلامت ملی با هدف تضمین پیشگیری، تقویت ارائه مراقبت و تضمین دسترسی عادلانه به خدمات مدرن هم در مناطق شهری و روستایی از مسئولیت های ما و اهداف این سند است.

محور چهارم، حاکمیت یا حکمرانی مطلوب و تعهد آفریقائی است. ما باید نهادهای خود را بازسازی کنیم تا به بهترین نحو در خدمت خواسته‌های مردم ما باشند. ما باید فساد را ریشه کن کنیم و مدیریت را اصلاح کنیم تا به اهرمی قدرتمند برای توسعه تبدیل شود. ما همکاری خود با برادران آفریقائی خود را تقویت خواهیم کرد و مطمئن هستیم که آینده قاره ما، بر همبستگی، یکپارچگی منطقه ای و دفاع از منافع مشترک ما استوار است. سنگال نقش فعالی در ارتقای وحدت آفریقا داشته و خواهد کرد. ما باید همراه با همسایگان آفریقائی خود برای آفریقای متحد، مستقل و مرفه تلاش کنیم تا بتوان جایگاه شایسته خود را در کنسرت ملت ها باز یابد.

نهایتا اینکه، این سند نماد تمایل ما برای تقویت انسحام ملی، کاهش نابرابری‌ها و تضمین جایگاه هر شهروند در سنگال است. این یک پروژه جمعی فراتر از تقسیمات اداری و سیاسی است. این سند یک چشم انداز برای سنگالی است که نه تنها آرزوی مشارکت در دنیای فردا را دارد، بلکه نقش مهمی در آن ایفا می‌کند، به عنوان بازیگری کلیدی در منطقه فرعی و فراتر از آن، الگوئی از توسعه برای آفریقاست. این سند قطب نمای ماست، که نتیجه تفکر جمعی است. امروز ما این فرصت را داریم که سرنوشت مشترک خود را دوباره بسازیم. ما با هم سنگال قوی تر، عادلانه تر و مرفه را خواهیم ساخت.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما