معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۱۰/۰۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۴۰

آمادگی زیمبابوه برای پیوستن به اعضای کشورهای مشترک المنافع

زیمبابوه برای بازگشت تاریخی خود به اعضای گروه کشورهای مشترک المنافع در اواسط سال آینده در تلاش است. گفته می‌شود اعضای کشورهای عضو نشست دوسالانه سران دولت های مشترک المنافع (CHOGM) در ماه اکتبر تشکیل خواهد شد و قرار است زیمبابوه به عنوان یک عضو رسمی در جلسه مذکور شرکت کند.

فردریک ماکاموره شاوا، وزیر امور خارجه و تجارت بین‌الملل زیمبابوه تاکید کرد با توجه به اینکه زیمبابوه در جریان برگزاری انتخابات عمومی و ریاست جمهوری در ماه  آگوست 2023،  تلاش مضاعفی را از خود نشان داد که انتخاباتی مسالمت آمیز، آزاد و منصفانه برگزار شود، آخرین مانعی را که  از سوی دبیرکل اعضای کشورهای مشترک المنافع مطرح شده بود برای  پذیرش مجدد به این گروه را برداشت و برطرف نمود.

فردریک شاوا، همچنین اظهار داشت ماموران و نمایندگان ناظر انتخابات کشورهای مشترک المنافع  طبق نظرسنجی‌ها، وضعیت برگزاری انتخابات را خوب و مناسب ارزیابی کردند و در همین راستا از کمیسیون انتخابات زیمبابوه (ZEC) به دلیل مدیریت کارآمد برای همه پرسی تشکر نمودند. وزیر امور خارجه و تجارت بین‌الملل در مصاحبه ‌ای گفت که نتیجه درخواست پذیرش مجدد زیمبابوه در گروه اعضای کشورهای مشترک المنافع قطعی است.

وی تصریح کرد ما با برخی کشورهای عضور تعامل داشته ‌ایم. تعامل مجدد با کسانی که در سال 2000 عضو کشورهای مشترک المنافع بودند و با سایرکشورهایی که از آن زمان به عنوان عضو به این گروه پیوسته اند. وی افزود ما همچنین جلسات زیادی با دبیرخانه مشترک المنافع داشته ایم. آنها آخرین دیدار خود را در زیمبابوه داشتند. ما امیدواریم که در اوایل سال 2024 یا تا اواسط سال، پاسخی در مورد اینکه حکم گروه کشورهای مشترک المنافع چیست، دریافت کنیم.

فردریک شاوا، همچنین عنوان داشت همتای من در کشور رواندا رئیس فعلی گروه است.  ما در حال مذاکره هستیم  وزیر امور خارجه رواندا به عنوان رئیس فعلی اعضا به ما اعلام کرده که ممکن است زیمبابوه قبل از نشست بعدی دوباره در کشورهای مشترک المنافع پذیرفته شود.

 این درحالی است که در سال 2018، دولت یک درخواست رسمی‌برای پذیرش مجدد ارائه کرد که نشان دهنده تغییر نظر شدید از سیاست دولت قبلی با این گروه بود. سپس کشورهای مشترک المنافع فرآیند چهار مرحله ای خود را برای ارزیابی اینکه آیا کشور جنوب آفریقا معیارهای لازم برای عضویت را برآورده می‌کند را آغاز کرد. از آن زمان، دبیرخانه مشترک المنافع چندین ماموریت را برای ارزیابی صلاحیت این کشور برای پیوستن مجدد به گروه پس از ابراز علاقه رسمی‌کشور برای بازگشت به بلوک، اعزام کرده است.

این رویه‌ها مستلزم یک ارزیابی غیررسمی است که توسط دبیر کل و پس از ابراز علاقه توسط یک کشور متقاضی و با مشورت با کشورهای عضو انجام می‌شود. این امر منجر به صدور یک دعوت نامه برای کشور علاقه مند می‌شود. سپس کشور درخواست رسمی ارائه می‌کند که باید شواهدی مبنی بر عملکرد فرآیندهای دموکراتیک و حمایت مردمی در آن کشور برای پیوستن به این نهاد ارائه کند.

فردریک شاوا، بیان داشت که تعامل و مشارکت مجدد دولت، امسال برای زیمبابوه به ثمر نشسته است.من فکر می‌کنم که ما روابط خود با همسایگان خود در منطقه را تحکیم بخشیدیم. این به وضوح با حمایت آنها از نتایج انتخابات ما، که حزب حاکم ZANU PF  پیروز شد، نشان داده می‌شود. وی گفت تعداد زیادی از آنها آمدند یا نمایندگانی را به مراسم تحلیف رئیس جمهور منانگاگوا فرستادند  وی تاکید کرد که زیمبابوه  با احترام به اروپای غربی، همچنین روابط خود را با دیگر کشورهای قاره مذکور محکم کرده است.

 

شایان ذکر است:

  • قابل ذکر است زیمبابوه در سال 2003 در اوج تنش ها بین حراره و لندن بر سر برنامه اصلاحات ارضی از کشورهای مشترک المنافع خارج شد. رابرت موگابه، رئیس جمهور سابق، پس از نشست مشترک کشورهای مشترک المنافع در نیجریه که زیمبابوه را برای مدت نامحدودی به حالت تعلیق درآورد، خروج زیمبابوه از این گروه را اعلام کرد.
  • خانم پاتریشیا اسکاتلند، دبیرکل اعضای کشورهای مشترک المنافع، چندین نشست با رئیس جمهور زیمبابوه برای بحث در مورد پذیرش مجدد قریب الوقوع با این کشور داشته است. این دو نفر آخرین بار در ماه مه در حاشیه مراسم تاجگذاری پادشاه چارلز سوم در انگلستان در کلیسای وست مینستر در لندن، ملاقات کردند.
  • شایان ذکر است برخی رسانه‌ها اعلام کرده اند که دبیرخانه مرکزی کشورهای عضو مشترک المنافع در حال نهایی کردن تشریفات رسمی است که منجر به پذیرش مجدد زیمبابوه در گروه 56 عضوی مستعمرات سابق بریتانیا می‌شود.
متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما