معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۹/۱۳- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۸۰

نگاهی به بازار صادراتی دام زنده اروگوئه

صادرات دام زنده اروگوئه از ابتدای سال جاری میلادی تا 21 نوامبر 2023 به 315 هزار رأس بالغ شد که بیشترین میزان از سال 2018 به حساب می آید. چین، ترکیه و مصر به ترتیب بیشترین واردات دام زنده از اروگوئه را در سال 2022 به خود اختصاص دادند. اروگوئه دارای 12 میلیون راس گاو گوشتی بوده و گوشت تولیدی این کشور به دلیل شرایط جغرافیایی و آب و هوایی از کیفیت بسیار بالایی در سطح جهانی برخوردار است.

صادرات دام زنده اروگوئه از ابتدای سال جاری میلادی تاکنون (از ابتدای ژانویه تا 21 نوامبر 2023) به 315 هزار رأس بالغ شده که بیشترین میزان از سال 2018 به حساب می آید. در سال 2018 حدود 418 هزار رأس دام به بازارهای خارجی صادر شده بود.

در سال 2023 که کشاورزی و دامداری در اروگوئه دستخوش مشکلات متعدد ناشی از خشکسالی قرار گرفته و ابهامات زیادی در ارتباط با بهای صادراتی دام و محصولات گوشتی در کشور بوجود آمد، شبکه صادراتی دام زنده اروگوئه، موفق شد نقش مهمی‌برای تنظیم بهای بازار برعهده بگیرد.

کاهش بهای دام زنده از نیمه دوم سال 2022 اروگوئه را در شرایط رقابتی سختی برای معامله با کشورهای دیگر قرار داد. ترکیه در عین حال در آن سال تقاضای زیادی برای خرید دام زنده از اروگوئه ارائه داد، بطوری که موفق شد 93 درصد از کل خرید دام زنده اروگوئه را به خود اختصاص دهد. در سال 2022 همچنین بازار جدیدی برای صدور دام زنده اروگوئه گشایش یافت که همان بازار کشور مغرب بود. آمارها نشان می دهند که حدود 11 هزار و پانصد رأس گوساله به بازار مغرب صادر شده است. {طبق آمار وزارت کشاورزی اروگوئه، صادرات دام زنده در سال 2022 تقریباً حدود هشتاد هزار رأس بوده است.}

با این وجود در سال جاری صادرات دام زنده از لحاظ ارزشی، رقم 245.3 میلیون دلار را به ثبت رساند که 3 برابر بیشتر از مدت مشابه سال 2022 بود. به گفته کارشناسان، صادرات دام زنده تا پایان سال جاری می‌تواند از رکورد سال 2018 (269 میلیون دلار) نیز فراتر رود.

میانگین بهای هر کیلوگرم دام زنده در سال جاری برای حیواناتی که بطور متوسط 284 کیلوگرم وزن دارند، حدود 2.88 دلار محاسبه شده است، بطوریکه می‌توان گفت بهای هر رأس گاو حدود 780 دلار می‌باشد.

طبق گزارشات کارشناسی، ترکیه نه تنها مقصد صادراتی قابل ملاحظه ای برای اروگوئه به حساب می آید، بلکه به بهای بهتری نیز دام زنده اروگوئه را خریداری می‌کند.

به گفته محمد منتصر (Mohammed Montasser) مدیرعامل شرکت گلادنور Gladenur که از اصلی ترین شرکت های صادراتی دام زنده اروگوئه به حساب آمده و 42 درصد از بازار صادرات را در اختیار دارد، دولت ترکیه در پایان سال جاری بررسی‌هایی را برای اعطای مجوزهای لازم انجام خواهد داد و پس از آن نسبت به میزان خریدهایش تصمیم گیری خواهد نمود. وی گفت در حال حاضر میزان خرید ترکیه از اروگوئه بطور کامل مشخص نیست، چرا که معمولاً خریدهای ترکیه چرخشی است، بطوریکه یک سال بسیار قوی عمل می‌کند و سال بعد شاید چنین نباشد.

در عین حال پیش بینی‌های وزارت کشاورزی آمریکا (USDA) نشانگر آن هستند که واردات دام زنده ترکیه در سال 2024 کماکان به قوت خود باقی خواهند ماند و آن کشور فعالیتی مشابه سال 2023 خواهد داشت، بطوریکه نسبت به واردات 470 هزار رأس دام زنده اقدام خواهد نمود. آمارهای اداره ملی بنادر اروگوئه حاکی از آن هستند که ترکیه در سال جاری (ژانویه تا 21 نوامبر 2023) تعداد 292 هزار رأس دام زنده از اروگوئه وارد کرده است. به عبارت دیگر اروگوئه اصلی ترین تأمین کننده دام زنده برای بازار ترکیه به حساب می آید. آقای منتصر در اظهاراتی تداوم چنین روندی را در سال آینده منوط به عوامل و متغیرهای زیادی دانست که از آن جمله می‌توان به نوسانات در هزینه‌های حمل و نقل و اقلام مصرفی اشاره نمود. به گفته مدیرعامل گلادنور، در مقایسه با چهار ماه قبل (که خشکسالی در اروگوئه نگرانی‌های زیادی بوجود آورده بود)، هم اکنون علوفه و خوراک بیشتری برای تغذیه دام وجود دارد، لذا به نظر می آید که روند تعدیل قیمت ها آغاز شده باشد.

ریکاردو پیگورینا مدیر تجاری شرکت بزرگ دامی "والدز و سیا" معتقد است صادرات دام زنده در اروگوئه همواره به عنوان سوپاپ اطمینانی برای کاستن از فشار در بازار گوشت عمل کرده و به عنوان یک تنظیم کننده قیمتی برای جلوگیری از کاهش قیمت ها مورد استفاده قرار گرفته است. وی گفت در دوره‌هایی، آرژانتین و برزیل نیز وارد کننده عمده دام زنده از اروگوئه بوده اند.

چین نیز از جمله بازارهای مهم صادراتی دام زنده اروگوئه به حساب می آید. چین در سال 2023 حدود 8 هزار دام زنده از اروگوئه خریداری کرده است. در عین حال واردات چین از اروگوئه در مقایسه با سال 2021 ( که 106 هزار رأس وارد کرده بود) بسیار کاهش یافته است.

از جمله دلایل کاهش تقاضای چین در بازار اروگوئه، ناشی از تصمیم نیوزلند (اصلی ترین تأمین کننده بازار چین) برای جلوگیری از صادرات دام زنده از طریق دریایی از ابتدای می 2023 می‌باشد. تصمیم مذکور باعث شد چین محموله‌های وارداتی اش از آن کشور را تا قبل از فرارسیدن تاریخ مذکور شدت بخشد و بازار خود را اشباع نماید.

پیش بینی وزارت کشاورزی آمریکا حاکی از آن است که چین در سال 2024 حدود 250 هزار رأس دام زنده وارد خواهد نمود که 20 هزار رأس بیشتر از سال جاری خواهد بود. طبق گزارش وزارتخانه مذکور، تعطیلی بازار نیوزلند برای چین، فرصت خوبی را برای بازار اروگوئه فراهم خواهد آورد.

شایان ذکر است:

- اروگوئه با مساحتی برابر با 176 هزار کیلومترمربع، با جمعیتی 3.5 میلیون نفری، با پوشش گیاهی ماندگار، بدون تغییرات آب‌وهوایی زیاد و با توپوگرافی هموار و بدون شیب زیاد است. خاک و آب‌ و هوای این کشور شرایط مناسبی را برای تولید محصولات دامی و کشاورزی مهیا ساخته است.

- امروزه اروگوئه دارای حدوداً 12 میلیون رأس گاو گوشتی می‌باشد. 90 درصد گاوهای گوشتی از نژادهای بریتانیایی و با ژنتیک ارتقا یافته (هرفورد، آبردین آنگوس و نژاد ترکیبی) هستند که‌ موجب تولید انبوه گوشت می‌شود.

- اروگوئه دارای تعداد 725 هزار گاو شیری نیز می‌باشد که عمدتاً از نژاد هلشتاین بوده و در گسترش صنعت محصولات لبنی کشور نقش مهمی را ایفا می‌کنند.

- کشورهای چین با 47 درصد، ترکیه با 30 درصد و مصر با 23 درصد، به ترتیب بیشترین سهم از بازار صادرات دام اروگوئه را در سال 2022 به خود اختصاص دادند.

- نکته کلیدی دیگر در پرورش دام در اروگوئه، قابلیت "ردیابی" است. اروگوئه اولین کشور در جهان است که ردیابی دام در سراسر این کشور را الزامی‌کرده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما