معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۲/۰۸/۳۰- ۱۱:۲۹ - مشاهده: ۲۶۹

اخبار اقتصادی آذربایجان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور آذربایجان در نیمه دوم آبان ماه مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

خبرگزاری «آپا»: خط راه آهن آذربایجان به ایران بازسازی می‌شود

به گزارش «آپا»، این موضوع در برنامه اقدام در مورد کریدورهای بین المللی عبوری از خاک آذربایجان که به تایید الهام علی اف رئیس جمهور رسیده است، ذکر شده است. به طوری که بازسازی راه آهن «الت - عثمانلی-آستارا» در سال 2026-2024 برنامه ریزی شده است. همچنین در همین راستا در سال 2026 تعمیر اساسی معابر و تقاطع گروه سوم در پارک سورتینگ ایستگاه بیله جری در نظر گرفته شده است. به طور کلی، گفته می‌شود که بازسازی خط راه آهن امکان افزایش ظرفیت کریدور حمل و نقل بین المللی شمال-جنوب را فراهم می‌کند.

https://apa.az/maliyye/azerbaycandan-irana-geden-demiryolu-xetti-yeniden-qurulacaq-796970

 

بیش از ۹ میلیارد دلار بودجه اختصاصی برای بازسازی قره باغ

خبرگزاری «آپا»: تاکنون ۷ میلیارد دلار از بودجه دولتی برای بازسازی و مرمت مناطق آزاد شده آذربایجان هزینه شده است. قرار است برای سال آینده ۲.۴ میلیارد دلار تخصیص یابد. به گزارش «آپا»، میکائیل جبار اف وزیر اقتصاد طی سخنانی این مطلب را در هجدهمین نشست شورای برنامه ویژه برای اقتصاد آسیای مرکزی بیان کرد.

وی همچنین گفت که بدهی خارجی مستقیم آذربایجان حدود ۱۰ درصد تولید ناخالص داخلی است. ذخایر ارزی آذربایجان ۱۰ برابر بیشتر از بدهی خارجی این کشور است. میکائیل جبار اف افزود: در ۲۰ سال گذشته مجموع سرمایه گذاری‌ها از ۳۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است که ۱۹۰ میلیارد دلار آن در بخش غیر انرژی سرمایه گذاری شده است.

https://apa.az/infrastruktur/qarabagin-yeniden-qurulmasina-ayrilan-vesait-9-mlrd-dollari-otecek-796888

 

 حجم مبادلات تجاری با مجارستان بیش از 12 درصد افزایش یافته است

کانال تلگرامی «اقتصاد آذربایجان»: در ژانویه تا اکتبر سال جاری، حجم کل مبادلات تجاری آذربایجان و مجارستان 12.3 درصد معادل 4.6 میلیون دلار آمریکا افزایش یافت و از 42 میلیون دلار گذشت. به گزارش کانال تلگرامی «اقتصاد آذربایجان» به نقل از کمیته دولتی گمرک، در 10 ماهه نخست سال جاری، 4.1 میلیون دلار کالا از آذربایجان به مجارستان صادر شده است که 2.2 برابر بیشتر از شاخص مشابه سال 2022 یا 2.28 میلیون دلار است. ارزش محصولات وارداتی از مجارستان به آذربایجان با 6.5 درصد یا 2.32 میلیون دلار افزایش یافت و از مرز 37.9 میلیون دلار گذشت. بر اساس نتایج ژانویه تا اکتبر سال جاری، سهم تجارت با مجارستان از کل مبادلات تجاری این کشور 0.1 درصد بوده که نسبت به شاخص مشابه سال گذشته 0.01 واحد درصد بیشتر است.

https://t.me/economy_az/13867

 

در 20 سال اخیر، مجموع سرمایه گذاری‌ها بیش از 300 میلیارد دلار بوده است

کانال تلگرامی «اقتصاد آذربایجان»: تاکنون 7 میلیارد دلار از بودجه دولتی برای بازسازی و مرمت مناطق آزاد شده آذربایجان هزینه شده است. قرار است برای سال آینده 2.4 میلیارد دلار تخصیص یابد. میکائیل جباروف وزیر اقتصاد این مطلب را در هجدهمین نشست شورای برنامه ویژه برای اقتصاد آسیای مرکزی (SPECA) بیان کرد.

وی با بیان اینکه در 20 سال اخیر تولید ناخالص داخلی 4 برابر، درآمدهای بودجه بیش از 30 برابر و گردش مالی تجارت خارجی بیش از 10 برابر شده است، گفت: در حال حاضر بدهی خارجی مستقیم آذربایجان حدود 10 درصد تولید ناخالص داخلی است. ذخایر ارزی آذربایجان 10 برابر بیشتر از بدهی خارجی مستقیم این کشور است.

در 20 سال گذشته مجموع سرمایه گذاری‌ها بیش از 300 میلیارد دلار بوده است که 190 میلیارد دلار آن در بخش غیر انرژی سرمایه گذاری شده است.

https://t.me/economy_az/13893

 

دستیار رئیس جمهور: ساخت راه‌های ارتباطی جدید از طریق ایران به نخجوان آغاز شده است

خبرگزاری «آپا»: تماس های اولیه با ایران در راستای احیای راه زمینی و راه آهن بین جمهوری خودمختار نخجوان و سایر مناطق آذربایجان آغاز شده است. به گزارش «آپا»، حکمت حاجی اف دستیار رئیس جمهوری آذربایجان و رئیس بخش سیاست خارجی ریاست جمهوری این مطلب را در جمع خبرنگاران بیان کرد. دستیار رئیس جمهور با بیان اینکه در این راستا از سوی وزرای ذیصلاح در حال انجام است، خاطرنشان کرد: «یعنی کار عملی شروع شده است. احداث خطوط زمینی و راه آهن برای عبور از خاک ایران و از آنجا به نخجوان با پل هایی که قرار است بر روی رودخانه ارس در زنگیلان و آغبند ساخته شود ادامه دارد. متاسفانه در 3 سال گذشته ارمنستان برای ساخت و پیشبرد این خط قدم جدی برنداشت. ما نمی‌توانیم منتظر تصمیم ارمنستان باشیم. همانطور که می‌بینید، فرصت های جدیدی در کریدور میانی در حال ظهور است و ما باید این فرصت ها را به درستی ارزیابی کنیم و روابط برقرار کنیم.

https://apa.az/infrastruktur/prezidentin-komekcisi-irandan-kecmekle-naxcivana-yeni-kommunikasiya-baglantilarinin-insasina-baslanilib-796473

 

حجم مبادلات تجاری با روسیه از 3.4 میلیارد دلار گذشت

پرتال خبری «ورگیلر آذ»: در ژانویه تا اکتبر سال جاری، حجم کل مبادلات تجاری آذربایجان با روسیه 20 درصد معادل 575.27 میلیون دلار آمریکا افزایش یافت و از 3.44 میلیارد دلار گذشت. به گزارش کانال تلگرامی «اقتصاد آذربایجان» به نقل از کمیته دولتی گمرک، در 10 ماهه نخست سال جاری به میزان 961 میلیون دلار کالا از آذربایجان به روسیه صادر شده که نسبت به شاخص مشابه سال گذشته، 33.6 درصد معادل 241.9 میلیون دلار افزایش داشته است. ارزش محصولات وارداتی از روسیه به آذربایجان با 15.5 درصد افزایش معادل 333.3 میلیون دلار به 2.48 میلیارد دلار رسید. بر اساس نتایج ژانویه تا اکتبر سال جاری، سهم تجارت با روسیه از کل مبادلات تجاری این کشور 7.91 درصد بوده که نسبت به شاخص مشابه سال گذشته 1.72 واحد درصد بیشتر است.

https://vergiler.az/news/economy/26867.html

 

همایش تجاری آذربایجان و ترکمنستان در عشق آباد برگزار می‌شود

خبرگزاری «آذرتاج»: هفتمین نشست کمیسیون بین دولتی و همایش تجاری آذربایجان و ترکمنستان 27 تا 28 نوامبر در عشق آباد برگزار می‌شود. به گزارش خبرگزاری «آذرتاج»، باتیر آتدایف رئیس مشترک کمیسیون مشترک بین دولتی آذربایجان و ترکمنستان و نایب رئیس کابینه وزیران ترکمنستان در نشست کابینه وزیران این مطلب را بیان کرد. به گفته وی، نمایندگان شرکت‌های متخصص در صنعت نفت و گاز، نساجی، تولید محصولات کشاورزی و غذایی، مصالح ساختمانی و ساختمانی، داروسازی، حمل‌ونقل - لجستیک و فناوری اطلاعات در این مجمع تجاری شرکت خواهند کرد. آتدایف خاطرنشان کرد: در این همایش تجاری چندین دیدار دوجانبه بین نمایندگان محافل تجاری ترکمنستان و شرکت های آذربایجانی برگزار خواهد شد و چشم انداز همکاری دو کشور مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت. انتظار می رود در چارچوب نشست کمیسیون بین دولتی اسناد مربوطه امضا شود.

https://azertag.az/xeber/asqabadda_azerbaycan_turkmenistan_biznes_forumu_kechirilecek-2827683

 

مازاد در تراز تجارت خارجی

 بخش مهمی از بهبود فضای کسب و کار، بهبود نظام مقررات گمرکی و مالیاتی اقتصاد است. استفاده فعال آذربایجان از ابزارهای مالی برای افزایش جذابیت فضای سرمایه گذاری، به روند کلی کمک می‌کند. این مطلب توسط النور علی اف معاون اول وزیر اقتصاد در همایش «تجارت گمرکی 2023» که در باکو برگزار شد، بیان شد. معاون اول وزیر اقتصاد گفت: امسال حدود 300 کالای واسطه ای مصرفی در تولیدات داخلی از پرداخت عوارض ورودی معاف شدند. این گام نقش مهمی در کاهش هزینه تولید داخلی و افزایش رقابت پذیری کالاهای داخلی در بازارهای خارجی داشت. این روند در حال حاضر ادامه دارد. بطوری که یش نویس های قانونی به منظور بهبود قوانین تسویه حساب در صادرات، رفع نیاز به مواد اولیه در تولید داخلی، تامین تعدادی از کالاهای مصرفی ضروری که به واردات وابسته است، از جمله تمدید دوره امتیاز برای مردم تهیه شده است و در حال حاضر با مقامات ذیربط دولتی در حال مذاکره است.

وی با اشاره به اینکه یکی از اهداف اصلی پیش روی اقتصاد ما افزایش توان صادراتی آذربایجان است، خاطرنشان کرد: طی 9 ماهه سال 2023، نسبت به مدت مشابه سال گذشته، 1.5 برابر - بیش از 500 میلیون دلار محصولات برای پردازش داخلی در گمرک قرار گرفته است. بدین ترتیب که این شاخص بار دیگر تأیید می‌کند که سازوکار مورد بحث برای توسعه بخش پردازش و خدمات به ویژه برای گسترش فعالیت های صادراتی مهم است. عواملی مانند ساده‌سازی تشریفات گمرکی منجر به افزایش سریع حجم گردش تجارت خارجی کشور شده است. با وجود کاهش قیمت نفت و گاز در بازار جهانی نسبت به سال گذشته، تراز تجاری خارجی مازاد زیادی دارد. به طوری که در 10 ماه سال جاری صادرات از مرز 29 میلیارد دلار و مازاد تراز تجاری از 15 میلیارد دلار گذشت. صادرات بخش غیرنفتی و گازی بیش از 11 درصد افزایش یافت و از مرز 2.7 میلیارد دلار گذشت. بدون احتساب محصولات کشاورزی فرآوری شده، سهم محصولات صنعتی غیرنفتی در صادرات غیرنفتی و گازی به 68 درصد می رسد. در 9 ماهه سال جاری سهم مناطق صنعتی از صادرات غیرنفتی و گازی به 23 درصد رسید.

https://t.me/economy_az/13817

 

 سفیر ایران: روابط اقتصادی ایران و آذربایجان توسعه می یابد

پرتال خبری «اخو آذ»: روابط اقتصادی ایران و آذربایجان در حال توسعه است. به گزارش کانال تلگرامی «آزاد ایران»، این مطلب را سید عباس موسوی سفیر ایران در آذربایجان اعلام کرد. به گفته وی، بر خلاف تلاش دشمنان، مقامات جمهوری آذربایجان و ایران مصمم به تقویت و تعمیق روابط همسایگی بر اساس مشترکات دو کشور هستند. سفیر گفت: آذربایجان یکی از همسایگان مهم و تاثیرگذار جمهوری اسلامی ایران است. همچنین با توجه به اشتراکات فرهنگی و روابط دیرینه می‌توان بر توانمندی‌های اقتصادی و تجاری دو کشور نیز اشاره کرد.

https://oxu.az/politics/805078

 

پل جدید ایران - آذربایجان تا یک ماه دیگر به بهره برداری می رسد

خبرگزاری «آپا»: پل و مسیر ترانزیتی جدید ایران و آذربایجان از آستارا تا یک ماه آینده به بهره برداری می رسد.

به گزارش «آپا»، محمدرضا شهاب زاده سرپرست فرمانداری شهر آستارا، این خبر را اعلام کرد. فرماندار خاطرنشان کرد: پس از بهره برداری از پل جدید، تمامی‌ کامیون‌هایی که باعث ترافیک می‌شدند، از آنجا حرکت خواهند کرد و دیگر شاهد ازدحام نخواهیم بود.

https://apa.az/infrastruktur/irani-azerbaycanla-birlesdiren-yeni-korpu-1-aya-istifadeye-verilecek-796284

 

سفیر ایران درجمهوری آذربایجان: توافق نامه ایران و آذربایجان در خصوص پل آغبند نشانه اعتماد باکو به تهران است

خبرگزاری «رپورت»: اتصال جمهوری خودمختار نخجوان به خاک جمهوری آذربایجان از طریق پل آغبند و خاک ایران، نشانه اعتماد باکو به تهران است. به گزارش خبرگزاری «رپورت» به نقل از خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا)، سید عباس موسوی سفیر ایران در آذربایجان  در دیدار با عابدین خرم استاندار آذربایجان شرقی گفت: توافق نامه اخیر میان تهران و باکو برای اتصال جمهوری خودمختار نخجوان به خاک جمهوری آذربایجان از طریق پل آغبند و خاک ایران، نشانه اعتماد دولت و ملت آذربایجان به ایران است.

به گفته سفیر، موضع گیری الهام علی اف رئیس جمهور آذربایجان و ابراهیم رئیسی همتای ایرانی وی گام خوبی در راستای تعمیق مناسبات دو کشور است. این دیپلمات افزود: دیدار و موضع گیری اخیر روسای جمهور دو کشور گامی خوب در راستای تعمیق مناسبات دو کشور همسایه محسوب می‌شود. در عین حال، عابدین خرم، سدهای «خداآفرین» و «قیزقلعه سی» را سدهای دوستی خواند و گفت: تلاش می‌کنیم با حضور روسای جمهور دو کشور، سدهای «خداآفرین» و «قیزقلعه سی» را به عنوان سدهای دوستی ایران و جمهوری آذربایجان افتتاح کنیم.

https://report.az/xarici-siyaset/musevi-iranla-azerbaycan-arasinda-agbend-korpusu-ile-bagli-razilasma-bakinin-tehrana-etimadinin-gostericisidir/

فرید شفی اف: آمریکا نمی‌تواند هیچ تاثیری بر گشایش مسیر حمل ‌و نقل از طریق ایران داشته باشد

خبرگزاری «رپورت»: آمریکا نمی‌تواند هیچ تاثیری بر گشایش مسیر حمل ‌و نقل از طریق ایران داشته باشد. فرید شفی اف رئیس هیأت مدیره مرکز تحلیل روابط بین‌الملل در گفتگو با خبرگزاری «رپورت» این مطلب را بیان کرد.

وی همچنین درباره عادی سازی روابط ایران و آذربایجان گفت: روابط ایران و آذربایجان به سمت عادی شدن پیش می رود و در این زمینه انتظار می رود این پروژه تکمیل شود. لازم به ذکر است که جیمز اوبرایان دستیار وزیر امور خارجه آمریکا در امور اروپا و اوراسیا، روز 15 نوامبر در جلسه کمیته فرعی اروپا در کمیته روابط خارجی مجلس نمایندگان گفت که طرح آذربایجان برای ایجاد ارتباط حمل و نقل از طریق ایران با واکنش شدید روبرو خواهد شد و با شکست مواجه خواهد شد.

وزارت امور خارجه جمهوری آذربایجان نیز در 16 نوامبر با صدور بیانیه ای در واکنش به اظهارات وی اعلام کرد: آمریکا با اقدامات و اظهارات خود به تلاش های امنیت حمل و نقل کشورهای منطقه ضربه می زند. طرف آمریکایی به خوبی می‌داند که عدم اجرای تعهدات ناشی از بند ۹ بیانیه سه جانبه ۲۰۲۰ توسط ارمنستان، آذربایجان را بر آن داشت تا در مورد ساخت جاده‌های جایگزین تصمیم بگیرد. توافق در مورد نحوه ایجاد خطوط ارتباطی با کشورهای همسایه، از جمله توافق با ایران در خصوص مسیر جمهوری خودمختار نخجوان، حق حاکمیت آذربایجان است.

https://report.az/xarici-siyaset/ferid-sefiyev-abs-iran-vasitesile-neqliyyat-marsrutunun-acilmasina-hec-bir-tesir-gostere-bilmeyecek/

 

 

 

 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما