اخبار اقتصادی غرب افغانستان – هرات
اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در نیمه اول مرداد ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
ساخت جاده هرات – غور آغاز گردید
به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا) (4مرداد)، ملا محمد ادریس رییس فواید عامه هرات گفت: این جاده به طول ۳۸۰ کیلومتر در ازای واگذاری معدن مس غور از سوی شرکت های خصوصی ساخته میشود. مولوی احمد شاه دین دوست استاندار غور اظهار نمود: ساخت هر کیلومتر این جاده به دلیل کوهستانی بودن آن سیصد تا هفتصد هزار دلار هزینه در بر دارد و امیدواریم در 3 سال آینده تکمیل شود.
صنعت گردشگری در هرات رونق گرفته است
به گزارش خبرگزاری وطن 24 (10مرداد)، مولوی رحمت الله محمدی، مسئول گردشگری ریاست اطلاعات و فرهنگ هرات گفت: ۴ هزار گردشگر داخلی و ۲۴۰ گردشگر خارجی به هرات آمده اند. او با اشاره به فراهم سازی تسهیلات گردشگری در هرات بیان داشت: حدود ۲۰ مترجم به منظور راهنمایی گردشگران خارجی از سوی اداره گردشگری هرات استخدام شده اند. در چهار ماه گذشته مبلغ سیصد هزار افغانی درآمد از طریق گردشگری در اداره اطلاعات و فرهنگ هرات جمع آوری شده است.
استاندار هرات بر استاندارد شدن و وضع قوانین یکسان در گمرکات تاکید کرد
به گزارش خبرگزاری وطن 24(10مرداد)، شماری از صنعتکاران و تاجران با حضور معاون عواید (درآمدها) و گمرکات وزارت مالیه و رئیس عمومیگمرکات افغانستان با استاندار هرات دیدار کردند. این صنعتکاران مشکلات خود در خصوص کمبود برق و واردات غیر قانونی محصولات مشابه داخلی از خارج را با مسئولان مرکزی و استاندار هرات در میان گذاشتند. در این دیدار، شیخ نور احمد اسلام جار استاندار هرات نیز بر استاندارد یکسان گمرکات از سوی مسئولان مرکزی تأکید کرد و پیشنهاد نمود که مسئولان مرکزی قانون را در تمام گمرکات کشور بطور یکسان اجرا نمایند.
پروژه آسفالت جاده تخت سفر تا اداره گمرک هرات آغاز شد
به گزارش خبرگزاری وطن24 (12مرداد)، مسئولان محلی هرات از آسفالت و عقب نشینی جاده تخت سفر تا اداره گمرک شهر هرات به هزینه ۴۰ میلیون افغانی خبر دادند. مولوی ادریس رئیس فواید عامه هرات در جریان آغاز پروژه گفت: طول این جاده ۲٫۵ کیلومتر بوده و با هزینه ۴۰ میلیون افغانی آسفالت خواهد شد. هزینه آن از سوی بودجه ریاست شهرداری هرات پرداخت خواهد شد.
آسفالت قطعه چهار جاده بادغیس – فاریاب آغاز شد
به گزارش خبرگزاری وطن 24 (10مرداد)، بعد از افتتاح آسفالت قطعه سوم جاده بادغیس - فاریاب عبدالصمد جاوید استاندار بادغیس در مراسم آغاز آسفالت این جاده گفت: آسفالت جاده قیصار – لامان شهرستان غورماچ بادغیس به طول ۲۵ کیلومتر توسط شرکت “روزی” آغاز شد. چندی پیش هم آغاز آسفالت قطعه سوم این جاده از منطقه پل کهنه تا بالامرغاب به طول ۶۵ کیلومتر افتتاح شده بود.
شرکت های ایرانی برنده مناقصه معادن سنگ آهن هرات شدند
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (15مرداد)، دفتر رسانهای معاونت اقتصادی ریاست الوزرا اعلام کرد: شرکت باختر فولاد که ۴۹ درصد سهام آن متعلق به شرکتهای احیا سپاهان و پارسیان جمهوری اسلامی ایران میباشد برنده استخراج بلوک چهارم معدن آهن غوریان هرات شده است. که قرار داد چهار بلاک معدن آهن غوریان هرات و یک بلاک معدن سرب غور از سوی رهبر هیئت سرپرستی امضاء شد. همچنین شرکت وطن درخشان ایران که زیر مجموعه سازههای صنعتی آذران فعالیت دارد برنده بلوک اول معدن آهن غوریان شد.
برق شهرک های صنعتی مستقل گردیده است
به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا) (3مرداد)، در سومین روز جلسه گزارشدهی حکومت به ملت، شرکت برشنا (شرکت برق افغانستان) روز سهشنبه گزارش کارکرد یکسالهی خود را در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت با رسانهها و مردم در میان گذاشت. مهندس صفی الله احمدزی رئیس عملیاتی شرکت برشنا در این نشست گفت: در یک سال گذشته چندین پروژه بزرگ و کوچک برق رسانی را عملیاتی کرده ایم. پروژه خط انتقال برق از کجکی تا قندهار به طول ۱۷۰ کیلومتر با استفاده از توان داخلی خود ۳.۵ میلیون دلار هزینه کردیم درحالی که شرکتی خارجی برای انجام این پروژه را ۲۰ میلیون دلار درخواست نموده بود. ما در این پروژه ۱۶.۵ میلیون دلار صرفهجویی کردهایم. ایستگاه برق چمتال به صورت کامل از سوی مهندسین داخلی با هزینه ۶۰۰ هزار دلار طراحی و اجرا شد درحالی که خارجیها برای تکمیل آن خواستار ۲.۵ میلیون دلار شده بودند. سال گذشته ریاست برشنا از آبهای کشور ۵۰۰ میلیون ساعت کیلووات برق تولید کرده و از این منبع حدود ۳.۵ میلیارد افغانی درآمد کسب کرده است. میتوانیم با تولید ۲ هزارمگاوات برق افغانستان را خودکفا کنیم.
وی ادامه داد: قرار بود در سال ۲۰۱۸ پروژه انتقال برق ۵۰۰ کیلوواتی ترکمنستان به پاکستان از مسیر افغانستان تکمیل شود اما بانک توسعه آسیایی حاضر به تامین مالی آن نیست و تلاشها برای تغییر نظر این بانک در جریان است. همچنین با تکمیلی کار پروژه «کاسا یک هزار» که خوشبختانه بانک جهانی حاضر به تامین مالی آن شده است افغانستان سالیانه ۶۵ میلیون افغانی از ترانزیت برق درآمد کسب میکند. احمدزی دلیل افزایش تلفات برق در سطح کشور را افزایش بیسابقهی گرما و نبود آب در سدهای آبی کشور خواند و اضافه کرد: در سدهای آبی ما ۱۳۳ متر مکعب آب در هر ساعت مصرف داریم درحالی که آب ورودی این سدها به ۵ متر مکعب در ساعت کاهش یافته است.
شرکت برشنا سال گذشته ۳۳ میلیارد افغانی بابت مصرف برق از مردم و ۵ میلیارد افغانی دیگر از ادارات دولتی جمع آوری کرده است. او همچنین گفت برق مسکونی و صنعتی از هم جدا شدهاند و برشنا تلاش میکند تا در سخت ترین شرایط برق صنعتکاران را تامین کند تا تولید صنعتی متوقف نشود.
ملا برادر به ترکیه رفت.
به گزارش خبرگزاری افق (18مرداد)، معاونت اقتصادی ریاست الوزرا ۱۷ مرداد از سفر یک هیات طالبان به رهبری ملا عبدالغنی برادرمعاون نخستوزیر به ترکیه خبر داد. او در این سفر با مقامات ترکیه دیدار میکند. همچنین او در نظر دارد تا با سرمایهگذاران افغان مقیم آن کشور دیدار و به منظور جلب سرمایهگذاری «در یک نشست بزرگ» شرکت کند.
100 میلیون دلار قرارداد بین بخش خصوصی افغانستان و قزاقستان امضاء شد
به گزارش خبرگزاری تسنیم (13مرداد)، عبدالسلام جواد سخنگوی وزارت صنعت و تجارت حکومت افغانستان اعلام کرد در نتیجه نشستهای دوجانبه تجاری میان بخش خصوصی افغانستان و قزاقستان به ارزش بیش از 100 میلیون دلار قراردادهای مختلف به امضا رسید. وی افزود: نمایشگاه محصولات افغانستان نیز در شهر «آستانه» در 70 غرفه برگزار شده است.
به گفته عبدالسلام جواد، انواع میوه و سبزیجات، زعفران، سنگهای قیمتی و نیمهقیمتی، قالی، صنایع دستی، مواد غذایی و انواع نوشیدنی از جمله محصولاتی است که در این نمایشگاه عرضه شده است. هیئتی به ریاست «نورالدین عزیزی» وزیر صنعت و تجارت حکومت افغانستان به آستانه سفر کرده و در ترکیب این هیئت بخشهای مختلف بخش خصوصی این کشور نیز حضور دارند.
در سال گذشته بیش از 100 قرارداد استخراج معادن کوچک امضاء شده است/ افغانستان در تولید سیمان خودکفا میشود
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (2مرداد)، وزارت معادن و پترولیم در نشست خبری برنامه «حسابدهی دولت به ملت» گفت: در سال گذشته ۱۰۸ قرارداد استخراج معادن کوچک در ۱۶ استان با سرمایهگذاران داخلی امضا شد. افغانستان در آینده در زمینه تولید سیمان به خودکفایی میرسد و به خارج نیز صادرات خواهد داشت که در آن صورت بهای سیمان نیز در افغانستان به نصف میرسد.
شهاب الدین دلاور سرپرست وزارت معادن و پترولیم در نشست خبری این وزارتخانه در برنامه «حساب دهی دولت به ملت» گفت: کارمندان دولت قبل در این وزارت مشغول کار هستند و هیچ فردی از این وزارتخانه براساس اینکه کارمند دولت پیشین بوده اخراج نشده است.
شهابالدین دلاور اضافه کرد: ساخت یک کارخانه تولید سیمان در شوراندام قندهار ظرفیت تولید یک میلیون تُن سیمان را در سال خواهد داشت. معدن طلای بدخشان دارای ۷۵ کیلومتر مربع مساحت میباشد و از سرمایهگذاران داخلی و خارجی می خواهیم در مناقصه آن شرکت کنند.
احداث دو سد در ارزگان و سرپل آغاز میشود
به گزارش خبرگزاری صدای افغان (آوا) (8مرداد)، کمیسیون اقتصادی هیات وزیران به کمیتۀ مشترک متشکل از نمایندگان وزارتخانههای مالیه، معادن و پترولیم، صنعت و تجارت و شرکت توسعه ملی به ریاست وزارت انرژی و آب ماموریت داد تا بر اساس حکم رهبری هیئت سرپرستی افغانستان، سد سلطان ابراهیم استان سرپل و سد آغا جان شهرستان چینارتو استان ارزگان در ازای واگذاری معدن احداث شوند. قرارداد ساخت سدهای سلطان ابراهیم و آغا جان با شرکت توسعه ملی صورت گرفته که در آیندۀ نزدیک عملیات احداث آنها را آغاز خواهد کرد.
از طرف دیگر کمیسون مذکور تصمیم گرفته که در گمرکات فراه، هرات و نیمروز ترانشیپ سوخت مسدود و فرآوردههای نفتی فقط از طریق ترانزیت به افغانستان وارد شود.
800 استاندارد ملی تعریف شده است/ 106 هزار تانکر سوخت وارداتی غیر استاندارد عودت داده شده است.
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (7مرداد)، در ششمین روز گزارشدهی حکومت به ملت، مقامات اداره ملی استاندارد، با حضور در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت، گزارش کارکرد یک ساله خود را در حضور رسانهها به مردم ارائه نمودند.
حاجی ملا فیض الله تمیم رئیس عمومی اداره ملی استاندارد در این نشست گفت: در یک سال گذشته بیش از 106 هزار تانکر سوخت را در گمرکات کشور از نظر کیفیت بررسی نموده ایم که در نتیجه ی آن بیش از 2 هزار تانکر به دلیل کیفیت پایین دوباره به کشورهای مبدا مسترد شدهاند. در بخش مواد ساختمانی و میلگرد در یک سال گذشته همواره ارزیابی و نظارت بر تولیدات کارخانههای افغان داشته ایم. درآمد های اداره ملی استاندارد در یک سال گذشته پنج برابر افزایش یافته است و 2.2 میلیارد افغانی درآمد کسب کرده ایم. او در اظهارات خود از تاجران و شرکتهای وارداتی خواست تا از وارد کردن اجناس بی کیفیت، خودداری کنند.
مولوی محمد آصف قانت، معاون اداره ملی استاندارد نیز در این نشست گفت: 775 استاندارد جدید ملی را در بخشهای مختلف تعریف کرده ایم. افغانستان عضویت سازمانهای بینالمللی استاندارد را کسب کرده است و در نظر داریم تا گواهینامه کیفیت را به زودی برای شرکتهای تولیدی و وارداتی صادر کنیم.
وی گفت: در حال حاضر تمام وارد کنندگان مواد نفتی «افغانها» میباشند و هیچ شرکت خارجی در عرصه واردات سوخت و فرآوردههای نفتی در کشور نقش ندارد. اگر یکی از واردکنندگان سوخت و فرآوردههای نفتی سه بار سوخت بی کیفیت وارد کشور کند، این اداره جواز فعالیت اش را لغو و مسئولان آن را به نهادهای قضایی معرفی میکند.
بیش از 80 درصد کارخانههای تولیدی مجددا فعال شده اند
به گزارش خبرگزاری صدای افغان(آوا) (4مرداد)، مقامات وزارت صنعت و تجارت گفتند: با حاکمیت هیئت سرپرستی افغانستان بیش از 80 درصد کارخانههای تولیدی که در حکومت گذشته غیر فعال شده بودند، مجددا فعال شدند.
نورالدین عزیزی سرپرست وزارت صنعت و تجارت در نشست خبری حسابدهی حکومت به مردم گفت: صنعتکارانی که در حکومت گذشته در اثر ناامنی و نبود سیاست حمایتی به خارج از کشور مهاجرت کرده بودند، در حکومت جدید به کشور بازگشته و فعالیتهای خود را از سر گرفتهاند و با آمدن این صنعتکاران حدود 80 درصد کارخانههای تولیدی دوباره به چرخه تولید بازگشته اند.
کارخانههایی که در این مدت فعال شدهاند در بخش ذوب آهن، بطری، دارو، بسته بندی، انواع پلاستیک، نوشابه، سیمان و مواد خوراکی فعالیت دارند. اخیرا برق 24 ساعته برای صنعتکاران استانهای هلمند و قندهار تامین شده است.
او افزود: قانون پارکهای صنعتی تسهیلاتی در نظر گرفته است و صنعتگران میتوانند زمین رایگان دریافت کنند. همچنین مالیات سود تولید از 4 درصد به 2 درصد کاهش یافته است. افزایش صادرات، افزایش ترانزیت، تنظیم بازار، بهبود تجارت، برگزاری نمایشگاه های مختلف و دیپلماسی فعال تجاری در سطح منطقه، اصلی ترین سیاست های وزارتخانه مذکور بوده است. او اشاره کرد که برای اولین بار در طول تاریخ کشور سال گذشته این وزارت توانسته است تا صادرات افغانستان را به 2 میلیارد دلار افزایش بدهد. عزیزی همچنین گفت: افغانستان هیچگاه از جایگاه ترانزیتی خود استفاده نکرده است و تلاشها میکنیم تا این کشور به عنوان یک چهار راه ترانزیتی واقعی به جهان معرفی شود.