اخبار اقتصادی نروژ
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی نروژ در هفته سوم تیر 1402 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
تلاش نروژ برای بازیافت باتریهای ماشین
متخصصین و کارشناسان نروژی به دنبال استحصال طلای سیاه از پودر تیرهای هستند که از بازیافت باتریهای خودروهای الکتریکی حاصل میشود. در جنوبشرقی نروژ، بزرگترین کارخانه اروپا برای بازیافت باتریهای ماشینهای الکتریکی مستعمل یا معیوب قرار دارد و آنها را به پودر یا «توده سیاه» تبدیل میکند که از نیکل، منگنز، کبالت، لیتیوم و گرافیت تشکیل شده است. این مواد معدنیِ به اصطلاح حیاتی، اجزای ضروری در بسیاری از فناوریهای انرژی پاک محسوب شده و برای ساخت باتریهای جدید به عنوان موتور محرک گذار به اقتصاد بدون کربن، ضروری هستند. شرکت هایدرو ولت (Hydrovolt)، با سرمایهگذاری مشترک بین غول آلومینیوم نروژی نورسک هایدرو (Norsk Hydro) و سازنده باتریهای الکتریکی سوئدی نورث ولت (Northvolt)، سال گذشته در شهر بندری فردریکستاد افتتاح شد و انتظار میرود تا چند ماه آینده بتواند 12 هزار تن بسته باتری لیتیوم یونی را در سال بازیافت کند که معادل 25 هزار باتری خودروهای الکتریکی است. نروژ به عنوان پیشروی این صنعت، کشوری است که در آن، برق منحصرا توسط انرژیهای تجدیدپذیر تولید میشود و یک قهرمان جهانی بیرقیب در زمینه استفاده از اتومبیلهای برقی بدون آلایندگی محسوب میشود.
شرکت هایدرو ولت، پودر سیاه تهیه شده از بازیافت باطریها را به سازندگان باتری فروخته و آن را مجددا وارد چرخۀ اقتصادی میکند. به همین علت، رئیس این شرکت میگوید: این طلای سیاه، به عنوان دوستدار محیطزیست محسوب میشود، زیرا از فرآیند بازیافت به دست میآید؛ نه اینکه در کشورهایی در دوردست استخراج شود. آندریاس فریدنسوانگ، مدیر عملیات هایدرو ولت معتقد است یک باتری را میتوان تا بینهایت بار به یک باتری جدید تبدیل کرد. بازیافت باطری همچنین به تقویت استقلال اروپا در مورد مواد معدنی حیاتی کمک میکند. بسیاری از صاحبنظران اروپایی معتقدند با توجه به بازار عظیم برای محصولات معدنی در اروپا و کمبود معادن در این قاره، بازیافت مس، کبالت، نیگل و لیتیوم یک گزینه برتر است. بر اساس گزارش یک گروه کمپین حملونقل پاک اروپایی (Transport & Environment)، بازیافت باتریهای قدیمی میتواند بین 8 تا 12 درصد نیازهای حیاتی اروپا در سال 2030 و بین 12 تا 14 درصد را در سال 2035 پوشش دهد. در حال حاضر، بخشی از توده سیاه حاصل از بازیافت به چین و کره جنوبی صادر میگردد که انتظار میرود در آینده این روند متوقف گردد.
https://www.manilatimes.net/2023/07/06/business/foreign-business/norways-quest-for-black-gold-from-used-car-batteries/1899365
دو شرکت نروژی در میان 10 استارتآپ نوآورانه در اقتصاد دریایی اروپا
دو شرکت نروژی، در میان 10 استارتآپ برتر نوآور در اقتصاد دریایی اروپا معرفی شدند. Ocean Oasis یک شرکت فعال در حوزههای آبی است که از نیروی امواج برای توسعه یک روش پایدار برای تولید آب شیرین استفاده میکند. پلتفرم آبشیرینکن این شرکت، دوستدار محیطزیست بوده و نیروی محرکه خود را از امواج میگیرد و آب شیرین تولید شده را به شیوهای انعطافپذیر و کارآمد و بدون انتشار گازهای گلخانهای به ساحل میرساند. این شرکت یکی از شرکتهایی است که راهحلهای رقابتی در صنعت تولید آب شیرین در اروپا و در جهان را ارائه میدهد.
Wind Catching System نیز، در منطقه لیساکر نروژ در سال 2017 احداث شده و از پتانسیل باد شناور (Floating Wind) به عنوان یک منبع انرژی قدرتمند و از نظر اقتصادی مقرون به صرفه استفاده میکند. معمولا شرکتهای توسعه دهندۀ باد فراساحلی از طریق فناوری نوآورانه باد شناور چند روتوری (multi-rotor) خود میتوانند برق را با هزینه رقابتی تولید کنند و در فرایند تولید، نیاز به یارانه را از بین ببرند. این فناوری نه تنها مساحت زمین مورد نیاز را کاهش میدهد، بلکه کارایی را نیز افزایش میدهد، به طوری که فقط پنج واحد از این واحدهای شناور اقیانوسی، به اندازه 25 توربین معمولی، برق تولید میکنند. این میزان از بازده موجب شده است که باد شناور به عنوان یک جایگزین انرژی بسیار رقابتی و پایدار مطرح گردد.
https://www.eu-startups.com/2023/07/10-innovative-startups-leading-the-blue-economy-revolution-unlocking-the-oceans-full-potential/
ساخت مزرعه ماهی در بریتیش کلمبیا
شرکت نروژی Akvafuture عنوان کرد مشکل تعامل ماهی قزلآلای پرورشی (سالمون) با ماهی قزلآلای وحشی و سرایت ویروسها و شپشهای دریایی بین آنها را برطرف کرده است و امیدوار است بتواند مجوز احداث اولین مزرعه پرورش ماهی قزلآلا با سیستم مانع بسته (Closed Barrier) را در بریتیش کلمبیای کانادا اخذ کند. این شرکت کوچک نروژی چند سالی است که ابتکار پرورش ماهی در یک سیستم مزرعه پرورش ماهی با تورهای باز را شروع کرده که در آن ماهیها در طبیعت و در غلافهای مخصوصی به نام Pods پرورش مییابند. این سیستم چند سالی است که در نروژ استفاده میشود و اخیرا نیز شرکایی در دیگر کشورها مانند کانادا یافته است. البته در کانادا، مجوز پرورش ماهی در این سیستم با ممنوعیتهایی مواجه بوده است، چرا که برخی کارشناسان معتقدند که ماهیهای قزلآلای پرورشی برای سلامت ماهی قزلآلای وحشی تهدید محسوب میگردد.
https://biv.com/article/2023/07/norwegian-firm-wants-build-closed-barrier-salmon-farm-bc