اخبار اقتصادی غرب افغانستان – هرات
اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در نیمه دوم تیر ماه 1402 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر میباشد:
بیش از 27 هزار تن کالا از مرز ماهیرود ترازیت شد
به گزارش خبرگزاری شفقنا (17تیر)، ترانزیت کالا از استان خراسان جنوبی ایران به افغانستان در سه ماه نخست امسال ۳۷ درصد افزایش یافت. مدیر کل گمرکات این استان گفت: 27 هزار و ۹۸۲ تُن کالا در سه ماه نخست امسال از خراسان جنوبی به خارج از ایران ترانزیت شد. کوه گرد افزود: این کالاها از مبدا کشورهای ترکیه، امارات متحده عربی، روسیه، اندونزی و ویتنام از طریق گمرک مرزی ماهیرود به افغانستان ترانزیت شد. وی از افزایش ۵۵ درصدی تعداد کامیونها و ۳۷ درصدی وزن کالاهای ترانزیت شده در سه ماه نخست امسال در مقایسه با مدت مشابه پارسال خبر داد و گفت: عمده کالاهای ترانزیتی آرد، لوازم یدکی دست دوم ، بادام هندی و شامپو بوده است. این کالاها با هزار و ۱۶۳ دستگاه کامیون ترانزیت شده است.
ذبیح الله مجاهد: برق شهرک صنعتی هرات 24 ساعته میشود
به گزارش خبرگزاری وطن 24(22تیر)، سخنگویی حکومت در بازدید از شهرک صنعتی هرات گفت: برای تقویت برق این شهرک با کشور ترکمنستان گفتگو کرده ایم و برق آن ۲۴ ساعته خواهد شد. ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت در ادامه بازدیدش از استان هرات دیروز از شهرک صنعتی این استان بازید کرد. آقای مجاهد با تاکید بر حمایت از تولیدات داخلی گفت: او با اشاره به افتتاح خط آهن هرات – خواف افزود: حکومت از تاجران و سرمایه داران به صورت همه جانبه حمایت خواهد کرد و البته شرکتهای تولیدی هم باید برای تولید اقلام با کیفیت و مطابق با استاندردهای مناسب تلاش کنند.
استاندار هرات: روابط تجاری با ایران تقویت شود
به گزارش خبرگزاری وطن24 (31تیر)، استاندار هرات در دیدار از نمایشگاه فرصتهای تجاری ایران در هرات، خواستار تقویت روابط تجاری افغانستان با این کشور شد. مولوی نوراحمد اسلامجار از نمایشگاه تخصصی فرصتهای تجاری ایران در هرات دیدار کرد. آقای اسلامجار در هنگام بازدید از این نمایشگاه گفت: اداره محلی هرات جهت ساختن بستر مناسب برای سرمایهگذاران داخلی و خارجی از هیچ کوششی دریغ نخواهد کرد. وی برپایی نمایشگاهای مشترک را برای تقویت روابط تجاری بین افغانستان و ایران مفید عنوان کرد و خواستار سرمایهگذاری در بخش تولید در هماهنگی با بخش خصوصی افغانستان شد. تعداد ۲۰ شرکت ایرانی محصولات تولیدی شان را در این نمایشگاه به نمایش گذاشتند.
روابط عمیق ایران و افغانستان؛ خط آهن خواف – روزنک افتتاح شد
به گزارش خبرگزاری وطن 24 (20تیر)، ذبیحالله مجاهد سخنگوی امارت اسلامی در مراسم افتتاح خط آهن هرات - خواف گفت: سطح همکاری بین افغانستان و ایران نشان دهنده روابط عمیق میان این دو کشور است. او تاکید کرد که امارت اسلامی خواستار توسعه روابط گسترده با ایران به عنوان کشور دوست و برادر است و به دشمن اجازه تنش و نفاقافکنی با این کشور را نمیدهد. ملا بخت الرحمان شرافت رئیس اداره خط آهن افغانستان در این مراسم گفت: پیشرفت و ترقی ایران، پیشرفت و ترقی افغانستان است و متقابلا پیشرفت و ترقی افغانستان، پیشرفت و ترقی ایران است. رئیس خط آهن افغانستان همچنین خاطر نشان کرد که امروزه کشورهای منطقه و جهان به یکدیگر وابسته هستند و افتتاح خط آهن هرات – خواف تنها تاثیر آن در افغانستان نیست بلکه در سطح منطقه و جهان موثر خواهد بود. یعقوب علی نظری استاندار خراسان رضوی هم گفت: افغانستان و ایران باید سطح همکاریها را در مدت زمان کوتاهی رشد دهند. او عنوان کرد ایران آماده هرگونه همکاری با کشور افغانستان به عنوان دوست و همسایه است. در ادامه، مهندس سید حسین میر شفیع نماینده وزارت راه و شهرسازی جمهوری اسلامی ایران گفت: با توجه به برقراری صلح و ثبات در افغانستان، زمان همکاریهای اقتصادی گسترده میان افغانستان و ایران فرا رسیده است. او اضافه کرد که تکمیل خط آهن هرات – خواف دارای اهمیت بالایی بوده و هدف اصلی کشور ایران همکاری در توسعه خط آهن در افغانستان با ایجاد زیرساخت های مناسب است. وی تصریح کرد که افغانستان پل ارتباطی میان شرق و غرب آسیا میباشد.
گمرکات هم مرز با پاکستان 24 ساعته میشود
به گزارش خبرگزاری وطن 24 (31تیر)، سرپرست وزارت صنعت و تجارت افغانستان در دیدار با نماینده ویژه پاکستان در امور افغانستان بر روی تسهیلات ترانزیتی و تجاری میان دو کشور تاکید کرد و گفت: گمرک اسپین بولدک برای توسعه تجارت ۲۴ ساعته شود. گفتنی است که آصف علی خان درانی، نماینده ویژه پاکستان در افغانستان در سفری سه روزه و به دنبال تحولات امنیتی اخیر این کشور به کابل سفر کرد. پاکستان خواهان همکاری بیشتر امارت اسلامی افغانستان برای جلوگیری از حملات تحریک طالبان این کشور است.
چین مسیر زمینی جدیدی برای انتقال کالاهای به افغانستان ایجاد میکند
به گزارش شفقنا (17تیر)، چین اعلام کرد یک مسیر زمینی جدید با افغانستان ایجاد کرده است. این مسیر 3 هزار و 125 کیلومتری(هزار و 940 مایلی) متشکل از راه آهن و جاده است و از قرقیزستان و ازبکستان نیز عبور میکند. این مسیر با یک خط راه آهن و یک جاده اصلی به کاشغر در سینکیانگ در مرز با قرقیزستان آغاز میشود. این مسیر سپس از طریق جاده زمینی به قرقیزستان ادامه مییابد و به مرز ازبکستان میرود و از آنجا با خط آهن به شهر مرزی حیرتان افغانستان می رسد.
اولین قطاری که شهر لانژو چین را ترک کرد حامل 1.5 میلیون دلار بار شامل قطعات خودرو، مبلمان، ماشینآلات و تجهیزات بود. لی وی مدیر بازاریابی شرکت عملیات این کریدور زمینی-دریایی گفت: ما امیدواریم که مسیر خدمات سریع چین-افغانستان را عادی سازیم و هدف آن انجام چهار بار در ماه باشد.
ژو یونگبیائو استاد دانشکده سیاست و روابط بینالملل دانشگاه لانژوگفت: بیشتر این مسیرها ظرفیت محدودی دارند و مسیرهای دیگر مانند مسیر زمینی و کریدور هوایی همگی ظرفیت نسبتاً کمی دارند. چین همچنین یک مسیر هوایی را برای ارسال جلغوزه از افغانستان راه اندازی کرد.
شرکت ((فان چینا افغان)) برای سرمایه گذاری در افغانستان ابراز علاقه نمود
به گزارش طلوع نیوز (17تیر)، شرکت چینی "فان چینا افغان" اعلام نمود: قصد دارد به ارزش ۳۵۰ میلیون دلار در بخشهای تولید برق، ساخت کارخانه سیمان و بخش بهداشت و درمان افغانستان سرمایهگذاری کند. مولوی عبدالکبیر سرپرست ریاستالوزرا در دیدار با رییس شرکت چینی مذکور از تضمین امنیت این شرکت و اعضای آن در افغانستان به او قول داد.
عبداللطیف نظری معاون وزارت اقتصاد گفت: در حدود ده میلیارد دلار جذب سرمایهگذاری داشتیم، همچنین نرخ تورم را کاملا کنترل کردیم و از دستاوردهای دیگر امارت اسلامی افزایش صادرات است. اما اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، عدم شناسایی، صدور روادید و مشکلات بانکی را موانع بزرگ سرمایه گذاری در کشور می داند.