اخبار اقتصادی عراق - کربلای معلی
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی عراق - کربلای معلی در دهه سوم خردادماه 1402، مندرج در سانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد:
بررسی پروژه راه آهن شلمچه - بصره در دیدار استاندار بصره با سفیر ج.ا.ایران در عراق
استاندار بصره و سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق طرح اتصال ریلی میان شلمچه و بصره را بررسی کردند. به گزارش بغداد الیوم، اسعد العیدانی استاندار بصره و محمد کاظم آل صادق سفیر جمهوری اسلامی ایران در عراق روز چهارشنبه 24 خرداد ماه با یکدیگر ملاقات و در خصوص آخرین وضعیت طرح اتصال ریلی میان بصره و شلمچه مذاکره کردند. دفتر رسانه ای استاندار بصره اعلام کرد که العیدانی جزئیات مختلف تحولات میدانی پروژه ریلی مذکور و سایر موضوعات فیمابین را با سفیر ایران بررسی کرد.(بغداد الیوم)
تقدیر رئیس اتاق بازرگانی کربلاء از اقدامات عتبه حسینی
رئیس اتاق بازرگانی کربلای معلی از پروژههای در حال احداث شهری، اقتصادی، درمانی و آموزشی که توسط عتبه حسینی (ع) در شهر مقدس کربلا انجام میشود، تقدیر کرد. مهندس زمان العواد رئیس اتاق به خبرگزاری نون گفت: پروژههای اجرا شده توسط عتبات عالیات در استان کربلا قابل ستایش هستند. از جمله این طرحهای اقتصادی و کشاورزی مهم، نخلستان فدک است که اکنون به مراحل ثمردهی رسیده و برداشت محصولات مختلف آن آغاز شده است. به همین ترتیب برنامه ارتقاء سلامت و درمان که با ایجاد چندین بیمارستان و مرکز درمانی با هدایت و مدیریت تولیت حرم مطهر حسینی، شیخ عبدالمهدی کربلایی، انجام شده است، قابل ذکر میباشد. به ویژه بنیاد بینالمللی انکولوژی بیمارستان وارث، بیمارستان زین العابدین و همچنین بیمارستان الکفیل وابسته به حرم مطهر عباس (ع) از جمله این اقدامات ماندگار میباشد. از اقدامات دیگر قابل ذکر عتبه حسینی، رایگان کردن درمان کودکان و جوانان زیر (15) سال شهر کربلاء در بیمارستانها و مراکز درمانی عتبات میباشد. (خبرگزاری نون)
امضای 11 یادداشت تفاهم همکاری مشترک در سفر السودانی به قاهره
السودانی نخست وزیر عراق که در راس هیاتی سیاسی – اقتصادی در تاریخ 13 ژوئن به قاهره سفر کرد، در کنفرانس مطبوعاتی مشترک با همتای مصری خود مصطفی مدبولی، اعلام کرد 11 تفاهم نامه همکاری در نقشه راه روابط عراق و مصر امضا شد. براساس بیانیه دفتر نخست وزیری عراق، دو طرف روابط دوجانبه و شماری از مسائل و پروندههای مشترک را بررسی و بر توسعه همکاری مشترک بین عراق و مصر در زمینههای مختلف تاکید کردند. تاسیس مجمع تجاری مصر و عراق در بغداد یکی از توافقات این سفر بود.
سرمایه گذاری شرکت های قطری در عراق
3 شرکت قطری از امضای توافقاتی با سازمان ملی سرمایهگذاری عراق برای اجرای چند پروژه از جمله ساخت دو نیروگاه 2400 مگاواتی خبر دادند. شرکت قطری «اورباکون» در بیانیه اعلام کرد که توافقنامه شراکت 25 ساله با سازمان ملی سرمایهگذاری عراق برای ساخت دو نیروگاه تولید انرژی به ارزش 2.5 میلیارد دلار امضا کرده که به کاهش وابستگی عراق به ایران در تأمین سوخت کمک میکند. عراق حدود 30-40 درصد سوخت مورد نیاز نیروگاههای خود را از ایران تأمین میکند. از سوی دیگر، شرکت هلدینگ سرمایهگذاری قطر با انتشار بیانیهای از امضای 3 یادداشت تفاهم به ارزش 7 میلیارد دلار برای مدیریت بیمارستانها و توسعه شهرکهای جدید پیشرفته و ساخت هتلهای 5 ستاره با 10 هزار اتاق خبر داد. (خبرگزاری اینا)
خودکفایی عراق در تولید گندم
وزرات کشاورزی عراق از برنامه این کشور برای زیر کشت بردن 2 میلیون هکتار از زمینهای زراعی و تولید 4 میلیون تن گندم خبر داد. روزنامه الصباح نوشت: عباس العلیاوی، وزیر کشاورزی عراق گفت که در آغاز فصل زراعی سال 2023 توانستیم بیش از 2 میلیون هکتار از زمینهای کشور را زیر سطح کشت ببریم. وی افزود که بازتاب این امر در تولید فصل زراعی با بیش از 4 میلیون تن گندم بوده که بسیار نویدبخش است. اثیر داود الغریری، وزیر بازرگانی عراق نیز اعلام کرد این کشور در فصل جاری در تامین نیاز خود به گندم به خودکفایی رسیده است. وی خاطرنشان کرد: با ادامه روند خرید گندم از کشاورزان که شاهد افزایش آن در استانهای شمال بغداد و اقلیم کردستان هستیم، مجموع مقادیر عرضه شده گندم تا به امروز از مقدار مورد انتظار فراتر رفته است. (الصباح)
مشارکت قطر در پروژه بزرگ جاده توسعه عراق
مشاور نخستوزیر عراق در امور حمل و نقل از تشکیل کمیتههای مشترک میان عراق و قطر برای بررسی مشارکت قطر در پروژه جاده توسعه خبر داد. به گزارش روزنامه الصباح، «ناصر الاسدی»، مشاور نخستوزیر عراق در امور حمل و نقل، گفت که کمیتههای فنی عراق مذاکرات با کشورهایی که تمایل به مشارکت در این پروژه راهبردی را دارند آغاز کرده و در نشستی که اواخر ماه گذشته در بغداد با حضور وزرای حمل و نقل کشورهای همسایه برگزار شد، پیشنهادها و پرسشها و جزئیات مربوط به این پروژه بررسی شد. به گفته الاسدی، در سفر امیر قطر به بغداد توافقاتی کلی انجام شد که به موجب آن کمیتههای مشترکی میان دو کشور تشکیل میشود و در این کمیتهها قطر فازهایی در پروژه جاده توسعه را برای سرمایهگذاری انتخاب میکند. مشاور نخستوزیر عراق در ادامه افزود که کشورهای همسایه از جمله عربستان و ایران و کویت و سوریه طرحهایی درباره نحوه اتصال مسیرهای مواصلاتی خود به این مسیر را دادهاند و عراق به همه آنها اطمینان داده که در این پروژه شریک خواهند بود. پیش از این، یونس خالد، مدیرکل شرکت کل راه آهن عراق، گفت که پروژه راهبردی جاده توسعه، پروژه مکمل بندر بزرگ فاو است و بزرگترین پروژه در سطح عراق به شمار می رود که شامل خط راه آهن دوگانه و جاده ای است که با آخرین فناوریها احداث میشود. وی اشاره کرد که این پروژه در سال 2028 به بهره برداری می رسد و گذرگاه مهمی از عراق به بازارهای اروپا خواهد بود.(الصباح)
رشد بی سابقه روابط تجاری عراق و چین
صادرات عراق به چین در سال گذشته، حدود دوم سوم تبادل تجاری دو کشور را تشکیل داده است. به گزارش روزنامه الصباح، تبادل تجاری بین عراق و چین در سال 2022، به 53 میلیارد و 372 میلیون و 463 هزار دلار رسید که صادرات عراق به چین حدود 64.50 درصد از آن بود. عراق در سال 2022، 18 کالا به ارزش مالی 39 میلیارد و 384 میلیون و 746 هزار دلار به چین صادر کرد که بارزترین آن نفت و سوخت فسیلی بود. چین نیز کالاهای متعددی به عراق به ارزش 13 میلیارد و 987 میلیون و 717 هزار دلار که به بیش از 70 نوع کالا می رسد، صادر کرد که بارزترین آن ابزارآلات مکانیکی بود. گفتنی است تبادل تجاری بین چین و کشورهای عربی در سال 2022، 4 برابر تبادل تجاری دو طرف در 15 سال گذشته بود. عربستان در آوریل 2023 بزرگترین صادرکننده نفت به چین بود و عراق نیز در رتبه سوم بیشترین صادرات نفت به چین قرار گرفت. (الصباح)