اخبار اقتصادی پاکستان – اسلام آباد
اهم اخبار و تحولات اقتصادی پاکستان در هفته چهارم دی ماه 1401 مندرج در روزنامهها و رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه می گردد.
افزایش شدید قیمت کودها
در چند سال اخیر، انواع کودها به دلایلی از دسترس کشاورزان خارج شده است. از میان سه کود اصلی، پتاس اولین موردی بود که دو سال پیش زمانی که قیمت آن به بیش از 16000 روپیه در هر کیسه افزایش یافت، مورد توجه کشاورزان قرار نگرفت. مورد بعدی دی آمونیوم فسفات (DAP) بود که قیمت آن در یک سال سه برابر شد. امسال نیز نوبت اوره است که با افزایش تقاضای اوره ، کاهش تولید و افزایش قیمت ها، رو به کاهش است.
https://www.dawn.com/news/1731792
فرصت های توسعه مناسبات پاکستان با چین در پس از سیاست کوید صفر چین
غلام قادر، رایزن بازرگانی سفارت پاکستان در چین گفت: امیدوارم تولیدکنندگان، صادرکنندگان و تولیدکنندگان پاکستانی به اینجا بیایند و این بازار شگفت انگیز را کشف کنند. از آنجایی که چین محدودیتهای مربوط به کووید-19 را کاهش میدهد، فکر میکنم یک چرخش بزرگ برای تولیدکنندگان پاکستانی اتفاق خواهد افتاد.
قدیر با نگاهی به سال گذشته اذعان کرد که سال سختی برای اقتصاد جهانی بوده است. با وجود این، پیشرفت هایی حاصل شده است. گیلاس پاکستان اجازه صادرات به چین را دریافت کرده است که بازاری معادل 2 میلیارد دلار دارد. صادرات دانه کنجد ما به چین با 50 درصد افزایش نسبت به سال قبل به 59.09 میلیون دلار در ژانویه تا سپتامبر 2022 رسید. صادرات برنج پاکستان به چین از رقم تاریخی یک میلیون تن گذشت. ما همچنین در حال نهایی کردن پروتکل های تجاری برای محصولات لبنی و گوشتی هستیم. بازاری که حدود 20 میلیارد دلار ارزش دارد.
به گفته وی، امسال تمرکز بر تجارت الکترونیک خواهد بود. در چین، بیشتر فروش از طریق تجارت الکترونیک صورت میگیرد. بنابراین، ما صادرکنندگان و تولیدکنندگان پاکستانی خود را حساس میکنیم که به چین بیایند و از تسهیلات فوقالعاده دولت چین و استانها استفاده کنند که شامل انبارداری، دفاتر بدون اجاره و سایر امکانات وابسته است.
او گفت: «از آنجایی که سال 2023 سال مبادلات گردشگری پاکستان و چین است، بستههای بسیار ویژه و یک کتاب راهنمای کامل برای تسهیل سفر از چین به پاکستان تولید خواهیم کرد
بر اساس دادههای بانک جهانی، صادرات پاکستان به چین از 2652 میلیون دلار در سال 2013، زمانی که BRI پیشنهاد شد،با رشد بیش از 35 درصد همراه بود و به 3589 میلیون دلار در سال 2021 افزایش یافت.
https://tribune.com.pk/story/2396323/ccp-asks-for-strict-enforcement-of-laws
کاهش تولید صنایع مادر
تولید در مقیاس بزرگ (LSM) در آبان ماه سال گذشته نسبت به ماه مشابه سال گذشته رشد منفی 5.49 درصدی داشته که عمدتاً ناشی از کندی فعالیتهای اقتصادی در کشور است. بر اساس دادههای منتشر شده توسط اداره آمار پاکستان، این سومین ماه متوالی برای صنایع بزرگ بود که نرخ رشد منفی را به ثبت رساند. بخش صنعت در حال ثبت رشد منفی است که عمدتاً به دلیل کندی فعالیت های اقتصادی در بحبوحه ابهامات سیاسی، توقف گازرسانی به صنایع و در دسترس نبودن مواد خام است.
https://www.nation.com.pk/18-Jan-2023/big-industry-posts-negative-growth-of-5-49pc-in-nov-2022
گشایش نمایشگاه محصولات ایران در کراچی
آقای عرفان اقبال شیخ، رئیس FPccI، اظهار امیدواری کرد که پاکستان و ایران به دلیل همسایگی و داشتن مرز مشترک 909 کیلومتری، میتوانند تجارت دوجانبه خود را در مدت زمان کوتاه 2 تا 3 سال از طریق ایجاد وابستگی متقابل و مکمل در خود به 5 میلیارد دلار برسانند. آقای عرفان اقبال شیخ اطلاع داد که تجارت منطقه ای 75 درصد بلوک های اقتصادی منطقه ای را تشکیل می دهد و این یک کلید آزمایش شده برای شکوفایی منطقه است. نه تنها در قیمت گذاری محصول از نظر هزینه رقابتی است، بلکه باعث صرفه جویی در هزینههای حمل و نقل، صرفه جویی در زمان و ایجاد همکاری اقتصادی سالم میشود. شایان ذکر است که نمایشگاه کالاهای ایران در مرکز اکسپو کراچی آغاز به کار کرد، در حالی که آقای کامران تسوری، فرماندار سند، آقای سلیمان چاولا، معاون FPccI، به همراه دیپلمات های ایرانی، این نمایشگاه را افتتاح کردند.
75 شرکت ایرانی تواناییهای خود را در محصولات و خدمات متنوع از جمله نفت و گاز، صنایع پتروشیمی، صنایع آب و برق، مواد غذایی (لبنیات، شیر، شیرینی و شکلات)، سیم خاردار، محصولات پلیمری، کاشی و سرامیک، مفتول گالوانیزه، معدن، فولاد و صنایع وابسته، مصالح ساختمانی، محصولات کشاورزی، ماشین آلات مختلف، محصولات بسته بندی، لوازم خانگی، فرش و غیره به نمایش میگذارند. آقای سلیمان چاولا، معاون FPccI، تاکید کرد وابستگی پاکستان به ایران بیشتر از وابستگی این کشور به پاکستان است و دلیل آن منابع انرژی آنهاست.
وی افزود: میتوانیم سوختهای فسیلی را از طریق زمینی وارد کنیم که ارزانترین مسیر برای واردات است. آقای سلیمان چولا خبر داد که در واقع ذخایر گاز طبیعی پاکستان رو به اتمام است و ما واردات RlNG را آغاز کرده ایم. در سال 2011 در زمینه گاز 100 درصد خودکفا بودیم و در سال 2021 خودکفایی ما به 82.3 درصد کاهش یافته است. آقای کامران تسوری، فرماندار سند تاکید کرد که دفتر وی برای تبدیل سند به استانی دوستدار تجارت، سرمایه گذاری، صنعتی شدن و تجارت، سنگ تمام میگذارد. وی افزود که تنها راه پیش روی سند، صنعتی شدن و ارتقای اجتماعی است. آقای تسوری اظهار داشت که FPccI شریک مناسبی برای چنین نمایشگاههای است و شبکه FPccI در تمام بخش ها و صنایع کشور میتواند تجارت دوجانبه با ایران را به پتانسیل واقعی خود برساند.
ورود هیئت روسی به پاکستان
در یک تحول مهم، پاکستان و فدراسیون روسیه در هشتمین نشست کمیسیون بین دولتی پاکستان روسیه در زمینه همکاریهای تجاری، اقتصادی، علمی و فنی در اسلام آباد شرکت کردند. یک هیئت بلندپایه از روسیه، از جمله وزیر انرژی این کشور، ن. جی شولگینوف، به پاکستان رفتند. انتظار میرود که اعضای هیئت روسی به ریاست ن. جی شولگینوف، وزیر انرژی، با نخستوزیر شهباز شریف و سایر وزرای دولت دیدار کند. این هیئت در مورد نهایی کردن قرارداد احتمالی نفت و گاز طبیعی مایع (LNG) با تخفیف با پاکستان گفتگو خواهد کرد. به گفته منابع رسمی، مقامات پاکستانی در مورد خرید نفت خام و فرآوردههای نفتی با 30 درصد تخفیف از روسیه گفتگو خواهند کرد. با این حال، بحث خرید گاز LNG نیز در دستور کار این مذاکرات است. این منابع اظهار داشتند که اگر پاکستان بتواند با روسیه معامله ای را با نرخ های تخفیفی انجام دهد ، این به دولت فدرال اجازه می دهد تا سالانه 2 میلیارد دلار پس انداز کند. ریاست هیئت روسی برعهده وزیر انرژی این کشور، ن. جی شولگینوف، است و سردار ایاز صدیق وزیر امور اقتصادی، تیم پاکستانی را طی مذاکرات سه روزه در اسلام آباد همراهی خواهد کرد. تیم های فنی هر دو کشور در مورد موضوعات مربوط به تجارت و سرمایه گذاری، کشاورزی، انرژی، گمرک، صنعت، آموزش، علم و فناوری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباطات (جاده و خدمات پستی)، راه آهن و امور مالی بحث خواهند کرد. مسادیک مالک وزیر نفت اعلام کرده بود که روسیه موافقت کرده است تا نفت خام را با قیمت های تخفیفی به پاکستان بدهد.
https://www.nation.com.pk/17-Jan-2023/pakistan-russian-federation-to-meet-in-islamabad
کاهش شدید ارزش پول ملی
نرخ ارز اساساً تحت تأثیر کاهش شدید ذخایر ارزی بانک مرکزی قرار گرفته است که به پایینترین حد در 9 سال اخیر یعنی 4.34 میلیارد دلار رسیده است. بازار سهام 3.5 درصد سقوط کرد و در 38342.21 واحد بسته شد. کارشناسان ارز گفتند که روپیه "علیرغم مدیریت بانک دولتی پاکستان (SBP)" در حال کاهش بوده است و در برابر دلار در 228.66 روپیه بسته شد. در بحبوحه کمبود دلار، شکاف بین نرخ های آن در بازارهای بین بانکی و بازار آزاد به میزان قابل توجهی افزایش یافته است که به شدت به اقتصاد آسیب وارد کرده و حوالهها را از کانال بانکی قانونی به بازار خاکستری منحرف کرده است.یک بانکدار ارشد گفت: «کاهش شدید ذخایر ارزی زیانهای جبرانناپذیری را به اقتصاد وارد کرده و اعتماد تجاری را از بین برده است». بانکداران بر این باورند که کشور به زودی متوجه کمبود فرآوردههای نفتی و اقلام اساسی اساسی مانند اقلام غذایی خواهد شد.
https://www.dawn.com/news/1732271/weakening-rupee-raises-fears-about-economy
تصویب مکانیسم تجارت تهاتری توسط دولت
کمیته هماهنگی اقتصادی (ECC) کابینه 1.31 میلیارد روپیه کمک های بلاعوض را برای پروژههای برق و زیرساخت تصویب کرد. علاوه بر این، اجازه واردات تراکتورهای کشاورزی پنج ساله را صادر کرد . در این جلسه که به ریاست وزیر دارایی اسحاق دار برگزار شد ، مکانیسم تجارت مبادله ای B2B، به ویژه در مواردی که کانال های بانکی وجود ندارد و به طور کلی تجارت با سایر کشورها را تسهیل میکند، تصویب گردید.