معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۱/۰۹/۳۰- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۱۱

اخبار اقتصادی پاکستان - کویته

اهم اخبار و تحولات اقتصادی ایالت بلوچستان پاکستان در هفته چهارم آذر ماه 1401 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

آمار واردات اقلام مختلف به پاکستان در ماه‌های ژوئیه تا نوامبر 2022 و مقایسه آن با سال 2021

طبق گزارش اداره آمار پاکستان واردات محصولات نفتی در پنج ماهه نخست سال مالی 23-2022 شاهد رشد منفی 8.11 درصدی بوده و در مقایسه با 8.379 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته به 7.7 میلیارد دلار رسیده است. اما واردات نفت خام در دوره مذکور با رشد 10.55درصدی، در مقایسه با 2.056 میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته به 2.273 میلیارد دلار رسید.

واردات گاز طبیعی در مقایسه با 1.918 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته به 1.584 میلیارد دلار، واردات محصولات کشاورزی و سایر مواد شیمیایی به 4.370 میلیارد دلار در مقایسه با 6.112 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته، واردات ماشین آلات به 2.760 میلیارد دلار در مقایسه با 34.788 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته، واردات بخش حمل و نقل در مقایسه با 1.92 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته به 1.022 میلیارد دلار و واردات مواد غذایی به 4.08 میلیارد دلار در مقایسه با 4.015 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته رسیده است.

واردات پاکستان در مجموع طی ماه­های ژوئیه تا نوامبر 2022 به میزان 26.221 میلیارد دلار در مقایسه با 32.983 میلیارد دلار در مدت مشابه سال گذشته بوده که کاهش 20.50 درصدی را نشان می دهد. کسری تجاری پاکستان در این دوره 30.77 درصد کاهش یافت و در مقایسه با 20.621 میلیارد دلار در مدت مشابه سال مالی گذشته به 14.276 میلیارد دلار رسید. منبع: سایت خبری پاکستان پرو

واردات 450 هزار تن گندم از طریق بندر گوادر

بنا به گزارش سایت خبری گوادر پرو ، کمیته هماهنگی اقتصادی کابینه فدرال با واردات 450 هزار تن گندم از یک شرکت روسی از طریق بندر گوادر موافقت کرده است. این گندم با نرخ 372 دلار در هر تن وارد می‌شود و مقرر گردیده هرگونه هزینه اضافی در حمل و نقل داخلی از بندر گوادر بر عهده سازمان ذخیره محصولات کشاورزی پاکستان باشد و در زمان ارائه ذخایر گندم از دولت های ایالتی دریافت شود.

انتظار می­رود اولین محموله گندم در تاریخ 25 دسامبر 2022 به بندر گوادر برسد اما چارچوب زمانی حمل بین 1 فوریه تا 31 مارس 2023 تصویب شده است. این توافق جهشی به سوی افزایش پتانسیل طبیعی بندر گوادر به عنوان یک قطب استراتژیک در منطقه است که محاسبه شده می‌تواند 10 میلیارد دلار در تولید ناخالص داخلی به اقتصاد پاکستان کمک کند. منبع: سایت خبری گوادر پرو

افزایش درآمد شرکت هواپیمایی بین المللی پاکستان پس از آغاز پرواز به شهر استانبول

شرکت هواپیمایی بین المللی پاکستان  (PIA)موفق شده پس از شروع پرواز به ترکیه با همکاری ترکیش ایرلاینز درآمد خود را به 2 میلیارد روپیه افزایش بدهد.  PIA هر هفته شش پرواز از اسلام آباد و لاهور به استانبول انجام می دهد. این مسیر پروازی از تاریخ 15 نوامبر سال جاری آغاز شده و براساس گزارش­ها طی یک ماه بیش از 38000 بلیط برای مسیرهای فوق به فروش رفته است.

لازم به ذکر است بین اسلام آباد و تهران خط پروازی وجود نداشته و دولت پاکستان سال­هاست که از برقراری این خط طفره می­رود. همچنین کارشکنی وزارت هوانوردی پاکستان تاکنون مانع از برقراری پرواز کویته- زاهدان شده و بدین وسیله فعالان تجاری بین دو کشور را با مشکلات عدیده ای روبرو ساخته است. منبع: Pakistan Pro

صنعت تولید عسل پاکستان

در سال 2021 واردات عسل پاکستان 1.94 میلیون دلار بوده است. براساس آمار تولید سال 2017، پاکستان تنها 0.8٪ (15750تن) در تولید جهانی عسل مشارکت داشته است. طبق گزارش شورای بازرگانی پاکستان در ماه می 2022، این کشور 24 درصد از تولید سالانه عسل خود را صادر می‌کند.

هشت گونه زنبورعسل از 20000 گونه زنبور شناخته شده در سطح جهان برای تولید عسل وجود دارد که چهار گونه آن در پاکستان موجود می­باشد و دو گونه زنبور اروپایی و زنبور کوهی را می­توان اهلی کرد. 27000 مرکز پرورش زنبور در پاکستان وجود دارد و تخمین‌های رسمی نشان می‌دهد که پرورش زنبور عسل بیشتر در شمال پنجاب (راولپندی، جهلم و چکوال) متمرکز است. در عین حال پتانسیل عظیمی در امتداد مرزهای غربی برای پرورش زنبور وجود دارد. بیشترین عمده فروشی عسل در بازار ترناب شهر پیشاور انجام می‌شود. می­توان گفت در پاکستان هیچ شرکت بزرگی که صرفاً بر تولید عسل متمرکز باشد وجود ندارد. از سوی دیگر دولت پاکستان از زنبورداران حمایت نمی­کند و آزمایشگاه‌های تست عسل  استانداردهای پایینی دارند و سیاست‌های مالیاتی به این بخش آسیب وارد نموده است.

در پاکستان 53 درصد عسل اقاقیا، 40 درصد عسل سدر و7 درصد عسل سایر گونه‌ها (مرکبات، زیتون روسی، شبدر و...) تولید می­شود. عسل سدر در امارات متحده عربی و عربستان سعودی به ازای هر کیلوگرم 8000 روپیه به فروش می رسد. عمران خان نخست وزیر سابق "ابتکار کاشت یک میلیارد درخت" را در دسامبر 2020 با هدف افزایش کیفیت و کمیت تولید سالانه و تامین معیشت پایدار برای زنبورداران راه اندازی کرد. این طرح برای افزایش تولید عسل از 15000 تن به 70000 تن و ایجاد بیش از 80000 شغل پیش بینی شده است.

دکتر عدنان خان نیازی استادیار مرکز بیوشیمی و بیوتکنولوژی کشاورزی در دانشگاه کشاورزی فیصل آباد نیز بر این باور است که می‌توان حداقل ده برابر تولید عسل را افزایش داد. زیرا هزاران هکتار زمین بایر در منطقه تهل و دیگر بیابان‌ها در ایالت­ها وجود دارد که برای اهداف زنبورداری مناسب است. عسل مرغوب مزرعه از درختان عناب و اقاقیا به دست می آید که می‌تواند به راحتی در این مناطق رشد کند. پیش‌بینی می‌شود که ارزش بازار عسل پاکستان تا سال 2027 به بالای 450 میلیون دلار برسد، اما برای رفع محدودیت‌های فوق‌الذکر و باز کردن پتانسیل واقعی صنعت، نیاز به یک استراتژی هدفمند می­باشد که فعلأ جای آن خالی است. منبع: پاکستان پرو

وضعیت بدهی­های داخلی و خارجی پاکستان

بانک جهانی در آخرین گزارش خود با عنوان «گزارش بدهی بین‌المللی 2022» اعلام نمود کل بدهی خارجی پاکستان تا سال 2021 به 130.433 میلیارد دلار رسیده که شامل استفاده از اعتبار 10.841 میلیارد دلاری صندوق بین‌المللی پول نیز می­شود.

از سوی دیگر حجم بدهی داخلی دولت پاکستان تا اکتبر 2022 به 50 تریلیون روپیه رسیده و دولت قصد دارد 5 تریلیون روپیه بین ماه­های دسامبر 2022 تا فوریه 2023 وام بگیرد. براساس طرح استقراض برنامه ریزی شده تا 23 فوریه 2023 بانک مرکزی، دولت قرار است بیش از 4 تریلیون روپیه از اوراق خزانه داری بازار و بیش از 1 تریلیون روپیه از طریق اوراق سرمایه گذاری پاکستان  و (اوراق قرضه اسلامی) وام دریافت نماید. انتظار می رود استقراض صکوک تازه به صنعت بانکداری اسلامی‌گزینه‌های بیشتری برای استقرار بدون دخالت سود بدهد، در حالی که درآمدهای حاصل از اوراق قرضه بازار ثانویه به دولت کمک می‌کند تا نیازهای استقراضی خود را در بحبوحه بحران فلج کننده نقدینگی برآورده کند. منبع: Pakistan Pro

اقدامات رفاهی و توسعه در ایالت بلوچستان

میرعبدالقدوس بزنجو سروزیر ایالت بلوچستان در جمع اساتید و دانشجویان مناطق مختلف در کاخ سروزیری از ارائه کارت سلامت در ایالت بلوچستان خبر داد و گفت: من از دولت های سابق بلوچستان انتقاد نخواهم کرد. دولتی در ایالت موفق خواهد بود که برای مردم رفاه و توسعه ایجاد نماید. با کمک ارتش بعد از کرونا دوباره تجارت مرزی را آغاز نمودیم. 6 گذرگاه مرزی دیگر در مناطق مرزی با ایران ایجاد خواهد شد. با توجه به توافقنامه ریکودیک 8 هزار شغل در بلوچستان ایجاد می‌شود. منبع: آزادی

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما