اخبار اقتصادی غنا
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی کشور غنا در هفته سوم آذر ماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح ذیل ارائه میگردد:
شرکت رئیسجمهور غنا در گردهمایی روز کشاورز و درخواست از مردم برای حمایت از بودجه 2023؛
به گزارش روزنامه Daily Graphic مورخ شنبه 3 سپتامبر 2022، آقای نانا آکوفو آدو رئیسجمهور غنا در مراسم روز کشاورز از مردم این کشور خواست تا به منظور کمک به بازگرداندن اقتصاد به مسیر اصلی و رشد اقتصادی از بودجه سال 2023 حمایت کنند. وی گفت که اقدامات ذکر شده در بودجه نشان میدهد که دولت به دنبال کاهش هزینهها و بسیج درآمدهای مورد نیاز برای توسعه میباشد. وی در سخنانی به مناسبت 38مین سالگرد روز ملی کشاورز در شهر کوفوریدو واقع در استان شرقی خطاب به حضار گفت: ((امروز این برای ما کامل روشن است که برای ساختن غنای مورد نظر خودمان فقط میتوانیم به خودمان تکیه کنیم)). وی گفت که دولت از فرصتهای ایجاد شده در اثر بحران اقتصادی برای تسریع نوسازی و مکانیزهسازی کشاورزی استفاده خواهد کرد.
آقای آکوفو آدو با اشاره به رویدادهای جهانی اخیر که به بحران غذایی در سراسر جهان منجر شده است اظهار داشت که باید قدردانی بیشتری از کشاورزان و ماهیگیران غنایی به دلیل زحمات آنان در کمک به تامین نیازهای غذایی مردم غنا به عمل آید. وی گفت که دولت از سال 2017 مداخلات راهبردی در بخش کشاورزی به عمل آورده است تا زنجیره ارزش افزوده را تقویت نماید که از آن جمله میتوان به برنامه ((هر ناحیه، یک کارخانه)) اشاره کرد. وی اظهار داشت: ((ذکر این نکته مفید است که از 296 کارخانهای که ذیل برنامه هر ناحیه، یک کارخانه در حال احداث هستند تعداد 172 کارخانه کشاورزی محور میباشند و به فرآوری محصولات کشاورزی سرعت میبخشند)).
وی گفت که یکی از اقداماتی که تاکنون انجام شده است، ایجاد بازاری به صورت آزمایشی در اکرا توسط وزارت غذا و کشاورزی بوده است که در آن موادغذایی همچون برنج، پلنتین و یام از مناطق تولید برای فروش مستقیم به مصرفکننده عرضه میشود.
انتخاب کشاورز نمونه سال 2022؛
به گزارش روزنامه Daily Graphic مورخ شنبه 3 سپتامبر 2022، آقای نانا یاو سارپونگ سیریبو 43 ساله از منطقه جوآبن استان آشانتی که برای بیش از 22 سال در حوزه کشاورزی فعال میباشد، به عنوان کشاورز نمونه سال 2022 انتخاب شد. به عنوان جایزه به وی یک دستگاه تراکتور، یک چک به مبلغ 1میلیون سدی (توسط بانک توسعه کشاورزی اعطا شد)، و پوشش بیمه عمر اعطا گردید. در کنار کشاورز نمونه، جایزه صیاد نمونه که یک دستگاه تراکتور بوده است نیز به آقای الکس کودجو از شهر المینا واقع در منطقه مرکزی تقدیم شد.
عنوان دومین کشاورز سال به آقای ست آگیبی فوسو از ناحیه شمالی کینتامپو در منطقه بونوی شرقی تعلق گرفت و معاون سابق دانشگاه آموزش وینبا پروفسور آکواسی آمیاو از ناحیه تچیمان در منطقه بونوی شرقی واجد عنوان سوم گردید (جایزه هرکدام وی یک دستگاه تراکتور و یک دستگاه سم پاش بود که توسط اگزیم بانک و استندبیک بانک غنا تقدیم گردید).
در این مراسم همچنین جوایزی به دامدار نمونه و برترین کشاورز زن تقدیم شد. در مجموع 20 نفر از کشاورزان، صیادان و دامداران غنایی جوایزی را دریافت کردند.
مراسم اعطای جوایز به منظور قدردانی از کشاورزان و صیادان سختکوش و شجاع که سهم عمدهای در امنیت غذایی غنا دارند تحت عنوان ((تسریع توسعه کشاورزی از طریق گسترش زنجیره ارزش افزوده در غنا)) با حضور رئیسجمهور، وزرای دولت، نمایندگان پارلمان، شهرداران، روسای قبایل، کشاورزان و صدها نفر از اقشار مختلف برگزار شد.
معاون رئیسجمهور غنا: ما متعهد به آموزش فنی و حرفهای هستیم؛
به گزارش روزنامه Ghanaian Times مورخ جمعه 2 دسامبر 2022، آقای محمدو باوومیا معاون رئیسجمهور غنا در زمان افتتاح برنامه توسعه مهارتها و اشتغال آهافو (Ahafo) تاکید کرد که دولت بر اولویت آموزش فنی و حرفهای به منظور توسعهی مهارتهای جوانان خود را متعهد میداند. وی گفت که تمامی ملتهای توسعهیافته در سراسر جهان بر توسعه آموزش فنی و حرفهای تمرکز داشتهاند. وی اشاره داشت که در قالب برنامه توسعه مهارتها و اشتغال آهافو در ابتدا برای 1200 جوان منطقه گوآسو واقع در مرکز آهافو آموزشهای لازم ارائه خواهد شد. آموزشهای تحت این برنامه عبارتند از: مکانیکی خودرو، جوشکاری، مد و طراحی، دکوراسیون، بنایی، نجاری، برقکاری و فناوری اطلاعات و ارتباطات. تامین مالی این برنامه نیز برعهده شرکت Newmont از شرکتهای مهم حوزه طلا میباشد که مبلغ 1میلیون غناسدی را بدین منظور اختصاص داده است. البته شرکتهای دیگری همچون Golden Team Mining Company و German International Cooperation نیز مشارکت دارند.
درخواست سازمان مردم نهاد ((SEND Ghana)) از دولت: وابستگی به کمکهای شرکای توسعهای را کاهش دهید؛
به گزارش روزنامه Daily Graphic مورخ شنبه 3 سپتامبر 2022، سازمان مردم نهاد ((SEND Ghana)) از دولت غنا خواسته است تا وابستگی این کشور در تامین منابع مالی پروژهها به کمکهای توسعهای خارجی را کاهش دهد. بنا بر استدلال این سازمان مردم نهاد، بودجههای اختصاص یافته توسط شرکای خارجی به تدریج کاهش خواهد یافت و لذا اتکای بیش از حد به حمایتهای خارجی نتیجه معکوس دارد و میتواند در آینده نزدیک مشکلساز شود. در بیانیه این سازمان مردم نهاد آمده است که با توجه به آشفتگیهای اقتصادی جهانی، دولت با خطر عدم تامین بودجه مورد نیاز از محل کمکهای خارجی روبرو شده است و این به نوبه خود بر تامین مالی پروژههای حوزه کشاورزی، آب و بهداشت در سال 2023 تاثیر میگذارد.
سازمان مردم نهاد ((SEND Ghana)) در تحلیل بودجه کشور اظهار داشته است که بودجههای ملی از سال 2019 تا 2023 بیانگر تکیهی بیش از حد بر کمکهای خارجی در تامین مالی پروژههای بزرگ در برخی از وزارتخانههای مهم کشور میباشد. به طور ویژه سرمایهگذاریها در بخشهای آب، فاضلاب و بهداشت در چهار سال اخیر بر کمکهای خارجی متکی بوده است. در بودجه سال 2019 وزارت فاضلاب و منابع آب، 70.26درصد از منابع مالی پیشبینی شده در قالب کمکهای توسعهای خارجی بوده است که در سال 2020 به 82.39درصد افزایش یافت. طبق تحلیل این سازمان مردم نهاد، در بودجه سال 2023 انتظار میرود که 92.22درصد از کل مبالغ اعلام شده از وابستگی به شرکای کمککننده تامین شود و مشارکت دولت غنا که در سال 2022، 8.48درصد بوده است به 1.8درصد در سال 2023 کاهش خواهد یافت.
بنابر گفتهی این سازمان مردم نهاد، 88.9درصد از کل مبالغ پیشبینی شده مربوط به وزارت غذا و کشاورزی در بودجه سال 2021 به کمکهای خارجی وابسته بوده است.
تزریق بیش از 21.1میلیون دوز واکسن کووید19 در غنا؛
به گزارش روزنامه Ghanaian Times مورخ جمعه 2 دسامبر 2022، تا تاریخ 25 نوامبر 2022 در مجموع 21,163,810 دوز واکسن کووید 19 در کشور غنا تزریق شده است. از مجموع 21,163,810 دوز واکسن کووید19 تزریق شده، 12,155,754 نفر دوز اول، 9,097,749 نفر دو دوز تزریق نموده، و 2,639,160 نفر نیز یک دوز یادآور را تزریق کردهاند.
تایید پیشنهاد تجدید ساختار بدهی غنا در سال 2023 توسط صندوق بینالمللی پول؛
به گزارش روزنامه Ghanaian Times مورخ جمعه 2 دسامبر 2022، صندوق بینالمللی پول تایید کرده است که دولت غنا قصد خود را برای انجام تجدید ساختار بدهی برای سال 2023 اعلام نموده است. در اطلاعیهای که در وبسایت صندوق بینالمللی پول منتشر شده است آمده است که: ((مقامات غنا بدهی عمومی خود را در میانمدت ناپایدار ارزیابی کردهاند. همزمان با تلاشها برای کاهش کسری بودجه، آنها قصد خود را برای انجام عملیات جهت تضمین پایداری بدهیها اعلام کردهاند))، همچنین در این اطلاعیه چنین درج شده است که: ((ما از تصمیم مقامات غنایی جهت اجرای سیاستهایی که به پایداری مالیهی عمومی میانجامد استقبال میکنیم. ماهیت تعهدات و عملیات بدهی بین غنا و طلبکاران آن از تصمیمات حاکمیتی است)).
وزیر دارایی غنا آقای اوفوری آتا با ارائه بودجه سال 2023 و سیاست اقتصادی دولت به پارلمان در تاریخ 24 نوامبر 2022 به تجدید ساختار بدهی این کشور اشاره کرد ولیکن وی در مورد اینکه تغییر ساختار بدهی به چه شکل خواهد بود ارائه نکرد و گفت که بعداً اطلاعرسانی خواهد شد.
در حال حاضر میزان بدهیهای عمومی کشور غنا بیش از 460 میلیارد است که نسبت آن به تولید ناخالص داخلی حدود 76درصد میباشد که بیشتر از آستانه پذیرفته شده بینالمللی 55درصد نسبت به تولید ناخالص داخلی است. کارشناسان بر این باورند که بدهیهای غنا به دلیل کاهش درآمدها و افزایش مخارج که ناشی از تقاضای کارگران برای بهرهمندی از خدمات بهتر، پرداخت معوقات و پرداخت سررسید بدهیها است، روندی افزایشی خواهد داشت.
غنا در حال حاضر برنامه صندوق بینالمللی پول جهت حمایت از تراز پرداختها را دنبال میکند. این کشور قصد دارد به منظور بازگشت ثبات اقتصادی و تقویت پول ملی مبلغ 3 میلیارد دلار را طی 3 سال آینده از صندوق بینالمللی پول دریافت کند.
اعطای 82 میلیون یورو کمک توسعهای به غنا توسط دولت آلمان؛
به گزارش روزنامه Ghanaian Times مورخ شنبه 3 دسامبر 2022، دولت غنا و دولت جمهوری فدرال آلمان مذاکرات دوجانبه درخصوص همکاریهای توسعهای را در برلین به پایان رساندند. طبق بیانیهای که توسط وزارت دارایی غنا منتشر شد گفتگوها در تاریخ 28 و 29 نوامبر برگزار گردید. هیئت غنایی به سرپرستی وزیر دارایی و متشکل از معاون وزیر توسعه روستایی، معاون وزیر انرژی، معاون وزیر آموزش و سفیر این کشور در آلمان بوده است. میزبان گفتگوها وزارت توسعه و همکاری اقتصادی آلمان بوده است. در پایان مذاکرات، دولت آلمان تعهدات کمک مالی جدید و اضافی به مبلغ 82 میلیون یورو برای بخشهای حیاتی اقتصاد غنا از جمله توسعه انرژیهای تجدیدپذیر، تقویت بخش مالی، آموزش فنی و حرفهای، تحول دیجیتال، حکمرانی، امنیت غذایی، توانمندسازی زنان و حمایت از شرکتهای خرد، کوچک و متوسط را متقبل شد.
سخنرانان کنفرانس بیتکوین آفریقا: بیتکوین میتواند تغییردهنده بازی برای آفریقا باشد؛
به گزارش روزنامه Daily Graphic مورخ چهارشنبه 7 دسامبر 2022، سخنرانان و کارشناسان شرکتکننده در اولین کنفرانس بیتکوین آفریقا (Africa Bitcoin Conference) در اکرا بر لزوم پذیرش بیتکوین به عنوان کاتالیزوری برای دگرگونی اقتصادی این قاره تاکید کردند. به گفتهی آنان بیتکوین دارای ظرفیت تسهیل تجارت و کسب و کار، تضمین کانالهای پرداخت آسانتر و سریعتر، امکان دسترسی آسان به سیستم مالی و رفع موانعی است که در طول سالها رشد اقتصادی این قاره را متوقف کرده است. آنها گفتند که: ((بیتکوین یک فناوری و یک ارز دیجیتال است که فرصتهای فوقالعادهای را فراهم میکند. ما میخواهیم که آفریقاییها به ویژه جوانان، تمام پیچیدگیهای این فناوری را درک کنند و بتوانند نوآوریها را مطالعه کرده و از آن در جهت پیشرفت خود بهرهمند شوند)). بیش از 800 نفر از حامیان، توسعهدهندگان، کارآفرینان، متخصصان و بازیگران صنعت بیتکوین از سراسر جهان برای شرکت در این رویداد سه روزه در اکرا گرد هم آمدند. هدف از این کنفرانس ابهام زدایی از افسانهها و باورهای نادرست درباره بیتکوین، ارائه اطلاعات درست به مخاطبان آفریقایی در مورد آن و نحوه بهرهمندی مردم آفریقا از مزایای آن بود.
لومه میزبان نشست سالانه امنیت غذایی منطقه ساحل و غرب آفریقا؛
به گزارش خبرگزاری Togo First مورخ چهارشنبه 7دسامبر 2022، شهر لومه پایتخت توگو از تاریخ 6 لغایت 9 دسامبر میزبان 38 امین نشست سالانه شبکه پیشگیری از بحران غذایی در منطقه ساحل و غرب آفریقا بوده است. این نشست که توسط باشگاه کشورهای ساحل و غرب آفریقا و سازمان همکاری اقتصادی و توسعه (OECD) ترتیب داده شده است، به شرکتکنندگان این امکان را میدهد تا نتایج موقت کمپین کشتزارهای کشاورزی 2023-2022 و وضعیت موادغذایی و تغذیه در منطقه ساحل و غرب آفریقا را ارزیابی کنند. شرکتکنندگان در این نشست همچنین در مورد بحرانهای امنیتی و روستایی، تامین غذا، سرمایهگذاری بر روی سیستمهای غذایی منعطف و مدیریت امنیت غذایی بحث و گفتگو نمودند. در آخرین روز این نشست، توگو تجربیات خود را در زمینه سرمایهگذاری در امنیت غذایی و همچنین تابآوری به اشتراک گذاشت.
توگو به دنبال توافق با صندوقبینالمللی پول تا پایان سه ماهه اول سال 2023؛
به گزارش خبرگزاری Togo First مورخ دوشنبه 5دسامبر 2022، دولت توگو به دنبال آن است که تا پایان سه ماهه اول سال 2023 توافق جدیدی را با صندوق بینالمللی پول به امضا برساند. این جدول زمانی توسط سانی یایا وزیر دارایی این کشور در زمان مصاحبهای در حاشیه اجلاس صنعت مالی آفریقا (لومه 29-28نوامبر) اعلام گردید. به گفته این مقام مسئول، این کشور در اوایل سال 2023 با امید به توافق جدید تا پایان سه ماهه مذکور مذاکرات را از سر خواهد گرفت.
پس از آنکه آخرین ترتیبات تسهیلات اعتباری تمدید شده با نتایج رضایت بخش در سال 2020 به پایان رسید، دولت توگو تمایل خود را برای امضای قرارداد جدیدی جهت ادامه اصلاحات ساختاری ابراز نمود. در سال 2021 مذاکرات توگو و صندوق بینالمللی پول از سر گرفته شد ولیکن در ژوئن همان سال پس از بازدید هیئت صندوق بینالمللی پول از لومه، مذاکرات به آینده نزدیک موکول شد. لازم به ذکر است که بحرانهای جهانی از جمله بحران کووید 19 و جنگ روسیه و اوکراین باعث تعویق مذاکرات شده است.
یکی از مسائلی که در پایان ترتیبات تسهیلاتی قبلی مورد توجه قرار نگرفت، خصوصیسازی اتحادیه بانکهای توگو (UTB) است که مطمئناً یکی از بحث برانگیزترین نکات در مذاکرات آینده خواهد بود. موضوع دیگر اصلاحات در جمعآوری درآمدهای مالیاتی و گمرکی است.
تصویب قانون در پارلمان توگو برای تقویت رشد صنعت نساجی؛
به گزارش خبرگزاری Togo First مورخ چهارشنبه 7دسامبر 2022، نمایندگان پارلمان توگو اخیراً قانونی را در راستای حمایت از سرمایهگذاران و فعالان صنعت نساجی به تصویب رساندند. نمایندگان مجلس توگو در ششمین جلسه صحن علنی در سال 2022 در تاریخ 30 نوامبر لایحهای را که منطقه آزاد صنعتی را دربر میگیرد را تصویب کردند. این قانون در حوزه مالیاتی، مالیات بر سود سهام و حق اختراع شرکتها را از سال نهم فعالیت به بعد 10درصد تعیین کرده است. همچنین به موجب این قانون، سرمایهگذاران و مشاغل فعال در منطقه آزاد صنعتی از پرداخت برخی مالیاتها مانند مالیات زمین، مالیات بر درآمد ناشی از خدمات کمک فنی خارجی و سایر عوارض و مالیاتهایی که به طور مشخص ذکر نشده است معاف خواهند بود. علاوه بر این 50درصد از عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده خودروهای تجاری کاهش مییابد.
به گفته کیی میودور، وزیر توسعه سرمایهگذاری، تصویب این قانون توسط نمایندگان ضامن توسعه زنجیره ارزش افزوده یکپارچه از تولید پنبه به عنوان ماده اولیه تا تولید پوشاک به عنوان محصول نهایی خواهد بود. هدف دولت توگو این است تا با استفاده از این قانون از بستر شهرک صنعتی Adetikope برای ایجاد مشاغل بیشتر در این کشور بهره برداری نماید.