اخبار اقتصادی اوکراین
گزیده اخبار و تحولات اقتصادی اوکراین در هفته دوم تیرماه 1401 مندرج در رسانههای این کشور به شرح زیر ارائه میگردد.
-اعلام آمادگی ایران برای کمک به اوکراین در زمینه صادرات غلات، حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه ایران در تماس تلفنی با دیمیتری کولبا وزیر امور خارجه اوکراین از آمادگی کشورش برای کمک به حمل و نقل و صادرات غلات اوکراین از طریق دالانی در دریای سیاه خبر داد. وی در این گفتگو اعلام داشت: مناسبات جمهوری اسلامی ایران و اوکراین در سه دهه گذشته همواره بر اساس دوستی، احترام متقابل، منابع و همکاریهای دو جانبه بوده است و ما آمادگی داریم در چارچوب توافقی که برای صادرات غلات از طریق دالانی در دریای سیاه ایجاد خواهد شد، مشارکت نماییم.
-شرکت سرمایهگذاری: سرمایهگذاری در بخش کشاورزی پس از شروع مجدد صادرات از سر گرفته میشود. ناتالیا شپیگوتسکا کارشناس شرکت سرمایه گذاری Dragon Capita اعلام داشت که از سرگیری صادرات غلات از بنادر دریایی اوکراین یک پیش نیاز مهم برای سرمایه گذاری در بخش کشاورزی و تولید محصولات غذایی میباشد. وی گفت: در شرایط کنونی کار شرکت های کشاورزی به دلیل محاصره بنادر دریایی اوکراین و فرصت های محدود برای صادرات محصولات کشاورزی از طریق راههای زمینی، بسیار دشوار شده است. وی افزود: با توجه به محصولات کشاورزی باقی مانده از سال گذشته، هم اکنون هدف اصلی کشاورزان جستجو و یافتن راههایی برای صادرات محصولات خود بیابند، بنابراین برای بهبود وضعیت انبارداری و صادرات غلات در سال جاری، کشاورزان سطح زیر کشت ذرت را کاهش دادند و در مقابل مساحت اراضی زیر کشت دانههای روغنی را افزایش داده اند، به عبارت دیگر حجم فیزیکی محصول دیگر برای آنها اولویت اصلی نیست.
-کاهش تولید کود ازوتی در اوکراین. حجم تولید کودهای ازوتی در اوکراین از آغاز حمله روسیه به اوکراین در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته 5 برابر کاهش یافته است. این خبر در در کنگره سراسری کشاورزان اوکراین اعلام شد. بر اساس این گزارش در دوره زمانی مذکور همه کود تولیدی روانه بازار داخلی شده است. در همین حال واردات کودهای ازوتی نیز 5 برابر کاهش یافته است. تولید کودهای ترکیبی توسط تولید کنندگان اوکراینی نیز در دوره زمانی مارس – مه سال جاری در مقایسه با مدت مشابه در سال گذشته 3 برابر کمتر شده است. حجم واردات این نوع کودها در همین مدت بیش از 6 برابر کاهش یافته است. در جریان این کنگره اعلام شد: بزرگترین معضل، موضوع کودهای کلرید پتاسیم میباشد زیر اوکراین در این حوزه وابسته به واردات میباشد، در گذشته 30 درصد از این نوع کودها از بلاروس وارد میشدند. در سال گذشته 199 هزار تن از این نوع کودها از بلاروس وارد شده بود. در حال حاضر واردات این نوع کودها از بلاروس متوقف شده است و هم اکنون کود کلراید پتاسیم از کشورهای آلمان، لهستان و صربستان وارد میشود. در همین حال مشکل واردات کود به اوکراین نیز وجود دارد زیرا بنادر اوکراین در حال حاضر مسدود میباشند.
-وزیر جوامع محلی: زمستان بسیار سخت خواهد بود. آلکسی چرنیشف وزیر توسعه جوامع محلی و استانها اعلام داشت که فصل گرمایشی در سال جاری بسیار سخت خواهد بود اما درجه حرارت در ابنیه مسکونی به کمتر از 16 درجه نخواهد رسید. وی گفت: به اعتقاد ما دمای گرمایش در منازل و خانههای مسکونی باید بین 18 تا 20 درجه باشد اما به هیچ وجه کمتر از 16 درجه نخواهد بود، به مانند کشورهای پیشرفته اروپایی. وی همچنین تاکید نمود که مهمترین امر در گرمایش، «تامین ارائه بدون وقفه گرمایش» میباشد. وی افزود هر چند که زمستان بسیار دشواری در پیش است اما فصل گرمایشی به هنگام آغاز خواهد گشت و تمامی شرایط لازم برای انجام این امر در اوکراین فراهم میباشد. وی همچنین گفت که تعرفه گرمایش برای منازل مسکونی تغییری نخواهد کرد.
-افزایش صادرات آفتابگردان از اوکراین. بر اساس آخرین اطلاعات، حجم صادرات آفتابگردان از اوکراین در ماه مه سال جاری برابر 358 هزار تن بوده است که 89 درصد بیشتر از ماه آوریل میباشد. در همین حال ترافیک و فشار لجستیکی و صف های طولانی در مرزهای غربی، زمان تحویل ماده خام به خریداران نهایی را افزایش داده است اما بدون توجه به این دشواریها، میزان صادرات این محصول همچنان رو به افزایش میباشد. با توجه به روند کنونی، کارشناسان پیش بینی میکنند که صادرات آفتابگردان از اوکراین در سال تجاری جاری به 1.3 میلیون تن برسد که 7 برابر بیشتر از فصل پیش میباشد و ممکن است یک رقم تاریخی برای اوکراین باشد.
-وزارت کشاورزی: اوکراین به کامیونهای غلات بیشتری نیاز دارد. دنیس باشلیک معاون وزیر سیاستگذاری کشاورزی و خواربار اوکراین در امور توسعه دیجیتالی، اعلام داشت که اتحادیه اروپا باید برنامههای دولتی به منظور حمایت از تولیدکنندگان محصولات کشاورزی اوکراین تنظیم کنند. وی گفت که چنین مشوق هایی برای تولید کنندگان داخلی میتواند وضعیت صادرات محصولات کشاورزی را بطور چشمگیری افزایش می دهد زیرا سرمایههایی که در حال حاضر ارائه شده برای کمک به بخش اقتصادی در مقایسه با پیامدها و تبعات اقتصادی جنگ که صادرات محدود میباشد، به میزان قابل توجهی افزایش می یابد. وی افزود که در حال حاضر نزدیک به نیمی از غلات صادره شده از اوکراین از طریق رود دانوب به بندر کنستانتای رومانی صادر میشود اما کمبود زیرساخت ها و ظرفیت سازمانی در این روش محدودیت هایی ایجاد کرده است زیرا بنادر مذکور ظرفیت و توان محدودی دارند زیرا اسکله و پایانه کافی در این بنادر موجود نیستند.
-دولت سه برنامه کمک مالی جدید برای حمایت از تجارت معرفی کرد. دنیس شمیگال نخست وزیر اوکراین اعلام داشت که دولت سه برنامه جدید برای ارائه حمایت های مالی به کسب و کارها تنظیم کرده است. وی گفت: نخستین کمک های بلاعوض برای حمایت از کسب و کارها ایجاد و توسعه شرکت های فرآوری میباشد، اشخاص فعال در بخش های چوب، مصنوعات فلزی، فرآوری محصولات کشاورزی، تولید مبل و حتی عمران میتوانند مشمول این برنامه شوند. وی گفت که دولت تا سقف 8 میلیون گریونا کمک بلاعوض برای افرادی که صاحب کسب و کار در بخش فرآوری میباشند یا قصد دارند چنین کسب و کاری ایجاد کنند، پرداخت میکند. شرط اصلی برای دریافت چنین کمکی، ایجاد حداقل 25 شغل جدید میباشد. صاحب کسب و کار باید 30 درصد سرمایه را تامین کند. وی همچنین به برنامه دولت برای ارائه کمک مالی برای بخش فنآوری اطلاعات و استارت آپ ها اشاره کرد و گفت که به صاحبان چنین کسب و کارهایی بین 750 هزار گریونا تا 3.5 میلیون گریونا پرداخت خواهد شد. بر اساس برنامه سوم به 60 هزار اوکراینی کمک های مالی تا سقف 30 هزار گریونا ارائه خواهد شد.
-سازمان ملل متحد: در موضوع صادرات غلات از بنادر اوکراین پیشرفت حاصل شده است. آنتونیو گوترش دبیر کل سازمان ملل متحد به رهبران کشورهای هفت بزرگ اعلام داشت که مذاکرات او برای رفع محاصره بنادر اوکراین در دریای سیاه به «لحظه حقیقت» رسیده است. وی گفت که پیشرفت های قابل توجهی در موضوع صادرات غلات از بنادر مسدود شده اوکراین کسب شده اند.
-کشورهای 7 در سال جاری به اوکراین 29.5 میلیارد دلار کمک میکنند. گروه کشورهای هفت از تخصیص حدود 29.5 میلیارد دلار به اوکراین در سال 2022 به عنوان «پشتیبانی مالی از بودجه» به منظور کمک به کی یف برای پوشش کسری بودجه خبر دادند. در متن بیانیه نشست این گروه آمده است: ما امروز آماده تخصیص و ارائه وجوه برای پشتیبانی مالی از بودجه تا سقف 29.5 میلیارد دلار در سال جاری برای کمک به اوکراین جهت پوشش کسری بودجه و ادامه ارائه خدمات اساسی به مردم اوکراین میباشیم. رهبران کشورهای 7 اعلام داشتند: چنین حمایتی بسیار مهم میباشد.
-ادامه افزایش قیمت گوشت در اوکراین. وزارت دارایی اوکراین گزارشی در خصوص افزایش قیمت گوشت در فروشگاههای زنجیره ای بزرگ اوکراین در طول یک ماه گذشته منتشر نمود. بر اساس این گزارش قیمت هر کیلو گوشت لخم خوک از 161.87 گریونا به 184.35 گریونا افزایش یافته است. قیمت هر کیلو ران مرغ نیز از 64.33 گریونا به 70.45 و هر کیلو گوشت سینه مرغ از 117.87 گریونا به 131.60 گریونا افزایش یافته است.