معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۲/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۸۴

موضع گیری سنگال در قبال بحران اوکراین و تأثیر آن بر اقتصاد این کشور

مکی سال به عنوان رئیس اتحادیه افریقا خواستار آتش بس و برقراری صلح بین روسیه و اوکراین شد. او به عنوان رئیس اتحادیه آفریقا، در اعلامیه‌ای مشترک به همراه موسی فکی محمد، رئیس کمیسیون اتحادیه افریقا، نگرانی شدید خود را نسبت به جنگ اوکراین ابراز داشتند.

در اعلامیه مشترک صادره آمده است: اتحادیه آفریقا از روسیه و تمام طرف‌های دخیل در منازعه روسیه و اوکراین می‌خواهد که به حقوق بین الملل، تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی اوکراین احترام گذارند. مکی سال و موسی فکی محمد، از روسای جمهور روسیه و اوکراین خواستند تا فوراً نسبت به برقراری آتش بس اقدام نمایند و بدون وقفه به مذاکرات سیاسی زیر نظر سازمان ملل روی آورند. در بخش دیگری از اعلامیه مزبور آمده است: اتحادیه آفریقا معتقد است که باید جهان را از پیامدهای یک منازعه جهانی محفوظ نگه داشت.

خاطر نشان می‌سازد برخی از صاحب نظران سنگالی از جمله عمر سک، معتقدند که بحران اوکراین پیامدهای غیرقابل پیش بینی بر اقتصاد کشورهای آفریقایی بویژه سنگال خواهد داشت. با توجه به افزایش قیمت نفت در بازارهای جهانی (ناشی از بحران اوکراین) این امر می‌تواند بر اقتصاد سنگال تأثیر منفی داشته باشد.

از سوی دیگر، بحران اوکراین پیامدهای زیادی را بر روابط اقتصادی روسیه با کشورهای آفریقایی خصوصاً در حوزه انرژی و امنیت که روسیه در آن زمینه پروژه‌های مهمی را در قاره آفریقا دنبال می‌کند، خواهد گذاشت. (شایان ذکر است نخستین اجلاس سران روسیه-افریقا در اکتبر 2019 برگزار شد و مقرر شده بود اجلاس دوم در سال 2022 برگزار شود) البته بیشترین پیامد وحشتناک آن مربوط به حوزه انرژی می‌شود، از آنجا که قیمت نفت به بیش از 100 دلار افزایش یافته که از سال 2014 تاکنون سابقه نداشته است، صاحب نظران معتقدند: برای کشوری مانند سنگال که هنوز برای تأمین سوخت به خارج وابسته است، بحران اوکراین می‌تواند تبعات وخیمی را به همراه داشته باشد. این نکته وقتی برجسته‌تر می‌شود. تحلیل گران سنگالی معتقدند؛ افزایش قیمت نفت خبر ناگواری برای کارخانجات و مصرف کنندگان آفریقایی محسوب می‌شود و می‌تواند اثرات نامطلوبی بر افزایش تورم در آفریقا داشته باشد. شایان ذکر است روسیه یکی از سه کشور عمده تأمین کننده نفت سنگال در کنار کشورهای فرانسه و چین است.

افزون بر این، روسیه یکی از 5 کشور تولید کننده گندم جهان است که به عنوان دومین تأمین کننده گندم سنگال بعد از فرانسه به شمار می‌رود؛ اوکراین هم پنجمین تأمین کننده گندم سنگال است. بنابراین  با عنایت به اینکه اوکراین و روسیه دو تأمین کننده عمده گندم در دنیا محسوب می‌شوند تحلیلگران سنگالی بواسطه شرایط جنگی در اوکراین و اعمال تحریم‌ها بر روسیه احتمال مواجهه کشورهای این قاره با کمبود مواد غذایی را می‌دهند و معتقدند بحران اوکراین می‌تواند باعث کاهش صادرات نفت و گندم به سنگال شده و از سویی کاهش این کالاهای استراتژیک در بازار این کشور را به دنبال داشته باشد؛ که در این صورت شاهد افزایش قیمت محصولات اولیه غذایی و افزایش تورم در سنگال خواهیم بود.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما