معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۲/۰۶- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۲۰

ساخت خط لوله گازی از اسپانیا به آلمان یکی از طرح های ناتو

با توجه به مشکل انرژی در کشورهای اروپایی و اثرپذیری شدید این موضوع از تحولات سیاسی به ویژه مشکلات موجود میان روسیه و کشورهای عضو ناتو بر سر موضوع گسترش این سازمان و اواکراین، در حال حاضر ساخت خط لوله گازی از اسپانیا به آلمان یکی از طرح های روی میز کشورهای اروپایی می‌باشد.

روزنامه لاوانگواردیا اسپانیا در تاریخ 6 فوریه 2022 به نقل از منابع دولتی این کشور اعلام نمود با توجه به مشکل انرژی در کشورهای اروپایی و اثرپذیری شدید این موضوع از تحولات سیاسی به ویژه مشکلات موجود میان روسیه و کشورهای عضو پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) بر سر موضوع گسترش این سازمان و اواکراین، در حال حاضر ساخت خط لوله گازی از اسپانیا به آلمان یکی از طرح های روی میز کشورهای اروپایی می‌باشد. بر اساس این پروژه، خط لوله مذکور گاز الجزایر و گازهای مایع وارداتی به این کشور را از طریق بنادر اسپانیا به مرکز اروپا انتقال می دهد تا وابستگی کشورهای این منطقه را به روسیه برای تامین انرژی کاهش دهد. با انجام این طرح، اروپا امکان انبار سازی این محصول را نیز خواهد داشت.

بر اساس اعلام این منبع، با توجه به تصویب ادامه حضور گاز و انرژی هسته ای در فهرست انرژی‌های سبز در دوره انتقال انرژی اروپا در هفته گذشته، آلمان کشوری است که بیشترین منافع را در این پروژه دارد. وابستگی 50 درصدی آلمان، یعنی موتور اقتصاد اروپا، به گاز روسیه در حال حاضر با توجه به چالش روسیه و اوکراین تبدیل به یکی از اصلی ترین نقاط ضعف ژئواستراتژیک اروپا شده است.

این روزنامه در ادامه افزوده است:

از نقطه نظر ایالات متحده آمریکا، چنانچه آمریکا در ارتباط با مسأله اوکراین کوتاه بیاید، چین آن را نشانه ضعف دانسته و در صورت اقدام برای اشغال جزیره تایوان هژمونی آمریکا در اقیانوس آرام را مخدوش می سازد. اما روسیه نیز پس از متمرکز ساختن یک نیروی نظامی عظیم در مرز با اوکراین، بدون امتیازگیری از آن خارج نمی‌شود. در این شرایط نمی‌توان به دنبال راه حل فوری برای مشکلات بود و مذاکرات و تنش ها به طول می انجامد.

آمریکا در حال اعمال فشار برای تعلیق نامحدود خط لوله نورداستریم2 توسط برلین در مجموعه تهدیدات علیه روسیه است. اجرایی شدن نورداستریم2، یعنی دومین مسیر از دریای بالتیک به سوی آلمان، امکان اعمال فشار به اوکراین از سوی روسیه را می دهد زیرا با استفاده از آن می‌تواند ارسال گاز از خط لوله Soyuz را، که از خاک اوکراین می‌گذرد و به خاطر آن باید به اوکراین پول بدهد، محدود کند. آلمان در برابر تعلیق نورداستریم2 که ساخته شده و تنها در انتظار مجوز اداری است، مقاومت می‌کند چون نمی خواهد صنعت خود را به خطر بیاندازد. گاز مهم ترین برگ برنده استراتژیک در دست روسیه است که اخیرا قراردادهای فروش آن را به چین گسترده کرده است.

با توجه به این شرایط، جستجوی راه‌های ثانوی در کوتاه، متوسط و دراز مدت به شدت بالا گرفته است. آمریکا به دنبال ائتلافی از صادرکنندگان گاز مایع به اروپاست. گاز مایع نیاز به ایستگاه‌های فرآوری دارد و در شبه جزیره ایبری 8 ایستگاه فرآوری گاز مایع وجود دارند که 7 مورد در اسپانیا و یک مورد در پرتغال قرار است. همچنین 30% کل توانمندی اروپا برای انبارسازی گاز متعلق به اسپانیاست. فقط یک مشکل برای اجرای این پروژه هست و آن هم عدم وجود خط لوله ای است که اسپانیا را به مرکز اروپا متصل کند.

اتصالات فرامرزی با فرانسه بسیار ضعیف هستند و یک استریم ایبری با گنجایش 55 میلیارد متر مکعب در سال نداریم. دو اتصال از طریق ایالت های باسک و ناواررا با فرانسه مجموعا 7 میلیارد متر مکعب در سال گنجایش دارند. پروژه میدکت (Midcat) برای ایجاد اتصال گازی میان ایالت کاتالونیا و فرانسه دست کم 7 میلیارد دیگر گنجایش سالانه جدید ایجاد می‌کند.

سه سال پیش، پروژه میدکت به دلیل هزینه تقریبی 400 میلیون یورویی برای ساخت آن و بر اساس رای کمیسیون ملی بازارها و رقابت (CNMC) و کمیسیون نظارت بر انرژی فرانسه رد شد. نهادهای نظارت بر انرژی در اسپانیا و فرانسه به این نتیجه رسیدند که میدکت با توجه به قصد اروپا برای جایگزینی بلافاصله گاز با انرژی‌های قابل بازیافت، از سودآوری لازم برخوردار نخواهد بود. پرتغال به این تصمیم نهادهای اسپانیایی و فرانسوی اعتراض کرد و رئیس جمهور پرتغال همچنان به دنبال اجرای آن است.

به همین دلیل، احتمال طرح دوباره پروژه میدکت وجود دارد. در چارچوب این پروژه، این خط لوله مستقیما به کارخانه فرآوری گاز مایع در بندر بارسلون، که بزرگ ترین کارخانه با این فنآوری در کل اروپاست، متصل می‌شود. آلمان اکنون از دیدگاه جدیدی به این پروژه می نگرد و خواهان اجرای آن است چون نیاز به راه‌های ثانوی برای تامین انرژی خود دارد و به دنبال تولید هیدروژن سبز در شمال آفریقا نیز می‌باشد. هیدروژن سبز را نیز می‌توان با خط لوله گاز منتقل کرد. پس با این خط لوله، می‌تواند هم گاز مایع، هم گاز طبیعی الجزایر و هم هیدروژن سبز را به کشور خود انتقال دهد. تحکیم موقعیت شبه جزیره ایبری به عنوان‌هاب انرژی اروپا امکان تغییر و تحول در روابط با مراکش و الجزایر را نیز فراهم می آورد. این موضوع در نشست سران ناتو در ماه ژوئن 2022 در مادرید مورد بحث قرار می‌گیرد.

 https://lectura.kioskoymas.com/la-vanguardia/20220206/textview

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما