معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۰/۲۱- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۴۳

اخبار اقتصادی غرب افغانستان – هرات

اهم اخبار و تحولات اقتصادی غرب افغانستان در هفته سوم دی ماه 1400 مندرج در روزنامه‌ها و رسانه‌های این کشور به شرح زیر می‌باشد:

ایران صدور روادید گردشگری برای شهروندان افغانستان را از سر گرفت .

به گزارش خبرگزاری 8 صبح ( دوشنبه 20 دی ) مسئولان سرکنسولگری ایران در هرات اعلام کرده‌اند که روند صدور روادید گردشگری برای شهروندان افغانستان را از سر گرفته‌اند . در اوایل دی ماه 1400، سرکنسولگری ایران در هرات اعلام کرده بود که به دلیل نگرانی از شیوع گونه جدید ویروس کرونا موسوم به اومیکرون ، صدور روادید گردشگری را به مدت دو هفته متوقف می نماید .                                              

توزیع گاز مایع با قیمت هر کیلو ۷۰ افغانی در افغانستان آغاز شد .

به گزارش خبرگزاری صدای افغان( آوا) ( چهارشنبه 22 دی ) ، همزمان با افزایش شدید قیمت گاز ، شرکت دولتی نفت و گاز افغانستان ، فروش گاز مایع به قیمت هر کیلوگرم ۷۰ افغانی را در شهر کابل آغاز کرد . مسوولان شرکت دولتی نفت و گاز می‌گویند که این کار را به علت افزایش بهای گاز در بازارهای کشور انجام دادند تا از افزایش بیشتر قیمت گاز مایع جلوگیری شود . این اقدام در حالی انجام می‌شود که قیمت مواد نفتی از جمله گاز در تمام نقاط افغانستان افزایش یافته ، برای مثال در روزهای گذشته در استان هرات هر کیلوگرم گاز مایع به 100 افغانی رسیده است .

۷۰ درصد کارخانه‌های تولیدی در هرات با رکود مواجه شده‌اند .

به گزارش خبرگزاری شفقتنا ( یکشنبه 19دی ) ، رئیس اتاق صنایع و معادن هرات می‌گوید که پس از تحولات سیاسی اخیر در افغانستان ۷۰ درصد کارخانه‌های تولیدی در این استان با رکود مواجه شده‌اند . آقای خادم افزود ؛ مدیران کارخانه‌ها نمی‌توانند نقدینگی لازم را از بانک ها تامین نمایند تا مواد خام مورد نیاز را از خارج از کشور وارد کنند . این کارخانه‌ها قبلاً در بخش تولید مواد ساختمانی و مواد غذایی از جمله بیسکویت ، نوشابه ‌، مربا و تولید برخی مواد دیگر فعالیت داشتند . عدم فعالیت این کارخانه‌ها سبب بیکاری صد‌ها نفر از مردم استان هرات شده ‌است . به گفته وی ، چندین‌ بار مشکلات کارخانه‌ها با مقام‌های حکومت سرپرست طالبان مطرح شده و آنان متعهد شده اند که به این مشکلات رسیدگی خواهند کرد .

کابینه حکومت طالبان به تغییر آغاز سال مالی از دی ماه  به فروردین ماه رأی داد .

به گزارش خبرگزاری 8 صبح ( سه شنبه 21 دی ) ، در نشست کابینه ، حکومت سرپرست طالبان روز دو‌شنبه ۲۰ دی تصمیم گرفت که آغاز سال مالی جدید از ماه دی به اول ماه فروردین تغییر کند . از سوی دیگر، طرح بودجه ضمیمه‌ای سه ماهه ( دی ، بهمن ، اسفند ) سال ۱۴۰۰ در این نشست تصویب شد .کابینه حکومت سرپرست طالبان گفته است که برای نخستین بار بودجه کشور بدون کمک‌های خارجی ، بر اساس امکانات و درآمد های داخلی تهیه می‌شود . گفتنی است که در نشست کابینه حکومت سرپرست طالبان روی موضوعات مختلف از جمله واردات بنزین و گاز نیز بحث شده است .

 کابینه حکومت سرپرست طالبان واردات مواد بی‌کیفیت را ممنوع کرد .

به گزارش خبرگزاری 8 صبح ( سه شنبه 21 دی ) ، کابینه حکومت سرپرست طالبان دستور داده است که از این پس ، واردات مواد غیر استاندارد ، به‌ویژه بنزین ، گازوئیل و گاز بی‌کیفیت به افغانستان ممنوع است . در این نشست که روز دوشنبه ، ۲۰ دی ماه برگزار شد ، محمدحسن آخند ، رییس‌الوزرای حکومت سرپرست طالبان دستور داده است که واردات بنزین و گاز بی‌کیفیت ، کود شیمیایی و دیگر مواد غیر استاندارد به‌ طور مطلق منع شود . کابینه حکومت سرپرست طالبان هشدار داده است با واردات مواد غیر استاندارد به افغانستان ، برخورد جدی خواهد نمود . در این نشست همچنین هیاتی بلند پایه به‌ منظور بررسی کیفیت سوخت وارداتی در گمرکات افغانستان ، در نظر گرفته شد .

 شهر فیروزکوه در استان غور پس از چهار ماه به‌گونه‌ موقت صاحب برق شد .

به گزارش خبرگزاری 8 صبح ( یکشنبه 19 دی ) ، مسئوولان محلی شرکت برق افغانستان موسوم به برشنا در استان غور می‌‌گویند که ماشین‌های تولید برق شهر فیروزکوه ، مرکز این ولایت پس از چهار ماه به‌ صورت موقت روشن شده است . احمد فیروزکوهی ، مدیر عملیاتی شرکت برشنا در غور گفت که سوخت ماشین‌های تولید برق شهر فیروزکوه برای مدت یک ماه از طرف اداره محلی طالبان تأمین می‌شود . برای مدت پنج ساعت به شهروندان این شهر و ادارات دولتی برق توزیع می ‌شود . او تأکید کرد که بهای برق تغییری نکرده و قیمت هر کیلووات برق برای منازل مسکونی ۲۵ افغانی و برای ادارات دولتی و مراکز تجارتی40 افغانی می‌ باشد .

وزارت خارجه افغانستان : هفت موافقت‌ نامه پروژه تاپی به زودی امضا خواهد شد .

به گزارش خبرگزاری طلوع نیوز ( سه شنبه 21 دی ) ، هیاتی از ترکمنستان برای تکمیل کار پروژه تاپی به افغانستان آمده است . سرپرست وزارت معادن و پترولیم افغانستان می‌گوید که کابل و عشق آباد در باره آغاز کار پروژه تاپی در آینده نزدیک به توافق رسیده اند . سرپرست وزارت معادن و پترولیم امارت اسلامی معتقد است که سفر این هیات بلند پایه ترکمنستانی ، در آغاز سال نومیلادی نشانه جدیت عشق آباد در تکمیل کردن پروژه تاپی است ، پروژه ای که نزدیک به سی سال است که عملی نشده است . بر اساس قرارداد سی ساله پروژه تاپی ، افغانستان در10 سال نخست ، سالانه 500 میلیون متر مکعب گاز ، در 10 سال دوم سالانه 1 میلیارد مترمکعب گاز و در 10 سال سوم ، سالانه 5/1 میلیارد متر مکعب گاز به دست خواهد آورد . برخی از کارشناسان مسائل اقتصادی معتقدند که با عملی شدن پروژه تاپی ، همکاری فراگیر میان افغانستان و کشورهای منطقه فراهم می‌شود و افغانستان سالانه 400 میلیون دلار از عبور خط لوله گاز ترکمنستان به پاکستان و هند ، درآمد خواهد داشت . خط لوله گاز تاپی از ترکمنستان تا هند ، 1814 کیلومتر طول خواهد داشت که بیش از 800 کیلومتر آن از خاک افغانستان خواهد گذشت . مقام ‌های وزارت امور خارجه افغانستان می‌گویند که این وزارت هفت موافتنامه باقی مانده درباره ی پروژه تاپی را با شرکای کاری این پروژه به زودی امضا خواهند کرد.  رییس مطالعات استراتیژیک وزارت امور خارجه افغانستان ، ولی الله شاهین ، تاکید می‌کند که ترکمنستان سهم افغانستان را در بودجه تاپی را به صورت وام پرداخت خواهد کرد ، در این مورد با ترکمنستان به توافق رسیدیم که هزینه‌هایی که قرار است افغانستان بپردازد را ترکمنستان به افغانستان قرض بدهد و در آینده از در آمدهای این پروژه قرض را  بازپرداخت نماییم . برای عملی ساختن پروژه تاپی شانزده سند توافق وجود دارند که از این میان نُه سند آن پیش از سقوط نظام جمهوری امضا شده اند و هفت سند دیگر به زودی با طرف ترکمنستانی امضا می‌شود . پروژه تاپی نه تا ده میلیارد دلار هزینه در بر می‌گیرد و کشورهای مشارکت کننده در این پروژه ، مسوولیت ساخت و مدیریت این پروژه بزرگ منطقه ای را به شرکت سهامی تاپی یا "تی پی سی ال" واگذار کرده اند .

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما