معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۴۰۰/۱۰/۲۹- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۲۶۴

افزایش تولید نفت خام برزیل

تولید نفت خام در برزیل از کمتر از سه میلیون بشکه در روز در ماه اوت 2021 به کمی‌بیش از سه میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر 2021 افزایش یافت.در بلندمدت، با توجه به مدل های کلان جهانی و انتظارات تحلیلگران، پیش‌بینی می‌شود که تولید نفت خام برزیل در سال 2023 به حدود سه میلیون و صد هزار بشکه در روز بالغ گردیده و روندی رو به رشد داشته باشد.

بر اساس آمار اداره اطلاعات انرژی ایالات متحده، تولید نفت خام در برزیل از کمتر از سه میلیون بشکه در روز در ماه اوت 2021 به کمی‌بیش از سه میلیون بشکه در روز در ماه سپتامبر 2021 افزایش یافت.

 

در بلندمدت، با توجه به مدل های کلان جهانی و انتظارات تحلیلگران، پیش‌بینی می‌شود که تولید نفت خام برزیل در سال 2023 به حدود سه میلیون و صد هزار بشکه در روز بالغ گردیده و روندی رو به رشد داشته باشد.

در سال 2019، تولید نفت و سایر سوخت‌های مایع در برزیل به طور متوسط 3.7 میلیون بشکه در روز بود. در آن سال، برزیل هشتمین تولیدکننده بزرگ جهان و سومین تولیدکننده بزرگ در قاره آمریکا پس از ایالات متحده و کانادا بود.

به طور مشابه، در سال 2019، اقتصاد برزیل از نظر کل مصرف انرژی در رتبه هشتم جهان قرار گرفت و در قاره آمریکا پس از اقتصاد ایالات متحده و کانادا در رتبه سوم قرار گرفت. رشد اقتصادی در دهه گذشته باعث شده‌است که کل مصرف انرژی اولیه برزیل 8 درصد رشد کند. نفت و سایر سوخت‌های مایع 38 درصد از مصرف انرژی داخلی برزیل را در سال 2019 تشکیل می دادند.

برزیل تنها کشور تولیدکننده نفت در آمریکای جنوبی بود که افزایش تولید نفت خام و میعانات گازی را در سال 2020 در مقایسه با سال 2019 گزارش کرد. بر اساس تحلیل‌ها، در سال 2020، برزیل به طور متوسط 2.94 میلیون بشکه در روز نفت خام و میعانات گازی تولید کرد که در مقایسه با سال 2019 به طور میانگین بیش از 150 هزار بشکه در روز افزایش داشته است.

برزیل تولید نفت خود را در سال 2020 با وجود کاهش تقاضای جهانی نفت ناشی از همه گیری کرونا افزایش داد. تولید نفت در سایر کشورهای آمریکای جنوبی، مانند اکوادور، در سال 2020 نسبت به سال گذشته کاهش یافت. تولید نفت در برزیل همچنان به رشد خود ادامه داد و به رشد تولید جهانی نفت در سال 2021 کمک نمود.

تا ژانویه 2021، برزیل 12.7 میلیارد بشکه ذخایر اثبات شده نفت داشت که دومین ذخایر بزرگ نفت در آمریکای جنوبی پس از ونزوئلا است.

طی دو سال گذشته، شرکت دولتی پتروبراس برزیل تعداد کشتی‌های تولیدی فعال در میادین پیش نمک خود را به میزان قابل توجهی گسترش داده است تا تولید نفت خام را افزایش دهد. نفت پیش نمک به ذخایر نفتی اطلاق میشود که به طور استثنایی در زیر اقیانوس زیر لایه‌های ضخیم سنگ و نمک قرار دارند. عمق و فشار زیاد موجود در تولید پیش نمک موانع فنی قابل توجهی را ایجاد می‌کند. این شرکت بر مشکلات تکنولوژیکی قبلی برای حفاری در آب های عمیق غلبه کرده است.

پتروبراس بازیگر اصلی برزیل در فعالیت های بالادستی، میان دستی و پایین دستی بخش نفت برزیل است. این شرکت تا سال 1997 انحصار فعالیت های مرتبط با نفت در برزیل را در اختیار داشت، زمانی که دولت اجازه مشارکت بخش خصوصی در این حوزه و افزایش رقابت پذیری این بخش را صادر نمود.

آژانس ملی نفت، گاز طبیعی و سوخت های زیستی برزیل (ANP) به عنوان مسئول صدور مجوزهای اکتشاف و تولید و حصول اطمینان از رعایت مقررات مربوط، در سال 2018 قوانین مرتبط با حداقل درصد کالاها و خدمات محلی مورد نیاز در قراردادهای اکتشاف و تولید را برای شرکای خارجی و شرکت های بین المللی علاقمند به حضور در بخش نفت و گاز برزیل تسهیل نمود. این تغییرات می‌تواند به طور قابل توجهی بر رشد تولید نفت برزیل در آینده تأثیر بگذارد. هزینه‌های گزاف می‌تواند به میزان زیادی کاهش یابد و منجر به افزایش تولید نفت شود. به نظر می‌رسد قانونگذاران مرتبط با حوزه حمایت از مشارکت شرکت‌های داخلی برزیل در گذشته، به دلیل زنجیره تامین محلی محدود و غیررقابتی این کشور، مانعی برای سرمایه گذاری بوده‌اند که عملا با ساختار قانونی جدید و رویکرد دولت این کشور، این موانع در حال مرتفع شدن هستند.

بر اساس گزارش شرکت تحقیقات انرژی برزیل، بازار سوخت این کشور به سیر صعودی خود ادامه می‌دهد و میزان مصرف سوخت در برزیل از ماه ژوئن 2021 بالاتر از سطح قبل از پاندمی‌ باقی مانده است.

این افزایش مصرف سوخت عمدتا توسط گازوئیل انجام شده‌ است که فروش آن در چند ماه (مارس، آوریل، ژوئن، ژوئیه، آگوست و سپتامبر) به بالاترین حد خود رسیده است. رشد تقاضای گازوئیل به نوعی نشان دهنده عملکرد قوی بخش‌های کشاورزی، معدن و تجارت الکترونیک نیز می‌باشد.

افزایش تحرک ناوگان حمل و نقل منجر به بهبود مصرف سوخت چرخه اتو یا سیکل اتو (در علم ترمودینامیک چرخه‌ ایده آل موتورهای احتراق داخلی)، عمدتا برای بنزین شده است. با این حال، فروش اتانول مایع در ماه‌های اخیر کاهش یافته‌ است که تحت تأثیر قیمت‌های بالای شکر در بازار بین‌المللی و کاهش تولید نیشکر برزیل، به دلیل سرمازدگی و کمبود آب در مناطق مهم تولیدکننده است.

تقاضای سوخت جت در ماه‌های اخیر با پیشرفت واکسیناسیون در برزیل و جهان به تدریج بهبود یافته است، اما هنوز بسیار پایین‌تر از سطح قبل از همه‌گیری است.

فروش گاز مایع در برزیل در سال 2021 عملکرد خوبی از خود نشان داده است، زیرا همزمان با بهبود شرایط اضطراری ناشی از پاندمی و دورکاری و کار از خانه باعث افزایش پخت و پز در خانه‌های برزیل شده است. با این حال، افزایش قیمت اخیر بر مصرف LPG به ویژه در خانواده‌های کم درآمد تأثیر گذاشته است.

در گزارش چشم انداز بازار سوخت کوتاه مدت نوامبر 2021 برزیل، شرکت تحقیقات انرژی برزیل رشد فروش گازوئیل 7.6 درصد، رشد فروش بنزین 7.9 درصد و رشد فروش سوخت جت 23 درصد در سال 2021 را گزارش کرده است. همچنین این شرکت کاهش در مصرف اتانول مایع و LPG را به ترتیب به میزان 11 درصد و 0.4 درصد تا پایان سال 2021 را اعلام نمود.

برای سال 2022، شرکت تحقیقات انرژی برزیل پیش بینی نمود که از سرگیری فعالیت های اقتصادی می‌تواند منجر به رشد مصرف فرآورده‌های نفتی و سوخت‌های زیستی در برزیل گردد. همچنین این شرکت پیش‌بینی کرد که فروش گازوئیل یک درصد، فروش بنزین 1.1 درصد، اتانول مایع 6.7 درصد، سوخت جت 31 درصد و LPG نیز 0.9 درصد در سال 2022 افزایش می‌یابد.

شایان ذکر است که برزیل در حال امضای یکی از توافقات اختیاری سازمان تجارت جهانی موسوم به موافقتنامه خرید یا تدارکات دولتی (GPA) می‌باشد که در آن خریدهای دولتی برزیل و شرکت های دولتی این کشور به صورت شفاف به اطلاع کشورهای امضاکننده این توافق در این سازمان رسیده و از برخورد تبعیض آمیز میان شرکت‌های داخلی و شرکت‌های خارجی شرکت کننده در مناقصات این کشور ممانعت به عمل خواهد آمد.

توضیح در مورد Agreement on Government Procurement (GPA):

به منظور اطمینان از شرایط باز، عادلانه و شفاف رقابت در بازارهای تدارکات دولتی، تعدادی از اعضای سازمان تجارت جهانی در مورد موافقتنامه تدارکات دولتی مذاکره کرده‌اند. این توافق یک توافق چند جانبه در چارچوب WTO است، به این معنی که همه اعضای WTO طرف توافقنامه نیستند. در حال حاضر، این موافقتنامه متشکل از 48 عضو سازمان تجارت جهانی است. همچنین 35 عضو/ناظر سازمان تجارت جهانی به عنوان ناظر در کمیته تدارکات دولتی شرکت می‌کنند. از این تعداد، 11 عضو در مرحله الحاق به موافقتنامه هستند (از جمله برزیل). هدف اساسی GPA این است که بازارهای تدارکات دولتی را به طور متقابل فی‌مابین طرفین خود باز کند. در نتیجه چندین دور مذاکرات، طرف‌های GPA فعالیت‌های تدارکاتی را با ارزش بیش از 1.7 تریلیون دلار در سال برای رقابت بین‌المللی (یعنی برای تأمین‌کنندگان طرف‌های GPA که کالاها، خدمات یا خدمات ساخت و ساز ارائه می‌دهند) باز نموده‌اند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما