خبرهای اقتصادی در حوزه سلیمانیه اقلیم کردستان عراق (هفته اول اسفند ماه 1399)
اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه سلیمانیه اقلیم کردستان عراق در هفته اول اسفند ماه 1399 که در رسانههای این حوزه کشور منتشر شده به شرح ذیل ارائه میگردد:
هزینه 350 میلیارد دینار برای اجرای 444 پروژه در اقلیم کردستان عراق
زاگرس فتاح معاون وزارت طرح و برنامه کردستان عراق در این باره توضیح داد: با وجود بحرانها و شیوع ویروس کرونا، اجرای پروژههای اقلیم کردستان متوقف نشده است. وی ادامه داد: تاکنون 444 پروژه اجرایی شده که برخی از آنها پایان یافته و فعالیت در برخی دیگر از آنها ادامه دارد و تا کنون 350 میلیارد دینار برای آنها هزینه شده است. به گفته این مقام مسئول، این مقدار هزینه برای پروژهها در سه سطح کوچک، متوسط و بزرگ صورت گرفته است.
بیشتر پروژههای در حوزه راهسازی در کردستان عراق است.
فتاح گفت: همجنین ساخت سه سیلو در شهرهای اربیل، سلیمانیه و دهوک نیز اجرایی میشود که در سال جاری کار 2 سیلو پایان می یابد.
باس نیوز
آماده شدن هشتاد طرح استراتژیک آب در کردستان عراق
مدیر کل آب اقلیم گردستان عراق از تهیه 80 طرح مهم آب و فاضلاب در اقلیم کردستان خبر داد. آری احمد در این باره توضیح داد: در حال حاضر فعالیت ها برای اتمام تعدادی از پروژههای مهم آبی ادامه دارد و قرار است تا در سال جاری پروژه تعویض سیستم فاضلاب اربیل نیز اجرایی شود.
به گفته این مقام مسئول همچنین ایستگاه تصفیه آب فاضلاب اربیل نیز تاسیس میشود که این کار با وام کشور ژاپن صورت میگیرد.
مدیر کل آب اقلیم کردستان عراق تصریح کرد: 80 پروژه ای که قرار است در سال جاری آغاز شوند به لحاظ جغرافیی در همه بخش های اقلیم کردستان توزیع شده است. در سال گذشته میلادی نیز یک مجموعه پروژه آبی برای شهرهای سلیمانیه و اربیل اجرایی شدند.
آری احمد گفت: مدیریت کل آب و فاضلاب، برنامه کوتاه مدت و بلند مدت پروژههای مرتبط با آب و فاضلاب را آماده کرده است که بر این اساس طرح 80 پروژه استراتژیک آب و فاضلاب و بیش از 300 پروژه معمولی به دولت اقلیم کردستان ارائه شده تا در فرصت مناسب، مصوبه اجرایی آنها صادر شود.
تجارت بان
ساخت بزرگ ترین کارخانه تولید لبنیات در دهوک
قرار است در استان دهوک یک واحد تولیدی بزرگ دامداری و لبنیات اجرایی شود. کوردو احسان مدیر کل سازمان سرمایه گذاری دهوک در باره این پروژه توضیح داد: برای اجرای این پروژه مجوز صادر شده و قرار است تا در منطقه سیمیل در نزدیک مرکز شهر دهوک احداث شود. این پروژه کافین نامگذاری شده و یکی از پروژههای استراتژیک داخلی به شمار می رود.
این مقام مسئول تصریح کرد: هزینه اجرای این پروژه 40 میلیون دلار برآورد شده که ظرفیت تولید چند نوع مواد لبنی و تامین نیازمندیهایی داخلی و منطقه را دارا است. به گفته کوردو احسان، این پروژه یک گام مهم برای افزایش تولید داخلی از سوی سرمایه گذاران داخلی است، همچنین احداث چنین واحدهایی، فرصت های کاری جدید را افزایش می دهد.
تجارت بان
برگزاری چهار نمایشگاه ایران در عراق و اقلیم کردستان
سازمان توسعه تجارت ایران در راستای معرفی ظرفیتها و محصولات ایران به بازار عراق و در چارچوب برنامههای سال ۱۳۹۹ خود با استفاده از فرصت به وجود آمده پس از کاهش نسبی شیوع ویروس کرونا، اقدامات مختلفی را تا پایان سال در دستور کار خود قرار داده است. فرزاد پیلتن مدیرکل دفتر عربی آفریقایی سازمان توسعه تجارت اظهار نمود: برگزاری چهار رویداد نمایشگاهی طی اسفندماه سالجاری با عراق تحت نظارت دفتر عربی آفریقایی سازمان توسعه تجارت ایران برنامهریزی شده و پس از انتخاب مجریان ذیصلاح و صدور مجوز در حال جذب شرکتهای تولیدی و صادراتی قرار دارد.وی افزود: این رویدادها با همکاری سفارت و سر کنسولگریها و دفتر رایزنی بازرگانی ایران در عراق برگزار میشود و مشارکتکنندگان در آن از تسهیلات تشویقی و حمایتی سازمان توسعه تجارت ایران برخوردار خواهند بود.
مدیرکل دفتر عربیآفریقایی سازمان توسعه تجارت بیان کرد: رویدادهای نمایشگاهی ایران در عراق شامل ششمین نمایشگاه ایران در بغداد از ۶ تا ۹ اسفند ۱۳۹۹، نخستین نمایشگاه اختصاصی ایران در اربیل کردستان ، پاویون نمایشگاهی ایران در نمایشگاه بینالمللی بازرگانی سلیمانیه از ۲۰ تا ۲۵ اسفند سالجاری و نمایشگاه مجازی صادراتی ایران به عراق از ۵ تا ۲۰ اسفند ۱۳۹۹ است.
تجارت بان
دعوت سرکنسولگری ایران در سلیمانیه برای حضور در نمایشگاه بازرگانی
مهدی شوشتری، سرکنسول جمهوری اسلامی ایران در سلیمانیه عراق، با اعلام برگزاری چهاردهمین دوره نمایشگاه بین المللی بازرگانی سلیمانیه (DBX 2021) که قرار است از ۲۰ لغایت ۲۵ اسفندماه ۱۳۹۹ در مرکز نمایشگاههای بین المللی سلیمانیه برگزار شود، از شرکت های توانمند ایرانی دعوت کرد حضور فعالی در این نمایشگاه داشته باشند. شوشتری با اشاره به زمینهها و فرصت های خوب تقویت روابط اقتصادی و بازرگانی جمهوری اسلامی ایران با حوزه سلیمانیه با توجه به فعال بودن دو مرز رسمی پرویزخان و باشماق و ۴ بازارچه مرزی شیخ صله، شوشمی، سیرانبند و کیله در این حوزه، نمایشگاه بین المللی بازرگانی سلیمانیه را از نمایشگاههای معتبر در عراق و اقلیم کردستان معرفی و حضور شرکت های ایرانی در این نمایشگاه را فرصت مناسبی برای معرفی توانمندیهای بالای شرکت ها و صادرکنندگان معتبر ایرانی دانست.
سرکنسول جمهوری اسلامی ایران، در پایان خاطر نشان ساخت شرکت پارس رستاک، با اخذ مجوز رسمی از سازمان توسعه تجارت ایران، مسوولیت مدیریت پاویون جمهوری اسلامی ایران در این نمایشگاه را بر عهده دارد و علاقمندان برای ثبت نام مشارکت در نمایشگاه میتوانند با این شرکت تماس بگیرند.
اعلام تعداد کارگاهها و شرکت های ثبت شده در کردستان عراق
کمال مسلم وزیر بازرگانی و صنایع اقلیم کردستان عراق میگوید در صدد افزایش تولید محصولات در داخل کردستان عراق هستیم. وی تصریح کرد:در سال 2020 تعداد 174 کارگاه راه اندازی شدند و در همین سال یک هزار و 222 شرکت جدید نیز تاسیس شده است. کمال مسلم گفت: در سال 2020 تعداد 8 هزار و 757 مجوز واردات و 176 مجوز صادارت نیز صادر شده است. به گفته وی بیشتر کالاهای وارداتی به اقلیم کردستان عراق، مصالح ساختمانی، غذایی، دام و کالا هستند.
وی درباره افزایش قیمت دلار در برابر دینار عراقی توضیح داد: این افزایش قیمت ضرر زیادی به شهروندان وارد کرده است چون بخش زیادی از محصولات موجود در بازار وارداتی هستند که با دلار خریداری میشود. مسلم در خصوص برنامههای سال 2021 وزارتخانه بازرگانی و صنایع اقلیم کردستان گفت: تلاش خواهیم کرد تا کارگاههایی که فعالیت ندارند اما امکان راه اندازی مجدد دارند، بار دیگر فعال شوند؛ همزمان برای افزایش صادارت تلاش میشود تا محصولات و کالاهای داخلی افزایش پیدا کند.
اتاق بازرگانی سلیمانیه
علاقهمندی کردستان عراق برای افزایش تولیدات ایرانی در بازار کردستان عراق
در نشست فعالان اقتصادی کرمانشاه با هیئت تجاری حلبچه عراق پیشوا احمد محمود، رئیس اتاق بازرگانی حلبچه بر لزوم سرمایهگذاریهای مشترک بین کرمانشاه و این استان تاکید کرد و گفت: خوشبختانه از حمایتهای خوبی از سوی کردستان عراق برخورداریم و معافیتهای قابلتوجهی برای سرمایهگذاران خارجی در نظر گرفته شده است. او معافیت مالیاتی ۱۵ ساله برای سرمایهگذاران و همچنین معافیت ۱۰ ساله گمرکی برای واردات مواد اولیه را ازجمله مزایای در نظر گرفته شده برای سرمایهگذاران خارجی دانست. احمد محمود هدف از در نظر گرفتن این مزیتها را کمک به تقویت تولید در حلبچه اعلام و تاکید کرد: بنا داریم بهجای آنکه مصرفکننده باشیم به توانمندیهای اقتصادی خود تکیه کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی حلبچه، کرمانشاه را مستعدترین استان برای توسعه همکاریهای مشترک دانست و عنوان کرد: از بیش از ۳۷۰ کیلومتر مرز مشترکی که کرمانشاه با عراق دارد نزدیک به ۵۰ درصد آن با حلبچه است. احمد محمود در ادامه از علاقهمندی کردستان عراق برای افزایش تولیدات ایرانی در بازار این منطقه خبر داد و گفت: علاقهمندیم کالاهای ایرانی سهم بیشتری نسبت به کالاهای ترک داشته باشد. او افزود: البته برای این منظور لازم است تولیدکنندگان ایرانی نیز کیفیت کالاهای تولیدی و بستهبندی را ارتقا دهند.
تجارت بان
عراق بیشترین میزان میوه را از ترکیه وارد میکند
ملیسا توکوز رئیس اتحادیه واردات و صادرات سبزی و میوه ترکیه گفت: عراق یکی از 5 کشور جهان است که بیشترین میزان محصولات سبزی و میوه را وارد میکند. وی ادامه داد: عراق در سال گذشته بیشترین محصولات گوجه فرنگی، انار، پرتقال، گیلاس و نارنگی را از ترکیه وارد کرده است. توکوز گفت: در حال حاضر بیشترین میزان صادرات میوه و سبزی ترکیه به 5 کشور روسیه، آلمان، اکراین، رومانی و عراق است. به گفته رئیس اتحادیه صادرکنندگان و واردکنندگان ترکیه علاوه بر صادرات میوه، بخشی از این محصولات نیز به صورت شربت و فراورهای کنسرو شده صادر میشود.
لازم به ذکر است، عراق بخش زیادی از نیازمندیهای خود در بخش سبزیجات و میوه را از کشورهای همسایه تامین میکند با این حال در فصل برداشت محصول داخلی، به صورت مقطعی واردات این محصولات را متوقف میکند.
تجارت بان
بیش از نیمی از گردشگران عراق به ایران، گردشگران سلامت هستند
یعقوب گویلیان مدیر کل میراث فرهنگی ، گردشگری و صنایع دستی کردستان اظهار داشت: 55 درصد گردشگران ورودی از کشور عراق به ایران گردشگران سلامت هستند که بیشتر آنها از مرز باشماق و استان کردستان وارد کشور میشوند بنابراین فرصت خوبی است که بخشی از آنها در خود کردستان بمانند و کسانی هم که قصد سفر به استان دیگری دارند در این استان برای آنان برنامهریزی شود. به گفته وی 90 درصد گردشگران عراقی بدون برنامهریزی وارد کشور میشوند و نسبت به گردشگران دیگر هزینه بیشتری صرف میکنند.
برنا
میزان سیمان و میلگرد تولیدی کردستان جوابگوی کل بازار عراق است
نماینده وزارت بازرگانی و صنعت حکومت اقلیم کردستان عراق طی مصاحبهای اختصاصی به باسنیوز گفت: "میزان تولید سیمان و میلگرد کردستان عراق میتواند تمام بازار عراق را تحت پوشش قرار دهد و اگر حمایتها نیز گسترش یابد حتی میتوانیم میلگرد و سیمان کردستان را به ایران و ترکیه صادر کنیم."علی عثمان، نماینده وزارت بازرگانی و صنعت حکومت اقلیم کردستان، درادامه سخنان خود یادآور شد: "کل تولید سیمان عراق سالانه ٢٤ میلیون و ٥٠٠ هزار تن است که از این مقدار ٦٥ درصد آن متعلق به کردستان میباشد. همچنین میزان تولید میلگرد به ٩٠٠ هزار تن در سال رسیده که بازارهای عراق تنها به ٢.٥ میلیون تن میلگرد نیازمندند."
باسنیوز
١١ درصد نفت اقلیم کردستان عراق در استان سلیمانیه تولید میشود
قباد طالبانی، معاون نخستوزیر اقلیم کردستان، در مصاحبه با روزنامه ''الصباح''، روزنامه رسمی حکومت عراق گفت که 11درصد نفت اقلیم کردستان در استان سلیمانیه تولید میشود و بودجه جاری آن ٤٠٠ میلیون دلار است. وی افزود "قرارداد ٥٠ ساله فروش نفت اقلیم کردستان به ترکیه حقیقت ندارد و این قرارداد برای انتقال نفت به بازارهای جهانی منعقد شده است''
باسنیوز
بازگشایی مسیرهای ترانزیتی عراق
با تصویب دولت عراق و اعلام هیئت گذرگاههای مرزی این کشور، پنج مرز این کشور برای ورود خروج کامیونهای ترانزیتی فعال شد سید روح اله لطیفی سخنگوی گمرک در این خصوص گفت : پنج مرز رسمی عراق برای تردد کامیونهای ترانزیتی فعال شده است که دو مرز آن مربوط به ایران است و مابقی با عربستان و اردن است. وی افزود : دو مرز زرباطیه و منذریه (مهران و خسرو ی)، از این پس میتوانند مسیر کامیونهای ترانزیتی برای عبور از حاک عراق باشند.
پیش از این به دلیل عدم عضویت عراق در کنوانسیون تیر امکان تردد کامیونهای ترانزیتی از این کشور مهیا نبود و با تصویب این کنوانسیون و اعلام هیئت گذرگاههای مرزی این کشور ، این امکان در روزهای اخیر فراهم شده است.
کانال سخنگوی گمرک
حلبچه عراق آماده برگزاری نمایشگاه کالاهای کرمانشاه است
رئیس اتاق بازرگانی و صنایع حلبچه با اعلام اینکه آماده برگزاری نمایشگاه کالاهای کرمانشاه این استان هستیم، تاکید کرد: تمام تلاشمان را برای زمینەسازی و رفع موانع پیش روی برگزاری نمایشگاه اختصاصی کرمانشاه در حلبچه را به کار میگیریم.
جام کردی