معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۱/۱۷- ۰۸:۰۰ - مشاهده: ۱۹۲

اخبار اقتصادی عراق( هفته دوم بهمن ماه 1399)

مهمترین اخبار اقتصادی عراق در هفته دوم بهمن ماه 1399 که در رسانه‌های این کشور انتشار یافته است به شرح ذیل اعلام می‌گردد:

اولین نمایشگاه مجازی در عراق  با مشارکت سر کنسولگری کربلای معلی 

13 بهمن ماه  وبینار  "بازار عراق و اقلیم کردستان در دوران کرونا و پسا کرونا"  با محورهای کسب و کار عراق، رفتار مصرف کنندگان و نحوه تعامل با آنها، فرصت های تجار با عراق در ایام کرونا و بررسی بازار عراق در حوزه صادرات عمده ایرانی با مشارکت سرکنسولگری کشورمان در کربلای معلی ،"نبیل الانباری" رئیس اتاق تجارت کربلا و"صلاح حسن خلیفاوی" معاون اتاق تجارت بابل و شمار زیادی از تجار و فعالین اقتصادی استانهای کربلا و بابل و ذینفعان ایرانی برگزار گردید. در این جلسه ویدئو کنفرانسی که  فرصت ها و ظرفیت های همکاری‌های اقتصادی تجاری طرفین مورد بحث و بررسی قرار گرفت  و عنوان گردید: کربلا و بابل به عنوان دو منطقه اصلی در استانهای  میانی عراق ( فرات الاوسط )سهم دو میلیارد  دلاری از تجارت سالانه با عراق در سالهای قبل داشته  و زمینه‌های مختلف برای تعامل از جمله ‌ در بخش مصالح ساختمانی، پرورش ماهی، خدمات فنی و مهندسی، هتلینگ و هتل‌سازی، تامین تجهیزات، تامین تجهیزات پزشکی، کشت فراسرزمینی و گلخانه  سرازمینی وجود دارد و برند کاله و کارخانه آن در کمالیه کربلا به عنوان سمبل و برند موفق ایرانی در عراق تبدیل شده است و مردم این کشور استقبال بسیار خوبی از محصولات این شرکت معتبر دارند .  نبیل الانباری ریئس اتاق تجارت کربلا نیز ضمن تقدیر و تشکر از مساعی کنسولگری جمهوری اسلامی ایران در توسعه و تقویت همکاریهای ایران با بخش تجاری و خصوصی عراق ، روی کار آمدن بایدن  رئیس جمهور آمریکا را فرصت مناسبی برای تقویت تعاملات اقتصادی بین دو کشور دانست و  خواستار سرمایه گذاری  مشترک ایران در استان کربلا از جمله  احداث برخی کارخانه‌های مشترک ( سیمان ) با عراق گردید کاری که به ادعای وی عربستان در مناطق شمالی  و ترکیه در مناطق جنوب و میانی  عراق در حال انجام دارد.

بررسی اقتصاد عراق در اولین مذاکره تلفنی وزرای خارجه آمریکا و عراق

"آنتونی بلنکین" وزیر خارجه دولت بایدن در اولین تماس تلفنی با فواد حسین همتای عراقی خود موضوع اقتصاد عراق و تبادلات تجاری فیمابین را مورد بحث و بررسی قرارداد. بحث چالش های فعلی اقتصاد عراق،  پاندمی‌کوئید 19 و تاثیرات آن و همچنین ضرورت انجام اصلاحات اقتصادی و تقویت مناسبات در عرصه اقتصاد از موضوعاتی عنوان شده است که در این گفتگوی تلفنی مورد بررسی قرار  گرفته است. آمار سازمان انرژی  آمریکا نشان از افزایش صادرات نفت عراق به آمریکا با آغاز 2021 میلادی است.

دیدار وزیر نفت عراق با سفیر الجزایر

احسان عبدالجبار اسماعیل وزیر نفت عراق  در دیدار با "عبدالقادر بن سها "سفیر الجزایر در عراق ضمن برادرانه توصیف نمودن روابط دو کشور  از آمادگی شرکت نفتی دولتی الجزایر( سینتراک )  برای همکاری با عراق در زمینه نفت و سرمایه گزاری در این خصوص استقبال ابراز خشنودی نمود. همچنین عنوان شده است طرف الجزایری نیز ضمن تائید برادرانه  بودن روابط دو کشور از  تمایل جدی کشورش به همکاری با عراق در زمینه نفت گاز خبر داده و خواستار گسترش روابط در سایر عرصه‌ها نیز شده است.

تلاش عراق برای گشایش نقطه مرزی جدید با ایران

"مجید العطایی"  مسئول  رسانه ای  استانداری  "واسط"( نزدیکترین استان عراق به استان ایلام )  در مصاحبه با روزنامه دولتی "الصباح" اعلام نموده است مقامات استان مذکور در شرق عراق مجوز لازم برای گشایش مرز جدیدی با ایران ( نقطه مرزی شهابی ) را کسب نموده و ادامه و تسریع این روند را به اخذ مجوز های لازم ازسوی نهادهای مرتبط دانسته است . وی با  اعلام اینکه  این مرز منطقه  "شیخ سعد" در جنوب "کوت" (مرکز استان واسط )  را به استان ایلام متصل خواهد نمود در 70 کیلومتری مرز  فعلی زرباطیه - مهران قرار دارد و نزدیکترین  مسیر برای  رسیدن زائرین ایرانی  به شهرهای کربلا و نجف  محسوب خواهد گردید. این مقام استانداری  تصریح نموده دولت محلی 40 کیلومتر جاده منتهی به این مرز را زیرسازی و آسفالت نموده است، مرزی  که میتواند   پذیرای  روزانه 2 هزار زائر ایرانی در روز و دو میلیون زائر در ایام  زیارت  و اتوبوس های مربوطه بوده و تاثیر زیادی در عائدات ملی داشته باشد. شایان گفتن است تابستان امسال نخست وزیر عراق کنترل مرز زرباطیه - مهران را نیز در راستای اقدامات و سیاست های جدید تشدید کنترلهای مرزی با شعار مبازره با فساد به ارتش کشور سپرد و مقرر گردید نیروهای این مرز در فاصله  4 ماهه تغییر پیدا کنند. در قالب این رویه و سیاست 14 منفذ یا مرز عراقی مشمول سیاست های سختگیرانه دولت الکاظمی‌به بهانه مبارزه با فساد بوده اند که توامان با سیاست های منطقه ای نیز در انتخاب و کنترل  همسایگان همسو و غیر همسو نیز می‌باشد. 

تخصیص وام خارجی برای خرید واکسن در عراق

حیدر المجید" دبیر شورای  وزیران  عراق اعلام نموده است این شورا در پی درخواست وزیر بهداشت کشور مقرر نموده است به عنوان نمونه 100 میلیون دلار از محل وام صندوق بین المللی پول و در چارچوب وزارت برنامه ریزی کشور برای خرید واکسن کرونا اختصاص یابد. با تشدید و جهش مجدد کرونا در عراق و اعلام آغاز موج دوم پاندومی‌کرونا در کشور، آمار مبتلایان به کرونا در حال افزایش است و مناطقی همچون کربلا که پیش از این جزو مناطق سفید بیماری محسوب می‌شد برای اولین بار   (11 بهمن ماه) ابتلای 138 نفر در یک روز را تجربه نموده است. آخرین گزارشات نشان از ابتلا 618922 نفر به کرونا  و مرگ 13041 نفر از مبتلایان در عراق است هر چند غرلباگری مشخصی در این خصوص وجود ندارد .چندی پیش سازمان بهداشت جهانی با انتشار مقاله ای ضمن معرفی عراق به عنوان خطرناک ترین کشور در میان کشورهای عرب در خصوص پاندومی‌کرونا، عنوان نموده بود تعصبات قومی در میان عشایر کربلا مانع از استفاده ماسک به عنوان ابتدائی ترین وسیله در عراق است و این مهم میتواند در تسریع این پاندومی موثر باشد. بهداشت جهانی عراق را اولین کشور عربی در جهان عرب از نظر ابتلابه ویروس کرونا معرفی نموده و مراکش و عربستان در رتبه‌های بعدی قرار دارند.

تشدید کنترل های دریائی در عراق با هدف مبارزه با فساد

"فرهان فرتوسی" مدیر کل بنادر  عراق در مصاحبه با روزنامه  "الصباح" خبر از همکاری با یک شرکت بین المللی و عقد قرار داد برای تشدید  کنترل های  ورودی و خروجی کالاها از مسیرهای دریائی خبر داده و  عنوان نموده از ماه آینده فعالیت این شرکت معتبر جهانی انجام در عراق آغازخواهد شد. از تابستان امسال برخی سیاست های کنترلی با فرمان نخست وزیر عراق در  مرز و گذرگاه زمینی  از جمله 12 مرز و گذرگاه مشترک کشورمان با شعار مبازره با فساد اعمال و تفتیش و بازرسی  این مبادی به ارتش کشور سپرده شد  و مقرر گردید  در فاصله  4 ماهه نیروهای این مناطق تغییر پیدا کند. این رویه و سیاست در کنار شعار مبارزه با فساد و پولشوئی توامان با سیاست های منطقه ای نیز در انتخاب و کنترل  همسایگان همسو وغیر همسو  در جریان است. 

اقتصاد عراق در 2021 میلادی

 کارشناسان اقتصادی عراق در تازه ترین اظهارات با اعلام اینکه بودجه 2021 کشور ( 113 میلیارد  دلار)  دومین بودجه بزرگ در  جهان عرب بعد از عربستان سعودی ( 264 میلیارد دلار )  و  برابر با مجموعه  بودجه کشورهای قطر(53 میلیارد) و مراکش (51 میلیارد دلار ) است، عنوان نموده اند  بدترین اقتصاد نیز در میان کشورهای عربی  متعلق به عراق است که بیشترین فساد و پولشوئی و همچنین گرانی را با خود به همراه دارد فلدا هر گونه اقدام در خصوص اقتصاد و بودجه  باید بدور از  ریسک و بهره گیری  از نظرات افراد مجرب انجام شود . چندی پیش صندوق بین المللی پول اعلام نمود عراق درخواست یک وام اضطرای شش میلیارد دلاری از این صندوق نموده است و برخی کارشناسان اقتصادی عراق معتقدند وامی طولانی مدت با نرخ بهره یک درصد نه تنها آسیبی به اقتصاد وارد نخواهد  ساخت بلکه ارتباط عراق با سیتسم مالی جهان را تقویت خواهد نمود.  دریافت وام خارجی برای اولین بار تابستان امسال از سوی مجلس کشور با هدف تامین حقوق کارکنان دولت و با مخالفت های زیاد از سوی برخی نیروهای سیاسی در پارلمان صورت گرفت و این قبیل اقدامات از سوی دولت عراق در حالی انجام میشود که این کشور تنها در سال گذشته میلادی 81 میلیارد دلار فروش نفت داشته است .

وبینار بررسی روابط اقتصادی عراق و انگلیس

بنا به اعلام  سایت وزارت خارجه عراق ، سفارت جمهوری عراق در لندن  با همکاری اتاق بازرگانی عرب و انگلیس و با مشارکت  "محمد جعفر صدر" سفیر عراق در انگلیس  میزگردی را از طریق برنامه مجازی (وبینار) برگزار نموده است . این نشست مجازی با حضور شخصیت هائی همچون دکتر سوها النجار رئیس کمیته سرمایه گذاری ،بارونس سیمونو رئیس هیئت مدیره اتاق بازرگانی عرب و انگلیس  و  دبیر کل اتاق برگزاری و سفیر اظهاراتی در خصوص وضعیت همکاریهای تجاری و عراق داشته و آن را درخشان توصیف نموده است است . رئیس کمیسیون سرمایه گذاری ملی نیز به نوبه خود در مورد اهمیت حمایت از طرح عراق برای جذب سرمایه‌های خارجی صحبت کرد و تأکید نموده  عراق یک بازار آینده دار است و دارای فرصت های مهم سرمایه گذاری  برای سرمایه گذاران انگلیسی در بخش زیرساخت، آلومینیوم، گردشگری و سایر جنبه‌های می‌باشد ضمن آنکه به  نگرانی‌های سرمایه گذاران خارجی و امنیت سرمایه نیز پرداخته است .رئیس هیئت مدیره اتاق بازرگانی عرب و انگلیس، بارونس سیمونس بنی، نیز  این گفتگو را مهم و موجب تقویت چارچوب های همکاری دو جانبه بین عراق و انگلیس دانسته و عنوان نموده عراق یک شریک مهم برای انگلستان محسوب می‌شود.  اعلام شده است در این گفتگوی مجازی 75  نماینده و نمایندگی‌های دیپلماتیک معتبر در انگلستان، شرکت های انگلیسی و متخصصان و علاقمندان به امور تجاری و اقتصادی بین عراق و انگلستان حضور داشتند.           

اولین محموله صادراتی عراق به عربستان سعودی

عراق اولین محموله گوجه فرنگی صادراتی خود را به عربستان صادر نمود. یک منبع در دولت محلی استان الانبار از ورود اولین محموله گوجه فرنگی عراق به عربستان سعودی از طریق گذرگاه مرزی عرعر در غرب الانبار خبر داد. به گفته این مقام مسئول صادرات گوجه فرنگی به عربستان سعودی پس از آن صورت می‌گیرد که درجریان سفر اخیر هیاتی از عربستان سعودی به عراق، گفتگوهایی بین دو کشور انجام شد.گفتنی است گذرگاه مرزی عرعر در مرز بین عراق و عربستان سعودی در ماه‌های اخیر به دلایل نامعلومی‌با کاهش در حجم تبادلات تجاری بین دو کشور مواجه شده هر چند تجار عراقی از ورود برخی کالاهای ساختمانی از قبیل مصالح و لوله از این مرز به سمت بازارهای عراق و کربلا خبر می دهند.  کانال مباشر عربستان اعلام نموده بود کریم الخفاجی وزیر کشاورزی عراق مجوز صدور 250 تن گوجه فرنگی عراق به عربستان و تحویل آن به تجار بخش سعودی را صادر نموده است و این اقدام را با هدف تشویق کشاورزان عراقی به کشت  و صیانت از محصولات کشاورزی محلی انجام داده است.

اختصاص وام خارجی برای خرید واکسن

"حیدر المجید" دبیر شورای  وزیران  عراق اعلام نموده است این شورا در پی درخواست وزیر بهداشت کشور مقرر نموده است به عنوان نمونه 100 میلیون دلار از محل وام صندوق بین المللی پول و در چارچوب وزارت برنامه ریزی کشور برای خرید واکسن کرونا اختصاص یابد. با تشدید و جهش مجدد کرونا در عراق و اعلام آغاز موج دوم پاندومی‌کرونا در کشور، آمار مبتلایان به کرونا در حال افزایش است و مناطقی همچون کربلا که پیش از این جزو مناطق سفید بیماری محسوب می‌شد برای اولین بار   (11 بهمن ماه) ابتلای 138 نفر در یک روز را تجربه نموده است. آخرین گزارشات نشان از ابتلا 618922 نفر به کرونا  و مرگ 13041 نفر از مبتلایان در عراق است هر چند غرلباگری دقیقی در این خصوص وجود ندارد .چندی پیش سازمان بهداشت جهانی با انتشار مقاله ای ضمن معرفی عراق به عنوان خطرناک ترین کشور در میان کشورهای عرب در خصوص پاندومی‌کرونا، عنوان نموده بود تعصبات قومی در میان عشایر کربلا مانع از استفاده ماسک به عنوان ابتدائی ترین وسیله در عراق است و این مهم میتواند در تسریع این پاندومی موثر باشد.

سفر نخست وزیر اردن به عراق با منویات اقتصادی

منابع خبری عراق اعلام نموده اند در جریان سفر اخیر  نخست وزیر اردن به عراق  توافق شده است 344 کالای وارداتی از اردن به عراق، همچنان از معافیت گمرکی برخوردار باشد.در همین حال  محمد الخالدی نماینده پارلمان عراق و عضو فراکسیون بیارق الخیر با انتقاد از دولت مصطفی الکاظمی و با اشاره به توافق های اخیر بین عراق و اردن اعلام نموده است  توافق نامه ای که دولت با اردن امضا کرده است، قاچاق ارز به حساب می آید و این توافق نامه تنها به نفع اردن است. عنوان نموده است دولت کاطمی دولتی ورشکسته در عراق است و پارلمان باید اقدام لازم در خصوص بر کناری وی را انجام دهد.

طرح مجدد همکاریهای کشاورزی عراق و عربستان

محمد کریم الخفاجی وزیر کشاورزی عراق مجددا از توافق با برخی شرکت های سعودی درخصوص سرمایه گذاری در زمین‌های بیابانی عراق خبر داده است . به گفته وزیر کشاورزی عراق قرار است شرکت های سعودی در زمین‌های بیابانی عراق در استان‌های مثنی، نجف، رمادی و کربلا سرمایه گذاری کنند و طرح مربوط به این پروژه نیز آماده شده است. وی همچنین افزود: توافق با شرکت های سعودی پس از آماده کردن ملزومات ضروری کار و از جمله تامین منابع آبی در مناطق مورد نظر انجام شده است. تابستان  سالجاری مقامات عراقی برای اولین بار بصورت رسمی در خصوص موضوع سرمایه گذاری عربستان در مناطق عشایری و بادیه ای سخن گفتند ولی "محمد  کریم  الخفاجی" وزیر کشاورزی با تکذیب موضوع سرمایه گذاری عربستان در کشاورزی عراق عنوان نمود  سعودی‌ها  قصد سرمایه گذاری در صحاری استانهای کربلا، نجف، الانبار و المثنی را داشتند ولی  بدلیل  نیاز  50 ساله طرح مذکور به آبرسانی، وزارت آب عراق اعلام کرد خواسته آنان در عراق عملی نخواهد بود.  فعالان سیاسی و کنشگران اجتماعی عراق که دغدغه میهن داشتند اعلام نمودند  این اقدام در جهت "کلنی "سازی عربستان به نفع خود در مناطق صحرائی- عشیره ای  با هدف رهبری و هدایت ساکنان آنان صورت میگیرد.

ورود خرمای عراقی به بازاهای جهانی         

محمد القیسی مشاورز وزیر کشاورزی عراق اعلام نموده است بزودی خرمای عراقی وارد بازارهای جهانی خواهد شد .وی عنوان نموده است با تدوین برنامه راهبردی، خرمای عراق وارد بازهای جهان خواهد شد هر چند  همه گونه‌های خرمای عراق  ارزش صادرات ندارد. چندی پیش مدیر کل کشاورزی استان کربلا اعلام نمود این استان  با داشتن 2862095 نفر نخل 160 هزار تن تولید خرما دارد که این رقم با احتساب محصول تقریبی هر نخل 56 کیلو خرما بدست آمده است. عنوان شده است 40 گونه انواع خرما در کربلا وجود دارد ولی بیشترین آن خرمای زاهدی است. عراق امسال اعلام نموده است 200 هزار تن از 700 هزار تن تولید ملی این محصول را به خارج از کشور صادر خواهد نمود .ادعا شده است کربلا با تولید 160 هزار تن خرما بالاترین برداشت از سال 2003 را در سال جاری داشته است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما