معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۱۰/۲۴- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۵۷۹

اخبار اقتصادی حوزه آسیای غربی( هفته سوم دی ماه 1399)

اهم اخبار و تحولات اقتصادی حوزه آسیای غربی در هفته سوم دی ماه 1399 که در رسانه‌های این کشورها منتشر شده است به شرح ذیل ارائه می‌گردد:

پاکستان و بنگلادش

پیش بینی بهبود اقتصادی پاکستان توسط صندوق بین المللی پول در سال 2021

به گزارش اکسپرس اردو، صندوق بین المللی پول در جدیدترین گزارش خود ضمن قدردانی از تلاشهای پاکستان برای مبارزه با کووید-19 پیش بینی کرد که اقتصاد پاکستان در سال 2021 به صورت مرحله ای بهبود خواهد یافت. در این گزارش آمده است: در ماه جون (ژوئن) 2020 ، میزان ابتلای روزانه به کرونا در پاکستان به بالاترین سطح یعنی 6000 مورد رسید، اما دولت های فدرال و ایالتی تمام اقدامات لازم را انجام دادند که منجر به کاهش موارد ابتلا در ماه جولای (ژوئیه) شد. بر اساس این گزارش ، تعداد موارد روزانه در آگوست و سپتامبر به کمتر از 1000 مورد کاهش یافت و تعداد موارد مثبت کرونا در اواسط ماه نوامبر دوباره شروع به افزایش کرد که تاکنون ادامه دارد. دولت پاکستان برای کنترل موج دوم کرونا اقدامات مناسبی از جمله تعطیلی مدارس، ممنوعیت شرکت در اجتماعات و قرنطینه هوشمند انجام را داد. گزارش می افزاید: دولت پاکستان در 24 مارچ سال گذشته برای کمک به اقشار کم درآمد بودجه 1240 میلیارد روپیه ای در نظر گرفت که هنوز هم این روند کمک رسانی ادامه دارد. در گزارش صندوق بین المللی پول آمده است که رشد اقتصادی پاکستان برای سال مالی 2020، منفی 0.4٪ پیش بینی شده بود، اما انتظار می رود این روند به سمت بهبود مرحله ای در سال مالی 2021 پیش رود. 

بنگلادش

آیا بنگلادش از هند ثروتمندتر می‌شود؟

وقتی بنگلادش در سال ۱۹۷۱ استقلال پیدا کرد فقیرترین کشور دنیا یا حداقل یکی از فقیرترین‌ها بود. امروز بنگلادش هنوز در بهترین حال نیست، اما دارد با سرعت زیادی در جهت عکس فقر حرکت می‌کند. رشد واقعی اقتصادی بنگلادش در سال ۲۰۱۹ از ۸ درصد بیشتر بود و با وجود آن که بحران کرونا باعث آهسته شدنِ این رشد شد، همچنان انتظار می رود که بنگلادش در سال های ۲۰۲۰ و ۲۰۲۱ میلادی رشد اقتصادی ۴ درصدی داشته باشد. تخمین زده شده که سرانه تولید ناخالص داخلی بنگلادش در سال ۲۰۲۰ به ۱۸۸۸ دلار برسد و این یعنی فاصله بنگلادش با فقیرترین کشورهای جهان در مناطق استوایی قاره آفریقا بسیار زیاد می‌شود. بر همین اساس، بنگلادش در اخیرترین جدول های اقتصادی صندوق بین المللی پول در خصوص سرانه تولید ناخالص داخلی در رده بالاتری از همسایه مهمش هند قرار گرفته و این مسئله مثل بمب در رسانه‌های هند ترکیده است. بنابراین طبیعی بود که واکنش‌ها نسبت به افت موقعیت هند در برابر بنگلادش پر از خشم و انکار باشد. برخی از اقتصاددانان بین‌المللی هند در این میان عدم توسعه صادرات تولیدی کم‌دستمزد را که برگ برنده بنگلادش بوده، به عنوان نقطه شکست هند ارزیابی کردند. اما حتی اگر هند تمام صادرات کم‌دستمزد بنگلادش را هم به خودش اختصاص می‌داد، باز تغییر خاصی در ارقام تولید ناخالص داخلی این کشور حاصل نمی‌شد. هند به تعداد بیشتری از مشاغل کم‌دستمزد نیاز ندارد؛ بلکه به درآمد بالاتر برای کارگران معمولی- چه در روستا و چه در زاغه‌های شهری- نیاز دارد. این را هم فقط از طریق اصلاحات اقتصادی می‌توان حاصل کرد که از اول بنایشان روی سود میلیون‌ها نفر از جمعیت کم‌درآمد قرار گرفته باشد.

واکنش وزیر دارایی بنگلادش به پیش بینی رشد اقتصادی این کشور توسط بانک جهانی

به نقل از داکا تیریبون، مصطفی کمال، وزیر دارایی بنگلادش به پیش بینی 1.6 درصدی رشد اقتصادی بنگلادش در سال 2021 توسط بانک جهانی واکنش نشان داد. این در حالی است که مقامات دولتی برای بنگلادش در سال 2021 رشد اقتصادی 7.4 درصدی را پیش بینی کرده اند. مصطفی کمال با اشاره به وضعیت مناسب اقتصادی بنگلادش در مقایسه با دیگر کشورها در دوران کرونا، نسبت کم بدهی‌های دولت به تولید ناخالص داخلی، اتخاذ سیاست های پولی و مالی و رشد اقتصادی بالای 5 درصد در سالی که بحران سلامت در همه کشورها وجود داشت، پیش بینی بانک جهانی را نادرست دانست. 

ارزش بازار بورس داکا نسبت به تولید ناخالص داخلی بنگلادش پایین است

به نقل از نیو ایج، نسبت ارزش بازار بورس داکا به تولید ناخالص داخلی کشور بنگلادش در مقایسه با کشور های دیگر بسیار پایین است. این نسبت در سال 2020 برابر با 16 درصد و در سال 2019 برابر با 12 درصد بوده است. در حالی که در سال های 2018 و 2017 به ترتیب 17.21 و 21.62 درصد بوده است. لازم به ذکر است بعد از گذشت حدود 60 سال از تاسیس بورس داکا در حال حاضر فقط سهام 323 شرکت در آن معامله می‌شود که اکثرا از نظر بنیادی ضعیف هستند.

خسارت 10.5 میلیارد دلاری کرونا به اقتصاد بنگلادش

به نقل از دیلی استار، وزیر برنامه ریزی بنگلادش می‌گوید اقتصاد بنگلادش در سال 2019 حدود 10.5 میلیارد دلار خسارت دیده است. به گفته وی تولید ناخالص داخلی کشور در این سال به 327 میلیارد دلار رسید در حالی که پیش بینی‌ها حاکی از ارقام بالای 337.5 میلیارد دلار بود. 

ثبت رکود در حواله‌های ارزی کارگران بنگلادشی

به نقل از دیلی بنگلادش، با وجود کاهش بسیاری از شاخص های اقتصادی بنگلادش در اثر همه گیری ویروس کرونا، حواله‌های ارزی کارگران بنگلادشی شاغل در خارج از بنگلادش حدود 20 درصد بیشتر از مقدار خود در سال قبل بوده و رکورد تازه ای را ثبت کرده است. بر اساس آمار بانک مرکزی بنگلادش حواله‌های ارزی دریافتی از سایر کشور ها از 18.33 میلیارد دلار در سال 2019 به 21.74 میلیارد دلار در سال 2020 رسیده است. رشد حواله‌های ارزی در حالی اتفاق افتاده است که همگان انتظار کاهش این مقدار به دلیل همه گیری ویروس کرونا را داشتند.

ممنوعیت صادرات واکسن کرونا توسط هند شامل بنگلادش نمی‌شود

به نقل از سماکال وزیر خارجه بنگلادش، دکتر عبدالمومن میگوید: ممنوعیت هند در صادرات واکسن کرونا برای بنگلادش اجرا نخواهد شد. وزیر امور خارجه هند نیز این مساله را تایید کرده است و دلیلی برای نگرانی ما وجود ندارد. وی همچین می‌گوید مذاکرات دو کشور برای گرفتن واکسن کرونا از هند در عالی ترین سطوح در طول ماه گذشته بین نخست وزیر، شیخ حسینه و ناراندا مودی انجام شده است. واکسن در زمان مناسب خواهد رسید و جای نگرانی وجود ندارد.

افغانستان

بررسی سند جامع همکاری ایران و افغانستان در مشهد

 «سید عباس عراقچی» در این نشست با تاکید بر حل بسیاری از مسائل در جریان مذاکرات سند جامع همکاری راهبردی میان ایران و افغانستان ابراز امیداوری کرد در آینده نزدیک، این اتفاق مهم صورت گیرد. وی از حسن نیت طرفین در امضای این سند خبر داد و گفت: کشورهای ایران و افغانستان با احترام بر اصل قانون اساسی دو کشور و احترام به حاکمیت‌های خود، آینده روشنی در همکاری‌های همه جانبه خواهند داشت. معاون وزیر امور خارجه ایران با اشاره به نقش و اهمیت مراکز مطالعاتی و پژوهشی در سیاست خارجی، حضور و فعالیت چنین مراکزی را تسهیل کننده دیپلماسی رسمی در کشورهای مختلف عنوان کرد و افزود: اندیشکده‌های فعال در حوزه روابط خارجی باید همصدا با حاکمیت و جریان منافع ملی، حرکت رسمی سیاست خارجی را جهت دهی و تا حد بسیار به برآورده ساختن نیازهای پژوهشی و عملیاتی دستگاههای مرتبط با مسائل خارجی، کمک کنند. در این نشست که در محل موسسه مطالعات راهبردی شرق برگزار شد، محمدابراهیم طاهریان نماینده وزیر امور خارجه ایران در امور افغانستان، محمد صدیقی‌فر سر کنسول ایران در هرات، محمد بهشتی منفرد رئیس نمایندگی وزارت امور خارجه در شمال شرق کشور، محمود افخمی سرکنسول سابق ایران در هرات شرکت داشتند.

جمهوری آذربایجان در کابل سفارت ایجاد می‌کند

پارلمان جمهوری آذربایجان لایحه گشایش سفارت آن کشور را در شهر کابل پایتخت افغانستان تایید کرد. به گزارش افغان نیوز: دولت آذربایجان لایحه یی را به پارلمان آن کشور فرستاده بود که بر اساس آن، باکو قصد دارد، سفارت خویش را در افغانستان بگشاید. پارلمان  جمهوری آذربایجان پس از بررسی این لایحه برای بازگشایی سفارت آن کشور در کابل رای تایید دادند. پیش از این محب الله محب مشاور امنیت ملی افغانستان به باکو سفر کرده و در مورد همکاری‌های مشترک با مقام های آن کشور گفتگو کرده بودند. افغانستان و جمهوری آذربایجان مشترکات زیادی در بخش های فرهنگی، اقتصادی و سیاسی دارد که یکی از آنها عبور راه لاجورد از خاک دو کشور می‌باشد.

طرح ریلی مشترک میان افغانستان، پاکستان و ازبکستان

به نقل از افغانستان ما: افغانستان، پاکستان و ازبکستان در جستجوی منابع مالی برای یک پروژه راه آهن هستند که چهار تا چهار و نیم میلیارد دلار هزینه در برخواهد داشت. این پروژه راه آهن پاکستان را از پیشاور به کابل و در نهایت به راه آهن ازبکستان در مزارشریف، متصل خواهد کرد. عمران‌خان، نخست وزیر پاکستان در دیدارش با شماری از مقام‌های افغانستان در اسلام‌آباد، از امضای یک درخواست مشترک سه کشور عضو این پروژه خبر داده‌ که قرار است برای جذب منابع مالی به بانک جهانی و شماری از نهادهای مالی دیگر جهان فرستاده شود. نخست وزیر پاکستان همچنین در دیدارش با هیئت افغانستان در نشست اپتیکا، بر پشتیبانی کشورش از تلاش‌های ازبکستان برای سرمایه گذاری راه آهن پیشاور-کابل-مزارشریف تأکید ورزیده است. فواد احمدی، سخنگوی وزارت صنعت و تجارت در این باره گفت: در حاشیة نشست کمیتة هماهنگی موافقت‌نامة تجارت و ترانزیت افغانستان و پاکستان تیم‌‎های مذاکره کننده درباره راه آهن میان دو کشور نیز بحث کردند و قرار است در آینده دولت‌های دو کشور این موضوع را پیگیری کنند. بنا به اظهار اداره راه آهن، قرار است در راستای همکاری با بانک جهانی کنسرسیومی‌برای جذب منابع مالی به این پروژه پر هزینه ایجاد می‌شود. همچنین به گزارش روزنامه اردو زبان دنیا نیوز، بر اساس توافقنامه تجارت ترانزیتی افغانستان و پاکستان قرار است خط راه آهن جدیدی از پیشاور تا طورخم به مسافت 65 کیلومتر احداث شود که 20 میلیارد روپیه هزینه در بر خواهد داشت. همچنین بر اساس این توافقنامه خط راه آهنی از کویته تا چمن نیز ایجاد خواهد داشت که طول آن 128 کیلومتر خواهد بود و هزینه احداث آن 6 میلیارد روپیه برآورد شده است. این پروژه‌ها با مشارکت دولتی و خصوصی تکمیل خواهند شد. همچنین دو طرف توافق کرده اند یک مجتمع تجاری در پیشاور نیز ساخته شود.

 عبدالباری صدیقی، معاون فنی این اداره می‌گوید که در حال حاضر افزون بر ازبکستان، بانک جهانی و بانک توسعة آسیایی علاقه‌مند سرمایه گذاری  بر روی این پروژه هستند: هزینه این پروژه، در حدود چهار تا چهار و نیم میلیارد دلار برآورده شده است. منافع این طرح منطقه به تمامی ‌کشورها می‌رسد. هر سه کشور مشترکاً تلاش دارند تا منابع مالی  این پروژه را فراهم نمایند. در همین حال، فدراسیون اتاق‌های افغانستان می‌گوید که در نشست اپتیکا، درباره فراهم سازی زمینه‌ برای انتقال کالاهای بازرگانی از راه‌ های تورخم و اسپین بولدک با راه آهن نیز گفتگو به میان عمل آمده‌ است. خانجان الکوزی، معاون بازرگانی فدراسیون اتاق‌های تجارت اظهار داشت: از پیشاور تا جلال‌آباد و از چمن تا قندهار در آینده راه آهن ساخته خواهد شد و هر دو کشور بر سر این موضوع اتفاق نظر دارند. به گفته ادارة راه آهن، خط چمن، قندهار-مزارشریف مسیر احتمالی دیگری برای پروژه راه آهن کاسا «آسیای مرکزی-آسیای جنوبی» است که پاکستان را به ازبکستان متصل می‌کند.  این مسیر طولانی تر از مسیر پرهزینه‌تر کابل است. 

امضاء سند همکاری معدنی بین افغانستان و استرالیا

به استناد اخبار واصله شبکه یک تلویزیون افغانستان، اخیرا توافقنامه ای بین وزارت معادن و پترولیم، و یک شرکت استرالیایی که در افغانستان دفتر ندارد در زمینه استخراج معدن‌های طلا، آهن، مس، لیتیم و دیگر فلزات کمیاب به امضا رسیده است. روند واگذاری ده ‌ها معدن به شرکت استرالیایی در یک سند ۱۱ صفحه‌ ای همراه با یک ورق ضمیمه‌ی آن امضا شده‌است. در این سند آمده است که شرکت «فارتیسکیو فیوچر»، در اکتشاف، استخراج و توسعه‌‌ی معادن دست باز دارد و حکومت مکلف است برای این شرکت و شرکت‌های وابسته‌ی آن، زمین مورد نیاز را برای هر پروژه فراهم کند. در ضمیمه‌ی سند چارچوب توافق استخراج معادن آمده است که حکومت افغانستان مناطق مشخص شده‌ای از سنگ آهن را در ولایت‌های بامیان، پنجشیر، هرات، بدخشان و قندهار به این شرکت استرالیایی واگذار خواهد کرد. همچنان معدن مس و طلا را در ولایت‌های هلمند، قندهار، لوگر، کابل، هرات، بدخشان، تخار و سرپل در اختیار این شرکت قرار می‌دهد. افزون بر آن، معدن لیتیم و فلزهای کمیاب را در ولایت‌های نورستان، کنر، لغمان، پروان، بدخشان، دایکندی، هرات، نیمروز، غزنی و هلمند به این شرکت واگذار خواهد کرد. در بخشی از این توافق‌نامه آمده است که دیگر مواد معدنی و سایت‌های معدن در سراسر کشور به مدت پنج سال در اختیار این شرکت قرار خواهد گرفت. بر اساس این سند، به صورت مجموعی معدن‌های ۱۷ ولایت کشور به شرکت فارتیسکیوفیوچر استرالیایی واگذار خواهد شد. 

قطع برق صادراتی ازبکستان به افغانستان

به گزارش خبرگزاری شفقنا افغانستان، شرکت ملی برق یا برشنا اعلام کرد که به دلیل بروز مشکلات فنی در دستگاه‌های تولید برق ازبکستان، برق صادراتی  آن کشور به افغانستان قطع شده است. این شرکت گفته که هم اکنون تنها از تولید برق داخلی شبکه برق تامین می‌شود. برشنا افزوده که تیم‌های تکنیکی با طرف ازبکستانی در تماس است و تلاش جریان دارد تا مشکل پیش آمده در اسرع وقت رفع شود. با قطع برق ازبکستان، ولایت‌هایی که در مسیر خط برق وارداتی قرار دارند با بی برقی مواجه اند. این در حالی است که پیشتر ۴۰۰ مگاوات برق وارداتی از ازبکستان به دلیل مشکلات فنی به ۲۵۰ مگاوات کاهش یافته بود و سبب افزایش قطعی برق در کابل و سایر ولایات شده بود.

 هند و شبه قاره

ورود اولین محموله تجهیزات بندر چابهار به ارزش ۸ میلیون یورو

مدیرکل بنادر و دریانوردی سیستان و بلوچستان از ورود اولین محموله تجهیزات بندر چابهار تا کمتر از دو هفته دیگر خبر داد و گفت: با واردات تجهیزات به ارزش ۸ میلون یورو قرارداد ۱۰ ساله با اپراتور هندی فعال می‌شود. بهروز آقایی درباره خرید و ورود اولین محموله تجهیزات به بندر چابهار افزود: تجهیزات جدید؛ اواخر ماه جاری وارد بندر شهید بهشتی چابهار می‌شود و ارزش اولین محموله؛ ۸ میلیون یورو است و این تجهیزات در قالب سرمایه‌گذاری شرکت هندی در چابهار است که بر اساس تعهدات انجام می‌شود. وی درباره اینکه آیا تجهیزات ارسالی به سایر بنادر منتقل می‌شود، تصریح کرد: تجهیزات جدید به هیچ‌وجه قابل انتقال به سایر بنادر نیست چرا که اپراتور هندی از این تجهیزات برای عملیات تخلیه و بارگیری کالا در بندر چابهار استفاده خواهد کرد و تجهیزات موجود بندر شهید بهشتی چابهار هم بدلیل افزایش فعالیت‌های این بندر، همچنان در مدار بهره‌برداری خواهند بود. 

ارز آوری هنر ایرانی برای هند

به گزارش سرویس بین الملل  خبرگزاری صداوسیما از دهلی نو ؛ فرش بافی یک هنر و صنعت ایرانی است که اکنون برای هند ارزآوری فراوانی دارد. تا ۵۰۰ سال پیش فرش بافی به صورت قالی و فرش پرز دار در هند رایج نبود و از ایران به این کشور منتقل شد. طرح های فرش ایرانی با تنوع خاص خود با پشم مرغوب کشمیر و هیمالیا بافته و صادر می‌شود. 65  درصد از طرح های فرش هند دارای نقشه‌های ایرانی مانند ساروق، همدان، تبریز، کاشان، اصفهان، خراسان، محراب و شکارگاهی است.حدود ۱۵ درصد نقوش فرانسوی و چینی و ۲۰ درصد بقیه نقش های ساده هستند که از گل، گیاه و حیوانات پوشیده شده است. فرش و قالی بافی در هند بیشتر صنعتی خانگی و روستایی است و عمدتا برای صادرات انجام می‌شود، زیرا هندی‌ها خودشان از فرش استفاده نمی‌کنند و خیلی کم در منازل شان قالی دیده می‌شود. در سال ۲۰۱۸ و ۲۰۱۹ هند به ترتیب با صادرات ۳۱۴ و ۳۱۹ میلیون دلار فرش دستباف بزرگترین تولید و صادرکننده در این حوزه است.

توافق اقتصادی اروپا و چین، واکنش هند را برانگیخت

به گزارش به نقل از اسپوتنیک، مذاکرات بین چین و اتحادیه اروپا برای یک معامله سرمایه گذاری پس از مدت ها، باعث نگرانی محافل دیپلماتیک هند شد. دیپلمات های هندی در این مورد به رویکرد دوگانه بروکسل در برخورد با پکن اشاره کردند. چین و اتحادیه اروپا به تازگی مذاکراتی مربوط به توافق جامع سرمایه گذاری انجام دادند. توافقی که می‌تواند زمینه را برای وابستگی اقتصادی بیشتر برای هر دو طرف فراهم کند.

گورجیت سینگ، سفیر پیشین هند در آلمان با اشاره به سندی در مارس ۲۰۱۹ که اتحادیه اروپا در آن پکن را رقیب سیستماتیک بروکسل دانسته است، گفت: بسیار تعجب آور است که اتحادیه اروپا قصد دارد به همکاری اقتصادی خود با پکن ادامه دهد. او هشدار داد که معاملات اقتصادی نزدیک اتحادیه اروپا با چین می‌تواند در همکاری استراتژیک آن با هند تأثیرگذار باشد. سفیر هند اضافه کرد: ما خواستار همکاری استراتژیک نزدیک اتحادیه اروپا با خود به ویژه در منطقه هند و اقیانوس آرام بودیم. سینگ همچنین از این واقعیت که اتحادیه اروپا با یک پیمان سرمایه گذاری جدید با پکن موافقت کرده است، ابراز تاسف کرد.

هند؛ پیشرو صنعت قطعه سازی خودرو ، دهلی چگونه به غول خودروسازی جهان تبدیل شد؟

هند یک صادرکننده مطرح خودرو است که با چند طرح ابتکاری به عنوان رهبر بازار دو چرخ و چهار چرخ در جهان تبدیل شده است. در این میان، صنعت خودروسازی هند که قرار است تا طبق پیش بینی‌ها در سال ۲۰۲۱ از رشد ۹ درصدی ناخالص داخلی چین و همچنین از ۷.۵ درصد رشد ناخالص داخلی سنگاپور، پیشی بگیرد، در نوع خود یکی از بزرگ ترین‌ها در جهان است و این کشور یک بازار بزرگ و پرفروش برای خودرو  می‌باشد. در طول سالهای اخیر، کشور هند در تولید قطعات و خودرو با برندهایی از جمله ماهیندرا، هیرو، باجاج، تاتا موتورز، تی‌وی‌اس به بازارهای جهانی وارد شده و در حال ماندگار کردن برندهای خود در صنعت خودروسازی است.بر اساس گزارش ایندیا برند ایکوئیتی فوندیشن، هند با حدود ۳.۹۹ میلیون دستگاه فروخته شده در گروه‌های مسافربری و تجاری، به چهارمین بازار بزرگ اتومبیل در سال ۲۰۱۹ تبدیل شده است. انتظار می رود هند تا سال ۲۰۲۱ ژاپن را به عنوان سومین بازار بزرگ اتومبیل جا به جا کند.

مدیر اسنپ ‌چت: «قرن رقابت» آمریکا با چین و هند فرا رسیده است

ایوان اشپیگل گفت که ایالات متحده با "یک قرن رقابت استراتژیک" با کشورهایی مانند چین روبه‌روست که در حال رشد سریع هستند؛ "چیزی که قبلا تجربه‌اش را نداشتیم."آقای اشپیگل که مهمان رادیو 4 بی‌بی‌سی بود، گفت که ایالات متحده برای رقابت در آینده باید بلندمدت فکر کند. آقای اشپیگل اسنپ‌چت را هنگام تحصیل در دانشگاه استنفورد راه‌اندازی کرد و در 25 سالگی به یکی از جوان‌ترین میلیاردرهای جهان تبدیل شد. او گفت که از پرداخت مالیات بیشتر "خوشحال" خواهد شد. - او پیش بینی کرد که طی 10 سال، بزرگترین اقتصاد جهان چین، آمریکا و هند باشند. آقای اشپیگل گفت: "ما در حال ورود به این دوره جدید رقابت جهانی هستیم."این بدان معناست که ایالات متحده در حالی که از گذشته درس می‌گیرد، باید به جلو نگاه کند. 

شبه قاره

تزریق 2.5 میلیارد دلار ارز به خزانۀ سریلانکا از طریق سواپ

به گزارش سیلان تودی، دولت سریلانکا قصد دارد با هدف تقویت موجودی ارزی خزانه خود و حفظ تبادل ارزی اقدام به سواپ 2.5 میلیارد دلاری با هند و چین کند. این کار مستلزم اخذ موافقت هیأت دولت جهت انجام سواپ با بانک های هند و چین است. منظور از سواپ پولی (currency swap) وجه مساوی و معادل پولی است که طرفین معامله با پول های متفاوت به تراکنش مالی مبادرت می ورزند. طرفین به یکدیگر وجهی را وام می دهند و در مدت و نرخ مبادله ارزی مقرر آن را تأدیه می نمایند. دولت سریلانکا از بانک چین و هند به ترتیب 1.5 میلیارد دلار و یک میلیارد دلار اخذ نموده و ملزم به تأدیه آن به ترتیب ظرف مدت سه سال و یک سال است. مبادرت ورزیدن به سواپ از اخذ وام های تجاری (commercial loans) از لحاظ اقتصادی مثمره ثمر تر است. ذخایر ارزی سریلانکا به 5.6 میلیارد دلار تنزل پیدا کرده که سواپ از یک سو باعث تقویت موجودی ارزی و تثبیت پول ملی و از سویی دیگر باعث بهبود جایگاه رتبه اعتبار اقتصادی و جذب سرمایه به سریلانکا می‌شود. با توجه به اینکه چین و هند صادرکنندگان اصلی به سریلانکا به شمار می روند این رویکرد تضمینی برای صادرات محصولات سریلانکا به چین و هند محسوب می‌شود. سریلانکا ملزم به تأدیه وجوه در موعد سررسید آن می‌باشد. ژوئیه سال گذشته توافقنامه سواپ به امضاء بانک های مرکزی سریلانکا و هند رسید. هند از طریق سارک، 400 میلیون دلار (سواپ) در اختیار کلمبو قرار داده است. بیماری فراگیر کوید 19 باعث رویارویی سریلانکا به این چالش اقتصادی عظیم شده است. 

سفر وزیر امور خارجه هند به سریلانکا

به گزارش هندوستان تایمز، جایشانکار وزیر امور خارجه هند در راستای تحکیم روابط هند با سریلانکا روز سه شنبه 16 دیماه عازم این کشور خواهد شد. هدف از این سفر موجبات ایجاد تحرک در اجراء طرح کانتینر شرقی بندر کلمبو را فراهم خواهد آورد. این طرح مدت زمانی است که عملی سازی آن به تعویق افتاده، در ضمن در خصوص سواپ پولی یک میلیارد دلاری هم بحث خواهد شد. سریلانکا همچنین موضوع استمهال بازپرداخت وام های اخذ شده از هند را مطرح خواهد نمود. ژوئیه 2020، هند طی یک سواپ، تسهیلات مالی 400 میلیون دلاری در راستای مساعدت به اقتصاد کرونا زده سریلانکا اعطاء کرد. ترمینال کانتینر شرقی بندر کلمبو در جوار ترمینال های کانتینر بین المللی کلمبو (Colombo International container terminals) قرار دارد. کارگران بندر کلمبو، دولت سریلانکا را تحت فشار قرار داده اند تا اجراء طرح ترمینال کانتینر شرقی را جهت دوری گزیدن از درگیری‌های ژئوپلتیک منطقه ای به هند واگذار ننماید کلمبو همواره تصریح نموده است که هند برای این کشور اولویت به سزایی دارد. در تعامل با بازیگران اصلی دولت سریلانکا رویکرد " اول هند" را در تأمین توسعه اقتصادی در پیش گرفته است. روز سی ام دسامبر 2020 طرفین طی جلسه ای مجازی در چهارچوب گروه کاری مشترک در خصوص دستگیری  36 صیاد تامیل نادوئی هندی و ضبط قایق های آنها به تبادل نظر پرداختند اما نتیجۀ خاصی از برگزاری جلسات حاصل نشد. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما