معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۷/۲۳- ۰۸:۰۵ - مشاهده: ۵۵۵

کرواسی در معرض تهدید فقر ناشی از ادامه بحران کرونا

کارشناسان هشدار می دهند جامعه کرواسی با تهدید فقر ناشی از بحران کرونا مواجه است. آنها به سایت ایندکس گفته اند، همه چیز به ویژه در بازار کار به مدت زمان ادامه بحران ناشی از بیماری همه گیر ویروس کرونا و به اقدامات انجام شده توسط دولت برای جلوگیری از سقوط صدها هزار شهروند در حلقه بسته فقر، بستگی دارد.

بیشتر بیکاران و کارگران خدماتی و همچنین افراد مسن در معرض خطر هستند

پریدراگ بژاکوویچ از انستیتوی دارایی عمومی‌به ایندکس گفته است، هیچ کس جرات پیش بینی ندارد که دقیقاً چه تعداد افراد بر اثر بحران کرونا در کرواسی فقیر خواهند شد. اما فعلا روشن است که افراد بیکار بیشتر از دیگران در معرض آسیب فقر هسند زیرا بحران کرونا احتمال ایجاد اشتغال جدید را تقریبا منتفی و جمعیت غیرفعال و همچنین افراد مسن و کارمندان را زیر فشار قرار داده و شاغلان در بخش گردشگری، پذیرایی، حمل و نقل و سایر خدمات را با خطر از دست دادن شغل مواجه ساخته است. علاوه بر این، تهدید به زندگی در زیر خط فقر برای کارگران با شغل آزاد، مانند کارگران با قراردادهای مدت معین، کارگران نیمه وقت، کارگران فصلی و خود اشتغال به طور قابل توجهی بیشتر از کسانی است که دارای قرارداد کار یا اشتغال دائمی هستند.

"در حال حاضر پیش بینی اینکه چه تعداد از افراد در کرواسی ممکن است به دلیل بحران کرونر دچار فقر شوند، دشوار است اما واضح است که این تعداد رشد خواهد کرد. همه اینها به افزایش بیکاری و کاهش دستمزدها بستگی دارد که قبلاً در برخی از بخش های اقتصاد آغاز شده است. درآمد کل و رشد بیکاری بیشتر بسیاری را به فقر سوق خواهد داد. ما در مورد  چند صد هزار نفر صحبت می‌کنیم."  

زوران زوگر، استاد سیاست اجتماعی در دانشکده حقوق در زاگرب هم گفت، روند فقر در درجه اول به وضعیت بازار کار و به آنچه در مشاغل رخ خواهد داد، بستگی دارد. اگر شوک در بازار کار ایجاد و تعداد زیادی از کار اخراج شوند، طبیعتا به افزایش فقر منجر می‌شود.

خطر فقر در کرواسی به طور قابل توجهی بیشتر از اسلوونی و مجارستان است

طبق داده‌های منتشر شده توسط CBS و Eurostat، کرواسی یکی از اعضای اتحادیه اروپا است که تعداد شهروندان بیشتری از آن با تهدید واقعی فقر مواجه هستند. به عنوان مثال، در سال 2018 حدود 19.3% از شهروندان کرواسی یعنی تقریباً از هر 5 نفر یک نفر در معرض خطر فقر بوده اند. این بالاتر از متوسط اتحادیه اروپا که 17% بوده و به طور قابل توجهی بالاتر از اسلوونی با تهدید نرخ فقر 13.3% و مجارستان با خطر فقر 12.8% بوده.

طبق آمارهای ملی و اروپایی، در سال 2018 کرواسی از نظر نرخ در معرض خطر فقر، با نرخ 20.3% بسیار به ایتالیا نزدیک بوده است. کرواسی کمی‌بدتر از یونان با خطر فقر برای 18.5% از شهروندانش بوده. کرواسی البته سال 2018 قدری خرسند بود که لااقل در اتحادیه اروپا از رومانی با نرخ خطر فقر 23.5% و بلغارستان با نرخ 22% و همچنین از کشورهای بالتیک وضع بهتری دارد.

از طرف دیگر، به نظر می رسد در اتحادیه اروپا چک با نرخ تهدید 10 درصدی فقر با کمترین تهدید مواجه بود. با این حال در سال 2019  طبق داده‌های CBS و Eurostat، به آستانه فقر رسید. توجه به شاخص بالا نشان می دهد که  اعضای اسکاندیناوی اتحادیه اروپا وضع بهتری از دیگر اعضا دارند.

نرخ در معرض خطر فقر براساس یک نظرسنجی انجام شده توسط CBS تنظیم شده و اندازه درآمد خانوار را در نظر می‌گیرد. سی بی اس توضیح می دهد که آستانه خطر فقر در سال 2018 برای یک خانوار یک نفره 29820 کرون بوده، در حالی که برای خانوار با دو بزرگسال و دو فرزند 62622 کرون در سال بوده است. سال گذشته به دلیل رشد حقوق های پرداختی آستانه فقر کمی افزایش یافت و طبق گزارش CBS، برای یک خانوار یک نفره 32520 کونا در سال و برای یک خانواده چهار نفره 68292 کونا شد. CBS خاطرنشان کرد، با این حال تمام کسانی که در خطر قرار گرفتند به طور خودکار فقیر شناخته نمی‌شوند و این شاخص هم شامل کسانی می‌شود که واقعاً فقیر هستند و هم کسانی که در مرز خط فقر زندگی می‌کنند.

در کرواسی نرخ خط فقر برای سالها بین 19 تا 21 درصد بوده است، به این معنی که فقر تهدیدی واقعی برای حدود یک پنجم مردم بوده است. اما اگر در حالت بدترین سناریو یک کاهش گسترده دستمزد پیش رو باشد، فقر قطعاً افزایش یافته و می‌تواند از هر چهار شهروند یکی را در بر بگیرد، اگرچه اکنون نمی‌توان به طور دقیق پیش بینی کرد.

بانک جهانی هم در مورد خطر رشد شدید فقر در جهان این روزها هشدار داده است. در گزارش جدید دوسالانه فقر و رفاه مشترک، کارشناسان موسسه مالی بین المللی هشدار می دهند که ویروس کرونا و بحرانی که در سال جاری ایجاد کرده است می‌تواند 88 تا 115 میلیون نفر را به فقر شدید مبتلا کند و تعداد کل فقرا تا سال 2021 می‌تواند به 150 میلیون برسد.  

" فقر شدید یعنی زندگی با درآمد کمتر از 1.90 دلار در روز، احتمالاً در سال 2020 بین 9.1 تا 9.4 درصد از جمعیت جهان را تحت تأثیر قرار خواهد داد. این به معنای بازگشت به نرخ 9.2 در سال 2017 است. در گزارش بانک جهانی آمده است، خوشبختانه همه گیری همه جهان را به شدت تحت تأثیر قرار نداده است، انتظار می رود نرخ فقر در سال 2020 به 7.9% برسد. به عبارت دیگر  بحران کرونا تلاش های انجام شده در سالهای اخیر در جهان برای کاهش فقر را از بین خواهد برد. جهان به ویژه باید نگران رشد فقر در کشورهایی که تاکنون از نظر تعداد و سهم فقرا جز رکورد داران بوده اند، باشد.

دولت چه کاری می‌تواند انجام دهد؟

بژاکوویچ متخصص اقتصاد می‌گوید، در کرواسی خوشبختانه افراد کاملاً فقیر که مطابق با تعریف نهادهای بین المللی تعریف شده اند کمتر وجود دارند. با این حال آنها همه کشورهای جهان را در محاسبات خود در نظر می‌گیرند. به این معنی که نمی‌توانند نسبت به موج جدید فقر در کشورهای ثروتمند بی تفاوت باشند.

"افزایش حقوق بیکاران می‌تواند از اقدامات دولت باشد. به عنوان مثال، دوره دریافت مزایا در بازار کار یا افزایش کمک های اجتماعی می‌تواند به طور موقت در بحران کرونا تمدید شود. سوکور سندیکای کارگران پیشنهادات مشابهی را ارائه داده است. دولت باید توجه بیشتری به مزایای بیکاری و رفاه اجتماعی برای آسیب پذیرترین گروه‌ها داشته باشد. به عنوان مثال می‌تواند شرایط دریافت مزایای بیکاری را آسان تر و یا به طور موقت و در طول بحران دوره استفاده از آنها را به شکلی که آلمان انجام می دهد، برنامه ریزی کند.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما