معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۶/۲۸- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۱۴۹۰

اقتصاد و تجارت مجارستان

در این گزارش با استفاده از آمارهای رسمی‌کشور مجارستان نگاهی به وضعیت اقتصاد این کشور و همچنین صادارت و واردات آن و شرکای تجاری عمده ی آن شده است.

کشور مجارستان واقع در اروپای مرکزی با جمعیتی کمتر از ده میلیون نفر( نه میلیون و هشتصد و هشتاد هزار نفر ) می‌باشدکه اکنون با رشد منفی مواجه بوده؛ نرخ رشد جمعیت -0.24درصد می‌باشد.

حدود 99.5% مردم مجارستان باسواد هستند و از نظر رده‌های جهانی، دانشگاههای فنی بوداپست و دانشگاه پزشکی سملوایز دارای رده کمتراز پانصد قرار گرفته اند.                    

با تلاش های دولتمردان مجارستان و در پی فروپاشی شوروی سابق؛ این کشور از اردوگاه شرق خارج و روند نزدیکی به غرب را با سرعت پیگیری نمود. الحاق این کشور به ناتو در مارس 1999 و اتحادیه اروپایی در ماه می 2004 میلادی انجام شد. مجارستان در سال  2007  وارد حوزه شنگن شده و در ژانویه 2011 ریاست اتحادیه اروپا را برعهده داشته است .

برقراری روابط خوب با کشورهای همسایه و حل و فصل مشکلات با آنها و همچنین اتخاذ  "سیاست نگاه به شرق" و اخیرا " سیاست نگاه به جنوب " از دیگر اولویت های سیاست خارجی دولت کنونی است.

ساختار اقتصادی مجارستان با حفظ سطح توسعه خود با کشورهای دیگر اروپایی قابل مقایسه است. منابع طبیعی شامل هیدروکسیدآلومینیوم، ذغال سنگ،گاز طبیعی و خاک حاصل خیز و زمینهای زراعی فراوان کمک بزرگی به این کشور نموده اند. اقتصاد مجارستان عمدتا بر صنعت کالای ساخته شده و مصنوعات مثل خودرو، الکترونیک، داروسازی، نرم افزار، سخت افزار، فنآوری اطلاعات، محصولات کشاورزی و محصولات غذایی استوار است.

خطوط راه آهن ، جاده‌های ارتباطی مناسب و فرودگاه‌های بین المللی بوداپست ، دبرسن ، بالاتون ، گیور و پچ و همچنین راه آبی رودخانه دانوب یکی از ابزارهای توسعه کشور می‌باشد.

مهمترین بخش صنعتی این کشور شامل متالوژی، معدنی، ماشین و تولید فولاد، تولید انرژی، موتورهای مکانیکی، تولیدات پلاستیکی و مواد دارویی، صنایع غذایی و خودرو است. شرکت های خودروسازی اوپل(شهر Szentgothard)، سوزوکی(شهر Esztergom)، آئودی(شهر Gyor) و بنز(شهر Kecskemet) در چارچوب سرمایه گذاری خارجی به تولید اتومبیل در مجارستان مشغول می‌باشند که در سال 2017 میلادی، سهم 2.8 درصدی از 19 میلیون خودروی تولید شده در اروپا را به خود اختصاص دادند. لازم به ذکر است شرکت خودروسازی BMW نیز طی قراردادی با طرف مجاری در سال 2018 میلادی اعلام نمود درصدد سرمایه گذاری 1 میلیارد یورویی در شهر دبرسن برای ساخت کارخانه تولید خودروی BMW می‌باشد که قرار است سالانه 150 هزار خودروی عادی و برقی در این کشور تولید نماید. در حوزه کشاورزی محصولاتی همچون گندم، جو، آفتابگردان، سیب زمینی، چغندر قند، ذرت، انواع فلفل و میوه‌هایی همچون: سیب، هلو،گلابی، هندوانه، آلو، انگور، توت فرنگی تولید می‌کنند. در زمینه پرورش دام و طیور از قبیل: گاو، خوک، گوسفند، خرگوش و ماکیان فعال بوده که ضمن تامین نیازهای داخلی، نسبت به صادرات مازاد تولید خود به سایرکشورها اقدام می‌کند.

نرخ رشد اقتصادی این کشور در سال 2019، 4.9 درصد، نرخ تورم  2.8درصد، و نرخ بیکاری 3.4 درصد است. این کشور در سال 2019 دارای صادراتی بالغ بر 121میلیارد دلار و وارداتی با حجم 116 میلیارد دلار بوده است که شرکای تجاری عمده این کشور شامل آلمان(بیش از 63 میلیارد دلار)، اتریش(بیش از 12 میلیارد دلار)،اسلوواکی ( بیش از 12 میلیارد دلار) ایتالیا ( بیش از 11 میلیارد دلار) لهستان ( بیش از 11 میلیارد دلار)، جمهوری چک ( بیش از 10 میلیارد دلار )، رومانی ( بیش از 9 میلیارد دلار )،  فرانسه(بیش از 9 میلیارد دلار ) و .. می‌باشند.

اقتصاد مجارستان به لحاظ ساختاری و سیاست گذاری یکی از اقتصادهای باز اروپای مرکزی محسوب می‌گردد. آزاد سازی اقتصادی در مجارستان همانند اغلب دیگر کشورهای بلوک شرق از ۱۹۹۰میلادی به بعد صورت گرفت. از سال ۱۹۹۵ میلادی مجارستان عضو سازمان همکاری اقتصادی و توسعه است و در سال ۱۹۹۶ میلادی نیز این کشور به عضویت سازمان تجارت جهانی درآمد.

تحلیل داده‌های آماری تجارت خارجی مجارستان، بیانگر اهمیتی است که این کشور برای تجارت با کشورهای اتحادیه اروپا قائل می‌باشد.کشور آلمان به عنوان غول صنعتی اتحادیه اروپا، شریک اول مجارستان در حوزه صادرات و واردات محسوب می‌شود، بطوری که بالغ بر 27 درصد صادرات مجارستان و 26 درصد واردات این کشور را به خود اختصاص داده است. نکته قابل توجه، میزان تجارت مجارستان با شریک سال های دور و هم پیمان دوران تسلط کمونیسم در این کشور یعنی روسیه می‌باشد.در حالی که قبل از دهه90میلادی، عمده مبادلات تجاری مجارستان با روسیه بوده و این کشور علاوه بر سلطه سیاسی، بر اقتصاد مجارستان نیز تسلط داشت، درحال حاضر حجم مبادلات تجاری دوکشور حدود 6.5 میلیارد دلار است.  ارزش صادرات مجارستان  به روسیه در سال 2019 میلادی 2.02 میلیارد دلار و ارزش واردات مجارستان از روسیه در بازه زمانی مذکور 4.46میلیارد دلار می‌باشد.

 صادرت و واردات مجارستان

براساس اطلاعات دفتر مرکزی آمار مجارستان، صادرات این کشور در سال 2019، بالغ بر  122میلیارد دلار بوده و واردات این کشور  116.65میلیارد دلار اعلام شده است که سهم صادرات آن نسبت به واردات افزایش بیشتری داشته است.

مهمترین کالاهای وارداتی مجارستان در سال2019 میلادی به شرح زیر بوده است:

همچنین مهمترین کالاهای صادراتی مجارستان در سال 2019 میلادی به شرح زیربوده است:

آلمان شریک اول تجاری مجارستان محسوب می‌گردد.این کشور در سال 2019 بالغ بر29.44میلیارد دلار صادرات و به ارزش 33.78میلیارد دلار واردات از مجارستان داشته است. بر اساس اطلاع رئیس آژانس توسعه سرمایه گذاری و طبق گزارش مرکز آمار مجارستان، آلمان با حدود 30% اولین شریک تجاری مجارستان به شمار می آید. سهم صادرات این کشور به طور تقریبی 27.3% و واردات 26.9% اعلام گردیده است. بیشترین سرمایه گذاری آلمان در حوزه صنعت خودرو(آئودی،اوپل و بنز) و صنایع وابسته به آن می‌باشد. در حال حاضر 6 هزار شرکت آلمانی با ایجاد اشتغال برای 300 هزار نفر در مجارستان وجود دارند.

پس از آلمان، حجم مبادلات تجاری مجارستان با سایر کشورهای اروپایی و کشورهای جهان در سال 2019 میلادی  به شرح ذیل نشان داده می‌شود:

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما