معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۴/۳۰- ۰۷:۳۰ - مشاهده: ۳۸۸

اخبار اقتصادی آفریقا شماره 34 ( هفته چهارم تیرماه 1399)

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقائی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در هفته چهارم تیر ماه 1399 که در رسانه‌های کشورهای این قاره انتشار یافته به شرح زیر بوده است:

آفریقای جنوبی:

اقتصاددانان آفریقای جنوبی از پارلمان خواستند بودجه الحاقی دولت تصویب نشود

گروه صد نفره ای از اقتصاددانان آفریقای جنوبی از پارلمان این کشور درخواست کرده اند که بودجه الحاقی دولت که اخیرا به پارلمان ارائه شده است را تصویب نکنند. آنها می‌گویند در بودجه به بحران اقتصادی کشور آنگونه که شایسته است اهمیت داده نشده است. گیلاد اسحاق استاد دانشگاه ویتس و یکی از امضا کنندگان نامه با اشاره به کمک 500 میلیارد راندی رئیس جمهور به شرکتها و مردم که از ویروس کرونا آسیب دیده اند می‌گوید این کمک ریسک بزرگی برای اقتصاد کشور است. وی گفت این مبلغ باعث رشد تصاعد بدهی شده و نمی‌تواند به کاهش فقر و اقتصاد کمک کند. وی گفت این مبلغ تنها می‌تواند بخشی از شرکتها و افراد نیازمند را شامل شود اما نتایج منفی بلند مدت آن برای کل کشور هزینه خواهد داشت. 

ساسول مجوز اکتشاف گاز در سواحل موزامبیک را واگذار می‌کند

شرکت نفت و پتروشیمی آفریقای جنوبی ساسول روز یکشنبه اعلام کرده که مجوز اکتشاف گاز در سواحل موزامبیک را واگذار خواهد کرد. این شرکت گفت مجوز اکتشاف گاز در بلوکهای 16 و 19 را به دولت موزامبیک باز خواهد گرداند. این شرکت از سال 2005 مجوز اکتشاف گاز در موزامبیک را گرفته است. دلیل تصمیم این شرکت برای واگذاری مجوز اکتشاف را، فروش دارائیهای خود در برخی از کشورها برای پرداخت بدهی اعلام کرده است. پائول ویکتور مسئول بخش مالی ساسول می‌گوید این شرکت لیستی از دارائیهای خود را برای فروش آماده کرده است تا با فروش آن بدهی‌های شرکت را پرداخت کند. این دارائیها در کشورهای مختلف از جمله در قاره آفریقا قرار دارند.

غنا:

حمایت رئیس جمهور از انتصاب یک غنائی در اتاق بازرگانی بین المللی

آکوفو آدو رئیس جمهور غنا، انتصاب خانم مینتا به عنوان عضو عیات اجرایی اتاق بازرگانی بین المللی (ICC) را تبریک گفته و تاکید نمود که دولت غنا از وی کاملا حمایت خواهد کرد. گفتنی است خانم مینتا، مسئول توسعه و اجرای استراتژی، سیاست و برنامه اقدام و نظارت بر امور مالی اتاق بازرگانی بین‌المللی، به عضویت شورای اجرایی این اتاق انتخاب شده است. این برای اولین بار در تاریخ یکصد ساله این اتاق است که یک بانوی سیاه پوست به عنوان عضو این شورا انتخاب می‌شود. وی در حال حاضر در موسسه عملکرد آفریقایی مشغول به کار می‌باشد که این شرکت در زمینه تجارت الکترونیک و دولت الکترونیک فعالیت دارد.

امضاء قرارداد توسعه ای میان غنا و ژاپن

با حضور اووریدو، معاون وزیر خارجه غنا و هیمنو، سفیر ژاپن در این کشور، قراداد توسعه ای به ارزش 7.9 میلیون دلار امضاء شد. براساس این قرارداد، ژاپن از توسعه بزرگراه بندر تما و تجهیز بیمارستانها حمایت نموده و به برخی مقامات غنائی بورسیه دوره کارشناسی ارشد و دکتری اعطا خواهد کرد.  

 شراکت استراتژیک شرکت فرودگاههای غنا با کنسرسیوم ترکیه ای

رئیس جمهور غنا طی دستوری، با برقراری شراکت استراتژیک شرکت فرودگاههای غنا (GACL) با کنسرسیوم ترکیه ای TAV- SUMMA، موافقت نمود. رئیس اتحادیه داخلی شرکت فرودگاه‌ها، ضمن تاسف بار و غیرقابل قبول دانستن این شراکت، اظهار داشت که فرودگاه بین المللی کوتوکا عملکرد و سودآوری خوبی داشته و نیازی به داشتن شریک نیست. برخی از کارکنان این شرکت نیز در مخالفت با شراکت و خصوصی سازی شرکت، تظاهرات اعتراض آمیزی برگزار کردند. وزیر هوانوردی نیز اظهار داشت، وزارت هوانوردی در جهت اهداف دولت برای بهبود خدمات و گسترش زیرساختها و تبدیل غنا به قطب هوانوردی در غرب آفریقا در حال بررسی طرح همکاری استراتژیک با کنسرسیوم می‌باشد و اخبار منتشره مبنی بر فروش فرودگاه بین المللی کوتوکا کذب می‌باشد. رئیس هیات مدیره شرکت فرودگاه‌ها ضمن اشاره به دریافت پیشنهاد شراکت، تاکید کرد که تاکنون مذاکره ای در این خصوص صورت نگرفته است. گفتنی است، وزارت هوانوردی طی نامه ای به رئیس جمهور در ماه مارس، خواستار تصویب تسهیل انتخاب یک شریک استراتژیک در جهت گسترش زیرساختها و بهبود ارائه خدمات در فرودگاه‌ها از جمله فرودگاه بین المللی کوتوکا شده بود.

 تانزانیا:

ثبت 1300 پروژه سرمایه گذاری در چهار سال گذشته در تانزانیا

به گزارش مرکز سرمایه گذاری تانزانیا (TIC)، بیش از 1300 پروژه سرمایه گذاری در تانزانیا با بودجه ای بالغ بر 20 میلیارد دلار طی چهار سال گذشته در کشور ثبت گردیده که از این تعداد پروژه، 28 درصد متعلق به تجار محلی، 43 درصد تجار خارجی و 29 درصد سرمایه گذاری مشترک بوده است. در بعد اشتغالزایی نیز، این پروژه‌ها موجب ایجاد بیش از 178 هزار شغل مستقیم و حدود یک میلیون شغل غیر مستقیم گشته اند. مدیر عامل مرکز سرمایه گذاری تانزانیا در همنی در این خصوص اظهار داشت: بخش اعظم جذب سرمایه‌های خارجی و اجرای این پروژه‌ها، در نتیجه عملکرد مؤسسات دولتی و نمایندگان دستگاه دیپلماسی کشور بخصوص سفیران تانزانیا در خارج از کشور صورت پذیرفته و وزارت امور خارجه نقش بسزایی در این خصوص ایفا نموده است. مرکز TIC  نیز با تسریع در صدور پروانه کار و صدور مجوزها، مسائل مربوط به گمرک، ثبت نام مشاغل و شرکتها، در ایجاد انگیزه مناسب برای سرمایه گذاری عملکرد مطلوبی داشته است.

 کاهش درآمدزایی صنعت گردشگری تانزانیا

طبق گزارش بانک مرکزی تانزانیا(BoT) در سال مالی منتهی به ماه می 2020 صادرات طلا با رشد 46 درصدی و درآمد 2 و نیم میلیارد دلاری بعنوان بزرگترین منبع درآمد ارزی تانزانیا معرفی شده است. این درحالی است که صنعت گردشگری این کشور تحت تأثیر شیوع ویروس کورونا با کاهش درآمد مشهود ، به 2.3 میلیارد دلار رسیده است. افزایش درآمد طلا ناشی از افزایش تولید، بومی‌شدن فرآوری آن، و نیز افزایش قیمت جهانی اونس بوده است. طبق این گزارش، درآمدهای مربوط به بخش گردشگری از ماه آینده میلادی به حالت قبل از کورونا بازخواهد گشت که این امر می‌تواند گردشگری را مجددا به منبع اصلی درآمدی دولت تانزانیا تبدیل کند.

 نامیبیا:

تعلیق مجوز پرواز شرکت هواپیمایی "ایر نامیبیا"

کمیسیون حمل و نقل نامیبیا اعلام کرد به دلیل شرایط مالی «ایر نامیبیا» مجوز فعالیت این شرکت از روز پنج شنبه 9 جولای (19 تیر) تعلیق می‌شود. براساس بیانیه این کمیسیون که روز دوشنبه منتشر شد، علاوه بر مسائل مالی، گزارش ایمنی انجمن بین‌المللی حمل‌ونقل هوایی (یاتا) و همچنین توصیه رییس جمهور برای انحلال «ایرنامیبیا» از دیگر دلایل تعلیق مجوز این شرکت بوده است. هاگه گینگوب، رییس جمهور چندی پیش در سخنرانی سالانه خود در پارلمان اعلام کرد بدلیل شرایط مالی نابسامان «ایرنامیبیا» و ناتوانی دولت در کمک به آن، بهتر است این شرکت منحل شود. همچنین وزیر دارایی نیز با اشاره به درخواست 7 میلیارد دلاری «ایرنامیبیا» برای بقا اعلام کرد که دولت با توجه به شرایط اقتصادی، هیچ برنامه ای برای کمک به آن ندارد. در مقابل، مخالفان دولت می‌گویند شرکت «ایر نامیبیا» قربانی شرکت هواپیمایی خصوصی Westair شده است؛ شرکتی که گفته می‌شود تعدادی از مقامات ارشد دولتی از جمله همسر رییس جمهور در آن سهام دارند. 

آنگولا:

اظهارات رئیس جمهور آنگولا در خصوص همکاری با آمریکا

لورنسو، رئیس جمهور آنگولا گفت بین دو کشور زمینه‌های همکاری در زمینه‌های اقتصادی وجود دارد که باید کشف شود. وی طی پیامی ‌به مناسبت 244 مین سالگرد استقلال آمریکا افزود این همکاری می‌تواند موجب تحقق منافع متقابل شود. پمپئو در ماه گذشته طی پیامی‌ به مناسبت انتصاب وزیر جدید روابط خارجی آنگولا (تته انتونیو ) از مبارزه با فساد توسط این کشور استقبال کرده بود. در سال 2010 دو کشور یک پیمان استراتژیک به امضا رساندند که زمینه‌های مالی، تجاری، انرژی، صنایع تبدیلی و امنیتی را پوشش می دهد. آنگولا  با ارسال نفت خام و الماس به آمریکا متقابلا از این کشور مواد غذایی و تجهیزات مختلف وارد می‌کند.

 امتناع آنگولا برای کاهش سهمیه نفت خود در اوپک

منابع اقتصادی می‌گویند که آنگولا در برابر فشار عربستان بر این کشور برای رعایت کاهش سهمیه تعیین شده در اپک برای صادرات مقاومت می‌کند. سازمان کشورهای صادر کننده نفت به دلیل شیوع کرونا و کاهش مصرف نفت، تولید خود را در ماه ژوئن به 9.7 میلیون بشکه در روز کاهش داده است. این سازمان تولید خود را ازماه جولای تا دسامبر به 7.7 میلیون بشکه کاهش می دهد. عربستان برای رعایت این کاهش تولید کشورهائی مانند قزاقستان، نیجریه، آنگولا و عراق را تحت فشار قرار داده است. منابع اوپک به نقل از آنگولا می‌گویند که این کشور گفته که تنها می‌تواند تولید خود را در ماه‌های اکتبر و دسامبر کاهش دهد. وزارت منابع معدنی و نفت آنگولا به درخواست خبرگزاری رویترز برای رفع این ابهامات جوابی نداده است. بر اساس آمار اوپک آنگولا در ماه می 1.28 میلیون بشکه نفت تولید کرده که یکصد هزار بشکه بیش از سقف تعیین شده می‌باشد.

جمهوری دموکراتیک کنگو (کینشازا):

 اظهارات معاون  وزیر خارجه آمریکا به مناسبت استقلال ج.د.کنگو

معاون وزیر خارجه آمریکا گفت: «برای اولین بار می‌توانیم واقعا بگوییم که ج.د.کنگو هم یک کشور دمکراتیک است و هم یک جمهوری. تغییرات در حال انجام در این کشور واضح است، تغییراتی که مردم کنگو خواستار آن و سزاوار آن هستند و من به آینده ج.د.کنگو خوشبینم». وی در ادامه از حمایت ایالات متحده از "تلاش‌های قاطعانه و شجاعانه تشیسکدی در مبارزه با فساد" دفاع کرد و در ادامه با استقبال از "پیشرفت‌های ملموس در شراکت دو کشور بویژه در بخش سلامت و بهداشت" از اراده راسخ کشور متبوعش در مشارکت در مبارزه با ویروس‌کرونا گفت: «به لطف همکاری مستحکم بین دولت‌های ما و 600 میلیون دلار کمک‌های آمریکا، در تلاش هستیم تا ابولا را در ج.د.کنگو شکست دهیم. ما در حال پیشبرد روابط اقتصادی بین دو کشور هستیم. در اوایل سال 2020 قرارداد یک میلیارد دلاری بین ج.د.کنگو و کمپانی جنرال الکتریک، بعنوان یکی از کمپانی‌های شناخته شده در حوزه انرژی و بهداشت ایالات متحده نهایی شد. سرمایه‌گذاری جنرال الکتریک ظرفیت انرژی ج.د.کنگو را تقویت و زیرساخت‌های مهم سلامتی این کشور را پویا خواهد کرد. ما باید به مبارزه با ویروس کرونا ادامه دهیم». 

جمهوری کنگو (برازاویل):

تسلیم نامه ساسو انگسو به رئیس جمهور کامرون

آقای ژیلبر اوندونگو (Gilbert Ondongo) وزیر اقتصاد کنگو برازاویل با سفر به یائونده، نامه آقای انگسو را به آقای پل بیا رئیس جمهور کامرون تسلیم کرد. در این ملاقات این وزیر ارشد دولت کنگو در خصوص موضوعات مربوط به وضعیت همه‌گیری کرونا، اثرات اقتصادی و اجتماعی آن، تدابیر اقتصادی و بهداشتی ماخوذه در مسیر مقابله با این همه‌گیری و تحولات اوضاع اقتصادی در منطقه «زیرصحرا» با رییس جمهور کامرون بحث و گفتگو کرد. در این ملاقات آقای "Ingrid Olga Ghislaine"وزیر برنامه‌ریزی، آمار و همگرایی منطقه‌ای کنگو نیز آقای ژیلبر اوندونگو را همراهی میکرد. در پایان این خبر آمده آقای پل بیا در مقام رییس کنفرانس روسای جمهور کشورهای عضو جامعه اقتصادی و پولی مرکز آفریقا (CEMAC) این هیات دونفره کنگویی را به حضور پذیرفته است.

نیجر:

بررسی بودجه (DOB)  توسط نمایندگان مجلس برای دوره 2021 الی 2023

آقای اوسینی تینی، رئیس مجلس شورای ملی در روز دوشنبه مورخ 29 ماه ژوئن اولین جلسه عمومی  سال 2020  را ریاست کرد. در طول این نشست، نمایندگان مجلس برای دوره 2021 الی 2023 موضوع جهت­ گیری بودجه (DOB) را بررسی کردند. این جلسه با حضور کمیسیون‌های دولت، آقای دیوپ ممدو، وزیر دارایی، آقای احمد جیدود، وزیر نماینده، مسئول بودجه، آقای برکای ایسوف، وزیر مسئول روابط با نهادها، مدیران کل گمرک، خزانه داری، مالیات و بودجه بر گزار شد. موضوع جهت ­گیری بودجه (DOB) با هدف کمک به تقویت اختیارات نظارتی مؤسسه پارلمانی به منظور بهبود اطلاعات خود در مورد تحول منابع مالی عمومی در کوتاه مدت را دارد. در این نشست، وزیر دارایی چشم اندازهای اقتصادی و مالی 2021 الی 2023  نیجر را ارائه کرد. در سال 2021، سیاست های بودجه اساساً به طور خاص برای مدیریت خروج از بحران کرونا و تأثیرات اقتصادی و اجتماعی آن گرایش یافته است. وی همچنین افزود، این برنامه به اجرای اقدامات و سازوکارهای احیای و تقویت اقتصادی ملی کمک خواهد کرد.

 دریافت کمک توسط وزارت بهداشت از بانک جهانی

آقای عباشه رانوی، دبیرکل وزارت بهداشت عمومی نیجر روز پنج شنبه مورخ 2 ژوئیه 2020 در مراسم دریافت کمک های بانک جهانی حضور یافت. این کمک­ها متشکل از 19 وسیله نقلیه و 179 موتورسیکلت به ارزش 85705000 فرانک سیفا است. مراسم با حضور نمایندگان وزارت خانه­ ها برگزار شد. دبیرکل وزارت بهداشت عمومی از خانم ژوئل دهاس، نماینده مقیم بانک جهانی در نیجر تشکر و قدردانی نمود. وی گفت نیجر از تلاش های بانک جهانی در زمینه تقویت سیستم های درمانی قدردانی می‌کند. این کمک  ظرفیت های وزارتخانه‌های مربوطه را برای دستیابی به اهداف تعیین شده تقویت خواهد کرد. 

چاد:

توافق بانک توسعه آفریقا برای دادن 30 میلیون یورو به چاد و کامرون

بانک توسعه آفریقا موافقت نمود 30 میلیون یورو بودجه پروژه اتصال برق بین کامرون و چاد را از اتحادیه اروپا تأمین کند. اتحادیه اروپا (EU) از طریق بانک توسعه آفریقا حدود 29،4 میلیون یورو برای اجرا این پروژه در نظر گرفته است. در جلسات اخیر هیئت مدیره این موسسه مالی  این بودجه را تصویب کرده است.

 گینه استوایی:

وام 122 میلیون یورویی بانک توسعه کشورهای آفریقای مرکزی به گینه استوایی

بانک توسعه کشورهای آفریقای مرکزی (BDEAC) با پرداخت وامی ‌به ارزش 80 میلیارد فرانک سیفا ( معادل 122 میلیون یورو) به گینه استوایی برای تکمیل پروژه نیروگاه برق آبی سنجی در آن کشور موافقت نمود. شایان ذکر است که پروژه 467 میلیون یورویی احدث سد و نیروگاه 200 مگاواتی سنجی (Sendje) بر روی رودخانه ولر (Weller) واقع در چهل کیلومتری شرق شهر بندری باتا در سال 2012 آغاز شده و بر اساس اعلام شرکت اوکراینی داگلاس الاینس، مجری این پروژه، تا پایان جاری میلادی مورد بهره برداری قرار خواهد گرفت.

 تداوم مذاکرات نفتی گینه استوایی و لوک اویل

وزارت معادن و هیدروکربن گینه استوایی در حال انجام مذاکراتی برای شروع عملیات توسعه بلوک نفتی EG-27 آن کشور توسط شرکت نفت لوک اویل روسیه است. خاطر نشان می سازد، شرکت لوک اویل در جریان مناقصه موسوم به EG Ronda 2019  در نوامبر سال 2019 موفق شد، امتیاز بهره برداری از این بلوک نفتی را که در منطقه نفتی نیجر واقع شده است اخذ نماید، اما تأخیر این شرکت در ارائه اسناد لازم جهت شروع عملیات توسعه میدان مذکور نارضایتی وزارت معادن و هیدروکربن گینه استوایی را موجب شده است. آقای «گابریل امبگا اوبیانگ لیما»، وزیر معادن گینه استوایی در واکنش به تأخیر شرکت لوک اویل در ارائه اسناد لازمه تاکید نمود، وزارت متبوع ایشان به مذاکرات خود با این شرکت ادامه داده و حتی قصد دارد فرصت بیشتری را در اختیار آن قرار دهد اما درعین حال در صورت عدم اجرای تعهدات از سوی لوک اویل، بلوک نفتی مورد اشاره در اختیار شرکت علاقمند دیگری قرار خواهد گرفت. شرکت لوک اویل روسیه همچنین در تاریخ 23 اکتبر 2019 و در حاشیه اجلاس سران روسیه-آفریقا در شهر سوچی، یادداشت تفاهمی را با وزارت معادن و هیدروکربن گینه استوایی برای توسعه فعالیت های خود در حوزه اکتشاف و استخراج نفت آن کشور منعقد کرده است.

کامرون:

حمایت 1.5 میلیارد فرانکی ژاپن از کامرون

در مراسمی ‌که روز پنج شنبه 2 ژوئیه با حضور وزیر بهداشت کامرون برگزار شد، وزیر اقتصاد و برنامه ریزی این کشور و سفیر ژاپن، موافقتنامه اعطای کمک بلاعوض ژاپن به کامرون به ارزش 1.5 میلیارد فرانک سیفا را پاراف کردند. قرار است این مبلغ برای خرید تجهیزات پزشکی به منظور مبارزه با بیماری کووید 19 و همچنین تجهیز بیمارستان‌های منطقه ای کامرون هزینه شود.

گابن:

گابن در مورد تعلیق موقت بدهی با باشگاه پاریس مذاکره می‌کند

"ژان ماری اوگانداگا" وزیر اقتصاد گابن روز پنج شنبه 2 ژوئیه از طریق ویدئو کنفرانس با "گیوم شابرت" رئیس باشگاه پاریس دیدار و گفتگو کرد. تعلیق موقت بدهی گابن محور اصلی گفتگوهای دو طرف بود. گفتنی است باشگاه پاریس تصمیم گرفته است موقتا بدهی 41 کشور آفریقایی را که اقتصاد آنها تحت تأثیر بحران کووید 19 قرار گرفته است، به حالت تعلیق خواهد درآورد. باشگاه پاریس که در سال 1956 تأسیس شده است، یک گروه دولتی متشکل از کشورهای صنعتی از جمله فرانسه، ایالات متحده، آلمان، ژاپن و سوئیس است. هدف این موسسه چند جانبه این است که یک راه حل مؤثر و سریع برای بحران‌های بدهی حاکمیتی پیدا کنند. از اواسط ماه آوریل، طلبکاران کلوب پاریس  با تعلیق موقت پرداخت بدهی کشورهای بسیار فقیر موافقت کرده اند. تعلیق پرداخت بدهی موجب آزاد شدن 20 میلیارد دلار می‌شود که این کشورها می‌توانند برای مبارزه با بیماری همه گیر کرونا هزینه کنند. از بین 41 کشور واجد شرایط برای برخورداری از این تعلیق از جمله گابن، تاکنون تنها کشور مالی روند کار را با این باشگاه نهایی کرده است.

کنیا:

امینه محمد،  وزیر فرهنگ و ورزش کنیا کاندیدای ریاست سازمان تجارت جهانی

نام وزیر فرهنگ و ورزش کنیا خانم امینه محمد در میان شش نامزد جانشینی روبرتو آزودوی برزیلی به عنوان رئیس سازمان تجارت جهانی دیده می‌شود. این سازمان که وظیفه نظارت بر توافقات تجاری، منازعات تجاری، نظارت بر سیاست های تجاری در سطوح ملی، ارائه خدمات فنی و آموزش به کشورهای درحال توسعه و تضمین همکاری با سازمان‌های دیگر بین المللی را دارد روز سه شنبه نامزدی امینه محمد را تایید کرد. استعفای آزودو در ماه می ‌به دلایل شخصی باعث لزوم انتخاب فردی جدید برای هدایت این سازمان مستقر در ژنو شده است تا شاید امینه در کنار موخیسا کیتویی رئیس کنفرانس تجارت و توسعه سازمان ملل به دومین کنیایی مسئول مدیریت سازمانی جهانی تبدیل شود. خانم انگوزی ایوآلا وزیر سابق دارایی نیجریه، تئودور اولیانووسکی وزیر سابق خارجه مولداوی، حمید ممدوح دیپلمات برجسته مصری، یو میونگ هی وزیر تجارت کره جنوبی و جسوس سیاده معاون رئیس سازمان تجارت جهانی افرادی هستند که در کنار امنیه محمد برای ریاست این بدنه بین المللی به رقابت خواهند پرداخت

 اوگاندا: 

اعطای وام ۳۰۰ میلیون دلاری بانک جهانی به اوگاندا

مدیر دفتر بانک جهانی در اوگاندا در مصاحبه رسانه‌ای گفت: بانک جهانی ۳۰۰ میلیون دلار وام برای افزایش ظرفیت اوگاندا در مقابله با ویروس کرونا تصویب کرده است. این وام قرار است «برای تقویت ظرفیت دولت برای پیشگیری، تشخیص و درمان ویروس کرونا، حمایت و محافظت از جمعیتِ فقیر و آسیب‌پذیر و همچنین حمایت از شرایط اقتصادی» استفاده شود.

قرارداد اوگاندا و اتحادیۀ اروپا در زمینۀ کاهش آلایندگی کربنی

اتحادیۀ اروپا (از طریق دفتر کمیسیون اروپا در اوگاندا به عنوان نماینده) و دولت اوگاندا (از طریق «مؤسسۀ GGGI» قراردادی امضا کردند که بر پایـۀ آن طرفین برای پیشبرد دستورکار موسوم به «شهری‌سازی و صنعتی‌سازیِ سبزِ اوگاندا» همکاری خواهند کرد. این قرارداد ذیل یازدهمین صندوق توسعۀ اروپا (EDF) منعقد شده و قرار است طی ۳۶ ماه با هزینه ۵ میلیون یورو اجرا شود. هدف کلی این طرح کمک به اوگاندا در گذار به سوی یک اقتصاد فراگیر، سبز، رقابتی و با آلایندگی کربنیِ کمتر است که بتواند مشاغل سبزِ آبرومندی ایجاد نماید.

رواندا:

کمک ۱۶۰ میلیون دلاری بانک جهانی و اتحادیۀ اروپا به رواندا

دو نهاد بانک جهانی و اتحادیۀ اروپا متعهد شدند ۱۶۰ میلیون دلار در زمینۀ اشتغال‌زایی به رواندا کمک کنند. این مبلغ قرار است صرف برنامۀ مهارت‌پروری در حوزه‌های گوناگون گردد. البته بخشی از این کمک مالی به صورت وام بلاعوض و بخشی دیگر وام کم‌بهره با دورۀ بازپرداخت ۳۸ ساله است. 

زیمبابوه:

کمک غذایی ایالات متحده به زیمبابوه

ایالات متحده از طریق سازمان توسعه بین المللی آمریکا قرار است بیش از 60 میلیون دلار برای بهبود شرایط امنیت غذایی در زیمبابوه هزینه کند. این کمک ها قرار است در فصلی که مردم از نظر شرایط غذایی آسیب پذیرتر هستند توزیع شود و حدود یک میلیون زیمبابوه ای از این کمک ها بهره مند خواهند شد. این کمک ها در حد فاصل ماه آگوست تا آوریل سال 2021 انجام خواهد شد.

درخواست "باشگاه پاریس" از زیمبابوه برای به اجرا گذاشتن اصلاحات

"باشگاه پاریس" از دولت زیمبابوه درخواست کرد، اصلاحات پایدار سیاسی و اقتصادی را در کشور به اجرا گذارد و برنامه نظارتی صندوق بین المللی پول را برای عادی سازی روابط با وام دهندگان اجرایی کند. این نهاد همچنین درخواست کرد زیمبابوه اصلاحاتی را در خصوص احترام به حقوق بشر و به رسمیت شناختن آزادی بیان و آزادی تجمع های مسالمت آمیز به اجرا گذارد. باشگاه پاریس نامی است که به جلسات نمایندگان ممالک طلبکار برای مذاکره با بدهکارانی که در پرداخت بدهی‌شان مشکل دارند، ‌داده شده است. این سازمان غیررسمی 19 عضو دارد که غالب آنها را کشورهای غربی تشکیل می دهند.

ماداگاسکار:

بانک توسعه آفریقا و پیش بینی جهش رشد اقتصادی در سال 2021

بانک توسعه آفریقا در گزارشی که 8 جولای آن را منتشر کرد،  ضمن اعلام رشد منفی 3.4 درصدی در سال جاری میلادی، رشد 3 درصدی را برای قاره آفریقا در سال 2021 میلادی پیش بینی کرد. این نهاد مالی آفریقایی در این گزارش دستیابی به رشد مثبت 3 درصدی در سال آتی میلادی را به مشارکت و فعالیت درست و علمی ‌کشورهای آفریقایی مشروط و اعلام کرد که میزان خسارت های احتمالی به اقتصاد آفریقا در سال 2020 میلادی 145 الی 189 میلیارد دلار تخمین زده می‌شود. این آمار نشان می دهد که آفریقا در خلال 50 سال گذشته برای اولین بار با چنین رکود اقتصادی مواجه می‌شود. بر اساس این گزارش، افزایش 49 میلیون فقیر و از بین رفتن 30 میلیون فرصت شغلی از پیامدهای منفی شیوع کرونا در آفریقاست که موفقیت در مهار چنین پیامدهایی به برنامه ریزی‌های درست دولت ها و عمل به توصیه‌های مالی و اقتصادی بانک توسعه آفریقا مشروط شده است. اتخاذ تدابیر بهداشتی و درمانی برای ممانعت از شیوع گسترده کرونا و کاهش تعداد موارد مرگ و میر، اتخاذ تدابیر سیاست های پولی برای کاهش پیامدهای ناکافی بودن نقدینگی و خطرات ورشکستگی، اتخاذ تدابیر بودجه ای برای محدودسازی پیامدهای اقتصادی کرونا بر روی راهکارهای بقا و کمک به شرکت ها بویژه شرکت های بزرگ و کوچک، اتخاذ سیاست های جدید تنظیم بازار کار برای حمایت از حقوق بگیران و مشاغل و  اتخاذ سیاست های ساختاری نو برای مقابله با شرایط مشابه در آینده از مهمترین توصیه‌هایی است که بانک توسعه آفریقا در گزارش خود به کشورهای عضو توصیه کرده است.

افزایش کمک های بهداشتی و درمانی ایالات متحده آمریکا به ماداگاسکار

ایالات متحده آمریکا از طریق دفتر برنامه کمک های توسعه ای خود در ماداگاسکار محموله ای از اقلام بهداشتی- درمانی تولیدی این کشور را خریداری و به مراکز درمانی دیگر استان‌های ماداگاسکار اهدا کرد. روزنامه میدی ماداگاسکار در شماره امروز خود با درج این خبر ضمن تقدیر از این اقدام دفتر برنامه کمک های توسعه ای آمریکا موسوم به USAID در ماداگاسکار نوشت: اقدامات توسعه ای آمریکا در ماداگاسکار در بخش های مختلف مانند مدرسه سازی، درمانگاه سازی، تامین آب آشامیدینی، تامین مواد غذایی و طرح های زودبازده در مناطق روستایی در همراهی مردم و دولت بسیار تاثیرگذار بوده است. لازم به ذکر است که سفیر آمریکا در ابتدای شروع بحران کرونا در ماداگاسکار مبلغ 2.5 میلیون دلار تحویل شخص رئیس جمهور این کشور کرد و مبلغ 2.2 میلیون دلار نیز از طریق دفتر برنامه کمک های توسعه ای مستقر در ماداگاسکار برای تامین نیازهای بهداشتی و درمانی منطاق بسیار محروم هزینه خواهد شد.

وخامت اوضاع سوتغذیه در جنوب کشور ماداگاسکار

فعالان مبارزه با سوتغذیه در ماداگاسکار بر این باور هستند که 120 هزار نفر از کودکان و زنان ساکن جنوب این کشور به دلیل خشکسالی و همچنین شیوع کرونا در سال جاری میلادی در معرض شدید سوتغذیه قرار گرفته اند. برنامه جهانی غذا نیز با صدور بیانیه ای ضمن تایید این آمار خاطرنشان ساخته است که بیست هزار نفر از تعداد فوق الذکر در حادترین شرایط سوتغذیه قرار گرفته اند و در صورت عدم برنامه ریزی بر وخامت شرایط از ماه سپتامبر افزوده خواهد شد. عدم دسترسی به آب آشامیدنی، بیماری‌های مختلف، دسترسی محدود به مواد غذایی مختلف و افزایش قیمت های این مواد در بازار داخلی، بارش کم باران و کاهش شدید تولید محصولات کشاورزی و ضعف های دولت به دلیل فقر گسترده در این کشور و منابع محدود مالی و غیر مالی از مهمترین عوامل شکل گیری این بحران در جنوب ماداگاسکار می‌باشد. گفتنی است که تمامی سازمان‌های داخلی، منطقه ای و بین المللی پیام های هشدار در این خصوص صادر کرده اند و خواستار کمک های بین المللی شده اند.

اختصاص 1.2 میلیارد یورو توسط آژانس توسعه فرانسه برای مبارزه با کرونا در آفریقا

آژانس توسعه فرانسه(AFD) به دنبال گسترش شیوه ویروس کرونا در کشورهای آفریقایی با صدور بیانیه ای در دوم آوریل گذشته از اختصاص 1.2 میلیارد یورو در قالب ابتکار موسوم به « کووید 19 و بهداشت مشترک » برای کشورهای آفریقایی خبر داد.

بنابر گزارش این نهاد توسعه ای فرانسه، از تاریخ شروع ابتکار در ماه آوریل تاکنون حدود 29 طرح در 23 کشور آفریقایی به ارزش 512 میلیون یورو (455 میلیون یورو وام های بدون بهره به دولت ها و بانک های دولتی شریک آن آژانس و 57 میلیون یورو به صورت بلاعوض) در راستای مبارزه با کرونا  در بخش های بهداشت و درمان، اقتصادی و اجتماعی راه اندازی شده اند. کشور ماداگاسکار نیز در راستای تجهیز زندان‌های خود به منظور محافظت از زندانیان در برابر ابتلا به کرونا از بخشی از تسهیلات این آژانس فرانسوی استفاده کرده است.

موریس:

موریس در فهرست  سیاه مراکز مالی  کمیسیون اروپا قرار گرفت

کمیسیون اروپا کشور موریس را به دلیل عدم تلاش در مبارزه موثر با پولشویی و تامین مالی تروریسم بر روی لیست سیاه خود قرار داد. مقامات بلندپایه موریس ضمن ابراز تاسف از موضع کمیسیون اروپا بویژه در شرایط بحرانی کنونی تصریح کردند که کمیسیون اروپا قبل از اتخاذ این تصمیم هیچگونه مذاکره ای رسمی ‌با موریس در این خصوص نداشته اند و ابراز امیدواری کردند که بتوانند در فرصت تعیین شده تا ماه اکتبر سال جاری ضمن اصلاح زیرساخت های مالی مورد مطالبه خود را از لیست سیاه خارج کنند. لازم به ذکر است که موریس قبل از این نیز نتوانسته بود از لحاظ مبارزه اصولی با پولشویی و تامین مالی تروریسم نظر موافق مقامات کارگروه اقدام مالی(FATF) را جلب کند و در لیست کشورهای غیرسازگار قرار گرفته بود.

اخراج یکصد خلبان شرکت هواپیمایی موریس

شرکت هواپیمایی موریس که به دلیل شرایط بحرانی ناشی از شیوع کرونا تمامی ‌پروازهای خود را از ماه مارس به حالت تعلیق درآورده و تمامی مرزهای هوایی و دریایی خود را بسته بود تصمیم گرفته است طی روزهای آینده یکصد نفر از خلبانان خود را اخراج نماید.

مدیران این شرکت با صدور بیانیه ای در این راستا عنوان کردند که کمک های محدود مالی دریافتی از جانب دولت برای مدیریت بحران گسترده حاکم در این بخش کافی نیست و به همین دلیل کاهش پنجاه درصدی تعداد خلبانان و تجدید نظر در میزان دستمزد پرداختی به پرسنل این شرکت در دستور کار قرار گرفته است. گفتنی است موضوع خرید موریس ایرلاین توسط شرکت هواپیمایی اتیوپی ایرلاین قوت گرفته است. البته این موضوع از طرف سخنگوی این شرکت تکذیب شد و مسئولان آن نسبت به بازگشایی مرزهای هوایی خود از اول ماه سپتامبر و ازسرگیری فعالیت های خود ابراز امیدواری کرده اند.

اریتره:

سفر رئیس جمهور اریتره به مصر

 ایسایاس آفورکی رئیس جمهور مصر روز شنبه 5 ژوئن به­منظور گفتگو با همتای مصری خود درباره مسائل دو جانبه و منطقه­ ای به قاهره سفر نمود. در دیدار وی و عبدالفتاح السیسی رئیس جمهور مصر، طرفین ضمن اذعان به اینکه در سطح منطقه چالش­ها و تنش­ها بر فرصت­های فراوانی که برای تمام کشورها وجود دارد سایه انداخته و بدون استفاده باقی مانده­اند، توافق کردند تا همکاری­ های گسترده­ ی دوجانبه را ارتقا دهند. گفتگو در خصوص مسائل مرتبط با سد رنسانس نیز یکی از محورهای دیدار رهبران اریتره و مصر بوده است. آخرین بازدید رئیس جمهور اریتره از مصر در ژوئن سال 2019 انجام شد. رئیس­ جمهور سیسی در آن دیدار بر اهمیت برنامه ­ریزی‌های مشخص برای پیشبرد همکاری مصر و اریتره در سطوح مختلف و همچنین بر لزوم از میان برداشتن موانع برای همکاری‌های متقابل به ویژه در بخش‌های زیربنایی، انرژی، بهداشتی، تجارت، سرمایه‌گذاری و کشاورزی تأکید کرد.

نیجریه: 

سرمایه گذاری 530 میلیون دلاری شرکت سرمایه گذاری توسعه بین المللی آمریکا در نیجریه

شرکت بانک سرمایه گذاری توسعه بین المللی ایالات متحده اعلام کرد در مجموع تاکنون  530 میلیون دلار در پروژه‌های مختلف کشاورزی، مؤسسات مالی، زیرساخت های حساس و بخش بهداشت نیجریه سرمایه گذاری کرده است.  چهارشنبه گذشته و در جریان کنفرانس مجازی فرصت های سرمایه گذاری آمریکا در پروژه‌های نیجریه، که از سوی شورای تجارت آن کشور برگزار شده بود، خانم «ویبوتی جین»، مدیر منطقه ای آفریقای بانک سرمایه گذاری توسعه بین المللی ایالات متحده، ضمن اعلام این مهم اظهار داشت، بانک متبوع ایشان فعالیت خود در کشورهای با درآمد پایین نظیر نیجریه را افزایش داده و هم اکنون مجموع تعهدات فعال این بانک در کشورهای کم درآمد، بیش از 29.5 میلیارد دلار می‌باشد. خانم جین با اشاره به برنامه‌های فعلی این بانک در نیجریه افزود؛ در نیجریه قصد داریم تا با همکاری صندوق «آفری اینوست»، دسترسی به کالاها و خدمات مؤثر را گسترش داده و سرمایه گذاری در بخش هایی نظیر مراقبت های بهداشتی و خدمات مالی مورد توجه قرار دهیم. بر اساس اظهارات این مقام آمریکایی شرکت سرمایه گذاری توسعه بین المللی ایالات متحده قصد دارد تا مجموع سرمایه گذاری خود در کشورهای کم درآمد را به 60 میلیارد دلار افزایش دهد.

گفتگوی تلفنی ولیعهد سعودی و بوهاری

بر اساس اعلام خبرگزاری رسمی سعودی، دوشنبه گذشته محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی در تماس تلفنی با آقای محمدو بوهاری، رئیس جمهور نیجریه در مورد لزوم کاهش میزان تولید نفت به منظور افزایش بهای جهانی این ماده خام گفتگو نمود.  بر اساس اعلام این خبرگزاری بوهاری و بن سلمان در این تماس تلفنی همچنین در مورد شیوه‌های همکاری برای ایجاد ثبات در بازار جهانی نفت گفتگو کرده اند. شایان ذکر است بر اساس توافق اخیر اوپک پلاس  مقرر است کشورهای تولید کننده نفت روزانه 10 درصد (در مجموع 9.7 میلیون بشکه) از تولید خود را کاهش دهند اما نیجریه متهم به عدم پایبندی به این توافق است.

 از سرگیری پروازهای داخلی پنج شرکت هواپیمایی نیجریه

پس از سه ماه توقف فعالیت شرکت های هواپیمایی در اثر همه گیری کرونا، روز چهارشنبه 8 جولای 2020 پنج شرکت از مجموع نه شرکت هواپیمایی نیجریه پروازهای داخلی خود برای انتقال مسافر را از سر گرفتند. این پروازها در ابتدا در مسیر لاگوس-ابوجا و بالعکس آغاز شده و به تدریج تا پایان هفته به چهار مسیر دیگر نیز گسترش خواهند یافت. با این حال تاخیر دولت در ارائه کمک وعده داده شده 27 میلیارد نایرایی به شرکت های هواپیمایی و همچنین دستورالعمل خالی نگه داشتن صندلی‌های میانی و ممنوعیت حمل مسافر، بیش از 70 درصد ظرفیت هر هواپیما، توانایی شرکت ها در تداوم پرواز را با سوال های جدی مواجه می‌کند. شایان ذکر است در اواخر ماه مارس و به دنبال گسترش کرونا در نیجریه تمامی فرودگاه‌های آن کشور تعطیل و نه شرکت هواپیمایی نیجریه ای عملیات خود جهت انتقال مسافر را متوقف کردند اما بر اساس اعلام آقای «هادی سیریکا»، وزیر هوانوردی نیجریه فعالیت فرودگاه‌ها و شرکت های هواپیمایی آن کشور از روز چهارشنبه مورخ 8 جولای 2020 ابتدا میان دو فرودگاه اصلی «نمدی آزیکیوه»  ابوجا و «مورتالامحمد» لاگوس از سر گرفته شده و در ادامه  فرودگاه‌های کانو، پورت هارکورت، اووری و مایدوگوری در 11 جولای و سایر فرودگاه‌ها در تاریخ 15 جولای فعالیت خود را از سر خواهند گرفت.

سنگال:

گفتگوی تلفنی رئیس جمهور سنگال و مایک پامپئو

روزنامه ابزرواتور سنگال به نقل از خانم مورگان اورتگس سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده نوشت: مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا روز دوشنبه 2 ژوئیه 2020 با مکی سال رئیس جمهور سنگال یک گفتگوی تلفنی داشته است. در خلال این تماس، پمپئو بر گسترش مناسبات تجاری با سنگال تأکیده کرده است. مکی سال نیز ضمن تقدیر از مساعدت آمریکا به سنگال در مواجهه با کووید – 19، خواستار تخفیف بدهی کشورهای آسیب پذیر در بحبوحه این بحران جهانی شد.

هشدار وزیر جهانگردی و حمل و نقل هوایی سنگال به اروپا عملی شد

به دنبال قرار دادن سنگال در لیست قرمز پروازهای اروپا، دولت سنگال اعلام کرد عمل متقابل در این خصوص اجرا خواهد شد. این اقدام هر چند به زیان اقتصاد و به ویژه بخش گردشگری تمام می‌شود، اما روزنامه دولتی ضمن دفاع از این اقدام، آن را شجاعانه و مشروع توصیف کرده است. گفتنی است، اتحادیه اروپا اعلام کرده است مرزهای هوایی خود را به روی کشورهایی که ظرف 14 روز منتهی به پرواز تعداد مبتلایان جدید از 16 مورد در 100 هزار نفر تجاوز کند، همچنان بسته خواهد ماند. خاطر نشان می سازد طبق اعلام رئیس جمهور سنگال، پروازهای بین المللی به مقصد و از مبدأ سنگال از 15 ژوئیه 2020 (25 تیر 1399) از سر گرفته خواهد شد.

رئیس جمهور سنگال: رکود اقتصادی سنگال با تداوم کرونا

مکی سال، رئیس جمهور سنگال در مصاحبه با نشریه اینترنتی فایننشال تایم عنوان داشت اثرات اقتصادی شیوع کرونا در سنگال گسترده است. در پنج سال گذشته سنگال به طور متوسط رشد اقتصادی 6.5% (شش و نیم درصد) را تجربه کرده است، اما هم اکنون علی رغم ثبات موجود، در صورت تداوم کرونا، رشد اقتصادی 1% خواهد بود و تردیدی درباره رکود اقتصادی وجود ندارد. شرکت های بسیار بزرگ نفتی از انجام تعهدات خود در تولید نفت و درآمدزایی بازمانده اند. کاهش تولید و رشد ناخالص داخلی را شاهد خواهیم بود. باتوجه به وضعیت موجود، سنگال مجبور خواهد بود اولین پروژه‌های نفت و گاز و ورود به باشگاه تولیدکنندگان نفت و گاز را یک تا دو سال به تاخیر بیندازد. 

مالی:

جلسه کمیته ستاد مشترک ارتش های جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا ECOWAS

به گزارش روزنامه مستقل ایندیپندنت، آقای عبدالله کولیبالی، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح کشور مالی در تاریخ 8 ژوئیه در چهلمین جلسه کمیته روسای ستاد مشترک ارتش های جامعه اقتصادی کشورهای غرب آفریقا ECOWAS از طریق کنفرانس ویدئویی مشارکت داشت. مقامات ارشد نظامی منطقه  ECOWAS در این جلسه وضعیت امنیتی در منطقه را بررسی کردند. آنها همچنین درباره عملکرد مأموریت نظامی ECOWAS در گینه بیسائو (ECOMIB) و در گامبیا (ECOMIG) به بحث وتبادل نظر پرداختند. درخاتمه، رؤسای ستاد مشترک ارتش های منطقه برنامه اقدامات در حال انجام برای مبارزه با تروریسم و مسئله تأمین بودجه مأموریت های نظامی یاد شده را ارزیابی و بررسی نمودند.

سیرالئون:

بازگشایی فرودگاه و اماکن مذهبی سیرالئون

رئیس جمهور سیرالئون طی یک نطق تلویزیونی اعلام کرد فرودگاه بین المللی و اماکن مذهبی این کشور بازگشایی خواهند شد. وی اظهار داشت، دولت تلاش کرد تا با اعمال مقررات و محدودیت ها، از شهروندان در برابر بیماری کووید-19 محافظت نماید. وی همچنین خواستار رعایت دقیق دستورالعمل های بهداشت عمومی از سوی تمامی مردم شد. بر این اساس رئیس جمهور سیرالئون زمان بازگشایی اماکن مذهبی شامل مساجد و کلیساها را 13 جولای 2020 و تاریخ بازگشایی فرودگاه بین المللی لونگی را 22 جولای 2020(1مرداد99) اعلام نمود. هفته گذشته مدیر سازمان هواپیمایی کشوری سیرالئون (SLCAA)، موسی تیفا بایو در دیدار با مقامات ارشد وزارت حمل و نقل و وزارت بهداشت و درمان در خصوص پروتکل های بهداشتی و ایمنی لازم جهت بازگشایی فرودگاه لونگی گفتگو کرده بود. مدیر SLCAA اعلام کرد با همراهی مرکز واکنش ملی کووید-19 و وزارت بهداشت و درمان با بررسی زمینه‌های راه اندازی مجدد فرودگاه به این نتیجه رسیده اند که کتابچه‌های راهنمای مسافرین شامل مقررات بهداشت عمومی در فرودگاه برای مسافرانی که قصد سفر به این کشور را دارند، چاپ نمایند. وی ادامه داد ما پیشنهاد دادیم با استقرار یک آزمایشگاه سیار در فرودگاه، آزمایش کرونا از مسافرین گرفته شود. وی تصریح کرد، وزارت بهداشت نیز با آموزش کارکنان فرودگاه، بررسی فرم های سلامت مسافرین و ایجاد آزمایشگاه سیار در فرودگاه به ما کمک خواهند نمود. آقای تیفا بایو تأکید کرد که سازمان بین المللی مهاجرت با کمک شرکت مخابراتی آفریسل نیز تونل های ضدعفونی و ماشین‌های باربری ضدعفونی را در اختیار فرودگاه قرار خواهند داد.

روابط ترکمنستان و سیرالئون برقرار شد

وزارت امور خارجه ترکمنستان از برقراری روابط دوجانبه این کشور با سیرالئون خبر داد. مراسم رسمی امضای این سند در سفارت ترکمنستان در «تهران» برگزار شد. «احمد قربان‌اف» سفیر ترکمنستان در ایران و «کمرا علی بدرا» سفیر سیرالئون در «تهران» مسائل همکاری دوجانبه را بررسی کردند. در این تفاهم همکاری‌های دوجانبه موضوعاتی از جمله همکاری در زمینه کشاورزی، زمین‌شناسی و سرمایه‌گذاری مورد توجه مقامات دو کشور قرار گرفت. طرفین در ادامه همچنین در مورد افزایش همکاری در زمینه بهداشتی تبادل نظر کردند.

بنین:

وضیعت درآمد کشور بنین

وزارت اقتصاد و دارایی بنین در بیانیه مطبوعاتی خود اعلام کرد که طبق آخرین رتبه بندی بانک جهانی، برای اولین بار در تاریخ کشور بنین از وضعیت درآمد پایین به درآمد متوسط رسیده است. در رتبه بندی منتشر شده در اول ماه ژوئیه 2020 و بر اساس درآمد ناخالص ملی، امسال فقط ده کشور در جهان "ارتقاء یافته" اند. کشور بنین نیز با افزایش درآمد سرانه جمعیت ، از 870 دلار به 1250 دلار در گروه کشورهای کشورهای ساحل عاج، سنگال و مراکش قرار گرفت. لازم به ذکر است که طبقه بندی بر اساس محاسبه درآمد ناخالص ملی هر کشور نسبت به سال قبل انجام می‌شود.در این رتبه بندی ویژگی‌های اقتصادی از قبیل نرخ رشد اقتصادی، نرخ تورم، نرخ ارز و نرخ رشد جمعیت را در نظر گرفته می‌شود.

امضای توافقنامه مربوط به اهدای تجهیزات پزشکی بین بنین و ژاپن

روز سه شنبه مورخ 7 ژوئیه 2020  اسناد اهدا تجهیزات پزشکی توسط آقای اوریلین آبنونچی، وزیر امور خارجه و همکاری بنین و کییوفومی‌کونیشی سفیر ژاپن  امضاء شد. در این مراسم که وزیر بهداشت نیز حضور داشت تجهیزات پزشکی به ارزش  1.5 میلیارد فرانک سیفا به جمهوری بنین اهدا گردید، این پشتیبانی اضطراری در قالب برنامه کمک های انسان دوستانه بین دو کشور  قرار می‌گیرد. این تجهیزات شامل  سیستم عکسبرداری اشعه ایکس، مانیتور در بستر، مانیتور مرکزی و آمبولانس می‌باشد. سفیر ژاپن در مراسم گفت بیماری همه گیر Covid-19 یک چالش تاریخی برای جامعه جهانی است و برای مبارزه با آن به همکاری و همبستگی جدی نیاز داریم. سفیر ژاپن در ادامه گفت  من به  آقای پاتریس تالون، رئیس جمهور و کل اعضای دولت به خاطر تلاشهای  ارزنده شان برای توسعه بنین تبریک می‌گویم. وزیر بهداشت از کمکهای  ژاپن در زمینه  حمایت از بنین در مبارزه با بیماری همه گیر Covid-19  استقبال کرد و گفت این اقدام بخشی جدیدی از همکاری موفق  بین بنین و ژاپن می‌باشد و وی به نمایندگی از رئیس جمهور، از مقامات ژاپن به خاطر این حمایت و کمک ارزنده و تجهیزات درمانی و  فنی مورد نیاز برای مقابله با بیماری‌های عفونی، به ویژه Covid-19 می‌باشد تشکر می‌کنم. وی یادآوری کرد که این بیماری یک چالش مهم بهداشتی برای کل جهان است. کشور بنین یک برنامه پاسخگویی بلندپروازانه به ارزش 74 میلیارد دلار برای کاهش تأثیرات اجتماعی ناشی از کرونا را در نظر گرفته است. در پایان این مراسم، وزیر امور خارجه و همکاری از سفیر ژاپن در پایان  ماموریت در بنین  قدردانی کرد. 

کنگو

ملاقات سفیر ترکیه با وزیر حمل و نقل برای رایزنی از سر گیری پروازهای ترکیش ایرلاین

پنج‌شنبه 9 ژوییه 2020 (19 تیرماه 99) سفیر ترکیه در ج.د.کنگو به همراه مدیرکل خطوط هواپیمایی ترکیه (ترکیش ایرلاین) با معاون نخست‌وزیر، وزیر حمل و نقل و را‌ه‌های ارتباطی ج.د.کنگو ملاقات کردند؛ در این ملاقات در خصوص از سرگیری پروازهای مسیر استانبول- کینشاسا- استانبول بحث و رایزنی شد. شایان ذکر است با همه‌گیری ویروس کرونا، پروازهای روزانه این خط هوایی بدلیل بسته بودن فردوگاه 

بزودی 100 کیلومتر از راه‌های روستایی در هر استان بهسازی می‌شوند

سه‌شنبه 6 ژوییه 2020(16 تیرماه 99) آقای گی میکولو (Guy Mikulu) وزیر توسعه روستایی ج.د.کنگو اعلام کرد به منظور تسهیل روند تخلیه محصولات کشاورزی در مناطق روستایی برنامه بهسازی راه‌های مربوط به خدمات کشاورزی به میزان 1000 کیلومتر (هزار کیلومتر) در هر یک از استان‌های کشور، بزودی عملیاتی خواهد شد.

این موضوع از سوی وزیر توسعه روستایی در حالی اعلام می‌شود که پیش از این نمایندگان مجلس ملی عضو کمیسیون زیرساخت‌ها و امور زیربنایی در مورد سیاست دولت در مورد بهسازی راه‌های مناطق روستایی و روشنایی آنها به منظور احیای تولید محصولات کشاورزی، وزیر توسعه روستایی را مورد پرسش قرار داده بودند. «گی میکولو» در باره اجرای عملیات‌های مورد نظر ضمن اعلام اینکه بودجه مورد نیاز از سوی صندوق دولت در این باره تامین خواهد شد، بار دیگر بر اراده دولت برای انجام تعهداتش در تامین رفاه مردم از طریق تامین امنیت غذایی تاکید کرد. 

کاهش قیمت کبالت در بازار جهانی و ضربه به بودجه سالیانه

خبرگزاری https://zoom-eco.net/ اول ژوییه 2020 ( 11 تیرماه99) در گزارشی تحلیلی می‌نویسد: نزول بهای کبالت در بازار جهانی مشکلاتی برای بودجه سالیانه ج.د.کنگو به وجود آورده و دولت در مواجهه با روند نزولی قیمت ها، قطعا پیش‌‎بینی درآمدش را از منابع فروش کبالت که بخش مهمی از  بودجه اش را در برمی‌گیرد، را دستخوش اثرات منفی خواهد دید. از این رو ضرورت درونی کردن مدیریت منایع به شیوه محتاطانه بیش از پیش احساس می‌شود.

این کاهش قیمت طی چندماه گذشته در بازا جهانی، بی‌شک با کاهش درصد فروش بین‌المللی این ماده معدنی ( فلز) راهبردی در بازار بین المللی به دلیل افت فروش خودرو های برقی (هیبریدی) است. آمارها نشان می‌دهد که قیمت کیالت از فوریه ۲۰۲۰ تاکنون ۱۵ درصد کاهش یافته و به حدود ۳۰ هزار دلار در هر تن رسیده است که با چنین چشم‌اندازی، تقاضای بخش هوا و فضا به 4442 تن در سال جاری خواهد رسید که در مقایسه با این آمار در سال گذشته (۲۰۱۹) افت ۱۸ درصدی را نشان می‌دهد.

در پایان این گزارش آمده: ج.د.کنگو بعنوان بزرگترین تولید‌کننده کبالت در جهان، دلایل جدیدی برای نگرانی در زمانی که اقتصاد این کشور دوران سختی به خاطر اثرات همه‌گیری ویروس‌کرونا تجربه می‌کند، را با خود همراه خواهد داشت. به نظر می‌رسد ج.د.کنگو که با در اختیار داشتن بیش از 60درصد ذخایر کبالت در جهان، بزرگترین تولید‌کننده جهانی این ماده راهبردی در عصر نوین برای ساخت باتری‌های ماشین‌های هیبریدی و استفاده در ساخت تلفن‌های هوشمند و مهمتر از آن، در صنایع هوا و فضاست، با زمانی که هر تن آن 90هزار دلار معامله می‌شد،  فاصله نسبتا زیادی دارد. لازم به یادوآریست به جرات می‌توان گفت که تقریبا همه کبالت استخراجی ج.د.کنگو به طرق مختلف به چین ارسال می‌شود.

 اکواس:

محکومیت دولت نیجر به پرداخت غرامت به یک شرکت نیجریه ای از سوی دادگاه اکواس

دیوان عدالت اکواس روز چهارشنبه مورخ اول جولای 2020، طی حکمی دولت جمهوری نیجر را به دلیل لغو مجوز شرکت نیجریه ای La Société BEDIR SARL که پیش از این اقدام به احداث پنج باب مدرسه در آن کشور کرده بود و اعطای مجوز بهره برداری از مدارس مذکور به یک شرکت خارجی دیگر، به پرداخت 5 میلیارد و 787 میلیون و 456 هزار و 782 فرانک سیفا (CFA) و همچنین به دلیل تصرف تجهیزات و مبلمان موجود در این مدارس به پرداخت 517 میلیون و 577 هزار و 500 فرانک سیفا به این شرکت نیجریه ای محکوم نمود.

شایان ذکر است، دادگاه سایر دعاوی درخواست غرامت شرکت نیجریه ای را رد نموده و نیز ادعای دولت نیجر مبنی عدم صلاحیت شاکی برای طرح دعوی نزد دیوان عدالت اکواس و همچنین اعتراض شرکت نیجریه ای در مورد ارائه لایحه دفاعیه دولت نیجر پس از اتمام مهلت قانونی را وارد ندانسته بود.

امضای یادداشت تفاهم همکاری میان اکواس و یونسکو

روز جمعه مورخ 3 جولای 2020، آقایان «یائو یدو»، مدیر منطقه ای سازمان علمی فرهنگی و آموزشی ملل متحد (یونسکو) و «لئوپولدو آمادو»، کمیسیونر آموزش، علوم و فرهنگ اکواس به نمایندگی از سازمان‌های متبوع خود یادداشت تفاهمی را برای همکاری جهت مقابله با پیامدهای کرونا در کشورهای منطقه غرب آفریقا امضاء نمودند. آقای یائو یدو، در مراسم امضای این یادداشت تفاهم این اقدام را در راستای اهداف سازمان متبوع خود و در جهت مشارکت در ایجاد فرهنگ صلح، زدودن فقر، توسعه پایدار و گفتگوی بین فرهنگی دانسته و افزود یونسکو و اکواس با آگاهی از تاثیرات منفی همه گیری کرونا بر سلامت، آموزش، فعالیت های اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی پانزده کشور عضو اکواس و در جهت کمک به کشورهای مورد اشاره برای غلبه بر این مشکلات بوده است. بنا بر اعلام این مقام منطقه ای یونسکو یادداشت تفاهم امضاء شده در واقع یک برنامه کاری راهبردی جهت تحقق اهدافی کوتاه و بلند مدت در حوزه آموزش، علوم و فرهنگ است. این برنامه شامل ابتکاراتی جهت ظرفیت سازی (Capacity Building) و ارتقاء سیستم های دانش، فناوری و نوآوری (STI) و حفظ میراث فرهنگی و نمادهای هنری بوده و از دیگر سو بر اطمینان از تداوم کارکرد موثر سیستم آموزشی در دوران همه گیری و بازگشایی مدارس پس از این دوران، متمرکز است. 

تلاش کمیسیون اکواس برای تدوین راهبرد یکپارچه سرمایه انسانی این سازمان

یک هیئت از کمیسیون اکواس با سفر به کشورهای عضو آن سازمان و ارزیابی میدانی فرصت ها، چالش ها و زمینه‌های موجود همکاری سازمانی در حوزه سرمایه انسانی می‌کوشد تا حمایت این کشورها برای تدوین راهبرد یکپارچه سرمایه انسانی آن سازمان را جلب کند.

بنا بر اعلام مقامات این کمیسیون هدف از تدوین راهبرد یکپارچه سرمایه انسانی اکواس نه طرح استراتژی‌های نوین کشوری بلکه تلاشی برای کمک به کشورهای عضو جهت ارتقاء ظرفیت های انسانی آنها به ویژه در سه حوزه بهداشت و تغذیه، آموزش عمومی و مهارت آموزی کارگران و توسعه مشاغل کوچک و متوسط می‌باشد.

جامعه شرق:

برگزاری نشست فوق العاده شورای وزیران جامعه شرق  در آروشا

چهل و یکمین نشست فوق العاده شورای وزیران جامعه شرق 10 جولای 2020، 20 تیرماه  1399 در آروشا به شکل ویدئوکنفرانس برگزار شد. موضوع اصلی نشست بررسی گزارش مالی کمیته‌های تخصصی  می‌باشد که 3 الی 10  مارس 2020 درباره موضوع بودجه سال 2021-2020 میلادی  و وضعیت کارکنان دبیرخانه سازمان تصمیم گیری شده بود. شورای وزیران طبق بند 13 معاهده موسس جامعه شرق رکن تصمیم ساز بلوک مزبور می‌باشد.

 بانک توسعه آفریقا :

پیش بینی بانک توسعه آفریقا از کاهش 236 میلیارد دلاری تولید ناخالص داخلی کشورهای این قاره

بانک توسعه آفریقا در آخرین گزارش خود تحت عنوان «چشم انداز اقتصاد آفریقا» پیش بینی کرد، تولید ناخالص داخلی کشورهای این قاره طی سال جاری میلادی در بهترین شرایط 145.5 و در بدترین حالت 189.7 میلیارد دلار از رقم 2.59 ترلیون دلاری مورد انتظار در دوران پیش از همه گیری کرونا، کمتر باشد. بر اساس این گزارش، با توجه به پیش بینی‌های جاری در مورد تداوم پیامدهای ناگوار این همه گیری تا پایان سال 2020 انتظار می رود، طی سال آتی میلادی نیز، در بهترین حالت 27.6 میلیارد دلار و در بدترین حالت 47 میلیارد دلار از کل تولید ناخالص مورد انتظار در قاره آفریقا محقق نشود. بنا بر گزارش بانک توسعه آفریقا آن دسته از کشورهای قاره سیاه که دارای سیستم مراقبت بهداشتی ضعیف هستند،  کشورهای دارای وابستگی شدید به درآمدهای حاصل از گردشگری، کشورهای دارای وابستگی شدید به جریان تجارت جهانی و صادرات کالا، کشورهایی که بار بدهی بالایی دارند و بالاخره آندسته از کشورهای آفریقایی که وابستگی زیادی به جریان‌های مالی بین المللی بی ثبات و فرار دارند، طی سال های 2020 و 2021 متحمل بیشترین خسارات و کاهش در تولید ناخالص داخلی خواهند شد. بر این اساس، همه گیری کرونا موجب شده است که طی سه ماهه نخست سال 2020، نرخ تورم در کشورهای آفریقایی در برخی موارد بیش از پنج درصد افزایش یابد که این موضوع عمدتا ناشی از بروز اختلال در تامین مواد غذایی و انرژی بوده است. البته بانک توسعه آفریقا در  این گزارش پیش بینی نموده است که علی رغم افزایش قیمت مواد غذایی و حامل های انرژی در اثر همه گیری کرونا، احتمالا روند افزایش نرخ تورم تا هنگام افزایش تقاضا که عمدتا پس از پایان همه گیری خواهد بود، رشد چندانی نداشته باشد.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما