معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۲/۱۱- ۰۷:۰۰ - مشاهده: ۳۷۰

خبرنامه اقتصادی آفریقا شماره 26 ( هفته اول اردیبهشت 1399 )

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقائی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در هفته اول اردیبهشت ماه 1399 به شرح زیر بوده است :

آفریقای جنوبی:

 رامافوزا: بیماری کرونا نیازها و  شرایط اقتصادی جدیدی را  برای ما بوجود آورد 

آقای رامافوزار ئیس جمهور آفریقای جنوبی سه شنبه 2 آوریل خبر از کمک اقتصادی و اجتماعی 500 میلیارد راندی برای آسیب اقتصادی ناشی از ویروس کرونا به کشور خبر داد. وی در سخنرانی تلویزیونی خود گفت همه گیری ویروس کرونا اقتصاد جدیدی برای آفریقای جنوبی تعریف کرده است. وی کنترل تاثیرات اجتماعی این ویروس را نیازمند برنامه ریزی دانست. رامافوزا گفت کمک 500 میلیارد راندی برای کمک به بخش هائی از جامعه که بیشترین تاثیر را از این ویروس پذیرفته اند در نظر گرفته شده است.

 ساسول حقوق مدیران خود را کاهش می دهد

شرکت نفت ساسول اعلام کرده است که به دلیل تاثیرات منفی بیماری کرونا بر درآمد شرکت و کاهش بی سابقه ارزش سهام آن در بازار بورس ژوهانسبورگ و برای صرفه جوئی و حفظ تراز مالی، حقوق طیف وسیعی از مدیران خود را کاهش خواهد داد. این شرکت گفت برای مدیران ارشد 20، مدیران میانی 15 و مدیران خرد 10 درصد کاهش حقوق در نظر گرفته شده است. این شرکت اعلام کرد این کاهش حقوق برای مدت 8 ماه ادامه خواهد داشت و در مورد ادامه و یا توقف آن پس ار ارزیابیها تصمیم گیری می‌شود. این شرکت به سهامداران خود گفت که مدیران در سال 2020 افزایش حقوقی نخواهد داشت.

 قیمت بنزین در آفریقای جنوبی به پائین ترین سطح خود در 4 سال گذشته می رسد

با توجه به کاهش شدید قیمت جهانی نفت، قرار است قیمت بنزین در آفریقای جنوبی در ماه می حدود 2 راند کاهش یابد. آخرین اطلاعات صندوق مرکزی سوخت آفریقای جنوبی حاکی از آن است که در هفته اول ماه می قیمت بنزین 1.75 راند کاهش یافته است. این مبلغ با توجه به کاهش جهانی قیمت نفت، در هفته‌های بعدی نیز می‌تواند بیشتر شود. بعید نیست که در روزهای آینده قیمت بنزین به حدود 12.21(بدون محاسبه مالیات) برسد که این مبلغ حتی از ماه می 2013 نیز کمتر است. با توجه به اینکه آفریقای جنوبی به طور کامل وارد کننده نفت خام است، کاهش و افزایش قیمت نفت خام بین المللی تاثیر مستقیم بر روی قیمت بنزین و سوخت دارد.

 

غنا

آخرین وضعیت شیوع کرونا در غنا

براساس گزارش وزارت بهداشت غنا، تاکنون 1154 نفر در غنا به کرونا متبلا شده اند که 120 نفر بهبود یافته و 9 نفر فوت کرده اند و 2 نفر در وضعیت وخیم قرارداشته و بقیه به درمان واکنش مثبت نشان داده اند. گفتنی است یکشنبه 19 آوریل (31 فروردین) آقای آکوفو آدو رئیس جمهور غنا، در نطق تلویزیونی خود تحت عنوان گزارش به ملت (شماره 7)، برخی از محدودیت ها از جمله قرنطینه 3 هفته ای و تعطیلی کسب و کار و تردد در شهرهای اکرا  و کوماسی را رفع نمود. البته مراکز آموزشی کماکان تعطیل بوده و مرزها نیز تا اطلاع ثانوی بسته خواهند بود. وی افزود که تاکنون حدود 70 هزار نفر مورد آزمایش قرار گرفته و تمامی مرتبطین با مبتلایان نیز تحت آزمایش و قرنطینه قرار گرفته اند.

اعطای کمکهای بهداشتی جهت مقابله با کرونا در غنا

 سفارت آمریکا اعلام نمود که دولت این کشور، مبلغ 1.6 میلیون دلار به منظور مقابله با شیوع کرونا به دولت غنا اهدا می‌کند. سفارت آلمان نیز اعلام کرد بدین منظور، 1.5 میلیون یورو به بخش های تحقیقاتی و بیمارستانهای این کشور کمک اختصاص داده است. پیش از این نیز چین، کمکها و تجهیزات پزشکی و بهداشتی را به غنا ارسال کرده بود.

 

تانزانیا:

افزایش تولیدات بادام هندی(کشونات) تانزانیا در چهار سال گذشته

وزیر کشاورزی تانزانیا در خصوص تولیدات بادام هندی این کشور اظهار داشت: تانزانیا طی چهار سال گذشته در برنامه ای شامل پنج فاز، تولیدات بادام هندی خود را به بیش از یک میلیون تن در سال افزایش داده است. به گفته وی این مقدار افزایش در بازه زمانی سه ساله از 2017 تا 2019،  بیش از 1 میلیون و 200 هزار دلار درآمد ارزی را  به همراه داشته، تاجاییکه امروز بادام هندی به عنوان محصولی پیشرو در صنعت صادرات کشور مطرح است. تانزانیا یکی از چند کشور بزرگ صادرکننده بادام هندی در قاره آفریقا است.

 

اسواتینی(سوازیلند):

دولت سوازیلند در شرایط تشدید ویروس کرونا به گرسنه‌ها کمک خواهد کرد

دولت سوازیلند اعلام کرد که 300 هزار نفر از جمعیت گرسنه کشور را که تقریبا یک چهارم جمعیت آن را تشکیل می دهند در دو هفته آینده تغذیه خواهد کرد. آمبروس دلامینی نخست وزیر اسواتینی روز پنجشنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی با اعلام این مطلب هیچ اشاره ای به منبع تامین آن نکرد. مردم سوازیلند که از قبل هم با بحران گرسنگی روبرو بودند، بعد از اعلام تعطیلی به خاطر ویروس کورونا بیشتر در مضیقه قرار گرفته اند. انتظار می رفت که حدود 232 هزار نفر (25 درصد جمعیت روستایی) تجربه ناامنی شدید غذایی را در سال جاری داشته باشند.

 

آنگولا:

پزشکان کوبائی در آنگولا

خام سیلویا لوتوکوتا وزیر بهداشت آنگولا می‌گوید که پزشکان کوبائی که در بخش سلامت استانها و شهرداری‌های کشور حضور دارند از توان و سلامت لازم برای کمک به مردم برخوردارند. آنگولا از دهم آوریل تعداد 200 پزشک و متخصص بهداشتی برای کمک به مبارزه با ویروس کرونا استخدام کرد. با وجود اینکه این پزشکان 14 روز در کوبا و 7 روز در آنگولا قرنطینه بوده اند اما آزمایش کرونا  یکی از آنها مثبت اعلام شد که این موضوع باعث نگرانی مردم شده است. وزیر بهداشت به مردم اطمینان داد که تست بقیه آنها منفی بوده و جای نگرانی نیست.

 

نامیبیا:

انتصاب رییس جدید بانک مرکزی نامیبیا

رییس جمهوری نامیبیا Johannes Gawaxab، رییس کمیته عالیرتبه اقتصادی را به سمت ریاست بانک مرکزی این کشور منصوب کرد. هاگه گینگوب روز سه شنبه (2 اردیبهشت) در بیانیه ای، Gawaxab را با 27 سال سابقه فعالیت در حوزه امور مالی در نامیبیا و آفریقا بهترین گزینه برای ریاست بانک مرکزی دانست. انجمن بانکداران و بخش خصوصی نامیبیا نیز از این انتصاب استقبال و اعلام کردند در شرایط اقتصادی کنونی، فردی به ریاست بانک مرکزی منصوب گردیده که با توجه به تجربیاتش در مدیریت بخش های مالی می‌تواند کمک بزرگی به بخش خصوصی کند. Gawaxab در حال حاضر علاوه بر ریاست کمیته عالیرتبه اقتصادی، که نقش مشاور رییس جمهور را بازی می‌کند، رییس موسسه سرمایه گزاری Eos Capital (صندوق سرمایه گزاری خصوصی) است. وی همچنین سابقه فعالیت در امور مالی در دیگر کشورهای افریقایی از جمله نیجریه، اوگاندا، غنا، افریقای جنوبی و زیمبابوه نیز دارد.

 

اوگاندا:

درخواست کمک ۳۰۰ میلیون دلاریِ سازمان ملل برای اوگاندا

سازمان ملل متحد روز پنجشنبه ۴ آوریل درخواست اضطراری ۳۱۶ میلیون دلار برای اوگاندا را مطرح ساخت تا این کشور بتواند با ویروس کرونا مقابله کند. به گفتۀ هماهنگ‌کنندۀ مقیم UN در اوگاندا، هدف از این کمک تأمین اقلام بهداشتی و غذایی برای دست‌کم ۱۲٫۸ میلیون نفر، از جمله ۱٫۴ میلیون آواره، به مدت شش ماه است. سازمان ملل در حال تهیۀ این مبلغ با کمک ۲۰ سازمان دیگر می‌باشد.

 

رواندا:

کمک رواندا به اتحادیۀ آفریقا برای مبارزه با کووید۱۹

رئیس جمهور رواندا اعلام کرد کشورش یک میلیون دلار به صندوق کووید اتحادیۀ آفریقا (African Union COVID Fund) و مرکز آفریقاییِ پیشگیری و کنترل بیماری‌ها (Africa CDC) کمک خواهد کرد. صندوق مذکور ابزاری مالی برای بسیج و مدیریت کمک‌های مالی بخش خصوصی آفریقا و دیگر افراد و نهادهای خیّـر و حمایت چندین بانک آفریقایی می‌باشد. آقای کاگامه همچنین گفت یکی از راه‌های ایجاد مقاومت در برابر مشکلات پیشِ رو، آغاز تجارت درون آفریقا طبق مُـفاد پیمان منطقۀ تجاری آزاد آفریقا AfFTA می‌باشد.

 

کنیا:

افزایش آمار ابتلا به کرونا در کنیا

به گزارش وزارت بهداشت کشور، بعد از انجام 707 تست در 24 ساعت گذشته، 7نفر به تعداد میتلایان به کرونا اضافه شده است و با این حساب حالا مجموعا 303 نفر در کشور با کووید19 دست و پنجه نرم می‌کنند. موتاهی کاگوئه معاون وزیر بهداشت کنیا به مردم هشدار داد تا دست از تحرکات غیرضروری بردارند تا کشور به سرنوشت مشابه تانزانیا یا سومالی که در مدت زمانی کوتاه صعودی چشمگیر در تعداد مبتلایان داشتند دچار نشود. در راستای دفاع از کشور در مقابل بروز شیوع همه گیر و سریع کووید19، اوکور یاتانی وزیر خزانه داری کشور روز گذشته خبر از بودجه ای مازاد به ارزش 40.03میلیارد شیلینگ برای این موضوع داد تا جمعیت فقیر و افرادی که شغل خود را از دست داده اند در زمان تقابل کشور با ویروس به شکل آسان تری امور روزانه خود را پی بگیرند. در این میان، اوهورو کنیاتا رئیس جمهور کشور اعلام کرد که قرنطینه غروب تا صبح در زمان ماه مبارک رمضان نیز برقرار خواهد بود.

 رکود 60 درصدی گردشگری در کنیا

صنعت گردشگری در کنیا با شیوع ویروس کرونا، با رکود روبه رو بوده و انتظار می رود امسال 60 درصد کمتر درآمد تولید کند. اگنس موچوآ رئیس انجمن کارکنان مسافربری با تایید این خبر گفت که کووید19 مسافرت و توریسم در کشور را به زانو درآورده است و بسیاری از فعالان گردشگری بخش زیادی از سرمایه خود را از دست داده اند. سال 2018 کنیا با رشد 5.6درصدی جهانگردی و سفر همراه بوده و 790میلیارد شیلینگ سرمایه بدست آورد. این بخش همچنین موفق به تولید 1.1میلیون فرصت شغلی شده بود که بخش قابل توجهی از آن در حال حاضر از بین رفته است.

 

زیمبابوه:

رئیس جمهور زیمبابوه تعطیلی سراسری برای مقابله با کرونا را تمدید کرد

آقای امرسون منانگاگوا، رئیس جمهور زیمبابوه، روز یکشنبه و به منظور مقابله با کرونا، تعطیلی سراسری این کشور را 2 هفته دیگر و تا سوم می تمدید کرد. پیشتر نیز تعطیلی سراسری به مدت 21 روز در کشور به اجرا گذاشته شده بود تا از شیوع کرونا جلوگیری شود. به دستور رئیس جمهور زیمبابوه در دور جدید تعطیلی‌ها شرکت های معدن مستثنی شده اند و آنها می‌توانند به سر کار خود بازگردند. معادن به این دلیل که یکی از اصلی ترین منابع ارز آوری برای کشور محسوب می‌شوند، از ادامه تعطیلی‌ها معاف شده اند. وی در سخنرانی خود تأکید کرد: ما ناگزیر هستیم که تعطیلی سراسری را تمدید کنیم چرا که هنوز نتوانسته ایم به شرایط مد نظر سازمان بهداشت جهانی برای مقابله با ویروس کرونا دست یابیم. این یک تصمیم بسیار سخت بود و دولت من با اکراه آن را پذیرفت.

 کمک تجار چینی به زیمبابوه برای مقابله با کرونا

همزمان با شیوع ویروس کرونا، کمک های بین المللی به زیمبابوه کماکان ادامه دارد. روز دوشنبه 20 آوریل یک محموله کمک مشترک از جانب تجار چینی و هولدینگ ساکوندا به زیمبابوه ارسال شد که این کمک ها شامل ونتیلاتور، لباس های مخصوص ایمنی کادرهای پزشکی و برخی دیگر از تجهیزات پزشکی بود. این در حالی است که بیمارستان عفونی ویلکینز نیز که تنها بیمارستان اختصاص داده شده برای بیماران کرونایی در هراره محسوب می‌شود، توسط چینی‌ها تجهیز شده و ظرفیت آن افزایش یافته است.

 کمک آمریکا و بریتانیا به زیمبابوه برای مقابله با کرونا

سفارت بریتانیا در زیمبابوه روز 21 آوریل اعلام کرد که مبلغ 44 میلیون دلار به این کشور برای مقابله با ویروس کرونا کمک کرده و تأکید کرد این تاکنون بزرگترین کمک مالی به زیمبابوه برای مقابله با شیوع کرونا بوده و نشان از اهمیت روابط دارد. این در حالی است که سفارت ایالات متحده در هراره نیز روز 22 آوریل در پیامی‌توئیتری اعلام کرد که این کشور مبلغی حدود 3 میلیون دلار را به عنوان کمک های بهداشتی و بشر دوستانه به مردم زیمبابوه اختصاص داده است.

 

موزامبیک:

تصویب بودجه دولت موزامبیک در سال 2020

رئیس جمهور موزامبیک، فیلیپ نیوسی روز چهارشنبه تصویب و لایحه بودجه دولت 2020 را ارسال و آنرا برای انتشار ارسال کرد. برنامه اقتصادی و اجتماعی (PES) و بودجه عمومی دولت برای سال 2020 در مجلس موزامبیک با اکثریت آراء حزب فرلیمو، تصویب شد. بودجه سال 2020 شامل هزینه‌هایی به مبلغ 345.4 میلیارد meticais (یک دلار برابر با 67 متیکا) می‌باشد. برای سال جاری، دولت رشد تولید ناخالص داخلی را 2.2٪ پیش بینی می‌کند، که با پیش بینی اولیه 4.0٪ تفاوت دارد. به دلیل اثرات اقتصادی و مالی همه گیری 19COVID- این مقدار مورد بررسی مجدد قرار گرفت. دولت همچنین افزایش متوسط نرخ سالانه تورم را 6.6٪ ، در مقابل 2.8٪ در سال 2019 و پیش بینی اولیه 4.4٪، تعیین می‌کند، در عین حال تضمین می‌کند یک سطح از ذخایر بین المللی خالص برای 5.8 ماه واردات کالا و خدمات به استثنای واردات پروژه‌های بزرگ را پوشش می دهد. در مورد صادرات، برای سال 2020 دولت انتظار دارد کاهش 6.5٪ در مقایسه با سال 2019 ، به دلیل کاهش تقاضا در بازار بین المللی و کاهش قیمت کالاها داشته باشد.

 مالی:

برگزاری اجلاس فوق العاده ECOWAS از طریق  ویدئو کنفرانس

به گزارش روزنامه دولتی "اسار"، روز پنجشنبه 24 آوریل 2020، جلسه فوق العاده کنفرانس سران کشورهای اتحادیه اقتصادی غرب آفریقای (ECOWAS) به صورت ویدئو کنفرانس ،  به منظور بررسی اوضاع و تأثیرات بیماری فراگیر کرونا در منطقه برگزار شد. این کنفرانس به ریاست آقای محمدو یوسف ، رئیس جمهور نیجر و رئیس فعلی این اتحادیه و با حضور رؤسای جمهور کشورهای عضو از جمله آقای ابراهیم بوبکر کیتا، منعقد گردید. آقای محمدو یوسف ، رئیس جمهور نیجر ضمن  سخنرانی خود اظهار نمود: «چند ماه پیش، هیچ کس تصور نمی‌کرد. همه چیز به طور ناگهانی متوقف می‌شود، هیچ کس تصور نمی‌کرد. تمامی مرزهای زمینی، دریایی و هوایی کشورهای جهان بسته می‌شود. این اقدامات نه به خاطر وقوع جنگ جهانی بلکه به خاطر  کوید-19 اتخاذ شده است. در حال حاضر تمامی‌کشورها و قاره‌های دنیا تحت تأثیر این ویروس قرار دارند». نامبرده افزود، از 22 آوریل سال 2020 تا به حال بیش از 2،6 میلیون نفر در سراسر جهان آلوده شده و بیش از 180 هزار نفر فوت نمودند. از نظر اجتماعی فقر شدیدتر خواهد شد، تعداد افرادی که در معرض گرسنگی قرار دارند، دو برابر و بیکاری و نابرابری نیز افزایش خواهد یافت. اما در زمینه اقتصادی، جهان از سال 1929 با شدیدترین بحران مواجه خواهد شد. آقای یوسف محمدو، همچنین پیشنهاد داد یک گروه فنی برای اندیشیدن در مورد تأثیرات اقتصادی-اجتماعی ایجاد شود. درخاتمه، آقای یوسف محمدو، رئیس فعلی ECOWAS از تمام کشورهای عضو به خاطر تدابیر محکم و مناسب اتخاذ شده در زمینه‌های بهداشتی، اجتماعی و اقتصادی جهت کاهش تأثیرات منفی کوید-19 تشکر  کرد .

 هشدار سازمان بهداشت جهانی درخصوص وضعیت ویروس کرونا در قاره آفریقا

به گزارش روزنامه مستقل ایندیپندنت، سازمان بهداشت جهانی طی گزارش اخیر خود هشدار داد که ممکن است در آینده قاره آفریقا مرکز شیوع کوید-19 باشد. اگر به این امر به طور کافی توجه نشود حدود 3 میلیون آفریقایی قربانی این بیماری فراگیر خواهند بود. در حال حاضر، قاره آفریقا نسبت به سایر قاره‌ها کمتر از تحت تأثیر بیماری فرا گیر کوید-19 قرار دارد. با این حال ، کمبود منابع بهداشتی و مالی در این قاره وضعیت را بسیار نگران کننده می‌کند. لازم به یاد آوریست، اولین مورد ویروس کرونا در آفریقا در تاریخ 14 فوریه 2020 کشف شد. در حال حاضر  تعداد مبتلایان در سراسر این قاره به بیش  20000 می‌باشد. بیشتر این موارد در کشورهای الجزایر ، مصر، مراکش و آفریقای جنوبی شناسایی شده است .

 

ساحل عاج:

روسای جمهور کشورهای عضو اکواس خواستار تدابیر شدید در مقابله با ویروس کرونا شدند

 جلسه فوق العاده روسای جمهور و روسای دولت کشورهای عضو اکواس روز پنجشنبه 23 آوریل 2020 از طریق ویدئو کنفرانس در خصوص بحران کرونا برگزار شد. در این جلسه که الحسن واتارا رئیس جمهور ساحل عاج نیز شرکت کرده بود، روسای جمهور خواستار انجام اقدامات و تدابیر قوی و همچنین تشکیل کمیته وزارتی متشکل از وزرای سلامت و حمل و نقل، ایجاد صندوق همبستگی اکواس و تشویق کشورهای عضو برای افزایش چشمگیر تست های غربالگری شدند.

 

سنگال:

آخرین اخبار مرتبط با شیوع کرونا در سنگال

تا روز جمعه 4 اردیبهشت 1399، شمار تلفات ناشی از ویروس کرونا در سنگال به 6 تن رسید. بدین ترتیب، شمار مبتلایان به کووید – 19 در سنگال به 479 نفر افزایش پیدا کرده است. از این رقم، 287 نفر بهبود یافته اند. وزارت کشور و امنیت داخلی سنگال در هماهنگی با وزارت بهداشت، طی حکمی اعلام کرد از روز دوشنبه 1 اردیبهشت 1399، استفاده از ماسک برای عموم مردم در اماکن عمومی از جمله فروشگاه‌ها، وسائل نقلیه عمومی و ادارات اجباری است. به گزارش پایگاه خبررسانی EnQuête پلیس در سه روز آغازین صدور قانون پوشش اجباری ماسک در اماکن عمومی از جمله خیابان‌ها، 226 نفر را جریمه کرده است. طبق حکم وزارت کشور، جریمه عدم پوشش ماسک 3000 فرانک سیفا (5 دلار) تعیین شده است.

با توجه به افزایش شمار مبتلایان به کووید 19 در سنگال، برخی رسانه‌ها از احتمال افزایش زمان حکومت نظامی از 8 شب تا 6 صبح به 6 غروب تا 7 صبح (3 ساعت بیشتر) خبر می دهند. مکی سال رئیس جمهور سنگال در حکمی، کارفرمایان را از اخراج کارگران در شرایط کنونی منع نمود. همچنین به جهت کاهش تولید و امکان بلااستفاده بودن کارگران در شرکت ها، دستور داد کافرمایان با مشورت نیروی کار خویش، آلترناتیوهایی را از جمله کاهش ساعات کاری، کار گردشی، مرخصی با حقوق و کار پاره وقت برای جبران این نقیصه تدبیر کنند. به گزارش پایگاه خبری leral  مکی سال رئیس جمهور سنگال از دونالد ترامپ همتای آمریکایی خویش درخواست کرده است در تصمیم اخیر خویش مبنی بر قطع همکاری‌ها با سازمان بهداشت جهانی تجدیدنظر کند

 

نیجریه

بانک صادرات- واردات افریقا مبلغ 3 میلیون دلار به اتحادیه افریقا برای مقابله با کرونا تخصیص داد

افرکزیم بانک (بانک صادرات- واردات افریقا) مبلغ سه میلیون دلار برای مقابله با کرونا به اتحادیه افریقا اختصاص داد. آقای بندیکت اوراما رئیس این بانک گفت این مبلغ به درخواست سران کشورهای افریقا و به منظور کمک به حمل منابع و تجهیزات لازم برای مبارزه با کرونا به این کشورها اختصاص یافته است. این درخواست توسط سیریل رامفوسا رئیس جمهور افریقای جنوبی که ریاست اتحادیه افریقا را نیز بر عهده دارد به افرکسیم بانک داده شد.

 91 مورد جدید ابتلا به کرونا؛ 873 نفر آمار کل نیجریه

با اضافه شدن تعداد 91 مورد جدید مبتلا به کرونا، تعداد کل مبتلایان به 873 نفر رسید. بیشترین آمار مربوط به ایالت لاگوس با بیش از 500 مورد می‌باشد که دیروز بیشترین مورد جدید خود را با 74 نفر به ثبت رساند. تعداد جان باختگان نیز به 28 نفر رسید.

 پیامدهای ناگوار گسترش کرونا بر صادرات کاکائو و بادام هندی نیجریه

انتظار می رود همه گیری ویروس کرونا علاوه بر کاهش صادرات و درآمدهای نفتی نیجریه پیامدهای ناگواری را بر صادرات بخش کشاورزی آن کشور داشته و حداقل موجباب کاهش 160 میلیون دلاری درآمدهای حاصل از صادرات کاکائو و بادام هندی نیجریه در سال 2020 را فراهم آورد. شورای توسعه صادرات نیجریه در گزارش اخیر خود مدعی شده است که شواهد اولیه ناشی از گسترش کرونا و اقدامات احتیاطی دولت ها در اعمال قرنطینه، تعطیلی کسب و کارها و بستن مرزها چشم انداز تاریکی را برای تجارت در سال پیش رو ترسیم نموده است. بر این اساس انتظار می رود با توجه به کاهش تقاضا در بازار اروپا، صادرات کاکائوی نیجریه طی سال 2020 بیش از 100 میلیون دلار کاهش داشته و همچنین از ارزش صادرات بادام هندی این کشور نیز تا 60 میلیون دلار کاسته شود. بنا بر این گزارش، شورای توسعه صادرات نیجریه انتظار دارد با توجه به تنوع بازارهای صادراتی کنجد آن کشور و عدم کاهش شدید قیمت این دانه روغنی کاهش درآمدهای حاصل از صادرات این محصول کشاورزی کمتر از کاکائو و بادام هندی باشد. شایان ذکر است طی سال 2018 میلادی درآمد حاصل از صادرات کنجد، کاکائو و بادام هندی نیجریه بالغ بر 800 میلیون دلار –یعنی بیش از 70 درصد ارزش کل صادرات کشاورزی آن کشور- بوده است.

 کاهش قیمت نفت نیجریه به حدود 12 دلار

در حالیکه بهای هر بشکه نفت برنت در روز جمعه مورخ 29 فروردین به 28 دلار رسید، طی هفته گذشته قیمت بهای نفت سبک نیجریه به حدود 12 دلار در هر بشکه کاهش یافت. این درحالیست که هزینه استخراج هر بشکه نفت در نیجریه تقریبا 22 دلار می‌باشد و این کشور به سختی می‌تواند با همین قیمت هم خریداری برای نفت خود پیدا کند. کارشناسان معتقدند با توجه به کمبود شدید مخازن ذخیره نفت در نیجریه و هزینه بر بودن توقف برداشت از مخازن نفتی، در صورت تداوم روند کاهش تقاضا در بازار جهانی و ناتوانی نیجریه در یافتن راهکاری برای ذخیره نفت تولیدی در سرزمین خود و یا در کشتی‌های نفتکش این کشور ناچار خواهد شد تا نفت تولیدی خود را به بهایی بسیار کمتر در 12 دلار به فروش برساند. نکته قابل توجه آنکه درآمدهای حاصل از صادرات نفت، سالانه بیش از 90 درصد از درآمدهای ارزی و بیش از 60 درصد از کل درآمدهای دولت نیجریه را به خود اختصاص می دهد.

 تلاش نیجریه برای دریافت وام هایی به ارزش 7 میلیارد دلار برای مقابله با پیامدهای کرونا

دولت نیجریه قصد دارد تا برای غلبه بر پیامدهای ناگوار اقتصادی ناشی از بحران کرونا چندین وام که ارزش آنها در مجموع به بیش از هفت میلیارد دلار بالغ خواهد شد را از مؤسسات پولی و مالی مختلف بین المللی دریافت نماید. بنا بر اعلام خانم زینب احمد، وزیر دارایی، بودجه و برنامه ملی نیجریه ، این کشور تا کنون تقاضای خود برای دریافت 3 میلیارد و 400 میلیون دلار از صندوق بین المللی پول، 2 میلیارد و 500 میلیون دلار از بانک جهانی، 1 میلیارد دلار از بانک توسعه آفریقا و حدود یکصد میلیون دلار از بانک توسعه اسلامی را ارائه داده است.

 

سیرالئون:

امضای توافقنامه 60 میلیون یورویی اشتغالزایی اتحادیه اروپا با دولت سیرالئون

اتحادیه اروپا و دولت سیرالئون یک توافقنامه با عنوان "برنامه ایجاد شغل و رشد" به منظور توسعه پایدار با محوریت سرمایه انسانی به امضاء رساندند. یافتن شغل، عدم دسترسی به منابع مالی و آموزش، وضعیت بد جاده‌ها بویژه در مناطق روستایی از چالشهای زندگی کردن در سیرالئون می‌باشد. در حال حاضر اتحادیه اروپا حمایت خود را از برنامه بازیابی سریع اقتصادی دولت به ویژه با برنامه ایجاد شغل و رشد اعلام کرده است. سفیر اتحادیه اروپا در سیرالئون، تام ونس امضای این توافقنامه را نماد همکاری‌های دو طرف عنوان نمود. 

 اهدای کمک های بهداشتی بیمارستان هندی چویترام به وزارت بهداشت سیرالئون

بیمارستان هندی چویترام در فریتاون بسته‌های کمکهای بهداشتی جهت مبارزه با کرونا به وزارت بهداشت و درمان سیرالئون اهدا نمود. رئیس بیمارستان چویترام، هریش آگنانی ضمن قدردانی از اقدامات وزارت بهداشت در مقابله با ویروس کرونا تأکید کرد کنترل این ویروس نیاز به یک همکاری جمعی دارد. وزیر بهداشت سیرالئون نیز در پاسخ ضمن تشکر از کمکهای بیمارستان چویترام اعلام کرد به زودی 50 دستگاه جدید تهویه هوا وارد کشور خواهد شد.

 سیرالئون در فهرست کشورهای دریافت کننده کمک 250 میلیون دلاری سازمان مشارکت جهانی برای آموزش

سازمان مشارکت جهانی برای آموزش (GPE) اعلام کرد 250 میلیون دلار به کشورهای در حال توسعه به منظور مقابله با چالشهای ناشی از بیماری همه گیر کرونا کمک خواهد کرد. نام سیرالئون و 37 کشور آفریقایی دیگر در لیست دریافت کنندگان کمکهای GPE قرار دارد. رئیس هیأت مدیره GPE، جولیا گیلارد اظهار داشت، بیماری همه گیر کرونا یک شرایط اضطراری آموزشی ایجاد کرده است که می‌تواند تأثیرات مخربی بر کودکان در کشورهای در حال توسعه داشته باشد. وی ادامه داد تعطیلی طولانی مدت مدارس دستاوردهای توسعه را به شدت تهدید می‌کند و می‌تواند فقیرترین کودکان جهان را در معرض خطر قرار دهد. این سازمان تأکید کرد دختران محروم از تحصیل در مدرسه در معرض خشونت جنسیتی، ازدواج زودهنگام و انواع دیگر سوءاستفاده‌ها قرار می‌گیرند. وی تصریح کرد تعطیلی مدارس در سیرالئون در دوران شیوع بیماری ابولا منجر به بارداری 11 هزار دختر مدرسه ای گردید و در سایر مناطق آفریقایی پسران را در معرض جذب گروه‌های مسلح قرار داد. وی تأکید کرد که که ما تلاش داریم تأثیرات مخرب تعطیلی مدارس بر آسیب پذیری کودکان را کاهش دهیم.

 ثبت سه مورد مرگ و 64 مورد مبتلا به کرونا ویروس در سیرالئون

دولت سیرالئون در آخرین بروزرسانی خود، اولین موارد فوت شده بر اثر بیماری کرونا را ثبت کرده است. در اطلاعیه دولت آمده است که تاکنون تعداد 64 نفر مبتلا به کرونا ویروس تأیید شده است. تعداد مبتلایان زن در سیرالئون بیش از مردان گزارش شده است.

 

 سومالی:

اعلام کابینه وزرا توسط رئیس جدید ایالت گامداگ سومالی

احمد عبدی کاریه، رئیس جدید ایالت گامداگ سومالی، فهرستی از اعضای کابینه را اعلام نمود. او در انتخابات بحث برانگیز در اوایل ماه فوریه انتخاب شد اما پس از آن تلاش هایی برای عبور از چالش ها و حل اختلافات با مخالفان انجام داده است.

 تعداد مبتلایان به کرونا در شاخ آفریقا به 1559 نفر رسید و 23 نفر فوت نمودند

بنا بر آخرین آمار سازمان بهداشت جهانی، تعداد مبتلایان به کرونا در  اریتره، به 39 نفر رسید . در سومالی نیز 390 نفر تاکنون مبتلا شده اند که 18 نفر فوت نموده اند. در جیبوتی 1008 نفر به کرونا مبتلا شده اند که 2 نفر از آنها فوت نموده اند. در اتیوپی نیز 122 نفر تاکنون مبتلا شده اند که 3 نفر از آنها فوت نموده اند.

 

جمهوری دموکراتیک کنگو  ( کینشازا):

افزایش رقم کمک آمریکا به ج.د.کنگو به 14 میلیون دلار برای مبارزه با ویروس کرونا

 سفیر آمریکا در ج.د.کنگو اعلام کرد مشارکت ایالات متحده به ج.د.کنگو برای مبارزه با ویروس کرونا از 6  به 14 میلیون دلار افزایش پیدا کرد. در توییت سفیر آمریکا آمده: «با افتخار اعلام می‌شود ایالات متحده مشارکت خود را در مبارزه با ویروس کرونا در ج.د.کنگو از رقم 6 میلیون دلار به 14 میلیون دلار برای آموزش، آگاهی‌رسانی، خرید ملزومات و تولید ماسک در محل، افزایش می‌دهد. حمایت از سلامت ستون همکاری و شراکت ممتاز ما است» ایالات متحده برای قاره آفریقا در مجموع رقمی‌بیش از  170 میلیون دلار را بعنوان کمک در مبارزه با ویروس کرونا در نظر گرفته است.

  آمادگی کوبا برای حضور در ج.د.کنگو برای کمک به مبارزه با ویروس کرونا

وزیر امور خارجه ج.د.کنگو با سفیر کوبا در کینشاسا ملاقات و پیام وزیر خارجه کشورش را به خانم نززا تسلیم  و آمادگی خود را برای کمک‌رسانی  به ج.د.کنگو ابراز کرد. در این ملاقات مشارکت کوبا از طریق اعزام کادر درمانی  برای مبارزه با کرونا به  ج.د.کنگو به ارسال درخواست رسمی از سوی ج.د.کنگو به کوبا منوط شد.

 ملاقات سفیر ترکیه با وزیر همکاری‌های بین‌المللی ج.د.کنگو

سفیر ترکیه در کینشاسا با آقای Pépin Manjolo وزیر همکاری‌های بین‌المللی، همگرایی منطقه‌ای و فرانکوفونی ج.د.کنگو ملاقات کرد. پس از این ملاقات سفیر ترکیه گفت کشور متبوعش قصد دارد در چارچوب مبارزه با کرونا در بخش‌های سلامت و پشتیانی از مواد غذایی به ج.د.کنگو کمک کند. وزیر همکاری‌های بین‌المللی ج.د.کنگو نیز پس از این دیدار گفت ملاقات با سفیر ترکیه پاسخ این کشور به یادداشت کتبی درخواست از شرکای مختلفش  برای حمایت و همراهی در بخش‌های سلامتی و مواد غذایی می‌باشد.

 

اتحادیه آفریقا :

نشست ویدئو کنفرانسی اعضای مجمع اتحادیه آفریقا با رهبران اقتصادی درباره کوید-19

سیریل رامافوزا، رئیس دوره ای اتحادیه آفریقا نشست ویدئو کنفرانسی را با چهره‌های برجسته اقتصاد آفریقا درباره کوید-19 برگزار کرد. (22 آوریل) این نشست که در راستای تصمیم 3 آوریل مجمع اتحادیه مبنی بر آگاه سازی فعالان اقتصاد آفریقا در مورد استراتژی اتحادیه در مبارزه با کوید-19 برگزار شد نقطه عطفی در تاریخ برگزاری جلسات آفریقا به صورت مجازی و نشان پیشرفت این قاره قلمداد می­شود. در این نشست علاوه بر تاکید ایجاد صندوق مبارزه با کوید -19 با سرمایه اولیه 11 میلیون دلاری، نیاز قاره به دارو، تجهیزات پزشکی، تجهیزات تصفیه، تنفس، بحران‌های ناشی از شیوع کرونا در قاره، دریافت فوری کمک و حمایت از سوی شرکای خارجی و کاهش آثار اقتصادی این بحران بر آفریقا مورد بررسی قرار گرفت.

 دعوت سفیر چین به مقر اتحادیه

درپی بدرفتاری با شهروندان آفریقایی در چین، کوئزی کورتی معاون رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا امبر لیو یوکسی، سفیر چین نزد اتحادیه را جهت بررسی این موضوع به اتحادیه آفریقا دعوت کرد. وی با اشاره به روابط نزدیک آفریقا با چین روی دادن چنین حوادثی را غیر قابل قبول توصیف کرد. سفیر چین نیز در این دیدار با تاکید بر اهمیت روابط کشورش با اتحادیه پایبندی چین به توسعه این روابط را یادآور شد.

اکواس:

پنجاه میلیون نفر در منطقه غرب آفریقا در خطر گرسنگی شدید قرار دارند

بر اساس گزارش جامعه اقتصادی غرب آفریقا (اکواس) پیامدهای ناگوار ناشی از فراگیری بیماری ویروسی کرونا در منطقه غرب آفریقا ممکن است شمار افرادی که در این منطقه از گرسنگی شدید و سوء تغذیه رنج می‌برند را از 17 میلیون فعلی به بیش از 50 میلیون نفر افزایش دهد. بر اساس این گزارش همزمانی شیوع کرونا و آغاز ماه رمضان در هفته جاری که معمولا با کاهش فعالیت های اقتصادی همراه است و شدت گرفتن درگیری و ناامنی در منطقه غرب آفریقا خطر گرسنگی را در ساکنان این منطقه افزایش خواهد داد. بر این اساس علی رغم تلاش مضاعف دولت های عضو، طی روزهای اخیر، دسترسی به غذا و کالاهای اساسی در بسیاری از شهرهای اصلی و مناطق روستایی کشورهای منطقه غرب آفریقا با دشواری همراه و قیمت این کالاها به شدت افزایش یافته است. این درحالی است که همزمان به دلیل اعمال قرنطینه و کاهش فعالیت های اقتصادی منابع مالی شهروندان محدودتر شده است.

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما