معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

۱۳۹۹/۰۱/۰۲- ۰۹:۴۷ - مشاهده: ۳۲۷

خبرنامه اقتصادی آفریقا شماره 24 ( نیمه دوم اسفند 1398)

مهمترین عناوین و اخبار تحولات اقتصادی داخلی و خارجی کشورهای آفریقائی و سازمان‌های منطقه ای این قاره در نیمه دوم اسفند ماه 1398 به شرح زیر بوده است :

آفریقای جنوبی:

برخی قوانین وضع شده توسط دولت آفریقای جنوبی برای مقابله با ویروس کرونا

دولت آفریقای جنوبی مقرر کرد: 1- در مرزها از ورود اتباع ایران، آمریکا، چین و کره جنوبی جلوگیری بعمل آید. 2- افرادی که بعد از پانزدهم فوریه از کشورهای نامبرده به آفریقای جنوبی آمده اند، باید خود را برای تست کرونا معرفی نمایند. 3- هرگونه اجرای برنامه و تجمع بالای 100 نفر ممنوع است. 4- کلیه مدارس از روز چهارشنبه تا اطلاع ثانوی تعطیل می‌شود. 5- کلیه ویزاهای صادر شده برای اتباع کشورهای بند 1 باطل اعلام می‌شود. 6- دلت برای کاهش آثار ویروس کرونا کمک های اقتصادی در نظر گرفته است. 7- کلیه سفرها و رفت و آمدهای غیر ضروری ممنوع اعلام می‌شود.

 افزایش نابرابری در آفریقای جنوبی

تنها 3500 نفر یا 0.01 مردم آفریقای جنوبی مالک 15 درصد ثروت این کشور هستند. بر اساس مطالعه جدید انجام شده که اخیرا در دانشگاه کیپ تاون ارائه شد، میزان نابرابری در آفریقای جنوبی در 26 سال گذشته کاهش نیافته است. بر اساس این پژوهش 10 درصد جمعیت مالک 86 درصد ثروت است و یک درصد جمعیت مالک 55 درصد ثروت می‌باشد. بر اساس این پژوهش 90 درصد جمعیت کشور تنها مالک 14 درصد ثروت می‌باشند.

 تعداد مبتلایان به ویروس کرونا در آفریقای جنوبی به 13 نفر رسید

زوئلی امخیزه وزیر بهداشت آفریقای جنوبی ابتلای شش مورد جدید به ویروس کرونا را تایید کرد و در مجموع تعداد مبتلایان به 13 نفر رسید. در استان خاوتنگ زن 30 ساله ای که از ایتالیا بازگشته، و همچنین زوجی که از آلمان برگشته بودند و مرد 57 ساله ای که به اتریش و ایتالیا سفر کرده بودند، در استان کوازولو ناتال مرد 40 ساله ای که از پرتغال بازگشته است و در کیپ غربی هم مرد 36 ساله ای که به کشورهای مختلف از جمله آلمان، اتریش، سوئیس و ترکیه سفر کرده بود، در میان مبتلایان هستند.

 

تانزانیا:

اجلاس اقتصادی و سرمایه گذاری دارالسلام

اجلاس اقتصادی و سرمایه گذاری کشورهای شرق آفریقا و کشورهای اسکاندیناوری در دارالسلام شروع برگزار شد. اجلاس امسال تحت تأثیر شیوع ویروس کورونا قرار دارد که موجب کاهش 70 درصدی حضور مدعوین و نمایندگان شرکت ها در آن شده است. در افتتاحیه این اجلاس، خانم کایروکی وزیر مشاور امور سرمایه گذاری در دفتر رئیس جمهور ضمن اشاره به اهمیت اجلاس یاد شده در روابط تجاری شرق آفریقاو کشورهای اسکاندیناوی، از راه اندازی سامانه جدید دولتی ثبت مشکلات سرمایه گذاران خارجی در تانزانیا خبر داد که در آن شرکت ها می‌توانند مشکلات خود را بصورت آنلاین ثبت کرده تا در اسرع وقت به آنها رسیدگی شود.

 

آنگولا:

دولت آنگولا یارانه سوخت را حذف خواهد کرد

ورا دیوس وزیر دارایی آنگولا روز شنبه اعلام کرد آنگولا حذف یارانه سوخت را در دستور کار قرار داده است اما این اقدام با توجه به تاثیر آن با احتیاط انجام خواهد شد. وی تاکید کرد که دولت در این باره جدی است. وی گفت ما می خواهیم اطمینان یابیم که تاثیر آن در حداقل ممکن خواهد بود. وی در گفتگو با خبرنگاران افزود دولت به دنبال انتخاب بهترین زمان است و شاید هم اقدام تدریجی در دستور کار قرار گیرد. وزیر دارایی آنگولا خاطرنشان کرد که تفاوت قیمت نفت در این کشور با کشورهای همسایه تفاوت زیادی دارد و لذا به آن کشورها قاچاق می‌شود. بر اساس تحقیقات انجام شده، دولت آنگولا سالیانه بیش از 3.5 میلیارد دلار آمریکا صرف یارانه سوخت می‌کند.

 

لسوتو:

افزایش نگرانی در لسوتو در رابطه با نظام ناکارآمد بهداشتی

نگرانی‌ها در لسوتو در رابطه با میزان آمادگی کشور برای برخورد با ویروس کرونا افزایش یافته است. مقامات این کشور روز چهارشنبه اعلام کردند که کلیه مرزهای زمینی و هوایی کشور را زیر نظر می‌گیرند، با این حال لسوتو فاقد تجهیزات آزمایشی کووید 19 است و نتایج یک مورد مشکوک را به موسسه ملی بیماریهای فراگیر آفریقای جنوبی ارسال کرده است. در حال حاضر دولت کلیه سفرهای خارجی را برای مقامات و کارکنان دولتی به حالت تعلیق درآورده است. صدها هزار نفر روزانه بین مرزهای لسوتو و آفریقای جنوبی تردد می‌کنند که شامل دانش آموزان و دانشجویان و تجار و کارگران و بیمارانی که برای بهبود خود به بیمارستانهای آفریقای جنوبی مراجعه می‌کنند، می‌شود.

 

نیجر:

 اعطای شش مجوز جدید برای استخراج اورانیوم و طلا در نیجر

 دولت نیجر شش مجوز استخراج جدید اورانیوم و طلا به دو معدنچی در مناطق آگادز و تیلابری اعطا کرده است.در قبال دریافت این مجوزها، این شرکت موظفند در سه سال پس از امضای توافق نامه بیش از 11 میلیون دلار. شرکت های Loxcroft Resources Ltd و Lâlin-Niger Sarl unipersonnelle به ترتیب باید مبلغ 8 میلیون دلار و 3.1 میلیون دلار برای تکمیل پروژه‌ها سرمایه گذاری کنند . واگذاری مجوزها علاوه بر درآمدزایی مالیاتی ، ایجاد اشتغال ، توسعه استان‌ها و آموزش نیروهای اداره معادن و زمین شناسی خواهد شد .

 امضای توافق نامه آلمان و نیجر برای ادامه آموزش مکانیک

جمهوری فدرال آلمان به پشتیبانی از آموزش مکانیک نیروهای مسلح نیجر ادامه خواهد داد. چند روز پیش تفاهم نامه ای بین ایسوفو کاتبا؛ وزیر دفاع ملی و هرمان نیکولای؛ سفیر جمهوری فدرال آلمان در نیجر به منظور ادامه آموزش مکانیک برای یک سال امضا شده است. آلمان از طریق این توافق، حمایت خود را با هدف تثبیت ظرفیتهای عملیاتی نیروهای مسلح نیجر و ژاندارمری ملی ادامه خواهد داد .

  

چاد:

بستن  شدن مرز چاد- کامرون به دلیل وجود کروناویروس

بنا به اطلاع، روز دوشنبه 9 مارس 2020 نظامیان چاد مانع ورود مردم کامرون و گذشتن از مرز شدند. به دلیل بیماری کروناویروس، سربازان چاد به مردم کامرون اجازه ورود به کشور خود را ندادند. این اقدام به دلیل پیشگیری از آلودگی کرونا ویروس انجام شده است .یاد آور می‌گردد که تا کنون تنها دو نفر در کامرون حامل ویروسل Covid-19 بودند که یک نفر فرانسوی پنجاه ساله و یک خانم کامرونی که در تماس با این فرانسوی بوده است.

 بررسی و ارزیابی پروژه‌های تأمین شده توسط بانک جهانی در چاد

نشستی درمورد بررسی و ارزیابی مشترک عملکرد پروژه‌های تأمین شده توسط بانک جهانی در چاد برگزار شد.
وزیر اقتصاد و برنامه ریزی توسعه چاد در مراسم افتتاح این نشست، هدف از این کار را بررسی نتایج پروژه‌های تأمین اعتبار شده توسط بانک جهانی از سال 2016 تا 2020 اعلام نمود. این بررسی شامل 12 پروژه ملی با هزینه 513 میلیون دلار و 157 میلیون دلار برای 5 پروژه منطقه ای می‌باشد. این پروژه‌ها متشکل از بخش های کشاورزی، بهداشت، حمایت اجتماعی از پناهندگان ،دامداری وکشاورزی است.

 

بنین:

امضای تفاهم نامه توسط شرکت ژاپنی NECو بنین برای تحول دیجیتال

وزارت دیجیتالی بنین و شرکت ژاپنی NEC امروز سه شنبه 10 مارس در کوتونو تفاهم نامه ای با هدف حمایت از بنین در جنبه‌های مختلفی که می‌تواند تکامل دیجیتالی آن را توسعه کند امضا کردند.امضای تفاهم نامه بین بنین و شرکت ژاپنی NEC به عنوان نتیجه مشارکت بنین در هفتمین کنفرانس بین المللی  توکیو برای توسعه آفریقا(TICAD)   است که در تاریخ 28 تا 30 آگوست 2019 در یوکوهاما/ ژاپن برگزار شده بود.

 امضای توافق نامه همکاری بین بنین و کوبا

وزیر امور خارجه و همکاری بنین از 7 تا 10 مارس 2020 به کوبا سفر نمود در طول اقامت خود در هاوانا توافق نامه همکاری بین بنین و کوبا را امضا و با تعدادی از شخصیت های دولتی  ملاقات کرد. توافق نامه بین دو کشور در رابطه با عدم پرداخت هزینه‌های اجاره ساختمان‌های مسکونی و محل سکونت رئیس ماموریت و تفاهم نامه در زمینه بهداشت می‌باشد. در گفتگو با همتای کوبایی در خصوص وضعیت همکاری‌های دو جانبه و راه‌های تقویت آن در زمینه‌های گردشگری و سلامت بحث و گفتگو کردند.

 

جمهوری دموکراتیک کنگو ( کینشازا):

درخواست رئیس سازمان هواپیمایی کشوری از دولت مبنی بر تعلیق پروازهای اتیوپی

رئیس سازمان هوانوردی جمهوری دموکراتیک کنگو از دولت خواست تا پروازهای روزانه خطوط هواپیمایی اتیوپی به کینشاسا را تعلیق کند. خطوط هواپیمایی اتیوپی همچنان به چین به عنوان کانون اصلی شیوع ویروس کرونا پرواز می‌کند. وزیر بهداشت جمهوری دموکراتیک کنگو افزود در حالی که اغلب پروازهای مسافربری خطوط هواپیمایی به مقصد چین به خاطر ویروس کرونا تعلیق شده کشورهای اتیوپی و الجزایر همچنان به چین پرواز می‌کنند و  احتمالا  مثبت اعلام شدن تعدادی از موارد مشکوک ویروس کرونا در الجزایر می‌تواند مربوط به این پروازها باشند. وی در پایان اذعان داشت اگر این ویروس بواسطه خطوط هواپیمایی اتیوپی به جمهوری دموکراتیک کنگو منتقل شود، فاجعه در کشورمان رخ خواهد داد.

 توضحیات سفیر چین در خصوص شایعات مبتی بر ابتلای کارکنان چینی به کرونا درجمهوری دموکراتیک کنگو 

سفیر چین در جمهوری دموکراتیک کنگو در پاسخ به خبرنگاران ضمن اعلام اینکه هیچ یک از اتباع چینی مقیم جمهوری دموکراتیک کنگو مبتلا به ویروس کرونا نیستند، در خصوص شایعات مطرح شده اخیر در فضای مجازی مبنی بر ابتلای چند تن از کارمندان چینی مشغول به فعالیت در جمهوری دموکراتیک کنگو به ویروس کرونا اعلام کرد 8 تن از 12 کارمند شرکت چینی CGC که درکارهای ساخت جاده مشغول به فعالیت هستند اخیرا از چین به محل کارشان بازگشتند، علائم سرماخوردگی داشتند که بلافاصله با توصیه سفارت چین در قرنطینه قرار داده شدند تا به هیچ وجه با مردم محلی در تماس قرار نگیرند.

 

اوگاندا:

همکاری دولت و اتحادیۀ اروپا در زمینۀ آوارگان

دولت اوگاندا و اتحادیۀ اروپا از پروژه‌ای ۱۵ میلیارد شیلینگی برای بهبود وضع آوارگان سودان جنوبی و جمهوری دموکراتیک کنگو در اوگاندا رونمایی کردند. این پروژه به منظور نوسازی مدارس و مراکز بهداشتی و ارتقای سطح بهداشت آوارگان آغاز می‌شود. وزیر مشاور در امور سرمایه‌گذاری و خصوصی‌سازی اوگاندا گفت این پروژه طی دو سال (از ۲۰۲۰ تــا ۲۰۲۲) و در ناحیۀ کوبوکو اجرا خواهد شد.

رواندا:

طرح ساخت بزرگترین مرکز تحقیقات کشاورزی در رواندا

یک میلیاردر آمریکایی با همکاری دولت رواندا قصد دارد بزرگترین مرکز پژوهش‌های کشاورزی در آفریقارا در رواندا احداث کند. این اقدام در راستای مدرن‌سازی کشاورزی این کشور و بهبود زندگی کشاورزانِ خرده‌پا برنامه‌ریزی شده است. این میلیاردر خبر احداث مرکز فوق را طی مراسم افتتاح یک پروژۀ آبرسانی که با هزینۀ ۵۴ میلیون دلار ساخته بود اعلام کرد. وی از سال ۲۰۱۵ اعلام کرده بود که می‌خواهد ۵۰۰ میلیون دلار در توسعۀ کشاورزی رواندا هزینه کند.

 

زیمبابوه:

آمریکا 2 مقام زیمبابوه ای دیگر را در لیست سیاه قرار داد

وزارت خزانه داری آمریکا اعلام کرد که آقای اون نووه، وزیر امنیت کشور زیمبابوه و آقای انسلم سیاوتره، سفیر فعلی زیمبابوه در تانزانیا را به اتهام سرکوب اعتراض های مسالمت آمیز در زیمبابوه، در لیست سیاه خود قرار داده است. آقای نووه متهم شده است که دستور ربایش برخی اعضای اپوزیسیون زیمبابوه را به نیروهای امنیتی این کشور داده است. همچنین آقای انسلم سیاوتره به دلیل آنکه سرکوب اعتراض های پس از انتخابات سال 2018 را هدایت می‌کرده، در لیست تحریم های آمریکا قرار گرفته است.

 واکنش دولت زیمبابوه به تحریم های جدید آمریکا

دولت زیمبابوه به تحریم های جدید آمریکا علیه وزیر امنیت کشور و سفیر زیمبابوه در تانزانیا واکنش نشان داده و از این اقدامات انتقاد کرد. آقای سیبوسیسو مویو، وزیر امور خارجه و تجارت بین المللی زیمبابوه با صدور بیانیه ای تأکید کرد که این اقدامات، اطمینان و اعتماد میان هراره و واشنگتن را سلب کرده است و ما بار دیگر تأسف خود را بابت اقدام اخیر ایالات متحده علیه مقامات زیمبابوه ای اعلام می‌کنیم و بر این باوریم که ایراد اتهام و محکومیت این مقامات که به صورت یکجانبه توسط ایالات متحده صورت گرفته، مغایر با اصول عدالت است. در شرایطی که شواهد و قرائنی در خصوص این اتهامات وجود ندارد و این افراد نیز در یک دادگاه واجد صلاحیت حاضر نشده اند، این اقدام آمریکا خود نقض حقوق بشر محسوب می‌شود.

 سرمایه گذاری 11 میلیارد دلاری آمریکا در خط آهن جنوب آفریقا

ایالات متحده قرار است مطابق پروژه بین المللی ریلنیت، برای خط آهنی پیشرفته که با استفاده از قطارهای فوق سریع، جنوب آفریقاو کشورهای زامبیا، زیمبابوه و موزامبیک را به یکدیگر متصل می‌کند، 11 میلیارد دلار سرمایه گذاری کند. دونالد کرس، مدیر ارشد اجرایی این پروژه در مصاحبه ای تأکید کرد که در حال حاضر مذاکراتی با این سه کشور در خصوص این پروژه در جریان است و مطالعات امکان سنجی آن در زامبیا آغاز شده است.  پیش بینی می‌شود که اجرایی شدن این پروژه تجارت مس را که زامبیا از منابع غنی آن برخوردار است، تسهیل کرده و امکان صادرات مس این کشور را بیش از پیش مهیا کند.

 زیمبابوه به مالکان سفید پوست زمین می دهد

دولت زیمبابوه تصمیم گرفته است که در ازاء 800 قطعه زمینی که از کشاورزان سفید پوست در جریان اصلاحات ارضی سال 2000 گرفته شد، به عنوان خسارت به آنها زمین بدهد. این در حالی است که در زمان اصلاحات ارضی رابرت موگابه، بیش از 5000 قطعه زمین، عمدتا از کشاورزان سفید پوست تصاحب شد که این امر به فروپاشی اقتصادی زیمبابوه انجامید. دولت زیمبابوه در حال حاضر مشغول مذاکره با مالکان سفید پوست برای جبران خسارات آنها است. در این راستا در سال 2019 بودجه ای معادل 17 و نیم میلیون دلار و در سال جاری بودجه ای معادل 21 میلیون دلار برای جبران خسارات مالکان سفید پوست اختصاص داده  شد، حال آنکه نماینده این کشاورزان در مذاکره با دولت تأکید کرده است که میزان غرامت درخواستی این مالکان بالغ بر 7 میلیارد دلار است. این در حالی است که دولت زیمبابوه بارها تأکید کرده است که اصلاحات ارضی انجام گرفته و دیگر امکان بازگشت به شرایط پیش از آن وجود ندارد.

 بانک مرکزی زیمبابوه نرخ ارز را به صورت شناور مدیریت می‌کند

آقای امتولی نووه، وزیر دارایی و توسعه اقتصادی زیمبابوه در ادامه اصلاحات سیستم ارزی این کشور، روز چهارشنبه اعلام کرد که بانک مرکزی این کشور از این پس نرخ ارز را به صورت شناور مدیریت می‌کند و محدودیت های سختگیرانه پیشین این بانک در خصوص قیمت ارز، دیگر وجود نخواهد داشت. این در حالی است که زیمبابوه اخیرا سیستم چند ارزی را در کشور حذف کرده و به جای آن تنها از دلار زیمبابوه برای مبادله استفاده می‌کند. در حالیکه نرخ ارز در سیستم بانکی معادل 18.26 زیم دلار بود، این نرخ در بازار آزاد به بیش از 40 زیم دلار می رسید. دولت زیمبابوه در تلاش است که ابر تورمی را که با آن مواجه است و نرخ آن به بیش از 500 درصد می رسد، با اتخاذ سیاست های جدید کنترل کند.

 

موزامبیک:

اعلام وضعیت هشدار در موزامبیک

تا کنون هیچ مورد قطعی اتبلاء به بیماری کرونا در موزامبیک گزارش نشده است. فلیپ نیوسی رئیس جمهور این کشور مردم را به پیروی از کلیه اصول بهداشتی (به منظور محافظت از همه مردم در برابر این بیماری) و حفظ آرامش و هشیاری فراخواند. وی اعلام کرد در شرایط فعلی که ویروس کرونا در نقاط مختلف جهان شیع پیدا کرده، سطح هشدار را بالا می‌بریم. تمام افرادی که علائم شدید داشته باشند قرنطینه می‌شوند. تا کنون 300 نفر دراین کشور قرنطینه شده اند. سفرهای دولتی به خارج از کشور نیز به حالت تعلیق در آمده است.

 

اتیوپی:

ثبت نخستین مورد ابتلا به ویروس کرونا در اتیوپی

نخستین مورد ابتلا به ویروس کرونا در اتیوپی از سوی وزارت بهداشت این کشور مورد تایید قرار گرفت. در همین حال نخست وزیر اتیوپی در دیدار با کمیته مقابله با کرونا گفت: تمهیدات پیشگیرانه و پاسخ دهی در سطوح فدرال و ایالتی با رهبری وزارت بهداشت در حال انجام است. حفظ آرامش، انجام مراقبت های پیشگیرانه طبق دستورالعمل های وزارت بهداشت و تقویت آگاهی در بین جوامع در مورد مکانیسم های پیشگیری و واکنش ضروری است. کمیته وزیران همچنینن در حال یافتن را ها و روش های پاسخ دهی موثر به هر گرونه تاثیر اقتصادی و اجتماعی هستند. من از پیشرفت هایمان تا به اینجای کار اطمینان کامل دارم.

 دیدار وزیر خارجه اتیوپی با رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقا

گدو آنداگاچو، وزیر خارجه اتیوپی روز گذشته با موسی فکی رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقادیدار و در خصوص وضعیت فعلی مذاکرات مربوط به سد رنسانس به بحث پرداختند. وزیر خارجه اتیوپی تاکید کرد که مذاکرات در خصوص سد رنسانس، باید مطابق با اصول استفاده عادلانه، منصفانه و منطقی از مناطبع طبیعی فرامرزی باشد. رئیس کمیسیون اتحادیه آفریقانیز اعلام داشت، مذاکرات می‌بایستی به توافقنامه ای منصفانه به نفع همه ذی نفعان منجر گردد.

 

سومالی:

صید غیرمجاز در سواحل سومالی  

 دولت فدرال سومالی، به قایق های خارجی که اقدام به صید غیرمجاز، در سواحل سومالی خصوصا سواحل دو ایالت پاتلند و گامداگ می‌کنند، بدون اینکه مجوزهای لازم را اخذ کرده باشند، هشدار داد. وزیر شیلات و منابع دریایی دولت سومالی، عبدالرحمن محمد عبدی حاشی گفت: 43 کشتی تحت تملک ایران و پاکستان افدام به صید غیرمجاز در سواحل سومالی نموده اند. وی از جامعه بین المللی و نیروهای مبارزه با دزدان دریایی درخواست نمود تا به دولت سومالی برای متوقف کردن کشتی‌های خارجی که صید غیرمجاز در سواحل  این کشور می نمایند کمک کنند. خاطر نشان می‌شود که دولت سومالی در سال گذشته مجوزهای صیدی در آب های سرزمینی کشورش صادر نمود تا از این بخش برای رشد اقتصادی کشور بهره ببرد.

 لغو ساخت پایگاه نظامی در بندر بربره سومالیلند از سوی امارات

امارات متحده عربی، ساخت پایگاه نظامی در بندر بربره سومالیلند را لغو نمود. این در حالی است که در سپتامبر 2019، رئیس سومالیلند موسی بیهی از لغو توافق ساخت فرودگاه بربره با امارات را در یک نطق تلویزیونی اعلام نمود و بیان کرد فرودگاه نظامی امارات به فرودگاه عیر نظامی تبدیل می‌شود. در سال 2017، پارلمان سومالیلند، توافقی را تصویب کرده بود که به امارات تاسیس یک پایگاه دریایی و هوایی در بربره را اجازه می داد. مطابق این توافق، به امارات اجازه حضور سی ساله داده می‌شد.

 

اریتره:

وزیر اطلاع رسانی اریتره: موردی از ابتلا به ویروس کرونا در اریتره مشاهده نشده است

وزیر اطلاع رسانی اریتره در توییتی نوشت: هیچ موردی از ابتلا به ویروس کرونا در کشورش مشاهده نشده است. طبق اعلام وزیر اطلاع رسانی اریتره،مسافرانی که مبدا آنها کشورهای چین، ایتالیا، ایران، کره جنوبی بوده یا به صورت ترانزیتی از این کشورها عبور کرده اند، قرنطینه خواهند شد.

 

 جامعه شرق آفریقا :

زبان فرانسوی  دومین زبان رسمی جامعه شرق  شد

پیرو  امضای یادداشت تفاهم میان فموککو، دبیرکل جامعه شرق و فدریک کلاویه سفیر فرانسه در تانزانیا، زبان فرانسوی در کنار زبان انگلیسی به دومین زبان رسمی این سازمان منطقه ای آفریقاانتخاب شد. پیش تر در پانزدهمین اجلاس سران جامعه شرق در 30 نوامبر 2013  طی قطعنامه نهایی از انتخاب زبان فرانسوی به عنوان دومین زبان رسمی سازمان استقبال شده بود. 

متن دیدگاه
نظرات کاربران
تاکنون نظری ثبت نشده است

امتیاز شما