معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

اوگاندا دومین اقتصاد آفریقای جنوب صحرا با بیشترین میزان رشد در سال ۲۰۲۵

طبق آخرین گزارش صندوق بین المللی پول، اوگاندا تا سال 2025 به دومین اقتصاد با سریع‌ترین رشد در آفریقای جنوب صحرا تبدیل خواهد شد. این رشد ناشی از مزیت نسبی اوگاندا در کشاورزی، شیلات، سرمایۀ فکری، تولیدات صنعتی و معادن است.

فرصت های سرمایه گذاری در اوگاندا

اوگاندا فرصت‌های قابل‌توجهی برای سرمایه‌گذاری دارد که بر عواملی همچون ثبات اقتصادی، بازدهی اوراق قرضه دولتی، بخش های تولیدی، فرآوری مواد معدنی، صنایع پتروشیمی و ... استوار است.

اوگاندا بدنبال توسعه اینترنت منطقه ای ماهواره ای

اوگاندا تصمیم دارد اینترنت منطقه‌ای با استفاده از ماهواره را توسعه دهد. این ماهواره به‌عنوان مکملی برای فیبر نوری عمل کرده و اتصال اینترنت را در مناطق دورافتاده که دسترسی به فیبر نوری دشوار است، بهبود می‌بخشد.

وضعیت دارو و تجهیزات پزشکی در اوگاندا

بازار دارو و تجهیزات پزشکی اوگاندا در حال حاضر نسبتاً پویا و رو به رشد بوده و اکثر محصولات موجود در بازار این کشور، واراداتی هستند. شرکت‌های خارجی و محلی متعددی در زمینه واردات محصولات دارویی و تجهیزات پزشکی به اوگاندا فعالیت دارند که در این بین، چین و هند در زمره اصلی‌ترین کشورهای تأمین‌کننده این محصولات قرار دارند.

مناسبات تجاری اوگاندا با سایر کشورهای عضو جامعه شرق آفریقا

جامعه شرق آفریقا (EAC) یک سازمان بین دولتی منطقه ای متشکل از جمهوری بوروندی، جمهوری دموکراتیک کنگو، جمهوری کنیا، جمهوری رواندا، جمهوری فدرال سومالی، جمهوری سودان جنوبی، جمهوری اوگاندا و جمهوری متحد تانزانیا می‌باشد.

مناسبات تجاری اوگاندا با کشورهای عضو جامعه شرق آفریقا

کشور اوگاندا که از نخستین اعضای جامعه شرق آفریقا در کنار کشورهای کنیا و تانزانیا به شمار می آید، با دارا بودن تولید ناخالص داخلی 50 میلیارد دلاری (براساس آمار 2023) یکی از اعضای مهم و کلیدی این سازمان منطقه ای چه در بعد اقتصادی و چه به لحاظ فراهم آوردن شرایط یکپارچگی و ادغام منطقه ای به شمار می آید.

روند همکاری نفتی اوگاندا و کنیا

دولت کنیا برای دهه‌ها به عنوان دروازه اصلی تامین سوخت کشورهای شرق آفریقا شناخته می‌شود. اوگاندا که کشوری محصور در خشکی محسوب می‌گردد نیز 90 درصد نیاز سوخت خود را از طریق کنیا تأمین می نماید، و متأثر از تصمیم گیری‌های نایروبی در حوزه واردات و توزیع نفت خام و فرآورده‌های نفتی می‌باشد. دولت اوگاندا به طور متوسط سالانه 2.5 میلیارد لیتر نفت و فرآورده‌های نفتی به ارزش بیش از 2 میلیارد دلار وارد می‌کند.

روابط تجاری روسیه با آفریقا

در سالهای اخیر و فارغ از تحولات دو سال گذشته در منطقه، تجارت بین روسیه و کشورهای آفریقایی همواره روندی صعودی داشته است اما دولتمردان و تحلیل گران اقتصادی بر این باورند که ظرفیت های بالقوه بیشتری برای همکاری وجود دارد تا بتوانند در آینده ای نه چندان دور، روابط تجاری را به سقف 40 میلیارد دلار برسانند.نکته حائز اهمیت در این امر اینکه کمتر از 20 درصد از مناسبات تجاری روسیه با 44 کشور آفریقایی و مابقی آن با ده کشور مصر، الجزایر، مراکش، سنگال، آفریقای جنوبی، نیجریه، تونس، اوگاندا، ساحا عاج و کنیا می‌باشد.

خط لوله نفت خام شرق آفریقا

همانطور که اوگاندا پروژه خط لوله نفت خام شرق آفریقا(EACOP) با بیش از 1400 کیلومتر امتداد را آغاز می‌کند، بسیاری معتقدند مهم است که پیامدهای به کارگیری فناوری‌های پیشرفته مانند هوش مصنوعی(AI) در این سرمایه گذاری سنجیده شود.

طرح اوگاندا جهت تسریع در استخراج و صدور نفت

اوگاندا در سال 2012 با دو نهاد نفتی خارجی برای بهره برداری از منابع نفتی خود قراردادهایی منعقد کرد. اول-توتال انرژی فرانسه- TotalEnergies با 56.67 درصد از طریق شراکت جوینت ونچر؛ دوم- شرکت ملی نفت فلات قاره چین سینوک - Cnooc با28.33 درصد و شرکت ملی نفت اوگاندا نیز مالک 15درصد باقی مانده، کل مشارکت را در اختیار دارند.قرار است تولید نفت در سال 2025 آغاز شود. به عنوان بخشی از توافقنامه اشتراک تولید، مجوزهای تولید به مدت 25 سال پس از استخراج اولیه نفت، معتبر است. برای تضمین بهترین نتیجه ممکن برای اوگاندا، دولت باید روی سه موضوع توافقنامه اشتراک تولید، تکمیل مرحله توسعه و زمان‌بندی صادرات تمرکز کند.