معاونت دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران

وضعیت اجرای تحریم‌های روسیه در بالکان غربی

مطلب پیش رو برگردان گزارش منتشر شده در پایگاه اینترنتی European Western Balkan است که چگونگی اجرای تحریم ها علیه روسیه از سوی کشورهای بالکان را مورد بررسی قرار داده است. بخش هایی از گزارش به شرح زیر است.

جنگ روسیه و اوکراین و جایگاه انرژی در سیاست خارجی کشورها

جنگ روسیه و اوکراین، کشورهای اروپایی را بر آن داشت تا در پی راههای جایگزین برای تامین گاز طبیعی خود باشند و این مسئله بار دیگر جایگاه مهم انرژی را در سیاست خارجی کشورها آشکار ساخت.

اخبار اقتصادی صربستان

گزیده اخبار و تحولات اقتصادی صربستان در هفته چهارم آبان ماه 1400 مندرج در رسانه‌های این کشور به شرح زیر ارائه می‌گردد.

اقتصاد ایسلند

ایسلند دارای بازاری آزاد است و بالاترین سرانه تولید برق را در بین تمامی‌کشورهای دنیا دارد و نزدیک به ۱۰۰ درصد برق و ۸۵ درصد کل انرژی مصرفی خود را از منابع انرژی تجدیدپذیر به دست می‌آورد.

مقاله روزنامه سوئدی در انتقاد شدید از تحریم های آمریکا

روزنامه افتون بلادت سوئد در تاریخ 6 آوریل 2021 ( برابر با 17 فروردین 1400)، در مقاله ای به قلم نویسنده مشهور، آقای گوران تربورن Göran Therborn با عنوان «اخلاق، ریاکاری و تمایل به زجردادن دیگران» به موضوع کاربرد ابزار ضدانسانی «تحریم ها» در سیاست خارجی کشورهای غربی پرداخته است. برگردان خلاصه این مقاله درباره تحریم های ضد انسانی کشورهای غربی علیه کشورهای دیگر، از جمله کشورمان ،به شرح زیر است:

بررسی مواضع چین در حوزه همکاری‌های توسعه‌ای

دولت چین آخرین سند همکاری‌های بین المللی توسعه ای خود را منتشر نمود. این سند که در راستای شفاف سازی رفتارهای این کشور در حوزه کمک های توسعه ای بشمار می آید، از یک سو، به بسیاری از سوالات ناظران بین المللی در خصوص اقدامات دولت چین در حوزه همکاریهای توسعه ای پاسخ می دهد و هم اینکه بیانگر نوعی از خط‌مشی‌های دولت چین در ارتباط با نحوه بکارگیری ابزارهای رایج برای پیشبرد اهداف سیاست خارجی و یا شاید بتوان گفت آماده سازی این کشور برای مدیریت جهانی باشد .

اهداف اتحادیه مشارکت اقتصادی جامع منطقه‌ای ( RCEP )

کشورهای حوزه جنوب و شرق آسیا بعد از تأسیس انجمن اقتصادی موسوم به آ‌سه‌آن (ASEAN) که مشتمل بر 10 کشور می‌باشد، تصمیم گرفتند دامنه فعالیت‌های اقتصادی و تجاری خود را از میان اعضا فراتر برده و به سایر کشورهای حوزه جنوب و غرب آسیا و اقیانوسیه (واقع در محدوده جعرافیایی موسوم به Indo-pacific) تسری دهند و لذا تصمیم به تأسیس اتحادیه مشارکت جامع اقتصادی منطقه‌ای1 گرفتند. در مطلب پیش‌رو، برگرفته از ماهنامه رویدادها و تحلیل‌ها، شماره 341 (ماهنامه مرکز مطالعات سیاسی و بین‌المللی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران) نکاتی در مورد اهداف تأسیس این نهاد اقتصادی می‌آید:

وضعیت شرکت های صادراتی دانمارک و تجارب این کشور در توسعه صادرات

اقتصاد کشور دانمارک مبتنی بر دریافت مالیات و نیز درآمدهای ارزی حاصل از صادرات کالا و خدمات با فن آوری بالا می‌باشد. به همین علت دولتمردان این کشور از طریق بازوهای اجرایی خود نسبت به تشویق صادرات و حمایت تمام قد از بخش خصوصی اقدام می نمایند.

شکل گیری محور جدید همکاری های اقتصادی مجارستان با روسیه و ترکیه

حزب سیاسی حاکم فیدس مجارستان با کسب مجدد قدرت در سال 2010 میلادی وتشکیل دولت ، اولویت اصلی خود را بهبود اقتصاد و وضعیت کار و اشتغال از طریق مشارکت و جذب سرمایه گذاری خارجی تعریف و بر این اساس بتدریج بسترهای قانونی لازم برای حضور شرکت ها جهت سرمایه گذاری بویژه در واحدهای صنعتی را فراهم ساخت. بنابراین میتوان گفت اولویت اصلی در سیاست خارجی مجارستان ، توسعه مناسبات اقتصادی با طرف های خارجی در راستای حفظ و تداوم رشد اقتصادی و جذب بیشتر سرمایه گذاری خارجی است.

پیامدهای بحران کرونا بر سیاست خارجی و روابط بین الملل

هرچند ارزیابی قطعی آثار و پیامدهای بحران کرونا بر سیاست خارجی و روابط بین الملل, نیازمند زمان بیشتری می‌باشد, اما نکته ای که اکثریت صاحبنظران بر آن اتفاق نظر دارند, این است که با پایان بحران کرونا, شاهد جهانی با شاخص ها و مولفه‌های جدیدی خواهیم بود. برخی از موسسات پژوهشی و محققان اتریشی نیز با طرح دیدگاه‌های خود نسبت به شرایط جهان پس از بحران کرونا به گمانه زنی پرداخته و به پیش بینی پیامدهای بحران همه گیری کرونا پرداخته اند. دیدگاه‌های مطرح شده از سوی آنان را می‌توان در سه محور اصلی زیر تقسیم بندی نمود :